Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak

Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak

Komplex energetikai programot valósítanak meg Békéscsabán a „Modern városok Program” keretén belül.

Összesen bruttó 18 milliárd forintnyi támogatást kaptak, többek között uniós forrásból.

A fejlesztés több lépcsőben valósul meg, melynek keretében egy összesen 4,2 megawatt összteljesítményű napelempark létrehozását teszi lehetővé hat megawattnyi tárolókapacitással a város három pontján elosztva.

Csak a projekt ezen részére 8,6 milliárd forintba kerül, amiből 2,6 milliárdot a Magyar Villamos Művek Zrt. vállalt magára.

A tervek alapján rengeteg módon felhasználható a napenergia városszerte.

A program keretein belül multifunkcionális sportcentrumot is kialakítanak, az itt létrejövő új versenyuszoda és röplabda akadémia világítása a nap erejével megoldható.

Mi minden várható még?

Egy elektromos buszgarázs is a tervek között szerepel, ahol szintén a napenergiával megtermelt áram szolgálhat az új járművek töltésére.

Nyolc elektromos autóbusz beszerzése és egy modern utastájékoztatási rendszer kialakítása szintén a kitűzött célok között van.

Mindezeken felül a geotermikus energia felhasználását is ki szeretnék terjeszteni a békési megyeszékhelyen, valamint a közvilágítás korszerűsítésének keretében led-re cserélik a település nagy részén az izzókat.

Előzetes megvalósíthatósági tanulmányok készültek korábban, amit követte a kiviteli- és engedélyezési tervek elkészítése.

Eredetileg 2019 végére tervezték a teljes kivitelezés befejezését, azonban a kialakult helyzet miatt csúszott a projekt, így az első szakasz, vagyis egy 1,3 MWp teljesítményű napelempark és egy 2,4 MWh kapacitású tárolóegység, továbbá az ezeket bemutató látogatóközpont befejezése 2020 végére tolódott.

Második lépésként egy újabb, 2 MWp-es naperőmű következik.

A hazai napelempark helyzet

A hazai napelempark helyzet

Ezeknek a napelemparkoknak az a céljuk, hogy tovább csökkenjen Magyarországon a fosszilis energiafelhasználás mértéke, egyben tovább mérséklődjön a kibocsátott káros anyag mennyisége. 

2015-ben adták át például a Mátrai Erőmű napenergiát felhasználó egységét.

A Visontától két kilométerre található harminchektáros terület a lehető legésszerűbb módon került hasznosításra a betelepített napelemekkel.

A 16 megawattos naperőmű kategóriájában még mindig az egyik legnagyobbnak számít hazánkban: átadásakor 72 480 darab, egyenként 255 watt névleges teljesítményű polikristályos napelemből állt.

2019-re aztán kiegészítették, és így büszke birtokosa a „második legnagyobb magyar naperőmű” címnek a maga 20 MW-os teljesítményével – mindössze 0,6 MW-al elmaradva a paksi mögött.

2016-ban újabb igen jelentős beruházást adtak át: elkészült a pécsi napelempark is.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Ipari terület napelemekkel újrahasznosítva

Ipari terület napelemekkel újrahasznosítva

Forrás: nepszava.hu

A fotovoltaikus erőmű a Pécsi Hőerőmű egykori, teljes mértékben rekultivált zagyterének területén létesült, összesen tíz hektáron.

Az erőmű nagyságát jól mutatja, hogy több, mint 38 ezer darab napelem panelt szereltek fel, a kivitelezésen csúcsidőszakban naponta 260 fő dolgozott.

A napelempark évente 10,1 millió kWh villamos energia előállítására képes mindenfajta károsanyag-kibocsátás nélkül, minimális üzemeltetési költség mellett.

A létesítmény különlegessége, hogy nyolc modulszerűen összekapcsolt mezőből épül fel, az egyes mezők azonban egymástól függetlenül is képesek működni.

Világszinten Kína a rekorder

Világ szinten Kína a rekorder

Forrás: A NASA műholdfelvétele

Kitekintésképp a világ első és harmadik legnagyobb napelemparkja  is Kínában üzemel.

1547 MW kapacitású telepük a jelenlegi rekorder.

A szóban forgó csúcstartó napelemfarm a Ninghszia-Huj Autonóm Területen található Zhongwei település közelében épült, és területe meghaladja a döbbenetes 43 négyzetkilométert!

200.000 háztartás áramellátását képes biztosítani, és bár a kivitelezési költségek nem ismertek, azért halvány elképzeléseink lehetnek róla.

A bronzérmes erőmű is Kínában üzemel

Nem sok ország mondhatja el magáról, hogy két dobogós méretű napelem parkja is van a világranglistán, nem igaz?

A harmadik legnagyobb a Datong naperőmű a maga 1000 MW-os teljesítményével, ám ezt további 2000-el tervezik bővíteni a jövőben.

Külön érdekesség, hogy a helyi nukleáris energiában és szénbányászatban érdekelt társaságok is részt vesznek a fejlesztésében.

Sőt, még aranyos része is van a dolognak, hiszen szintén Datongban épültek fel olyan panel-szekciók is, melyek vidám pandákat formáznak!

Ha a beruházók maradnak a terveknél, akkor további 98 ilyen napelem-állat jöhet még, ezzel további 5000 MW teljesítményt nyújtva.

Mi tagadás, nagyra vágyó tervek!

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

A jogszabályok is a napelem felé vezetnek

A jogszabályok is a napelem felé vezetnek

Az ilyesfajta fejlesztések azért is üdvözlendők hazánkban, mert bár a saját régiónkon belül kiemelkedő mennyiségben hasznosítunk napenergiát, még mindig van hová fejlődnünk akár Európai Uniós, akár világszinten.

Mindent egybevetve a korábbi felmérések alapján 2019-ben már körülbelül 1277 MW-nyi napelem üzemelt az országban.

Az elvárások nem csökkennek, épp ellenkezőleg: egyre inkább az energiatermelés költséghatékonyabb és káros anyag kibocsátástól mentes módja felé terelnek minket a különböző szabályozások.

Elérkezett 2021, amikortól például csak energiahatékony és környezetbarát épületek építhetők az egész Európai Unió területén.

A rendelkezés értelmében 2018-tól az állami tulajdonú, 2021-től pedig minden új épület esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését célzó technológiát kell alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy új lakóépület csak akkor kaphat használatbavételi engedélyt, ha bizonyos százalékban megújuló forrásból biztosítható az energiafelhasználása.

A szabály az új épületek mellett az átfogó felújításokra is vonatkozik.

Mit is takar ez pontosan?

A rendeletben ugyan nem passzívház szerepel, hanem közel nullás energiafelhasználású épület, mégis egy remek megoldást jelenthet a nemzetközi klímacélok eléréséhez.

Ez egyrészt költség-optimális építést jelent, másrészt pedig, hogy legalább 25 százalékban megújuló energiaforrást kell alkalmazni az épületek kivitelezésének során.

Az egyes épületszerkezetekre egyébként szigorúbb határértékek vonatkoznak, amennyiben építés helyett csak részleges felújításra kerül sor, erre mindenképpen érdemes odafigyelni, ha 2020 után tervezünk változtatásokat.

Vissza a passzívházakhoz: az olyan házakat, amelyek képesek teljes egészében megtermelni a saját energiafogyasztásukat, passzívháznak nevezzük.

Fontos kiemelni, hogy szinte bármilyen épületet át lehet alakítani, még panel társasházaknál is érdemes lehet belevágni egy ilyen nagyszabású projektbe, hosszú távon megtérül a befektetés az alacsony rezsiköltség által.

Arról nem is beszélve, hogy a környezetünkre gyakorolt káros hatásokat is csökkenteni tudjuk a napenergia használatával.

Hatalmas a változás az energiaellátás területén

Elmondható, hogy jelenleg is akkora változások zajlanak le, amik teljes mértékben átalakítják az energiaellátási rendszerek területét.

Elsősorban persze tudjuk, hogy a klímaváltozás elleni örökös harc és a költségek is befolyásoló tényezőnek számítanak.

Nem mondunk újat azzal sem, hogy a napelemek teljesítményét és az azokkal folytatott áramtermelés költségét a panelek hatékonysága határozza meg alapvetően.

Ha valaki fotovoltaikus panelt vásárol, annak a hatékonysága valószínűleg 18 százalék körüli, vagy esetleg valamivel magasabb, a prémium minőségű monokristályos félcellás panelek hatékonysága nagyjából 21 százalék körüli.

Tehát a korábban használt poli-vagy multikristályos szilícium napelemekhez képest máris 2-3 százalékkal hatékonyabbak a legújabb modellek.

Érdekes tény, hogy a százalékok az elmúlt tíz évben változtak 12 százalékról 18-20 százalékra, de laboratóriumi körülmények között ez akár jóval magasabb is lehet, már sikerült 46 százalékos hatásfokot is elérni.

Tények, amikről ne feledkezzünk meg!

Az energiaforrás rendelkezésre állása azonban komoly ellenérvnek számít a napenergia alkalmazásával szemben.

Enyhít a problémán az, hogy az áramtermelés akkor éri el a napi legmagasabb szintet, amikor az igények a csúcsra érnek.

Arról nem is beszélve, hogy az igény a megújuló energiaforrások iránt megerősödött és ez óriási fejlődést eredményezett.

Néhány szakértő úgy gondolja, hogy 2035-ben nagyjából 45 százalékban megújuló energiaforrásokból fog az európai villamosenergia-termelés megvalósulni.

Érdemes tehát egyszer és utoljára végre leszámolni azzal a hiedelemmel, hogy a napenergia nem képes hozzájárulni a villamos energia kereslet kielégítéséhez.

A napenergia egyre nagyobb szerepet kap

Igaz, hogy az elmúlt években sorra valósultak meg a kisebb-nagyobb közhasznú- és magánberuházások, ettől függetlenül kijelenthetjük, hogy a napenergiának nagyobb szerepet is szánhatnánk a hazai energiaellátásban.

Fontos tehát, hogy ezeket figyelembe véve a napelemekbe való befektetés a családok és cégek részéről is egyaránt jó döntésnek számít.

Nem véletlen, hogy szinte már napról napra egyre több ember dönt amellett, hogy a házára napelem rendszert telepíttet, ennek pedig több oka is lehet.

Egyrészt környezetbarát megoldásról van szó, másrészt pedig egy ilyen rendszer által kiváltható a villamos energia költsége is.

Telepítése könnyű, és nem igényel hatalmas összegeket a karbantartása sem.

Egy szónak is száz a vége: a napelemes megoldások száma napról napra növekedik, ami, mint láthatjuk, nem véletlen.

Kérj hát tőlünk árajánlatot minél hamarabb, hogy az ingyenes helyszíni felmérést követően Neked is megmutathassuk, milyen napelem rendszerrel spórolhatnál a legtöbbet!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Békéscsabán nem csak épülnek, de már bővülnek is a napelemes rendszerek

Békéscsabán boldogan süt a nap a családi házakra. A napelemes rendszerek már bőszen termelik az energiát mindenkinek, akiknek mi telepítettünk!

Napelem rendszer Békéscsaba


Nagy napelem rendszer telepítések Egerben

Az egri háztartásokban már egyáltalán nem számít újdonságnak a napenergia. A fotovoltaikus rendszerek egyre több háztetőn foglalják el a helyüket.

Napelem rendszer Eger


Tatabányán is egyre több a zöld háztartás. 2 példa a helyi napelem rendszer szerelésekre

A Komárom-Esztergom megyei Tatabányán egyre többen választják a megújuló energiát. A bányászváros egyre zöldebb!

Napelem rendszer Tatabánya


Napelemes rendszerek kerültek kivitelezésre Nagykanizsán

A nagykanizsai háztartásokban egyre elterjedtebb a megújuló energiafelhasználás. A napelemes rendszerek már egyáltalán nem számítanak újdonságnak Zala megyében.

Napelem rendszer Nagykanizsa


Veszprémben egyre több napelemes rendszer kerül kiépítésre

A veszprémi háztartások gondolnak a jövőjükre, így az áramot már napelemes rendszerekkel termelik. A megyeszékhelyen hódít a napenergia.

Napelem rendszer Veszprém


Komplett napelem rendszer kivitelezések Zalaegerszegen

Zalaegerszegen már nem csak a természet élvezi a napsütéses órák számát, hanem a felelősségteljes háztartások napelemes rendszerei is!

Napelem rendszer Zalaegerszeg


Szolnok lakosai a napelem telepítés mellett döntenek

Szolnok, ahol a környezettudatos életmódot napelem rendszerekkel is támogatják. Egyre több az olyan háztartás, ahol az elektromos energiát a napfényből nyerik.

Napelem rendszer Szolnok


Napelem rendszerek szerelése a soproni háztetőkre

A soproni lakosság a megújuló energiát részesíti előnyben. A napelemes rendszerek használata egyre népszerűbb.

Napelem rendszer Sopron


Komplett rendszer kiépítés és telepítés Érd háztartásaiban

Az érdi lakosok a napelemek mellett döntenek, ha energiatermelésről van szó. Egyre több az olyan háztartás ahol zöld energiát használnak a lakók.

Napelem rendszer Érd


Győrben és környékén nem hezitálnak, ha napelem rendszer kiépítésről van szó

Hagyományos és félcellás napelem rendszerek kerültek kiépítésre Győrben és környékén.

Napelem rendszer Győr


Egyre több napelem rendszert telepítenek Kecskeméten

Kecskeméten tudják, hogy ha napelemekről van szó, akkor csakis a minőségben lehet megbízni.

Napelem rendszer Kecskemét


Három nyíregyházi család, akik már boldog napelem tulajdonosok

A tudatos nyíregyházi családoknak már nem fáj a fejük a villanyszámla miatt. A megoldás a napelemekben rejlik.

Napelem rendszer Nyíregyháza


4 kW-os napelem rendszerek kiépítése Székesfehérváron

Egyre több háztartás használ megújuló energiát Székesfehérváron. A királyok városa a zöld energiát választja.

Napelem rendszer Székesfehérvár


Szombathely zöldül, avagy napelem telepítések a Vas megyei háztartásokra

A szombathelyi háztartások gondolnak a jövőjükre: az energiát már napelemekkel termelik.

Napelem rendszer Szombathely


Komplett napelem rendszerek telepítése, kiépítése Budapest különböző kerületeiben

Budapesten is teret hódít a megújuló energia. A fotovoltaikus rendszerek egyre több ház tetején felbukkannak, hogy energiát termeljenek a lakóinak.

Napelem rendszer Budapest


Debrecenben is kiépítésre és telepítésre kerülnek a SHARP napelemek

Egyre többen választják a megújuló energiát Debrecenben. A Tiszántúlon is teret hódít a zöld energia!

Napelem rendszer Debrecen


Új napelemes rendszerek telepítése, szerelése, és meglévők bővítése Miskolcon

Miskolcon is teret hódít a megújuló energia. Egyre több napelemes rendszer kerül telepítésre a történelmi városban.

Napelem rendszer Miskolc


Pécsen is egyre több helyen telepítésre, kiépítésre kerülnek a napelemes rendszerek

Pécs lakói igent mondanak a zöld energiára! Egyre több háztartásban jelennek meg a napelemes rendszerek.

Napelem rendszer Pécs


A szegedi háztartások napelem rendszer telepítésébe, építésébe kezdtek

Szegeden is egyre többen válnak zöld családdá! A napelem rendszer már nem számít olyan kiváltságos dolognak, mint régen.

Napelem rendszer Szeged