Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak

Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak

Komplex energetikai programot valósítanak meg Békéscsabán a „Modern városok Program” keretén belül.

Összesen bruttó 18 milliárd forintnyi támogatást kaptak, többek között uniós forrásból.

A fejlesztés egyebek mellett egy összesen 4,2 megawatt összteljesítményű napelempark létrehozását teszi lehetővé hat megawattnyi tárolókapacitással a város három pontján.

Csak a projekt ezen részére 8,6 milliárd forintba kerül, amiből 2,6 milliárdot a Magyar Villamos Művek Zrt. vállalt magára.

A tervek alapján rengeteg módon felhasználható a napenergia városszerte.

A program keretein belül multifunkcionális sportcentrumot is kialakítanak, az itt létrejövő új versenyuszoda és röplabda akadémia világítása a nap erejével megoldható.

Egy elektromos buszgarázst is a tervek között szerepel, ahol szintén a napenergiával megtermelt áram szolgálhat az új járművek töltésére.

Nyolc elektromos autóbusz beszerzése és egy modern utastájékoztatási rendszer kialakítása is a tervek között szerepel.

Mindezeken felül a geotermikus energia felhasználását is ki szeretnék terjeszteni a békési megyeszékhelyen, valamint a közvilágítás korszerűsítésének keretében led-re cserélik a település nagy részén az izzókat.

Előzetes megvalósíthatósági tanulmányok készültek korábban, amit követte a kiviteli- és engedélyezési tervek elkészítése.

Valamennyi beruházási résznek 2019 végére el kell készülnie - mondta a város polgármestere.

A hazai napelempark helyzet

A hazai napelempark helyzet

Ezeknek a napelemparkoknak az a céljuk, hogy tovább csökkenjen Magyarországon a fosszilis energiafelhasználás mértéke, egyben tovább mérséklődjön a kibocsátott káros anyag mennyisége. 

2015-ben adták át például a Mátrai Erőmű napenergiát felhasználó egységét.

A Visontától két kilométerre található harminchektáros terület a lehető legésszerűbb módon került hasznosításra a betelepített napelemekkel.

A 16 megawattos naperőmű kategóriájában még mindig az egyik legnagyobbnak számít hazánkban: 72 480 darab, egyenként 255 watt névleges teljesítményű polikristályos napelemből áll. 

2016-ban aztán újabb beruházást adtak át: elkészült a pécsi napelempark is.

A fotovoltaikus erőmű a Pécsi Hőerőmű egykori, teljes mértékben rekultivált zagyterének területén létesült, tíz hektáros területen.

Az erőmű nagyságát jól mutatja, hogy több, mint 38 ezer darab napelem panelt szereltek fel, a kivitelezésen csúcsidőszakban naponta 260 fő dolgozott.

A napelempark évente 10,1 millió kWh villamos energia előállítására képes mindenfajta károsanyag-kibocsátás nélkül, minimális üzemeltetési költség mellett.

A létesítmény különlegessége, hogy nyolc modulszerűen összekapcsolt mezőből épül fel, az egyes mezők azonban egymástól függetlenül is képesek működni.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

A Mátrai Erőmű napelemtelepéről hallottál már?

A legnagyobb van készülőben

Forrás: nepszava.hu

Visszatérve a Mátrába: a Mátrai Erőműben húzták fel Magyarország legnagyobb napelemtelepét.

A Mátrai Erőmű közel 60 megawattnyi napelemtelepet építtetett a már meglévő 16 MW-ja mellé.

Ezzel Magyarország messze legnagyobb napelemfarmja jött létre.

Az első, több mint hatmilliárd forintból felépített 16 MW-ot - ami jelenleg szintén a legnagyobb - 2015 végén adták át.

Világszinten Kína a rekorder

Világ szinten Kína a rekorder

Forrás: A NASA műholdfelvétele

Kitekintésképp a világ legnagyobb napelemparkja a legutolsó sajtóban megjelent információk alapján Kínában üzemel.

850 MW kapacitású telepük a jelenlegi rekorder.

A napelemfarm a Sárga-folyón található Longyangxia vízierőműhöz épült hozzá, ami önmagában is különlegességnek számít, hát még a hozzáépített parkkal.

Az első szekció mindössze kilenc hónap alatt készült el, és 2013 decemberében már működésbe is lépett 320 MW kapacitással. A második fázist 2014 augusztusában kezdték el, és 2015 végére fejezték be, 530 MW-ra növelve az erőmű kapacitását.

Jelenlegi 850 MW kapacitásával a Longyangxia Dam Solar Park a világelső, mögötte jócskán lemaradva következik az indiai Kamuthi Solar Power Project 648 Megawattal. 

Ennyi napelem nem fér el akárhol, a négy millió napelemtábla összesen 27 négyzetkilométernyi területet foglal el, építése hat milliárd jüanba került, ez forintban körülbelül 253 milliárd forintnak felel meg, de a szám folyamatosan nő, ahogy a létesítmény is. 

A napelemek átlagos hatásfoka 18 százalékos, tehát a rájuk eső napfény energiájának 18 százalékát képesek elektromos árammá alakítani.

A kínai befektetők úgy számolnak azonban, hogy ez egy-két év alatt legalább 20 százalékra emelkedik.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

A jogszabályok is a napelem felé vezetnek

A jogszabályok is a napelem felé vezetnek

Az ilyesfajta fejlesztések azért is üdvözlendők hazánkban, mert bár egyre több helyen használják a napenergiát, még mindig van hová fejlődnünk akár Európai Uniós, akár világszinten.

Mindent egybevetve a korábbi felmérések alapján, körülbelül 200 MW-nyi napelem üzemel az országban.

Az elvárások nem csökkennek, épp ellenkezőleg: egyre inkább az energiatermelés költséghatékonyabb és káros anyag kibocsátástól mentes módja felé terelnek minket a különböző szabályozások.

Közeledik 2020, amikortól például csak energiahatékony és környezetbarát épületek építhetők az egész Európai Unió területén.

A rendelkezés értelmében 2018-tól az állami tulajdonú, 2020-tól pedig minden új épület esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését célzó technológiát kell alkalmazni.

Ellenkező esetben nem adható ki építési engedély, így aztán el sem kezdhető semmilyen építkezés megvalósítása.

A szabály az új épületek mellett az átfogó felújításokra is vonatkozik.

A leendő új törvényeknek leginkább a passzívház technológia követelményei felelnek meg.

A rendeletben ugyan nem passzívház szerepel, hanem közel nullás energiafelhasználású épület, mégis egy remek megoldás lehet a későbbiekben ez az ötlet.

Ez egyrészt költség optimális építést jelent, másrészt legalább 25 százalékban megújuló energiaforrást kell alkalmazni az épületek kivitelezésének során.

Az egyes épületszerkezetekre egyébként szigorúbb határértékek vonatkoznak, amennyiben építés helyett csak részleges felújításra kerül sor, erre mindenképpen érdemes odafigyelni, ha 2020 után tervezünk változtatásokat.

Vissza a passzívházakhoz: az olyan házakat, amelyek energiaveszteség helyett energiát termelnek, passzívháznak nevezzük.

Fontos kiemelni, hogy bármilyen épületet át lehet bármikor alakítani, még panel társasházaknál is érdemes lehet belevágni egy ilyen nagyszabású projektbe, hosszú távon megtérül a befektetés az alacsony rezsiköltség által.

Arról nem is beszélve, hogy a környezetünkre gyakorolt káros hatásokat is csökkenteni tudjuk a napenergia használatával.

Paks 2: Erről is beszélnünk kell

Magyarországnak ezzel kapcsolatban sokkal több változót kell már figyelembe vennie az energiarendszerek fejlesztésére vonatkozóan, és azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy Magyarország éppen a legnagyobb értékű beruházásába készül belevágni.

A Paksi Atomerőmű bővítésével az ország a következő több mint fél évszázadra teljes mértékben bebetonozza a magyar villamos energia jövőjét, tekintettel az erőmű üzemeltetési költségeire és a tervezett élettartamára.

Sokan azonban azért aggódnak, nehogy túl drága és versenyképtelen legyen az üzembe állását követően.

Paks 2: Erről is beszélnünk kell

Forrás: portfolio.hu

Hatalmas a változás az energiaellátás területén

Elmondható, hogy jelenleg is akkora változások zajlanak le, amik teljes mértékben átalakítják az energiaellátási rendszerek területét.

Elsősorban persze tudjuk, hogy a klímaváltozás elleni örökös harc és a költségek is befolyásoló tényezőnek számítanak.

Nem mondunk újat azzal sem, hogy a napelemek teljesítményét és az azokkal folytatott áramtermelés költségét a panelek hatékonysága határozza meg alapvetően.

Ha valaki úgynevezett fotovoltaikus panelt vásárol, annak a hatékonysága valószínűleg 17 százalék körüli, vagy esetleg valamivel magasabb, a prémium minőségű monokristályos panelek hatékonysága nagyjából 21 százalék körüli.

Tehát a legnépszerűbb poli-vagy multikristályos szilícium napelemek ebben az arányban képesek átkonvertálni a panelek hatékonyságát.

Érdekes tény, hogy a százalékok az elmúlt tíz évben változtak 12 százalékról 17 százalékra, de laboratóriumi körülmények között ez akár jóval magasabb is lehet, már sikerült 46 százalékos hatásfokot is elérni.

Tények, amikről ne feledkezzünk meg!

Az energiaforrás rendelkezésre állása azonban komoly ellenérvnek számít a napenergia alkalmazásával szemben.

Enyhít a problémán az, hogy az áramtermelés akkor éri el a napi legmagasabb szintet, amikor az igények a csúcsra érnek.

Arról nem is beszélve, hogy az igény a megújuló energiaforrások iránt megerősödött és ez óriási fejlődést eredményezett.

Néhány forrás úgy gondolja, hogy 2035-ben nagyjából 45 százalékban megújuló energiaforrásokból fog az európai villamosenergia-termelés megvalósulni.

Érdemes tehát egyszer és utoljára végre leszámolni azzal a hiedelemmel, hogy a napenergia nem képes hozzájárulni a villamos energia kereslet kielégítéséhez.

A napenergia egyre nagyobb szerepet kap

Már idén is kijelenthetjük, hogy a napenergiának nagyobb szerepet is szánhatnánk a hazai energiaellátásban.

Fontos tehát, hogy ezeket figyelembe véve a napelemekbe való befektetés a családok és cégek részéről is egyaránt jó döntésnek számít.

Nem véletlen, hogy szinte már napról napra egyre több ember dönt amellett, hogy a házára napelem rendszert telepíttet.

Sokan döntenek a napelem mellett, ennek pedig több oka is lehet.

Egyrészt környezetbarát megoldásról van szó, másrészt pedig egy ilyen rendszer által kiváltható a villamos energia költsége is.

Telepítése könnyű, és nem igényel hatalmas összegeket a karbantartása sem.

Egy szónak is száz a vége: a napelemes megoldások száma napról napra növekedik, ami, mint láthatjuk, nem véletlen.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Békéscsabán nem csak épülnek, de már bővülnek is a napelemes rendszerek

Békéscsabán boldogan süt a nap a családi házakra. A napelemes rendszerek már bőszen termelik az energiát mindenkinek, akiknek mi telepítettünk!

Napelem rendszer Békéscsaba


Nagy napelem rendszer telepítések Egerben

Az egri háztartásokban már egyáltalán nem számít újdonságnak a napenergia. A fotovoltaikus rendszerek egyre több háztetőn foglalják el a helyüket.

Napelem rendszer Eger


Tatabányán is egyre több a zöld háztartás. 2 példa a helyi napelem rendszer szerelésekre

A Komárom-Esztergom megyei Tatabányán egyre többen választják a megújuló energiát. A bányászváros egyre zöldebb!

Napelem rendszer Tatabánya


Napelemes rendszerek kerültek kivitelezésre Nagykanizsán

A nagykanizsai háztartásokban egyre elterjedtebb a megújuló energiafelhasználás. A napelemes rendszerek már egyáltalán nem számítanak újdonságnak Zala megyében.

Napelem rendszer Nagykanizsa


Veszprémben egyre több napelemes rendszer kerül kiépítésre

A veszprémi háztartások gondolnak a jövőjükre, így az áramot már napelemes rendszerekkel termelik. A megyeszékhelyen hódít a napenergia.

Napelem rendszer Veszprém


Komplett napelem rendszer kivitelezések Zalaegerszegen

Zalaegerszegen már nem csak a természet élvezi a napsütéses órák számát, hanem a felelősségteljes háztartások napelemes rendszerei is!

Napelem rendszer Zalaegerszeg


Szolnok lakosai a napelem telepítés mellett döntenek

Szolnok, ahol a környezettudatos életmódot napelem rendszerekkel is támogatják. Egyre több az olyan háztartás, ahol az elektromos energiát a napfényből nyerik.

Napelem rendszer Szolnok


Napelem rendszerek szerelése a soproni háztetőkre

A soproni lakosság a megújuló energiát részesíti előnyben. A napelemes rendszerek használata egyre népszerűbb.

Napelem rendszer Sopron


Komplett rendszer kiépítés és telepítés Érd háztartásaiban

Az érdi lakosok a napelemek mellett döntenek, ha energiatermelésről van szó. Egyre több az olyan háztartás ahol zöld energiát használnak a lakók.

Napelem rendszer Érd


Győrben és környékén nem hezitálnak, ha napelem rendszer kiépítésről van szó

Hagyományos és félcellás napelem rendszerek kerültek kiépítésre Győrben és környékén.

Napelem rendszer Győr


Egyre több napelem rendszert telepítenek Kecskeméten

Kecskeméten tudják, hogy ha napelemekről van szó, akkor csakis a minőségben lehet megbízni.

Napelem rendszer Kecskemét


Három nyíregyházi család, akik már boldog napelem tulajdonosok

A tudatos nyíregyházi családoknak már nem fáj a fejük a villanyszámla miatt. A megoldás a napelemekben rejlik.

Napelem rendszer Nyíregyháza


4 kW-os napelem rendszerek kiépítése Székesfehérváron

Egyre több háztartás használ megújuló energiát Székesfehérváron. A királyok városa a zöld energiát választja.

Napelem rendszer Székesfehérvár


Szombathely zöldül, avagy napelem telepítések a Vas megyei háztartásokra

A szombathelyi háztartások gondolnak a jövőjükre: az energiát már napelemekkel termelik.

Napelem rendszer Szombathely


Komplett napelem rendszerek telepítése, kiépítése Budapest különböző kerületeiben

Budapesten is teret hódít a megújuló energia. A fotovoltaikus rendszerek egyre több ház tetején felbukkannak, hogy energiát termeljenek a lakóinak.

Napelem rendszer Budapest


Debrecenben is kiépítésre és telepítésre kerülnek a SHARP napelemek

Egyre többen választják a megújuló energiát Debrecenben. A Tiszántúlon is teret hódít a zöld energia!

Napelem rendszer Debrecen


Új napelemes rendszerek telepítése, szerelése, és meglévők bővítése Miskolcon

Miskolcon is teret hódít a megújuló energia. Egyre több napelemes rendszer kerül telepítésre a történelmi városban.

Napelem rendszer Miskolc


Pécsen is egyre több helyen telepítésre, kiépítésre kerülnek a napelemes rendszerek

Pécs lakói igent mondanak a zöld energiára! Egyre több háztartásban jelennek meg a napelemes rendszerek.

Napelem rendszer Pécs


A szegedi háztartások napelem rendszer telepítésébe, építésébe kezdtek

Szegeden is egyre többen válnak zöld családdá! A napelem rendszer már nem számít olyan kiváltságos dolognak, mint régen.

Napelem rendszer Szeged