Hol tart Magyarország a napelemes beruházásokkal?

Hol tart Magyarország a napelemes beruházásokkal?

A 2019-es BP előrejelzés szerint a nap- és szélenergia elterjedése a korábbi várható eredményeket is meghaladhatja: a 2018-as jelentésben még azt írták, hogy 2040-re 25 százalékát biztosíthatják majd ezek az energiaforrások a világ áramtermelésének, de a legújabb adatok szerint, akár a 30 százalékot is elérheti a megújuló energiaforrások által termelt áram mértéke.

A jó hír, hogy Magyarország is azok közé tartozik, akik egyre nagyobb teret adnak a megújuló energiaforrások használata során termelt energiának.

Ennek is köszönhető, hogy a napelemes rendszerek is egyre népszerűbbé váltak nemcsak a háztartásokban, de nagyobb, akár városi vagy ipari szinten is, és az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a napelemes beruházások száma országunkban.

Tegyünk hát egy körutazást hazánkban és vegyük számba a legfrissebb híreket!

Naperőműtelep épül Heréden

Naperőműtelep épül Heréden

Kezdjük a keleti országrészen utunkat.

A falu szélén található egykori hulladéktelep eltűntetésével és a terület megtisztításával együtt a helység elkezdett a fenntarthatóbb jövő felé építeni.

Ugyan az első fázisokban a szélenergia felhasználását szerették volna erősíteni, de a projekt megrekedt az elképzelés szintjén.

Heréd szerencséjére ebben az időben kezdett el felértékelődni a napenergia jelentősége is, így inkább áttértek napelemes rendszerek építésére: pályáztak és sikerrel jártak.

A Heves megyei hírportál értesülése szerint hamarosan átadhatják a tervezett naperőmű parkot, ami a lakosság számára is majd kézzelfogható haszonnal szolgál.

A lap értesülései szerint a beruházás már szinte teljesen kész, egyedül a kábelezés van hátra, amit a falu vezetése akkor végezne, mikor az időjárás is kedvezőbb lesz.

A tervek szerint a naperőmű park elindítása után az önkormányzat a területen termelődött energia után akár évente kétmillió forintos bevételhez is juthat az iparűzési adó és a bérleti díj révén.

A helységben egyébként egyéb beruházásokat is terveznek a jövőben, sőt, már van olyan is, amit jelenleg építenek: ilyen például a naperőmű parktól pár perc sétányira található ipari park, vagy a korszerűsítés alatt álló szennyvíztelep.

Árajánlatkérés itt!

17 napelemparkot létesít egy holland cég Magyarországon 2020-ig

17 napelemparkot létesít egy holland cég Magyarországon 2020-ig

Keletről nyugat felé haladva újabb frissen bejelentett beruházásokkal találkozunk.

Hollandia híresen előnyben részesíti a megújuló energiaforrások által termelt áramot, és ezt a progresszív mentalitást most hazánkba is elhozták.

A holland Photon Energy magyar leányvállalata nemrég jelentette be, hogy összesen 11,5 megawattnyi naperőműnyi kapacitású napelemes parkot építenek fel 2020-ig az ország különböző pontjain.

A holland cég keletről haladva Tiszakécske, Almásfüzitő és Fertőd településeket nevezte meg helyszínekként, ahol a napelemparkokat építi.

A projekt a K&H bankkal kötött egy 15 éves futamidejű megállapítást a finanszírozásra, és a beruházás során 17 napelemparkot épít majd a fent említett településeken: Tiszakécsén és Almásfüzitőn 5,5 és 5,5 megawatt, Fertődőn pedig 0.5 MW összteljesítménnyel.

A Photon Energy magyar leányvállalatát 2017-ben alapították meg Photon Energy Operations HU Kft. néven, és tavaly év végén jelentették be, hogy elvállalja 28 jelenleg épülő napelempark üzemeltetését és karbantartását.

A holland anyacég egyébként a világ számos országában tevékenykedik, mint például Csehországban és Ausztráliában is, és magyarországi érdekeltségüket a magyar piacban rejlő jelentős növekedési potenciállal magyarázták.

Európa legnagyobb tetőn kialakított napelemparkja épül Győrben

Európa legnagyobb tetőn kialakított napelemparkja épül Győrben

Forrás: sozcu.com.tr

Az utolsó állomásunk Nyugat-Magyarország.

Az E.ON friss bejelentése szerint a cég az Audi Hungaria győri két logisztikai központjának a tetejét fedi be napelemmel mintegy 160 ezer négyzetméteren.

A cég ezzel Európa legnagyobb épületen kialakított fotovoltaikus rendszerét építi majd meg, ami 35 ezer napelem panelből áll majd, ezzel több mint 9,5 gigawatt energiát termelve: ez az energiamennyiség körülbelül ötezer háztartás éves energiaszükségletének felel meg.

A gyárépületek tetejére épített napelemek segítségével a gyár csaknem 6000 tonnával kevesebb szén-dioxidod bocsát majd a levegőbe az elkövetkező években.

Az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke, Achim Heinfling elmondta, hogy a projekt célja, hogy a győri gyár szén-dioxid semleges vállalat legyen.

Egyébként az Audi Hungaria számára nem idegen a megújuló energiaforrások használata, hiszen a vállalat energiaellátásának közel 70 százalékát már geotermikus energiával fedezi most is.

Az E.ON Hungáriának szintén nem ez az első lépése a fenntartható jövő felé: 2018-ban helyezte üzembe első saját napelemtelepjeit tíz hektárnyi összterületen Szigetváron és Mohácson.

A bejelentés alapján az építési munkálatok idén augusztusban kezdődnek, és 2020 januárjától indítanák majd be a zöldenergia termelését a tervek szerint.

Az E.ON és az Audi Hungaria együttműködése 25 évre szól.

Árajánlatkérés itt!

A háztartási napelemes rendszerek száma is rohamosan nő

A háztartási napelemes rendszerek száma is rohamosan nő

A hazai körképünk nem lenne teljes a háztartási méretű napelemes rendszerek nélkül.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) január végén kiadott jelentése szerint 2018 első három negyedévében a hálózatra csatlakoztatott napelemek száma mintegy 7700 darabbal, beépített teljesítményük pedig 60 megawattal nőtt.

AZ MEKH adatai alapján 2018. január 1. és szeptember 30. között összesen 59,9 MW új háztartási méretű kiserőművet telepítettek, melyek mind napelemes rendszerek voltak, és ezeknek átlagosan 7,3 kW beépített teljesítménye volt.

Magánszemélyek ebben az időszakban 2400 napelemes rendszert 14 megawatt kapacitással, vállalkozások és közintézmények pedig 454 darab rendszert 8,1 MW kapacitással kapcsoltak hálózatra a vizsgált időszakban.

Te is azok közé tartozol, akik már belevágtak a projektbe és jelenleg is napelem panelek díszítik otthonodat?

Ha nem, még nem késő elkezdeni!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.