Napelemek társasházakra: jobban megéri, mint gondolnánk?

Napelemek társasházakra: jobban megéri, mint gondolnánk?

Társasházban élni egy külön életstílus, legyen szó akár egy négylakásos, akár egy tízemeletes épületről.

Minden formájának megvannak a maga előnyei és hátrányai is, így a legkevésbé sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy alsóbbrendű, mint kertes házban lakni.

Annak ellenére is megvan az önállóság tudata és érzése, hogy mégis egy nagyobb egység egy kisebb darabkáját birtokoljuk csupán, de felelősség és kötelesség így is van a dologban bőven.

Viszont a másik részről ott van az is, hogy a szomszédoktól csupán egy fal választ el, és az épület egy jelentős része közös, csak akkor lehet vele bármit is kezdeni, ha minden érintett a beleegyezését adta.

Az esetek többségében a helyzet közel sem olyan idilli, mint a Szomszédok című sorozatban volt, és főleg a nagyobb társasházak esetében igen gyakoriak az összetűzések, konfliktusok.

De mi van akkor, ha egy lakástulajdonos szeretne napelem rendszerbe fektetni?

Tegyen le az álmáról minél hamarabb, avagy az összefogás erejével ez is lehetséges lenne?

Távlati tervek

Távlati tervek

A kormány 2020 januárjában új tervezetet fogadott el a hazai energiapolitikával kapcsolatban, amiben a napelemek is vastagon érintettek.

Az új célok egyértelműek: 2030-ra a háztartási méretű naperőművek számát a jelenlegi 31 ezerről 200 ezerre kívánja növelni.

Elsősorban a legszélesebb körben használt, 4 kilowatt átlagos teljesítményű napelemekkel számoltak, ami egy kisebb ingatlan teljes fogyasztását fedezi.

Vagyis ha a terv megvalósul, akkor a pillanatnyilag elérhető körülbelül 200 MW összteljesítményt 800 MW-ra, azaz a négyszeresére kívánják bővíteni.

Ennek elérése érdekében első lépésként 2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat, valamint a 2020 végén bejelentett, új, átfogó otthonfelújítási pályázatban is kiemelt helyet kaptak a napelemek.

Arra azonban nem tér ki a stratégia, hogy családi házakon kívül a társasházakra milyen mértékben lehet ebben számítani, márpedig a hazai ingatlanállomány egy nem éppen elhanyagolható része ez utóbbi kategóriába esik.

Hiba lenne egy ekkora fejlesztési célkitűzésből a hazai lakástulajdonosok jelentős részét kihagyni, nem igaz?

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

A társas lakás problémái

A társas lakás problémái

Egy társasház esetében több olyan akadályozó tényező is felmerül, ami lassíthatja, sőt akár gátja is lehet bármiféle napelemes fejlesztésnek.

Ott van például rögtön az osztatlan közös tulajdon ténye: mind a falak, mind pedig a tetőszerkezet a ház mindenkori lakóinak osztatlan közös tulajdona, vagyis senki nem dönthet úgy öncélúan, hogy átalakítást, fejlesztést végez.

Mindemellett nehezíti a napelemes beruházások megvalósítását, hogy a hazai szabályzat szerint egy rendszerre egy mérőóra lehet csatlakoztatva, egy inverterrel – osztott megoldásra nincs lehetőség.

Tehát ha a tető ideális felületét be is borítanák napelemekkel, akkor is legfeljebb egy lakás szükségleteit elégíthetné ki, a többiek hoppon maradnának.

Ráadásul a régebbi építésű társasházak tetőszerkezete sem feltétlenül úgy épült, hogy alkalmas legyen napelem-panelek elbírására, vagyis megerősítés, átalakítás nélkül lehetetlenség lenne.

Az sem járható út, hogy a társasház kertjében felállított állványzatra helyezett napelemekkel lehet tehermentesíteni a tetőt, mivel az udvar is közös tulajdon, így ugyanott vagyunk, ahol a part szakad.

De mi lehet akkor a megoldás, ami mégis vonzóvá teheti társas ingatlanok számára is a fotovoltaikus rendszerbe való befektetést?

Közös lónak napelemes a háta

Közös lónak napelemes a háta

Új építésű társasházak esetén eleve lehet azzal számolni, hogy a későbbiekben ilyen fejlesztések is lehetségesek, így a tetőt lehet úgy tervezni, hogy alkalmas legyen a panelek viselésére is.

Azonban a tulajdoni rész kérdése még mindig nem tisztázott, főleg akkor, ha a lakások már a lakóik tulajdonában vannak.

A legegyszerűbb eset akkor áll fenn, ha az ingatlant még teljes egészében a generál kivitelező, vagy a befektető tulajdonolja, ugyanis így egy kézben összpontosul minden jog és fennhatóság.

Ilyenkor egy személyben járhat el az ügyintézésben, az engedélyek kérvényezésében, és nem kell minden egyes lakó tulajdonosi hozzájárulását kérni a módosításokhoz.

Így tehát lehetőség van arra, hogy az adott társasház már eleve úgy épüljön meg, hogy valamilyen szintű napelemes lehetőség van benne.

Tulajdonképpen, ha a lakóközösség olyan jó, és összetartó, hogy képesek összedolgozva, mindent egyeztetve intézkedni, akkor átvett és belakott házak esetén sincs lehetetlen, de a sok papírmunka esetleg visszatartó erő lehet.

Viszont továbbra is ott lebeg annak a problémája, hogy egy rendszer, egy inverter, egy mérőóra.

Akkor mégis hogyan lehetne így hasznosítani a napelem rendszereket?

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Egységben az erő

Egységben az erő

Manapság már egyre több új építésű ingatlant, ezzel együtt társashátakat is úgy terveznek és kiviteleznek, hogy minél „zöldebb” legyen.

Magyarán igyekeznek mindent elektromosan megoldani, egy csomóba a gázt már be sem vezetik.

Vagyis a lakások fűtése is teljes egészében elektromos, amiben van is ráció, hiszen a gázzal fűtés, mindamellett, hogy veszélyes és sok káros anyagot termel, közel sem olyan hatékony, ráadásul a külső hőszigetelést is akadályozza.

Így tehát maradnak az elektromos fűtőtestek, vagy padlófűtés, avagy a még hatékonyabb és még ökotudatosabb, a hőszivattyús fűtésrendszer.

Ezek azonban minden esetben áramellátást igényelnek, és egy több lakásos társashát központi fűtése igencsak meg tudja tolni a közös villanyszámlát, közös költséget.

Erre lehet kiváló megoldás a napelem rendszer, hiszen ha nem az egyes lakások számára, hanem a közös helyiségek és a fűtésrendszer ellátására termeli az áramot, akkor az valóban látványosan alacsonnyá teszi a rezsiköltségeket.

Akár az építtető befektető, akár a lakóközösség dönt úgy, hogy a központi fűtést és a közös helyiségek világítását napelemek termelte árammal szeretnék fedezni, abban továbbra is mindenki biztos lehet, hogy a fejlesztés maximálisan megéri, és a megtakarított költségekkel a beruházás már középtávon is megtérülhet.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Békéscsabán nem csak épülnek, de már bővülnek is a napelemes rendszerek

Békéscsabán boldogan süt a nap a családi házakra. A napelemes rendszerek már bőszen termelik az energiát mindenkinek, akiknek mi telepítettünk!

Napelem rendszer Békéscsaba


Nagy napelem rendszer telepítések Egerben

Az egri háztartásokban már egyáltalán nem számít újdonságnak a napenergia. A fotovoltaikus rendszerek egyre több háztetőn foglalják el a helyüket.

Napelem rendszer Eger


Tatabányán is egyre több a zöld háztartás. 2 példa a helyi napelem rendszer szerelésekre

A Komárom-Esztergom megyei Tatabányán egyre többen választják a megújuló energiát. A bányászváros egyre zöldebb!

Napelem rendszer Tatabánya


Napelemes rendszerek kerültek kivitelezésre Nagykanizsán

A nagykanizsai háztartásokban egyre elterjedtebb a megújuló energiafelhasználás. A napelemes rendszerek már egyáltalán nem számítanak újdonságnak Zala megyében.

Napelem rendszer Nagykanizsa


Veszprémben egyre több napelemes rendszer kerül kiépítésre

A veszprémi háztartások gondolnak a jövőjükre, így az áramot már napelemes rendszerekkel termelik. A megyeszékhelyen hódít a napenergia.

Napelem rendszer Veszprém


Komplett napelem rendszer kivitelezések Zalaegerszegen

Zalaegerszegen már nem csak a természet élvezi a napsütéses órák számát, hanem a felelősségteljes háztartások napelemes rendszerei is!

Napelem rendszer Zalaegerszeg


Szolnok lakosai a napelem telepítés mellett döntenek

Szolnok, ahol a környezettudatos életmódot napelem rendszerekkel is támogatják. Egyre több az olyan háztartás, ahol az elektromos energiát a napfényből nyerik.

Napelem rendszer Szolnok


Napelem rendszerek szerelése a soproni háztetőkre

A soproni lakosság a megújuló energiát részesíti előnyben. A napelemes rendszerek használata egyre népszerűbb.

Napelem rendszer Sopron


Komplett rendszer kiépítés és telepítés Érd háztartásaiban

Az érdi lakosok a napelemek mellett döntenek, ha energiatermelésről van szó. Egyre több az olyan háztartás ahol zöld energiát használnak a lakók.

Napelem rendszer Érd


Győrben és környékén nem hezitálnak, ha napelem rendszer kiépítésről van szó

Hagyományos és félcellás napelem rendszerek kerültek kiépítésre Győrben és környékén.

Napelem rendszer Győr


Egyre több napelem rendszert telepítenek Kecskeméten

Kecskeméten tudják, hogy ha napelemekről van szó, akkor csakis a minőségben lehet megbízni.

Napelem rendszer Kecskemét


Három nyíregyházi család, akik már boldog napelem tulajdonosok

A tudatos nyíregyházi családoknak már nem fáj a fejük a villanyszámla miatt. A megoldás a napelemekben rejlik.

Napelem rendszer Nyíregyháza


4 kW-os napelem rendszerek kiépítése Székesfehérváron

Egyre több háztartás használ megújuló energiát Székesfehérváron. A királyok városa a zöld energiát választja.

Napelem rendszer Székesfehérvár


Szombathely zöldül, avagy napelem telepítések a Vas megyei háztartásokra

A szombathelyi háztartások gondolnak a jövőjükre: az energiát már napelemekkel termelik.

Napelem rendszer Szombathely


Komplett napelem rendszerek telepítése, kiépítése Budapest különböző kerületeiben

Budapesten is teret hódít a megújuló energia. A fotovoltaikus rendszerek egyre több ház tetején felbukkannak, hogy energiát termeljenek a lakóinak.

Napelem rendszer Budapest


Debrecenben is kiépítésre és telepítésre kerülnek a SHARP napelemek

Egyre többen választják a megújuló energiát Debrecenben. A Tiszántúlon is teret hódít a zöld energia!

Napelem rendszer Debrecen


Új napelemes rendszerek telepítése, szerelése, és meglévők bővítése Miskolcon

Miskolcon is teret hódít a megújuló energia. Egyre több napelemes rendszer kerül telepítésre a történelmi városban.

Napelem rendszer Miskolc


Pécsen is egyre több helyen telepítésre, kiépítésre kerülnek a napelemes rendszerek

Pécs lakói igent mondanak a zöld energiára! Egyre több háztartásban jelennek meg a napelemes rendszerek.

Napelem rendszer Pécs


A szegedi háztartások napelem rendszer telepítésébe, építésébe kezdtek

Szegeden is egyre többen válnak zöld családdá! A napelem rendszer már nem számít olyan kiváltságos dolognak, mint régen.

Napelem rendszer Szeged