Eddig nem voltunk erősek megújulókból – de Magyarország most behozza a lemaradást

Eddig nem voltunk erősek megújulókból – de Magyarország most behozza a lemaradást

Minden szakértő számított rá, hogy a napelem rendszerek egyre nagyobb mértékben fognak elterjedni hazánkban az évek múlásával, de ekkora növekedést azért csak kevesen tudtak elképzelni!

Csak a tavalyi évben 75,9 megawattal nőtt a háztartási méretű kiserőművek kapacitása Magyarországon, ami 46%-os növekedést jelent – és mindennek 99,4%-a napelem rendszer volt!

Bár még talán kissé korai megvonni a 2018-as év mérlegét, az első negyedéves adatok szerint viszont még a tavalyinál is jobb ütemű volt a fejlődés idén.

Ezek a hírek nem önmagukban érdekesek: a meglepő az, hogy 2016-ban még éppen hogy visszaesésről beszélhettünk, ami a megújuló energiaforrások népszerűségét illeti.

Miket értünk el, és minek köszönhetjük a változásokat?

A nagyoknál egyértelműen az uniós pénzek számítanak

A nagyoknál egyértelműen az uniós pénzek számítanak

Vállalatok, intézmények, egész városok és községek is szívesen kezdenek bele a korszerűsítésbe – amennyiben van rá elegendő támogatás.

A 10kW feletti rendszerek esetében (amelyek már nem számítanak háztartási méretű kiserőműnek) pontosan látszik, hogyan alakult a népszerűségük az utóbbi években.

  • 2015-ben még 38MW volt az új rendszerek kapacitása, de
  • 2016-ban már csak 16,5MW jött össze, majd
  • 2017-ben újra megugrott a telepítések száma, és összesen 41MW új kapacitás jött össze.

Nem semmi visszaesés történt 2016-ban, igaz?

Mindjárt rá is térünk részletesebben, de előtte még mindenképp szeretnék beszélni valamiről, ami szerintem Téged is érdekelni fog!

Árajánlatkérés itt!

Friss hír: egy kórház akár 100 milliókat is hajlandó költeni a korszerűsítésre

Csak hogy a fent említett nagyobb rendszerekre egy friss példát hozzak: a Kisvárdán a Felső-Szabolcsi Kórház 120 millió forintból bővítette saját napelem parkját, és még 123 milliót szánt mosodája felújítására.

A kórház mellett lévő 3,5 hektáros területen 1200 napelem segítette a kórház energiaellátását, amit most 744 új modullal egészítettek ki, így növelve 200kW-tal az eredeti, 300kW-os teljesítményt.

Ennek a beruházásnak köszönhetően már a felhasznált áram 10%-át a napelemek fedezik, ami komoly költségbeli különbségeket jelent, emellett pedig egy elektromos autót is vettek, hogy az ebédszállítást is környezetbaráttá tegyék az épületek között.

Az energiahatékonyság nem csak a megújulókon múlik

Az energiahatékonyság nem csak a megújulókon múlik

Forrás: frissmedia.hu

Maradjunk még egy kicsit a kisvárdai kórháznál, mert a mosoda felújítása szintén sokat elárul arról, hogy a magyarországi intézmények mennyire fontosnak találják az energiahatékonyságot.

A beruházás természetesen szintén egy sikeres pályázaton múlott, aminek eredményeképpen 100.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatáshoz jutott az kórház.

Hogy mire költötték a pénzt?

A mosoda 20 éves gépeinek lecserélésére!

Bár egy kórházban talán nem a mosoda tűnik a legfontosabbnak, de azért gondoljunk bele: évente több mint 300 tonna ruha jár itt, és a folyamatos igénybevételt az elavult gépek már nem viselték jól.

Az állandó karbantartás és szerelés már olyan költséges volt, hogy inkább megérte új mosó- és szárítógépeket, valamint vasalógépeket venni, amikkel növelték a mosoda hatékonyságát, és javították a 21 lent dolgozónak a munkakörülményeit.

Mi történt 2016-ban?

De térjünk vissza a megújulók magyarországi történetére: az egyértelműen látszik a fentebbi adatokból, hogy 2016-ban komoly visszaesés történt.

Sajnos nem mondhatjuk, hogy ez általános eset lett volna: csak Kelet-Európában találunk néhány olyan országot, ahol hasonló visszaesést lehetett tapasztalni.

A nagy megújuló energia hullám 2010-ben kezdődött, és eleinte még mi is hoztuk az elvárt szintet: csak néhány tized százalékkal maradtunk el az Európai átlagtól, viszont utána 6 év alatt alig 14%-kal nőtt a megújuló energiaforrásokból származó termelés.

A világon mára 3210,5GWh-ra nőtt a megtermelt zöldenergia mennyisége, ezalatt Magyarországon 2016-ban alig 7% volt a megújulók részaránya a villamosenergia termelésben, tehát gyakorlatilag kevesebbet termeltünk, mint 2012-ben.

Ez nőtt egy picit 2017-ben 7,3%-ra, de még ez is messze van attól, amit tőlünk nyugatabbra elértek.

Árajánlatkérés itt!

Fontos: ez még csak nem is napenergia!

Fontos: ez még csak nem is napenergia!

Amikor a magyar zöld energiáról beszélünk, akkor azért azt is meg kell jegyezni, hogy a számok nem is kizárólag fotovoltaikus rendszerekről, vagy szélerőművekről szólnak: hazánkban ugyanis komoly népszerűsége volt a 2010-es években a biomassza felhasználásának, tehát a fatüzelésnek, mezőgazdasági hulladék és biogáz égetésének.

Európa legtöbb országában dolgoznak rajta, hogy ennek részarányát a minimumra csökkentsék, mert működése során komoly szén-dioxid mennyiség kerül a levegőbe.

Szerencsére ez már Magyarországon is sokat veszített a népszerűségéből, főleg mivel jelentősen csökkent a hatékonysága a többi energiatermelő megoldáshoz képest.

Persze a napelemek szép lassan átvették a vezető pozíciót

Ahogy az látszik a jelenlegi adatokból, már a napelemek a legerősebbek: 2010-ben még csak 2MW volt a beépített kapacitás, 2016-ban ez már 220 megawattra emelkedetett.

A fotovoltaikus technológia hazai előretörésében 2013 volt talán a nagy kezdet, és 3 évvel később már 200 gigawattóra energia származott a napelemekből.

Azt már láttuk, hogy a nagyobb beruházásokat mi ösztönzi: de miért van egyre több napelem rendszer családi házak tetején is?

A válasz egyszerű: még ha nem is lennének nagy támogatások, és kedvezményes hitelek, az oda-vissza mérő, vagy más néven ad-vesz mérőóráknak köszönhetően a napelemek kiváló befektetésnek számítanak a magyar családoknál.

Ha magadnak termeled meg az áramot, akkor elbúcsúzhatsz a villanyszámláktól: ennyire egyszerű a képlet, és emiatt olyan vonzó sokak számára ez a megoldás.

Egy jobb jövő felé haladunk?

Egy jobb jövő felé haladunk?

Alapvetően tehát mondhatjuk, hogy 2018-ban egyre jobban állunk.

Az uniós előírás szerint 2020-ban az éves bruttó energiafogyasztás 13%-át megújuló forrásokból kell biztosítani – ennél még egy fokkal bátrabb a hazai Megújuló Energia Cselekvési Terv2, amely a 14,65%-ot tűzte ki célul.

Van mit behoznunk a lemaradásból, de látható, hogy jól is állunk: mi magunk is folyamatosan tudósítunk azokról a hírekről, amik mutatják, hogyan terjed hazánkban a napelem rendszer.

Csatlakozz Te is a legnagyobb megújuló trendhez: kérj tőlünk árajánlatot, és nézd meg, hogyan lehetsz Te is napelem tulajdonos!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.