Tesla napelemek

A Tesla új áramtermelő tetőcserepe minden befektetést megér?

A Tesla új áramtermelő tetőcserepe minden befektetést megér!

Forrás: Tesla.com

Egyre nagyobb teret hódít már Magyarországon is az alternatív energia, aminek a jelentésével már szinte mindenki tisztában van.

És ha már az alternatív energiákról van szó, akkor leggyakrabban mindenkinek a napenergia jut eszébe.

Ebben a témában pedig kétség kívül már nincs olyan ember, akinek ne a Tesla Motors ugrana be legelőször.

Ugyan a vállalat a 2003-as alapítástól számítva az elektromos autóiról vált híressé, 2015-ben bejelentették, hogy ezentúl a háztartási és ipari energiatárolás piacára is szeretnének belépni.

És a történet itt kezd érdekessé válni, ugyanis újabb cikkel bővítették a termékpalettájukat.

A Tesla forradalmian új terméke hódítja majd meg a jövőben a piacot?

Elon Musk, a Tesla tulajdonosa a Twitteren jelentette be, hogy 2017. május 10-től megvásárolhatóak a cég által gyártott napelemes tetőcserepek.

A Tesla bejelentése alapján ezeket az áramtermelő tetőcserepeket vagy maga a SolarCity – az időközben a Tesla tulajdonába került vállalat – vagy egy szerződéses partnere fogja a megrendelők házaira telepíteni.

Az új termék igazi áttörést hozott a napelemek piacára, hiszen akár kétszer vagy háromszor is tartósabb a hagyományos tetőcserepeknél, legalábbis ezt állítják.

Nézzük meg, miről is van szó!

Nézzük meg, miről is van szó!

A panelek egymagukban kiváltják a cserepeket, tehát nem kell külön egy már meglévő szerkezetre felerősíteni.

A rendszer az energiát a Powerwall 2 akkumulátorban raktározza, így látja el a háztartást energiával.

A Powerwall 2 a korábbi Powerwall akkumulátor új generációja, ami kültéren és beltéren is egyaránt felszerelhető, hiszen vízálló és a teljesítmény növelésének az érdekében akár kilenc rendszert is össze lehet vele kapcsolni.

Ez az inverter a tetőn elhelyezett cserepek energiáját hálózati árammá alakítja át, így az egész ház energiafogyasztását ezen a rendszeren keresztül teljes mértékben meg lehet oldani.

Elon Musk bejelentése alapján a vásárlók igényeit kielégítve többféle stílusú paneleket gyártanak.

Négyféle változat közül válogathatnak majd a vásárlók, azonban fontos figyelembe venni, hogy első körben csak két simább felületű, modern kinézetű tetőcserép lesz elérhető, a klasszikusabb megjelenésű változatok csak később kerülnek forgalomba.

A Tesla tetőcserepei egytől egyig mind prémium kategóriásak, sőt, strapabírás szempontjából a legmagasabb minősítésűek.

A Tesla tetőcserepei egytől egyig mind prémium kategóriásak

Forrás: Pinterest.com

Musk nyilatkozata szerint, a vállalat célja az is volt, hogy ezeken a tetőcserepeken ne látszódjon, hogy sima háztetőről lenne szó.

Ezekből a hidrografikusan nyomtatott panelekből nem készül ugyanolyan, ami tehát azt jelenti, hogy minden egyes Tesla-tető másképp fog kinézni.

És ez még nem minden!

Aki a Tesla áramtermelő tetőcserepeire vágyik, jó, ha tudja, hogy ezek élettartamra szóló garanciával rendelkeznek, viszont az áramtermelési képességükre csak 30 év garanciát vállalnak.

Ezek a napelemes üvegcserepek a környezeti hatásokkal szemben sokkal ellenállóbbak, mint a hagyományos cserepek – ezt maga a vállalat vezetője ígérte.

Igazán kecsegtetően hangzik, ugye?

Gondoljunk csak bele!

A Tesla tetőcserepei nem csak egy új, modern és olcsó rendszert jelentenek, de még az energiaszámlán is jócskán lefaragnak nekünk, mivel a megújuló forrásból termelnek áramot.

Ez azt jelenti, hogy ez a megoldás önmagában is olcsóbb lesz, mint a hagyományos tető.

Na, de mit értünk „hagyományos” alatt?

Azt már tudjuk, hogy az új tetőcserép anyaga különleges üvegből készül, ami így a természeti hatások ellen is sokkal ellenállóbb.

Sőt, tudjuk azt is, hogy ezek a tetőfedő anyagok már prémiumkategóriába sorolhatóak.

Viszont itt jön a csavar abban, amit idáig Must nyilatkozott.

Ő ugyanis azt mondta, hogy az új technológia a „normál” tetőnél lesz olcsóbb, viszont az említett cserepek a drágább kategóriák közül valók (a Tesla tehát ennek az ára alá tud menni).

Így viszont látszik, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen palához hasonlítjuk az új anyagot – beton, kerámia, polimer, stb. – mert a különbség akár a sokszorosa is lehet.

Mennyi az annyi?

Ezek után mindenki fejében felmerül a kérdés, hogy mennyibe is kerülhetnek a Tesla tetőcserepei.

Azok a vásárlók, akik ilyen tetőcserepet szeretnének vásárolni, A Tesla weboldalán található kalkulátor segítségével kiszámíthatják, hogy mennyibe is kerülne nekik az áramtermelő tetőcserép telepítési költsége.

Illetve azt is ki tudják számolni a kalkulátorral, hogy mennyi idő alatt térül meg a befektetésük.

Ehhez nincs szükségük másra, csak a ház alapterületére, a napsütéses órák számára és a lakóhelyükön elérhető adókedvezményekre.

Beszéljenek most a számok!

A Consumer Reports és a Tesla adatai alapján, ha egy 288 négyzetméter tetőfelülettel rendelkező házzal számolunk, amin a felszerelt cserepek 35 százaléka áramtermelő, akkor a négyzetméterenkénti teljes költsége a tetőnek nagyjából 235 dollárra jön ki, ami körülbelül 67 ezer forintot jelent.

Ezt a kettőt összeszorozva 67.680 dollár jön ki végösszegnek, ami körülbelül 19,3 millió forintnak felel meg.

Ugyan az áramot vissza lehet táplálni az áramszolgáltató hálózatába, azonban sokkal gazdaságosabb, ha saját magunk használjuk fel, mivel a vételi árak elég alacsonyak és így nem érné meg.

Ne felejtsük el azt sem, hogy ehhez az összeghez hozzá kell ugyanúgy számolni az otthoni akkumulátort is, aminek az energiatárolási kapacitása 13,5 kWh.

A Powerwall 2 akkumulátorból 5kW nyerhető ki folyamatosan, a csúcsteljesítmény 7kW és 100 százalékban lemeríthető.

Jelenleg nagyjából 5500 dollárba kerül és a Tesla erre 10 év garanciát vállal.

És mi a helyzet a tetőcserepekkel Európában?

Amerikai viszonylatban nézve a napos helyeken – mint például Texas – a számítások szerint a 30 éves áramtermelési élettartamuk alatt ezek a cserepek akár 60 ezer dollárnyi energiát is termelhetnek, ami körülbelül 17,1 millió forintot jelent.

Így, ha kiszámoljuk és a tetőfelújítás árából ezt levonjuk, három évtized alatt nagyjából 7000 dollárra, tehát 2 millió forintra jön ki egy tető.

Ehhez vegyük hozzá az első évtizedben használt Powerwall 2 akkumulátort, aminek az 5500 dolláros ára nagyjából 1,6 millió forintra jön ki, így már 12.500 dollárnál tartunk, vagyis 3,6 millió forintnál.

Azért azt tegyük hozzá, hogy az ugyanilyen teljesítményű akkumulátorok ára valószínűleg a jövőben töredékükre csökkenhetnek.

A második és a harmadik évtizedben szükséges akkumulátorcsere ellenére is elképzelhető, hogy ideális esetben a Tesla tetőcserepes megoldása a három évtized alatt akár a felárát is visszahozhatja, vagyis gazdaságosabb lehet, mint egy normál tető.

Ehhez viszont hozzájárul, hogy a háznak megfelelő helyen kellene elhelyezkednie, és a fenti 60 ezer dollár értékű termeléshez szikrázó napsütésre lenne szükség egész évben.

Tehát az európai árazásról még egyelőre nem tudunk sok mindent, ugyanis a számolások alapja az amerikai viszonylatoknak felel meg, és ezek is csak az ideális eseteket mutatják be.

Ezek után nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan fogja alakítani a napelem piacot ez az új fejlesztés, más részről arra is, hogyan fog reagálni majd a célközönség itthon.

Erre azonban még várnunk kell, az biztos, hogy a napelem telepítésbe mindig érdemes befektetni!

És, ha ez még nem lenne elég, bemutatunk egy másik Tesla terméket is, hogy mindenki eldönthesse, mit is gondoljon ezekről a termékekről!

Egy csoda azok számára, akiknek a külső számít: a láthatatlan napelem!

Akiknek a külső számít: jön a láthatatlan napelem!

Forrás: tesla.com

A villanyszámlák néha magasak – de éppen ezt válthatjuk ki a megújuló energiával!

A szélenergiával ma Magyarországon nem lehet számolni – de még mindig ott van a napenergia!

A napelem rendszerek komoly anyagi befektetést jelentenek – de a megtérülés garantált, és addig is segítenek a különböző pályázatok!

Minden problémára megtalálhatjuk a jó választ, csupán kellő akaraterő és talpraesettség kell hozzá.

A környezetbarát, mindig rendelkezésre álló zöld energia a tökéletes megoldást jelentheti számunkra, így nem csoda, hogy vállalatok és kutatóintézetek százai foglalkoznak vele.

Például a napelemek sincsenek még egészen készen: számtalan újítás vár még erre a területre, és minden évben szinte havonta lehet hallani az új fejlesztésekről és projektekről, amik még tökéletesebbé akarják tenni az energiatermelés ezen módját.

Vannak ugyanis még akadályok: a teljesítményt még mindig lehet hova növelni, és az előállítási költségeken sem árt faragni, ha azt akarjuk, hogy a bolygón még szélesebb körben kezdjék el használni a fotovoltaikus rendszereket.

De van, hogy a technikai részletektől egészen távol álló okok tartanak vissza valakit attól, hogy a napelemekbe fektesse pénzét.

Ennek pedig egy olyan egyszerű oka van, hogy néha mi magunk is megfeledkezünk róla.

Újra itt van Elon Musk

Újra itt van Elon Musk

Forrás: tesla.com

Elon Musk, akinek nevét már több cikkünkben is megemlítettük, egy  tervvel állt elő éppen azok számára, akik a házuk kinézete miatt aggódnak: készül a napelem, ami nemcsak környezetbarát és kiváló teljesítményű, de még csinos is!

Korábban bejelentette ugyanis, hogy vállalata legfontosabb tervei között szerepelt, hogy létrehozzák az esztétikus, kvarcüveg borítású napelem paneleket.

Musk biztos benne, hogy ez az új napelem generáció új szintre helyezi a fotovoltaikus elemek iránti keresletet, és nem csupán a külső tényezők miatt.

Gyakorlatilag mini-napelem cellákról beszélhetünk ebben az esetben, amelyek strapabíró üveg borítást kapnak, hogy ellenálljanak minden időjárási körülménynek.

Ezek úgy vannak egymáshoz erősítve, hogy gyakorlatilag egy egységes, háztetőnyi napelem panelt alkossanak.

A változtatás ebből tökéletesen érthető, de miért jelent ez újdonságot a jövőbeli napelem rendszer tulajdonosok számára?

Tetőből napelemet – napelemből tetőt

Tetőből napelemet – napelemből tetőt

Forrás: tesla.com

A lényeg, hogy vékonysága miatt az új napelemek az utcafrontról nézve szinte láthatatlanok – gyakorlatilag a háztető felületének tűnnek.

Hogy ezt a hatást maximálisan elérjék, négy különböző színben is árulják őket.

A terrakotta, pala, texturált és sima üveget idéző felületek segítenek, hogy a hagyományos háztetőket idézzék, vagy szinte észrevehetetlenek legyenek a felszerelt elemek.

Elon Musk szerint ez az új eszköz elegendő felületet borít le minden családi ház esetén ahhoz, hogy a benne élőket tökéletesen ellássa a szükséges energiával egész évben.

Musk legnagyobb sikere?

Musk legnagyobb sikere?

Forrás: tesla.com

Elemzők szerint ez lehet Elon Musk következő olyan fejlesztése, amivel a történelemkönyvekbe írja magát.

Így is találmányok és projektek tucatjait tudjuk a nevéhez kötni, a sikeres ember egy mintapéldányát láthatjuk benne, de a gondolat, hogy egy egész háztetőt változtasson napelemmé, egy újabb komoly mérföldkövet jelent.

Sokan úgy látják, hogy a Tesla elektromos autóinak sikere ismétlődik meg újra: érkezik egy új eszköz, ami az ember életét ugyanolyan kényelmessé teszi, mint a korábbiak, de ezúttal környezetszennyezés nélkül, a bolygó védelmének tudatával párosítva.

Sőt, lehet a Tesla Motors-hoz hasonlítani sem lehet pontosan a napelem-tetőket, hiszen a fotovoltaikus rendszerek már eleve rendelkeznek egy bizonyos szintű népszerűséggel, ami így csak még tovább fog nőni.

Egyre többen és többen vállalják a megújuló energiaforrásokba történő befektetést, és nem csak büszkék rá, de anyagilag is megtérül számukra!

Egy újabb lépés a jövő otthona felé

A napelemek kapcsán egyértelműen láthatjuk, ahogy a mindennapjaink egy újabb terméke megszületik: először még a funkcionalitás, a teljesítmény számít, és később, ahogy ez egyre inkább tökéletesedik, elkezdődik az esztétikai igények kielégítése.

A napelemek új generációja már valószínűleg minden formájú tetőt tökéletesen fog lefedni, ráadásul minden vevő személyre szabhatja kinézetét – ez pedig komoly mértékben növelheti a környezettudatos energiatermelés népszerűségét.

Ha a jövőben már nem is kezdenek el tervezni házat anélkül, hogy a napelemes tetőkkel ne számolnának, akkor elmondhatjuk, hogy célhoz értünk.

Hiszen a legfontosabb, hogy minden ember károsanyag-kibocsátás nélkül éljen a bolygón, mindazzal a kényelemmel együtt, amit a modern technológia nyújt számára.

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.