Napelemeket a magyar otthonokba, az Unióval karöltve

Napelemeket a magyar otthonokba, az Unióval karöltve

Forrás: mnnsz.hu

Az Európai Unió törekvése, hogy az egyes országok energiafelhasználása megújuló energiából származzon.

Az új uniós energiaszabályozási csomag vitája pedig segíthet, hogy ne csak a vállalkozások számára legyen elérhető ez a fajta energiaellátás, hanem a családok is kedvezőbb feltételek mellett juthassanak napelemekhez.

Milyen Magyarország helyzete az Európai Uniós energia terv alapján?

Azt kell mondanom, hogy nem túl fényes.

Ahogy azt említettem, az EU egyik fő célja a megújuló energiaforrások elterjesztése a tagországokban, ezzel garantálva a fenntartható fejlődést.

Hazánk azonban korántsem felelt meg az előírt elvárásoknak.

Alapvetően három lehetőségünk van: a víz, a szél és a napenergia.

Ezek közül korábban a vízről már lemondtunk egyszer.

A maradék két lehetőség közül egyértelműen a napenergia az, ami fejlesztésre szorul.

A tagországok többségénél az energiatermelés negyedét megújuló források biztosítják, míg Horvátországban és Ausztriában 30% körüli ez az érték.

Ezzel szemben Magyarország mindössze 14,5%-át állítja elő az energiának ilyen úton.

Ez már csak azért is komoly lemaradás, mert országunkban a napsütötte napok száma jóval nagyobb, mint például Németországban, így egyáltalán nem rendelkezünk kedvezőtlen feltételekkel.

Ehhez képest a németek telepítették Európában a legnagyobb napelem-kapacitást.

Árajánlatkérés itt!

Szerencsére változások folyamatosan történnek

Szerencsére változások folyamatosan történnek.

Az elmaradást látva a kormány állami úton, és magáncégeken keresztül is kísérletet tesz, hogy megfeleljen az előírásoknak.

Kedvezmények és pályázatok teszik még kedvezőbbé a befektetőknek és vállalkozóknak ezt a területet.

Ennek a változásnak a legnagyobb nyertese Komló lett, itt ugyanis több mint 70 hektárnyi terület állt kihasználatlanul.

Ezen területek értéktelensége ezzel egy csapásra megszűnt, és nagyon is kiemelkedő befektetési lehetőségeket kezdett magában hordani.

Ezeken a földeken csak és kizárólag napelemeket létesíthetnek a vállalkozók, és a kedvező körülményeknek hála az utóbbi időben 66 hektárnyi területet adtak bérbe, 4 hektárt pedig eladtak.

Ez nagyban hozzásegíti a települést is a fejlődéshez, hiszen nem egy munkáltatótól kell majd függenie, ezáltal kiszolgáltatva lenni, hanem több kis- és középvállalkozás erősödhet meg a régióban, így lehetővé téve, hogy Komló ”több lábon álljon”.

Mi köze ehhez a Magyar családoknak?

Nagyon is sok.

Bár a fentebb leírtak kifejezetten a vállalkozókat, befektetőket érintik és nem az átlagembert, azért két ponton mégis kapcsolat fedezhető fel.

Az egyik a szolgáltatók díja.

Mivel a megújuló energiaforrások segítségével, kevesebb költséggel lehet áramot termelni, így az ilyen módszerek elterjedése hosszú távon az energia árak csökkenéséhez vezet, ami a felhasználói oldalt is komolyan érinti.

Ráadásul a fosszilis energiahordozók folyamatosan fogynak, márpedig a kapitalizmusban az árakat a kereslet-kínálat viszonya határozza meg.

A statisztikák szerint az energiafelhasználásunk egyre nő, ezzel szemben az olaj, a szén előbb utóbb elfogy.

Ez azt jelenti, hogy csökkenő kínálat mellett nő a kereslet, vagyis az árak ugrásszerűen megnőhetnek a jövőben.

Ezért is nagyon fontos, hogy minél előbb átálljon társadalmunk a megújuló energiaforrásokra.

Ehhez még azt is hozzá kell tenni, hogy Európa nem rendelkezik komoly tartalékokkal a fosszilis források terén, vagyis energiatermelésünk kiszolgáltatott azon országok irányába, akik a legnagyobb beszállítóknak számítanak ilyen szempontból.

A közvetlenebb, második ok a már korábban is említett új EU-s energiaszabályozási csomagnál keresendő.

Mi köze ehhez a Magyar családoknak?

Árajánlatkérés itt!

Mi függ ettől a vitától?

Rendkívül sok minden, de összefoglalva az, hogy mennyivel lesz könnyebb az egyes családoknak, háztartásoknak napelemet beépíteni, és legalább részben átállni a megújuló energia használatára.

Már hónapok óta tart a vita az Európai Parlamentben.

Ezzel ugyanis egy 2030-ig szóló csomagról döntenek, ami komolyan befolyásolhatja mind Európa, mind Magyarország jövőjét.

Természetesen a Greenpeace is kiveszi a részét a vitából, és egy nemzetközi eseménysorozattal hívták fel a figyelmet arra, hogy mennyire fontos dolog forog most kockán.

Nem csak a Föld és az energia szektor jövője képezik a szempontokat, de a párizsi klímaegyezményben vállalt célkitűzések is kötik a vezetőket, akiktől természetesen mindenki azt várja, hogy tartják a szavukat és olyan döntésre jutnak, ami kedvez a megújuló energiaforrásoknak.

Ezzel kapcsolatban, a Greenpeace hazánkban is aláírást gyűjtött, hogy a kormány tegye könnyebben elérhetővé és gazdaságosabbá, a napenergia felhasználásának, elérésének a lehetőségét a háztartások számára.

Ennek oka a fentiekben leírtak mellett, hogy 2 éve ugyan rekordmennyiségű – szám szerint 2428 – engedélykérelmet nyújtottak be naperőművekre, viszont ezek nagy részét nem a családok, háztartások adták, hanem a vállalatok, nagybefektetők.

Ez érthető is, hiszen a kezdeti befektetés mellett, a magas áfa, a hosszadalmas engedélyezési folyamat és a hitelfelvétel bonyolultsága nem különösebben csábító, sőt kifejezetten taszító hatással bírt a lakosságra.

Pedig egy napelem rendszerrel bármelyik család százezreket spórolhat évente, és egy-egy panel élettartama alatt az ár kétszerese, de akár háromszorosa is visszanyerhető.

A Greenpeace ezért többek között azt szeretné elérni, hogy a kormány csökkentse a napelemek és a napelemes rendszerek áfáját 27%-ról 5%-ra, kedvezményes hiteleket vezessen be a lakosság számára, és nyújtson tanácsadást ezzel kapcsolatban.

Persze a pontok között szerepel az engedélyezési folyamatok gyorsítása és egyszerűbbé tétele is.

Ezek szerint minden jobb lesz?

Valószínűleg igen.

Az EU eddigi törekvése, céljai és programja nem adnak okot arra, hogy azt feltételezhessük, megszegik a párizsi energiaegyezményt, és nem támogatják tovább a megújuló energiákat.

Ezzel hanyatt homlok szembemennének a korábbi terveikkel, ráadásul saját maguknak is ártanának.

A legfrissebb jogszabályok, törvények és pályázatok alapján úgy tűnik, hogy Magyarország is partner ebben, így a Greenpeace javaslatai akár még sikeresek is lehetnek, ami komolyan előmozdítaná a napelemek elterjedését a háztartásokban és az iparban is.

Árajánlatkérés itt!

A napenergiáé a jövő?

A napenergiáé a jövő?

Senki sem lát a jövőbe, de jósok nélkül is megállapítható, hogy a napenergia komolyan befolyásolni fogja a későbbi életünket.

Az utóbbi évtizedben a napelem rendszerek ára 75%-al csökkent, miközben a teljesítményük folyamatosan javul.

Ekkora árcsökkenés mellett a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint az is lehetséges, hogy a század közepére a legtöbb áramot napenergia segítségével állítjuk majd elő.

Ezt támasztja alá a termelőkapacitások hihetetlen mértékű növekedése is, ugyanis 2016-ban 50%-kal több napelemet telepítettek szerte a világon, mint egy évvel előtte és tavaly is elég nagy számban nőtt a napelemet használók száma.

Ez olyannyira jelentős, hogy a világ napenergia-kapacitása, a víz és a szélenergia nélkül (!), már idén túlszárnyalhatja az atomerőművekét.

Mindennek fényében, az adatokat vizsgálva, és a nemzetközi helyzetet is figyelembe véve, manapság az egyik legjobb döntés, minél előbb átállni megújuló napenergiára, ezzel biztosítva a jövőnket.

A világon már futótűzként terjed ez a megoldás, már Magyarországra is betört, és pár éven belül garantáltan itthon is elterjed.

A kérdés csak az, hogy ki mikor száll be, és ilyenkor jobb előbb, mint utóbb, hiszen a késlekedéssel növeljük azon napok számát, amikor a drágább, és környezetet szennyezőbb energiát használtuk, ami sem nekünk, sem környezetünknek nem jó.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.