Fordulat előtt áll a MOL?

Fordulat előtt áll a MOL?

Forrás: autonavigator.hu

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy Magyarország elmaradott országnak számít, hiszen kicsi ország vagyunk, alig veszünk részt a világgazdaságban, szinte elhanyagolható a szerepvállalásunk, illetve aligha veszélyeztetjük bármelyik nagyhatalmat, Kínát vagy az Egyesült Államokat például.

Gyakran szokás példálózni olyasmivel, hogy a környező, európai országokban a technológia mérföldekkel kifinomultabb, hogy más országokban számos olyan alternatív lehetőség merül fel, amelyről mi még csak nem is hallhattunk korábban.

Egyes országokban e-autótöltő-szerelőket képeznek, hiszen az elektromos autók száma igencsak megugrott, így szükség van olyan szakemberekre, akik képesek arra, hogy üzemeltessenek elektromosautó-töltőállomásokat.

Ehhez járul hozzá a villamos- és információtechnikai képzés, az olyan villanyszerelők számára, akik szeretnének ezzel az alternatív megoldással is foglalkozni a szakmájukon belül.

Érdekes, és nem gondolnánk…

Érdekes, és nem gondolnánk…

De Magyarország azok közé az országok közé tartozik, amelyek elkezdték az elektromos autókhoz kellő infrastrukturális szükségletek kiépítését.

Ez ugyanakkor nem pusztán az elektromos járművek tulajdonosainak jelent kedvező fordulatot: január végén ugyanis a MOL elindította a MOL Limo nevű közösségi autómegosztó szolgáltatását, amely háromszázas autóflottával rendelkezik.

A járműveket kedvező áron vehetik igénybe a felhasználók, az első harminc napban ráadásul fél áron közlekedhetnek.

Nem gondoltad volna, hogy Magyarország is vállalkozik ilyesmire? Ezek után aztán biztosan szükség lesz a szakképzett villanyszerelőkre!

Árajánlatkérés itt!

Alapvetően mit kell tudnunk a MOL-ról?

Rögtön belevágtam a közepébe, ugyanakkor nem árthat néhány szót szólni a vállalatról, hogy mindenki megfelelő mennyiségű információ birtokában olvassa tovább a cikket.

A MOL rövidítés föloldása: Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan működő Részvénytársaság.

Jelenlegi vezetője Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató.

A céget 1991-ben alapították, és bár a magyar tulajdonhányad nagyobb részben külföldi, a multinacionális vállalat rendkívüli jelentőséggel bír hazánk gazdaságának tekintetében.

Finomítóval rendelkezik többek között Százhalombattán is, ahol közel 1,5 millió tonna benzint, és megközelítőleg 4 millió tonna gázolajat termel.

Mindemellett csaknem 500 MOL benzinkutat működtetnek itthon.

Ezek igencsak nagy számok!

Alapvetően mit kell tudnunk a MOL-ról?

Forrás: mol.hu

De mit keres egy megújuló napenergiával foglalkozó portálon egy ilyen cég?

A MOL 2016-ban közzétette stratégiáját, amelyben a 2030-ig tervezett változtatásokat és célokat sorolta föl.

Ebben a nyilatkozatban többek között fölmerült a megújuló energiák fölhasználása is, hogy igyekeznek elkötelezni magukat az alternatív források mellett.

Fasimon Sándor, a MOL ügyvezető-igazgatója egy februári interjúban azt nyilatkozta, hogy bár a fosszilis anyagokat nem tudják nullára redukálni, igyekeznek 50% alá szorítani a felhasználásukat.

Ráadásul a MOL petrolkémiai vállalata – nemrégiben hozták le a hivatalos oldalukon a hírt -, elnyerte az Energiahatékony Vállalat díját.

De mit keres egy megújuló napenergiával foglalkozó portálon egy ilyen cég?

Forrás: mol.hu

A technológiai innovációk és fejlesztések végett ugyanis mintegy 32 850 tonnával minimalizálta a CO2 kibocsátást.

Zsinkó Tibor, a MOL Petrolkémia Zrt. Vezérigazgatója nyilatkozatában kijelentette, hogy legújabb projektjeik tervezésekor különös jelentőséget tulajdonítanak a környezetvédelmi szempontoknak.

Törekednek arra, hogy csökkentsék a felhasznált energia mennyiségét, illetve a szén-dioxid kibocsátására is sokkal jobban ügyelnek.

Összességében elmondható tehát, hogy a cég igyekszik növelni a zöldenergiák felhasználását, és stratégiájukat is ehhez az elképzeléshez képest határozzák meg.

Árajánlatkérés itt!

Ez minden?

Azt kell, hogy mondjuk: nem.

A MOL tényleg nagy vállalkozásba kezdett, nagy fába vágta a fejszéjét, és ez igazán nagy szó egy eredetileg fosszilis energiákat működtető cég esetében.

A vállalat fejlesztései már odáig jutottak, hogy az elektromos autók számára töltőpontokat építettek ki, még az autópályák mentén is (Csehország határától egészen az Adriáig).

Ha mindez nem lenne elég, a MOL még áramellátóként is működik: megújuló energiák segítségével egy éve biztosítja az Aldi számára az áramot.

A napokban robbant a hír…

Néhány napja a MOL budapesti sajtótájékoztatóján Fasimon Sándor azt nyilatkozatot tette, hogy a cég az alternatív technológiák mellett áll - továbbra is.

A MOL ugyanakkor nem csak ígér és szóban „teljesít”, hanem beláthatjuk, hogy olyan folyamatokat indított el, amelyeknek most már lassacskán tényleg elkezdhetünk hinni, már ami a megújuló energiákat illeti.

A napokban robbant a hír…

Forrás: piacesprofit.hu

Legújabb célkitűzéseikről is beszámoltak, a hír pedig szinte futótűzként terjedt el az interneten: Százhalombattán, Füzesgyarmaton és Tiszaújvárosban hatalmas beruházás készül - napelem parkok építkezésébe kezdett a vállalat.

Ismét emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy a MOL alapvetően egy fosszilis anyagokkal dolgozó vállalat, amely a fosszilis energiák felhasználásának mechanizmusára épül.

Ezt figyelembe véve a napelem parkok kiépítése óriási hír, és óriási előrelépés a magyarországi viszonylatban!

A MOL a munkálatokat már elkezdte

Úgy tervezik, valamivel kevesebb, mint negyven hektáron fognak építkezni, a napelemes rendszerek telepítésével pedig, ha minden jól megy, 2019 elejére már készen lesznek.

Az üzemekben, a napelem parkokban termelt villamos energiával csaknem 9000 tonna CO2 kibocsátásától óvhatják meg a levegőt.

Úgy tervezik az erőműveket, hogy együttesen 18 megawattal funkcionáljanak majd, és képesek lesznek megközelítőleg 9000 háztartás energiaellátását kielégíteni.

Az, hogy a barnamezős beruházás mennyibe fog fájni a MOL-nak, sajnos nem tudjuk megválaszolni pontosan, mivel cég az összeget nem publikálta.

Milliárdokról lehet szó (annyi bizonyos, hogy ezt az összeget a MOL saját maga fedezi), ugyanakkor a vállalat állítja, hogy a befektetett pénz megtérül majd.

A hatalmas beruházást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is értékelte, az államtitkár ugyanis kijelentette, hogy a terv elősegíti a magyarországi gazdaság vállalt energetikai célkitűzéseit

Belátható tehát, hogy a most már valóban visszafordíthatatlanul és megállíthatatlanul elindult Magyarországon a megújuló energiaforrások kiépítése.

Ha még egy MOL-hoz hasonló jelentőségű vállalat is elfogadta, hogy a zöldenergiák forradalma elérkezett, mi miért ne forduljunk bizalommal a környezettudatos energiafelhasználás felé?

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.