A magyar napelemes autó a 3. legjobb Európában 2018-ban

A magyar napelemes autó a 3. legjobb Európában 2018-ban

Forrás: twitter.com

Nem először írunk a Neumann János Egyetem hallgatóiról: ők azok, akik saját tervezésű és fejlesztésű napelemes autójukkal indulnak a világ legnagyobb napelemes autóversenyein, és nem akármilyen eredményekkel térnek haza!

Idén szeptemberben a European Solar Challenge-en is elindultak, hogy egy 24 órás kihívásnak vessék alá autójukat, a MegaLuxot.

18 egyetemi csapat indult, és a magyarok végül az előkelő 3. helyen végeztek (bár jó ideig úgy tűnt, a hogy a dobogó csúcsára fognak végül állni).

Nézzük, hogyan lehetséges, hogy néhány lelkes kecskeméti fiatalból összeálló csapat a világ legjobbjai közé kerüljön a napelemes autózás kategóriájában!

Megalux: a magyar napelemes csodaautó

Megalux: a magyar napelemes csodaautó

Forrás: scientificgems.wordpress.com

A belgiumban megrendezett versenyre ezúttal is Európa legjobb egyetemei és főiskolái küldték el napelemes csapatunkat, ám Magyarországról csak a Neumann János Egyetem képviseltette magát.

Hazánk egyetlen napelemes autóipari csapata egyébként 12 fejlesztőből és 3 pilótából áll, és ha ez elsőre soknak is tűnik, azért azt tudni kell, hogy egy ilyen autót megépíteni nem egyszerű feladat.

Közös munkájuk eredménye pedig a MegaLux lett, rajta 6 négyzetméternyi napelemmel, benne egy 20kg-os akkumulátorral, és még így sem nehezebb az egész jármű 250kg-nál, pilótával együtt.

Az egész autót mindössze 1 kerék hajtja, de rendkívüli könnyűségének és kiváló aerodinamikai tulajdonságainak köszönhetően már nem egyszer bizonyította a világnak, hogy a legjobb napelemes autók közé tartozik.

Árajánlatkérés itt!

2015: az első nagy megmérettetés

2015: az első nagy megmérettetés

Forrás: australia.com

A World Solar Challenge-el mondhatni mély vízbe ugrott a magyar csapat, ugyanis sikerült a világ legnagyobb, és egyben legkomolyabb napelemes autóversenyével kezdeni pályafutásukat.

A több mint 3000km-es ausztráliai kihívás komolyságáról elég sokat elárul a tény, hogy 2013-ban a 33 indulóból mindössze 10 ért célba.

2015-ben a MegaLux is rajtvonalhoz állt, és 7.-ként hajtott át a célvonalon Aelaide-ben, ami óriási teljesítmény, főleg úgy, hogy a csapatok kizárólag a nap erejét használhatták fel az autóik hajtásához.

2016: az első dobogós helyezés

Egy évvel az ausztrál kaland után a MegaLux már a South African Solar Challenge-en indult, amelynek során Pretoriából Fokvárosba kellett eljutnia a napelemes autóknak.

Kihívásban nem volt hiány, hiszen az 1000-1500 méter magas hegyvidékektől kezdve az óceán partjáig mindenhol elszáguldottak a kocsik, míg végül a 2000 kilométeres verseny végére értek.

A magyar csapat autója 8 nap alatt 4033 km-t tett meg – hogyan?

Úgy, hogy a kötelező távon túl, amennyiben volt még idejük, bőven mehettek plusz kilométereket is a különböző „hurokszakaszok” megtételével.

Átlag 70km/h sebességgel haladtak, összesen 9 defektet kaptak, és még ennek ellenére is sikerült végül a 3. helyet megszerezniük, köszönhetően a gyors reagálásnak és a felkészültségnek.

De voltak itt más akadályok is: az akkumulátor tönkrement az elején, a CB antenna letört, sőt, egyszer még a rendőrök is megállították a furcsa alakú járművet.

Ennek ellenére nem csak a dobogós helyet szerezte meg a MegaLux csapata, de két különdíjat is nyert: a legsikeresebb újoncoknak járót, valamint a Nemzetközi Napenergia-szövetség elismerő díját.

Belgium mindenképp új volt

Belgium mindenképp új volt

Forrás: bataklagu.com

A fiatal mérnökök azokban nem váltak elbizakodottá a nagy sikerek után: mindkét korábbi verseny után tovább folytatták az autó fejlesztését, ami új futóművet, felfüggesztéseket is jelentett – ám a legfontosabb tulajdonságokon nem változtattak.

A belga Zolder versenypálya több újdonságot is rejtett: a MegaLux korábban soha nem versenyzett zárt pályán, ráadásul a futam ideje alatt folyamatosan esett az eső, ami egy napelemes autónál azért komoly gondokat tud okozni.

A szabályok szerint azonban ilyen körülmények között is csak kétszer volt lehetőség tölteni az autót a 24 óra alatt, míg a két pilóta 2 óránként váltotta egymást a kormány mögött.

Árajánlatkérés itt!

Csak a véletlenen múlott az első hely

A profi tervezés, a hihetetlen energia és a kivételes aerodinamika megmutatta a hatását: a MegaLux nagyon sokáig állt az 1. helyen, és valószínűleg ott is maradt volna, ha nem jön közbe egy apró hiba.

Egy technikai probléma miatt a bal hátsó lengőkar ugyanis megrepedt, amit helyre kellett rakni – ez pedig értékes időt vett el a magyar csapattól.

Végül a 878 megtett kilométerrel a MegaLux a 3. helyre csúszott vissza – viszont ezzel is bizonyította, hogy Európa élvonalában vannak a magyar napelemes autó tervezők.

Már készülnek a következő megmérettetésre

Már készülnek a következő megmérettetésre

Forrás: bacsmegye.hu

Ott vagyunk az élmezőnyben és törekszünk arra, hogy ott is maradjunk, ezért folyamatosan fejlesztjük autónkat.”- mondta Kutasi Zoltán, a MegaLux csapat tagja, és szavaiból már sejthetjük, hogy nem ez volt a magyar napelemes autó utolsó szereplése, mint azt egyébként a dél-afrikai verseny után ígérték annak idején.

A kecskeméti egyetem hallgatói úgy döntöttek, ismét megmérettetik majd magukat a minden páratlan évben megrendezett ausztrál Bridgestone World Solar Challenge-en, és megpróbálják följebb tornászni a már egyébként is kiemelkedőnek számító 7. helyezést.

Valószínű, hogy a MegaLux addig még át fog esni néhány kisebb-nagyobb változáson, már csak azért is, hogy elkerülhessék a különböző technikai meghibásodásokat a jövőben.

A csapat legnagyobb támogatója egyébként maga a Bridgestone, ami egyedi, kifejezetten erre az autóra tervezett abroncsokkal segíti a csapat munkáját.

Hogy a gumi nem sokat számít?

Egy átlagos autónál akár a fogyasztás ötödéért is felelhet a gumiabroncsok állapota – a MegaLux gumijai mindössze 1,5 kilogrammot nyomnak, gördülési ellenállásuk pedig 30%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos abroncsoké – ez óriási előnyt jelent egy olyan versenyen, ahol gyakorlatilag minden másodperc számít.

Egy újabb bizonyíték a napelemek erejére

Már előre várjuk, hogy 2019-ben milyen hírről fogunk majd tudni írni Neked a MegaLux kapcsán.

Az ilyen események mutatják meg, hogy a megújuló energia mennyire a jelenünkhöz és a jövőnkhöz tartozik – ha ma napelemes autóversenyeket rendeznek, akkor ki tudja, hogy mennyi idő múlva fognak napelemes személyautók is járni az utakon?

Addig is, amíg ez az idő eljön, a háztetőkön még mindig kiválóan működnek a fotovoltaikus rendszerek.

Ha Te is szeretnéd kiváltani az áramszámláidat, akkor érdemes most árajánlatot kérned tőlünk – a napelemek erejét már látod, érdemes hát a saját szolgálatodba is állítani őket!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.