Szupermodern iskola Miskolcon, és az első aktívház Pécsett

Szupermodern iskola Miskolcon, és az első aktívház Pécsett

Sokszor hallani, hogy a fejlődést lehetetlen megállítani, mert mindig megtalálja a maga útját.

Ahogy haladnak előre az évek, úgy válnak egyre általánosabban, egyre szélesebb körben használtabbá a különböző technológiai vívmányok, és ezzel párhozamosan úgy nő az emberek igénye is a használatukra.

Az energetika sem különc ebből a szempontból, hiszen évről évre mutatnak be olyan eszközöket, olyan alkalmazható fejlesztéseket, melyeknek egyetlen célja van: hatékonyabbá és kényelmesebbé tenni az életünket.

De nem csak a kényelem, hanem a költséghatékonyság és a környezettudatosság is számít, pláne így, hogy lassan a 21. század harmadik évtizedét kezdjük el taposni.

Sajnos az a helyzet, hogy hazánk épületeinek 75-80%-a továbbra is igencsak elavult, és sürgős javításokra, energetikai korszerűsítésre szorulna, de nem mindenki engedheti meg magának, hogy szintre hozza a lakását, házát.

Természetesen apránként is meg lehet csinálni ezt-azt, azonban akinek van rá lehetősége, annak sokkal inkább befektetésként érdemes a korszerűsítésre gondolnia, semmint költségre.

Az innováció viszont megállíthatatlan, akár fejlesztésről, akár építésről van szó, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az utóbbi időben átadott, korszerű épületek.

Nemzetközi iskola, nemzetközi szinten

Nemzetközi iskola, nemzetközi szinten

Forrás: uzletem.hu

Az oktatás mindig is fontos része a kultúrának, a társadalomnak, mert ott formálódik, fejlődik a jövő nemzedéke.

Mindig is egy érzékeny téma volt, és valószínűleg lesz is, hiszen a vélemények rendszerint erősen megoszlanak, hogy mit miért és hogyan kellene csinálni, hogy lehetne még hatékonyabban működtetni az intézményeket.

Egyvalamiben viszont majdnem minden szakértő egyetért: nagyon, de nagyon fontos, hogy a gyerekek milyen környezetben vannak, milyen feltételek vannak biztosítva a fejlődésük előmeneteléhez.

Ha egy régi, lepusztult, sivár környezetben, penészes, bomló falak között, rossz eszközökkel kell tanítani, azt mind a pedagógus, mind a diák megsínyli.

Túl azon, hogy egészségügyileg sem éppen egy főnyeremény, amilyen állapotban néhány iskola van, de a hely- és eszközhiány a tanítás és a tanulás folyamatát is befolyásolja.

Nos, a Miskolcon található Avalon International School diákjainak ettől végképp nem kell tartaniuk.

A most, frissen átadott iskolaépület pontosan olyan, mint amilyennek egy igazi, színvonalas oktatási intézményt elképzelünk, vagy amilyet amerikai filmekben láthatunk.

Mivel Miskolc az utóbbi években dinamikus fejlődésnek indult, így számos hazai és külföldi befektető érkezett ide, a nemzetközi iskola elsősorban az ő gyermekeik számára nyílt.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Sokat számít a környezet

Sokat számít a környezet

A kivitelezés során különösen nagy hangsúlyt fektettek a változatos célú és felhasználású tantermekre, ezen kívül kiemelt szerepet kapott a környezetvédelem, öko-tudatosság is.

Miskolcon kívül ilyen intézmény csak más, nyugati nagyvárosokban található meg, így különösen fontos és nagy értékű a beruházás.

Az iskolában megtalálhatóak olyan szaktantermek, mint zeneterem, zenei próbaterem, természettudományi labor, fény- és világítástechnikával felszerelt drámahelység, számítástechnikai tanterem, valamint a képzőművészet oktatásához szükséges asztalokkal és eszközökkel felszerelt művészeti terem.

Így a diákok a kötelező tantárgyak mellett ezekből a témakörökből is magas szintű oktatásban részesülhetnek.

Az iskola saját napelem rendszerrel van felszerelve, egy 50 kW teljesítményű fotovoltaikus rendszer biztosítja a megfelelő áramellátást.

Saját főzőkonyhája is van az intézménynek, ahol külön hangsúlyt fektetnek a tápláló és egészséges étkezésre, hogy a gyerekek minden megkapjanak, amire a fejlődéshez szükségük van.

Óvodarészleg is készült, két csoportszobával, tornateremmel, készségfejlesztő teremmel, játszószigettel a folyosón.

Az iskolához kültéri sportpálya és tanulószobák is tartoznak, hogy a tanuláson kívüli, tanítási időn túli tevékenységekhez is elegendő hely legyen.

Pécsett már a ház is okos

Pécsett már a ház is okos

A Pécsi Tudományegyetem energetikával foglalkozó kutatói olyan kísérleti házat hoztak létre, ami az ország első felújított aktívháza.

Pluszenergiás házról talán már hallhattunk innen-onnan, azonban olyat, hogy egy 1974-ben épült, tehát nem fiatal házat alakítsanak át ilyen hatékonysággal, az idehaza eddig példa nélküli.

Nem véletlen, hogy egy dániai rendezvényen megnyerte az Active House Award díjat is, annyira kiváló munkát végeztek.

Az aktívház első és legfontosabb tulajdonsága, hogy több energiát termel, mint amennyi a fenntartásához szükséges, ez többek között a napelemeknek is köszönhető.

A ház tudatosan, tudományos mérésekre alapozva úgy lett megtervezve, hogy null szaldó alá ne csússzon, de lehetőleg inkább termeljen.

Ez természetesen nagyban függ attól, hogy mennyi energiát használnak a lakói fűtésre, főzésre, világításra; a lényeg, hogy a megtermelt energia 100%-ban lefedi a fogyasztást.

Aki pedig teszteli az egészet, az maga a projekt megálmodója, Dr. Kistelegdi István és felesége.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

A puding próbája az evés

A puding próbája az evés

A hosszú távú kísérlet nem csak elméleti síkon folyik, nem pusztán számítógépes szimulációkon alapul, hanem a neves kutató saját maga él a házban, úgy, ahogyan egy átlagos ember élne bármelyik másikban.

Ez is a szimuláció része, hiszen a pár nem takarékoskodik szándékosan, úgy élnek, mint bármelyik másik háztartás: főznek, mosnak, takarítanak, és még így is pozitív az épület energiamérlege.

Új és előre mutató építőipari technológiákat alkalmaztak a felújítás során, úgy, mint a jóval környezetbarátabb fagyapot a szigeteléshez, ami engedi lélegezni a vályogfalakat, ezen kívül a felázás elleni védelmet is bio-mész alapú kezeléssel oldották meg, mely kikristályosodva vízzáró réteget alkot.

Az esővizet ciszterna gyűjti, a kerámiaburkolatok és a hőkezelt faburkolatok részben újrahasznosítottak, az áramot napelem rendszer termeli.

A teszt másik fontos lényege, hogy nem csak a pillanatnyi helyzeteket szimulálja, hanem az időben előre gondolkodva a háznak ugyanolyan hatékonyan ellen kell állnia az időjárás szélsőségeinek, valamint az abból adódó megemelkedett fogyasztásnak.

Így minden körülményt figyelembe véve tudják megfigyelni az épület viselkedését, és ha van rá lehetőség, akkor még hatékonyabbá tenni.

Vélhetően nem holnap kezdenek el így megújulni a régi Kádár-kockák, de az biztos, hogy amint a kifejlesztett rendszer eléri az optimalizációja csúcsát, vélhetően az energetikai fejlesztő cégek is elkezdik forgalmazni, mint fejlesztési csomagot.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Békéscsabán nem csak épülnek, de már bővülnek is a napelemes rendszerek

Békéscsabán boldogan süt a nap a családi házakra. A napelemes rendszerek már bőszen termelik az energiát mindenkinek, akiknek mi telepítettünk!

Napelem rendszer Békéscsaba


Nagy napelem rendszer telepítések Egerben

Az egri háztartásokban már egyáltalán nem számít újdonságnak a napenergia. A fotovoltaikus rendszerek egyre több háztetőn foglalják el a helyüket.

Napelem rendszer Eger


Tatabányán is egyre több a zöld háztartás. 2 példa a helyi napelem rendszer szerelésekre

A Komárom-Esztergom megyei Tatabányán egyre többen választják a megújuló energiát. A bányászváros egyre zöldebb!

Napelem rendszer Tatabánya


Napelemes rendszerek kerültek kivitelezésre Nagykanizsán

A nagykanizsai háztartásokban egyre elterjedtebb a megújuló energiafelhasználás. A napelemes rendszerek már egyáltalán nem számítanak újdonságnak Zala megyében.

Napelem rendszer Nagykanizsa


Veszprémben egyre több napelemes rendszer kerül kiépítésre

A veszprémi háztartások gondolnak a jövőjükre, így az áramot már napelemes rendszerekkel termelik. A megyeszékhelyen hódít a napenergia.

Napelem rendszer Veszprém


Komplett napelem rendszer kivitelezések Zalaegerszegen

Zalaegerszegen már nem csak a természet élvezi a napsütéses órák számát, hanem a felelősségteljes háztartások napelemes rendszerei is!

Napelem rendszer Zalaegerszeg


Szolnok lakosai a napelem telepítés mellett döntenek

Szolnok, ahol a környezettudatos életmódot napelem rendszerekkel is támogatják. Egyre több az olyan háztartás, ahol az elektromos energiát a napfényből nyerik.

Napelem rendszer Szolnok


Napelem rendszerek szerelése a soproni háztetőkre

A soproni lakosság a megújuló energiát részesíti előnyben. A napelemes rendszerek használata egyre népszerűbb.

Napelem rendszer Sopron


Komplett rendszer kiépítés és telepítés Érd háztartásaiban

Az érdi lakosok a napelemek mellett döntenek, ha energiatermelésről van szó. Egyre több az olyan háztartás ahol zöld energiát használnak a lakók.

Napelem rendszer Érd


Győrben és környékén nem hezitálnak, ha napelem rendszer kiépítésről van szó

Hagyományos és félcellás napelem rendszerek kerültek kiépítésre Győrben és környékén.

Napelem rendszer Győr


Egyre több napelem rendszert telepítenek Kecskeméten

Kecskeméten tudják, hogy ha napelemekről van szó, akkor csakis a minőségben lehet megbízni.

Napelem rendszer Kecskemét


Három nyíregyházi család, akik már boldog napelem tulajdonosok

A tudatos nyíregyházi családoknak már nem fáj a fejük a villanyszámla miatt. A megoldás a napelemekben rejlik.

Napelem rendszer Nyíregyháza


4 kW-os napelem rendszerek kiépítése Székesfehérváron

Egyre több háztartás használ megújuló energiát Székesfehérváron. A királyok városa a zöld energiát választja.

Napelem rendszer Székesfehérvár


Szombathely zöldül, avagy napelem telepítések a Vas megyei háztartásokra

A szombathelyi háztartások gondolnak a jövőjükre: az energiát már napelemekkel termelik.

Napelem rendszer Szombathely


Komplett napelem rendszerek telepítése, kiépítése Budapest különböző kerületeiben

Budapesten is teret hódít a megújuló energia. A fotovoltaikus rendszerek egyre több ház tetején felbukkannak, hogy energiát termeljenek a lakóinak.

Napelem rendszer Budapest


Debrecenben is kiépítésre és telepítésre kerülnek a SHARP napelemek

Egyre többen választják a megújuló energiát Debrecenben. A Tiszántúlon is teret hódít a zöld energia!

Napelem rendszer Debrecen


Új napelemes rendszerek telepítése, szerelése, és meglévők bővítése Miskolcon

Miskolcon is teret hódít a megújuló energia. Egyre több napelemes rendszer kerül telepítésre a történelmi városban.

Napelem rendszer Miskolc


Pécsen is egyre több helyen telepítésre, kiépítésre kerülnek a napelemes rendszerek

Pécs lakói igent mondanak a zöld energiára! Egyre több háztartásban jelennek meg a napelemes rendszerek.

Napelem rendszer Pécs


A szegedi háztartások napelem rendszer telepítésébe, építésébe kezdtek

Szegeden is egyre többen válnak zöld családdá! A napelem rendszer már nem számít olyan kiváltságos dolognak, mint régen.

Napelem rendszer Szeged