A magyar napelemes autó a 3. legjobb Európában 2018-ban

A magyar napelemes autó a 3. legjobb Európában 2018-ban

Forrás: twitter.com

Nem először írunk a Neumann János Egyetem hallgatóiról: ők azok, akik saját tervezésű és fejlesztésű napelemes autójukkal indulnak a világ legnagyobb napelemes autóversenyein, és nem akármilyen eredményekkel térnek haza!

Idén szeptemberben a European Solar Challenge-en is elindultak, hogy egy 24 órás kihívásnak vessék alá autójukat, a MegaLuxot.

18 egyetemi csapat indult, és a magyarok végül az előkelő 3. helyen végeztek (bár jó ideig úgy tűnt, a hogy a dobogó csúcsára fognak végül állni).

Nézzük, hogyan lehetséges, hogy néhány lelkes kecskeméti fiatalból összeálló csapat a világ legjobbjai közé kerüljön a napelemes autózás kategóriájában!

Megalux: a magyar napelemes csodaautó

Megalux: a magyar napelemes csodaautó

Forrás: scientificgems.wordpress.com

A belgiumban megrendezett versenyre ezúttal is Európa legjobb egyetemei és főiskolái küldték el napelemes csapatunkat, ám Magyarországról csak a Neumann János Egyetem képviseltette magát.

Hazánk egyetlen napelemes autóipari csapata egyébként 12 fejlesztőből és 3 pilótából áll, és ha ez elsőre soknak is tűnik, azért azt tudni kell, hogy egy ilyen autót megépíteni nem egyszerű feladat.

Közös munkájuk eredménye pedig a MegaLux lett, rajta 6 négyzetméternyi napelemmel, benne egy 20kg-os akkumulátorral, és még így sem nehezebb az egész jármű 250kg-nál, pilótával együtt.

Az egész autót mindössze 1 kerék hajtja, de rendkívüli könnyűségének és kiváló aerodinamikai tulajdonságainak köszönhetően már nem egyszer bizonyította a világnak, hogy a legjobb napelemes autók közé tartozik.

Árajánlatkérés itt!

2015: az első nagy megmérettetés

2015: az első nagy megmérettetés

Forrás: australia.com

A World Solar Challenge-el mondhatni mély vízbe ugrott a magyar csapat, ugyanis sikerült a világ legnagyobb, és egyben legkomolyabb napelemes autóversenyével kezdeni pályafutásukat.

A több mint 3000km-es ausztráliai kihívás komolyságáról elég sokat elárul a tény, hogy 2013-ban a 33 indulóból mindössze 10 ért célba.

2015-ben a MegaLux is rajtvonalhoz állt, és 7.-ként hajtott át a célvonalon Aelaide-ben, ami óriási teljesítmény, főleg úgy, hogy a csapatok kizárólag a nap erejét használhatták fel az autóik hajtásához.

2016: az első dobogós helyezés

Egy évvel az ausztrál kaland után a MegaLux már a South African Solar Challenge-en indult, amelynek során Pretoriából Fokvárosba kellett eljutnia a napelemes autóknak.

Kihívásban nem volt hiány, hiszen az 1000-1500 méter magas hegyvidékektől kezdve az óceán partjáig mindenhol elszáguldottak a kocsik, míg végül a 2000 kilométeres verseny végére értek.

A magyar csapat autója 8 nap alatt 4033 km-t tett meg – hogyan?

Úgy, hogy a kötelező távon túl, amennyiben volt még idejük, bőven mehettek plusz kilométereket is a különböző „hurokszakaszok” megtételével.

Átlag 70km/h sebességgel haladtak, összesen 9 defektet kaptak, és még ennek ellenére is sikerült végül a 3. helyet megszerezniük, köszönhetően a gyors reagálásnak és a felkészültségnek.

De voltak itt más akadályok is: az akkumulátor tönkrement az elején, a CB antenna letört, sőt, egyszer még a rendőrök is megállították a furcsa alakú járművet.

Ennek ellenére nem csak a dobogós helyet szerezte meg a MegaLux csapata, de két különdíjat is nyert: a legsikeresebb újoncoknak járót, valamint a Nemzetközi Napenergia-szövetség elismerő díját.

Belgium mindenképp új volt

Belgium mindenképp új volt

Forrás: bataklagu.com

A fiatal mérnökök azokban nem váltak elbizakodottá a nagy sikerek után: mindkét korábbi verseny után tovább folytatták az autó fejlesztését, ami új futóművet, felfüggesztéseket is jelentett – ám a legfontosabb tulajdonságokon nem változtattak.

A belga Zolder versenypálya több újdonságot is rejtett: a MegaLux korábban soha nem versenyzett zárt pályán, ráadásul a futam ideje alatt folyamatosan esett az eső, ami egy napelemes autónál azért komoly gondokat tud okozni.

A szabályok szerint azonban ilyen körülmények között is csak kétszer volt lehetőség tölteni az autót a 24 óra alatt, míg a két pilóta 2 óránként váltotta egymást a kormány mögött.

Árajánlatkérés itt!

Csak a véletlenen múlott az első hely

A profi tervezés, a hihetetlen energia és a kivételes aerodinamika megmutatta a hatását: a MegaLux nagyon sokáig állt az 1. helyen, és valószínűleg ott is maradt volna, ha nem jön közbe egy apró hiba.

Egy technikai probléma miatt a bal hátsó lengőkar ugyanis megrepedt, amit helyre kellett rakni – ez pedig értékes időt vett el a magyar csapattól.

Végül a 878 megtett kilométerrel a MegaLux a 3. helyre csúszott vissza – viszont ezzel is bizonyította, hogy Európa élvonalában vannak a magyar napelemes autó tervezők.

Már készülnek a következő megmérettetésre

Már készülnek a következő megmérettetésre

Forrás: bacsmegye.hu

Ott vagyunk az élmezőnyben és törekszünk arra, hogy ott is maradjunk, ezért folyamatosan fejlesztjük autónkat.”- mondta Kutasi Zoltán, a MegaLux csapat tagja, és szavaiból már sejthetjük, hogy nem ez volt a magyar napelemes autó utolsó szereplése, mint azt egyébként a dél-afrikai verseny után ígérték annak idején.

A kecskeméti egyetem hallgatói úgy döntöttek, ismét megmérettetik majd magukat a minden páratlan évben megrendezett ausztrál Bridgestone World Solar Challenge-en, és megpróbálják följebb tornászni a már egyébként is kiemelkedőnek számító 7. helyezést.

Valószínű, hogy a MegaLux addig még át fog esni néhány kisebb-nagyobb változáson, már csak azért is, hogy elkerülhessék a különböző technikai meghibásodásokat a jövőben.

A csapat legnagyobb támogatója egyébként maga a Bridgestone, ami egyedi, kifejezetten erre az autóra tervezett abroncsokkal segíti a csapat munkáját.

Hogy a gumi nem sokat számít?

Egy átlagos autónál akár a fogyasztás ötödéért is felelhet a gumiabroncsok állapota – a MegaLux gumijai mindössze 1,5 kilogrammot nyomnak, gördülési ellenállásuk pedig 30%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos abroncsoké – ez óriási előnyt jelent egy olyan versenyen, ahol gyakorlatilag minden másodperc számít.

Egy újabb bizonyíték a napelemek erejére

Már előre várjuk, hogy 2019-ben milyen hírről fogunk majd tudni írni Neked a MegaLux kapcsán.

Az ilyen események mutatják meg, hogy a megújuló energia mennyire a jelenünkhöz és a jövőnkhöz tartozik – ha ma napelemes autóversenyeket rendeznek, akkor ki tudja, hogy mennyi idő múlva fognak napelemes személyautók is járni az utakon?

Addig is, amíg ez az idő eljön, a háztetőkön még mindig kiválóan működnek a fotovoltaikus rendszerek.

Ha Te is szeretnéd kiváltani az áramszámláidat, akkor érdemes most árajánlatot kérned tőlünk – a napelemek erejét már látod, érdemes hát a saját szolgálatodba is állítani őket!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!