Egész települések választják a napenergiát Magyarországon

Egész települések választják a napenergiát Magyarországon

Forrás: 24.hu

 

Rengeteg magyar falu csatlakozott azok körébe, akik napelemet használnak.

Azt már tudjuk jól, hogy itthon is egyre elterjedtebb a napelem rendszer telepítése, ezzel hozzájárulva a környezettudatossághoz.

Az Energiaklub azonban számon tartja ezeket a kivételes településeket, és minden évben díjazza is tevékenységüket.

Egyes falvak és községek szinte minden fontosabb intézményüket napkollektorokkal és napelemekkel szerelik fel, hogy ezzel jussanak gazdaságos, környezetbarát energiához.

Számos olyan díjazott település van, amiről érdemes beszélni.

Nézzünk meg néhány olyan esetet, ami még, ha nem is a legaktuálisabb, de megérdemel néhány szót.

A Napkorona Bajnokság győztesei

Napkorona bajnok minden évben az a település lehet, amely a lehető legnagyobb mértékben bízza a napenergiára az áramellátását.

A 2016-os győztes Újszilvás lett, és neve valóban a magyar, de a világ települései előtt is példaként kell, hogy álljon.

Az országban itt létesült először önkormányzati fejlesztésű napelempark, ráadásul a faluban működő fotovoltaikus rendszerek és kollektorok energiatermelése nagyjából 250 család egy éves fogyasztását váltja ki.

Ez az óriási eredmény méltán emelte Újszilvás Községet Napkorona Bajnokká.

Öröm azonban látni, hogy a verseny kifejezetten szoros volt, hiszen a második helyezett Nagypáli sem kis teljesítményt nyújtott az utóbbi év során.

Ma már szinte minden intézmény a Napból nyeri a szükséges energiát a településen, és az önkormányzat a jövőben sem szándékozik felhagyni a megújuló energiaforrásokra való átállással.

A legzöldebb településért folyó verseny mindkét győztese hatalmas jutalomban részesült, ami még egy óriási lökést jelent eddigi tevékenységüknek.

Újszilvás egy egész napkollektoros rendszert kapott, ösztönözve ezzel még több családot a napenergia alkalmazására.

Nagypáli díja pedig 100 négyzetméter tetőszigetelés volt, amivel még gazdaságosabbá tehetik a fűtést a falu épületeiben.

Árajánlatkérés itt!

A Közbeszerzés zöldebben díjazottjai

Az európai kezdeményezésű Green-Proca, azaz Green Public Procurement projekt része a magyar Közbeszerzés zöldebben című verseny, melynek során azokat az önkormányzatokat díjazzák, melyek a legtöbbet tettek a szén-dioxid kibocsátás ellen hazánkban.

Az olyan kezdeményezések, mint az intézmények korszerűsítése, az energiatakarékos és hatékony berendezések beszerzése mind-mind a környezetvédelmet, és a fenntartható energiagazdálkodást szolgálják, amit a zsűri megfelelő pontszámokkal értékel.

A pontos számításokat követelő, mégis szubjektív döntés veszélye ebben az esetben szinte teljesen kizárható, hiszen az eredménybe beleszámítanak a hatékonyan elköltött pénzösszegek is.

Ajka városa nem csak kistelepülésként nyerte meg a versenyt, de abszolút győztesnek is őt hirdették ki, önkormányzatának kiemelkedő teljesítménye miatt.

4 kulcsfontosságú intézményének fejlesztésével elérte, hogy nem kevesebb, mint 110 tonnával kevesebb szén-dioxid kerüljön a levegőbe, és ezzel együtt 5 millió forinttal csökkentette az energiaköltségeit is.

De mielőtt még azt hinnénk, hogy ilyen mértékű környezettudatosságra csak vidéken van lehetőség, vegyük észre a díjazottak között Budapest XVIII. és III. kerületét is!

Pestszentlőrinc-Pestszentimre a 10 és 100 ezer fős települések kategóriájában ért el győzelmet a Kassa utcai Általános Iskola korszerűsítésével, melynek során napelemekkel és napkollektorokkal egyaránt működő, komplex rendszerrel szerelték fel az intézményt.

Óbuda-Békásmegyer szintén egy oktatási intézmény, a Pais Dezső Általános Iskola felújításával nyerte el a győztes nagytelepülésnek járó díjat.

A települések sikersorozata azonban itt nem áll meg, hiszen minden kategória díjazottja automatikusan kijut a nemzetközi versenyre.

A Green Public Procurement lényege

A Green Public Procurement lényege

 

Minden európai állam és önkormányzat komoly fogyasztói értékkel bír, és ezzel nagyobb hatalom van a kezében, mint gondolná.

Ha különleges befolyását arra tudja fordítani, hogy a város, az ország, a kontinens lakosságát a környezetbarát energiatermelés felé irányítsa, akkor hatalmas mértékben tud hozzájárulni a fenntartható energiagazdálkodáshoz.

Ez az, amit Green Public Procurementnek, vagyis Zöld Közbeszerzésnek nevezünk.

Bár ez elsősorban egy önkéntességen alapuló rendszer, mégis kulcsfontosságú az Európai Unió törekvései számára.

A cél, hogy erőforrások tekintetében modernizáljuk a kontinens energiafelhasználását, ezzel biztosítva a jövőt és a gazdasági fellendülést.

A helyi önkormányzatok hazánkban is komoly nyomást gyakorolhatnak egész tömegekre, hogy átvegyék ezt a gondolkodásmódot, és többek között napenergiával elégítsék ki energiaszükségleteiket.

Hogy mindez ne csak elmélet legyen, a Green Public Procurement több intézkedést is tett már.

A másik fontos cél a már helyes úton járó cégek és önkormányzatok jutalmazása, amit hazánkban az Energiaklub végez.

Az idei győztesek mind kiemelkedő eredményeket értek el a környezetvédelem és a gazdaságosság terén, ami példát mutat nem csak a többi településnek, de a magyar családoknak is.

Árajánlatkérés itt!

Vegyél példát a magyar településekről!

Napelem rendszer Murakeresztúron

 

A zöld közbeszerzés abszolút nyertese, Ajka önkormányzata már 5.000.000 forinttal kevesebbet költött energiára a befektetéseknek köszönhetően.

Másképp fogalmazva: egy város akár milliókat is kereshet azzal, ha alternatív, környezetbarát, folyamatosan megújuló energiagazdálkodási megoldást választ.

Akkor most képzeld el, mennyit jelenthet a fotovoltaikus rendszer a te családod számára!

Egy ilyen ügyben érdemes követni az önkormányzatok és nagyvállalatok példáját.

A fentebb felsoroltak a kézzel fogható bizonyítékai annak, hogy a napelem rendszerek rengeteg szempontból jelentenek hasznot nem csak az embereknek, de a természetnek és a gazdaságnak is.

És ebben a cikkben most nem távoli országok elérhetetlen példáit hoztuk el neked.

És, ha ez még nem győzött volna meg Téged, akkor olvasd el az alábbi sorokat, amiben elmeséljük Neked azt is, hogy melyik városunk kapcsolódik még szintén a napelem felhasználáshoz!

Magyar város lett a napenergia felhasználás úttörője

Magyar város lett a napenergia felhasználás úttörője

 

A mai világban egyre fontosabbá és fontosabbá válik, hogy áttérjünk az alternatív energiaforrások felhasználására.

Ez a folyamat mégis lassan indul be.

Évek óta szó van róla, hogy a klímaváltozás negatív hatásai miatt veszélybe került az emberiség jövője.

Mi kellhet ahhoz, hogy megálljt parancsoljunk ennek a folyamatnak, és megmentsük a természetet, és ezzel magunkat a biztos pusztulástól?

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

A megoldást az alcímben is megfogalmazott magatartás jelenti.

Azt mindenki tudja, hogy egy hétköznapi civil, de még egy nagy multi cég sem változtathatja meg a dolgok menetét egymaga.

Azonban ne felejtsük el, hogy sok kicsi sokra megy.

Nekünk annyit kell tennünk, hogy a saját környezetünkben odafigyelünk arra, hogy a lehető legkevésbé ártsunk a természetnek.

Mindig zárjuk el a csapot, a hulladékot szelektíven gyűjtsük, ne égessük a villanyt feleslegesen.

Ahol a közösség nagy része átveszi ezt az elvet, ott egy idő után komolyabb szintre tudnak majd lépni az emberek.

Magyarországon szerencsére több olyan város is akad, ami jó példával jár elől.

Ilyen szinten már komolyabb hatásokat tudunk kifejteni, mint egyénenként.

A szél-, víz- és napenergia felhasználása nagymértékben elősegítheti környezetvédő törekvéseinket.

Külön érdemes kiemelni a napenergiát, mivel elmondhatjuk, hogy manapság egyre könnyebben válik elérhetővé az energia ilyen formában történő megtermelése nem csak a cégek, de a magánemberek számára is.

Szerencsére hazánkban már több város, cég és magánszemély is felismerte ennek az ügynek a fontosságát, és a benne rejlő lehetőségeket.

Árajánlatkérés itt!

Kaposvár Európai Napenergia Díjas lett

Kaposvár Európai Napenergia Díjas lett

Forrás: kaposvarmost.hu

 

Somogy megye megyeszékhelye azzal érdemelte ki az Eurosolar (Megújuló Energiák Európai Egyesülete) díját, hogy Magyarország egyik éllovasának bizonyult a megújuló energia felhasználása, és a fenntartható fejlődés terén.

A város már 2014 óta elszántan és céltudatosan hajtja végre az ezzel kapcsolatos átfogó terveit.

Ekkor alapították meg ugyanis a Kaposvár Smart City 2050 programot.

Ennek a lényege, hogy a tervezet nevében is szereplő dátumig az egész település energiaellátását alternatív energiaforrásokból biztosítják, és teljesen leállnak a fosszilis források felhasználásával.

Már mostanra is óriási eredményeket tudhatnak magukénak, hiszen mindeddig 19 középületre telepítettek napelemeket.

Ez 900 kilowatt összteljesítményt jelent a városnak, ami segítségével 2 ezer tonnával csökkent a szén-dioxid kibocsátás éves szinten.

Kaposvár Európai Napenergia Díjas lett

Forrás: kaposvarmost.hu

 

Kaposvár sikerén is látszik, hogy miként kezd el növekedni a hatás mérete, ha saját magunk törjük a jeget, és mutatunk utat a többieknek.

Kaposvár ezzel nemzetközileg is a környezetvédelem nagykövete lett.

Persze az ilyen eredményeket is kisebb sikerek előzik meg.

Jó példa erre a Kiskunhalasi Semmelweis kórház

Aki madártávlatból tekint le a területre, az láthatja, hogy alig van már olyan épülete az intézménynek, aminek a tetején nincs napelem.

A 106 millió forintos európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból a nővér- és orvos szálló, a központi hotelszárny, a tüdőgondozó, a rendelőintézet és a kazánház lett felszerelve napelem panelekkel.

Jó példa erre a Kiskunhalasi Semmelweis kórház

Forrás: baon.hu

 

Az új rendszerek segítségével 120 kilowattos energiamennyiséget lesz képes előállítani a kórház.

Ezzel a teljes villamos energia szükséglet 20%-át napelemek biztosítják.

A pályázat lehetőséget adott a központi telephelytől eltérő helyen történő napenergia-bázis építéséhez.

Így kerülhetett sor a kiskőrösi rendelőintézet felszerelésére egy 40 kilowattos teleppel.

Ráadásul a kiskőrösi bázist ad-vesz órával szerelték fel, vagyis a fel nem használt energiamennyiséget vissza lehet táplálni a rendszerbe.

Ennek egyik legfontosabb következménye, hogy a hétvégi zárva tartási időszakban plusz áramot fog termelni a rendelő, ami kiegyenlítheti a téli időszakot.

Ekkor ugyanis kevesebb a napsütötte órák száma, így kevesebb energia is képződik majd.

Ezzel a megoldással átlagosan a rendelőintézet áramfogyasztásának jelentős részét biztosítani tudják majd a napelemek.

A kórház egyébként összesen 370 kilowatt áramot képes kitermelni magának, amivel a magyarországi kórházak között előkelő helyen szerepel.

Ennek köszönhetően összességében mintegy 10 millió forintot tud spórolni a kórház éves szinten.

Ebből a példából is láthatjuk, hogy milyen sokat jelenthet az, ha egyes intézmények is elkezdenek áttérni az alternatív erőforrásokra.

Ez vezet a későbbiekben ahhoz, hogy maga a település is olyan eredményeket érhessen el, mint Kaposvár.

Persze ahhoz, hogy még ennél is tovább haladhassunk, fontos, hogy a cégek is társak legyenek.

Árajánlatkérés itt!

Az Alteo is benne van a naperőműves üzletben

Az Alteo is benne van a naperőműves üzletben

Forrás: napi.hu

 

Az energetikai vállalat Monoron épít, nagyjából 4 megawatt kapacitású napelem parkot.

Az ALTEO Nyrt. nem rég írt alá megállapodást arról, hogy felvásárol két monori fotovoltaikus projekttársaságot.

A két felvásárolt társaságnak engedélye van egyenként négy-négy 499 kilowattos naperőmű-egység építésére.

Az új tulajdonos 2018-ban valósítja meg a beruházásokat, majd a Kötelező Átvételi Rendszer keretein belül, 25 évig értékesíti az itt megtermelt áramot.

Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója kiemelte azt is, hogy ezzel a lépésükkel a részvényeseknek tett ígéretüket teljesítik, amit a tőkeemelés kapcsán tettek, a bevont források gyorsabb és jobb megtérülését illetően.

Azok után, hogy egy tőzsdén jegyzett, komoly cég, ennyire jó befektetést lát a napelemes rendszerekben, nem is lehet kérdéses, hogy milyen nagy jelentősége lesz a későbbiekben ennek az ágazatnak.

Azonban mindehhez, és a természet megóvásához, még mindig szükség van az egyes emberekre, ami a legkisebb egység.

A teljes összefogás eredményezi a sikert

Mint láthattuk, kórházak, városok, cégek szállnak be az alternatív energiaforrások kihasználásába, és a környezetünk megvédésébe.

Ehhez már csak nekünk magunknak kell csatlakoznunk, hogy teljes sikerünk lehessen.

A bevezetőben leírt módszereket bárki meg tudja csinálni, nagyon kevés odafigyeléssel, mégis ez sokat jelenthet.

Aki viszont megengedhet magának többet, annak mindenképp érdemes beszállnia a napelem bizniszbe.

A fentiekben leírt példák bizonyítják, hogy mennyi potenciál rejlik ebben.

Ráadásul ezzel nem csak a gyermekeink jövőjét biztosíthatjuk, hanem a saját pénztárcánk is meg fogja érezni helyes döntésünket.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően, mára elértük azt, hogy a napelemes rendszerek megtérülési ideje lecsökkent, így a lakosság számára is olyan befektetési lehetőséget jelentenek, amiket érdemes megfontolni.

Ráadásul egyre több Európai Uniós és állami támogatás is elérhető a területen, amiket érdemes addig kihasználni, amíg vannak.

Ne feledjük hát, gondolkozzunk globálisan, és cselekedjünk lokálisan, hogy az eljövendő nemzedékeknek is legyen hol élniük.

Legyél Te is napelem tulajdonos!

Ha városod önkormányzata még nem kezdett bele ebbe a folyamatba, akkor mutass példát te!

Keress fel minket, és váltsd ki az áramszolgáltatók díjait a napelemek által termelt energiával!

Legyél te az első a környéken, és mutasd meg, mennyit tehet egy család a környezetért, és a saját jólétéért!

Érdeklődj nálunk, és profi csapatunk segít végigmenni ezen a folyamaton.

A tervezéstől kezdve az ügyintézésen át a kivitelezésig mindent mi intézünk, neked pedig csak arra kell gondolnod, hogy mihez kezdj a nemcsak évek, hanem hosszú évtizedek alatt megtakarított pénzeddel.

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.