Napelemes robotkutya, és a bővülő erőműpark

Napelemes robotkutya, és a bővülő erőműpark

A technikai fejlődésben az a csodálatos, hogy sosem tudni, hol bukkan fel a következő nagy újítás, vagy annak csírája.

Szinte hetente érkeznek újabb és újabb hírek a világ minden pontjáról, hogy itt és itt bemutattak egy új telefont, egy hatékonyabb töltőrendszert, egy önkirakó bűvös kockát, és egyebeket.

Azonban az, ha a hír Magyarországról érkezik, pláne ha gyerekek a főszereplői, az igazán megdobogtatja a technikát szerető ember szívét.

A gyerekek mindig is jóval fogékonyabbak lesznek az újdonságokra, hiszen így fejlődnek tovább idővel, azonban nem mindegy, hogy ki honnan indul el.

Az egy dolog, hogy ma már a hároméves is készségszinten kezeli az okos eszközöket, érintőképernyőket; azonban az, hogy gyermekek nem csak a fejlődés előre menetelét segítik elő, hanem mindemellett még a hátrányos helyzetben élőkre is gondolnak, egészen egyedülálló.

Vakvezető robotkutya

Vakvezető robotkutya

A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola csapata lett idén a szerencsés, amelyik kijutott a Dániában megrendezett nemzetközi robotolimpia döntőjébe.

A World Robot Olimpiad (WRO) egy robotépítési és programozási verseny, melyre az egész világról érkeznek résztvevők a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Ha egyetemi hallgatók jutnak ki egy ilyen rendezvényre egy projekttel, az is igen jelentős hír és dicsőség, de idén különösen büszkék lehetünk, ugyanis alsós, 8-9 éves tanulóknak sikerült a döntőbe jutni, és a korosztályukban aranyérmet hazahozni.

Ráadásul nem kisebb dolgot, mint egy LEGO-ból készült, napelem hajtotta, önjáró vakvezető robotkutyát terveztek és készítettek, amelyik egy „vak kislányt” kísér a szintén műanyag építőelemekből készült terepasztalon.

Max, ahogyan a robot ebet hívják, felismeri a gyalogos átkelő jelzéseit, érzékeli az akadályokat, hangokkal figyelmezteti gazdáját, és fényjelzéseket ad a körülöttük lévőknek.

Az áramellátását kisméretű napelem biztosítja, tehát nem kell hálózatról tölteni vagy elemet cserélni benne.

Árajánlatkérés itt!

A jövő előképe

A jövő előképe

Mindamellett, hogy a Manai Delal, Kaszás Tamás és Scurrah Linda alkotta trió, akik közül az első kettő második osztályos, utóbbi pedig harmadikos, a legfiatalabb résztvevők voltak a hazai elődöntőn a 8-12 éves korosztályban, robotkutyájukkal elsöprő győzelmet arattak, és így ők juthattak ki a Dániában megtartott rendezvényre, a verseny fináléjába.

Az, hogy egy ilyen rangos megmérettetésen vehettek részt, már önmagában is diadal, de a hármas fogat nem állt meg ennyinél, hanem elhozták kategóriájuk első díját is!

Ez többek között azt is jelentheti, hogy a hazai robotikának máris van három ígéretes utánpótlása, másrészt pedig a projektjük felkeltheti akár komoly cégek érdeklődését is.

Ha pedig így lesz, akkor elképzelhető, hogy a nem is túl távoli jövőben a vakvezető kutyákat robotok válthatják fel, melyek ugyanígy érzékelik az akadályokat, és kommunikálnak a rájuk bízott látássérültekkel és a környezetükkel.

A napelemes technológiával ötvözve akár olyan tartós robotok is készülhetnek, melyek évtizedekig segíthetnek egy-egy vakot a tájékozódásban.

Akár még olyan perspektívák is elképzelhetőek, hogy GPS kapcsolattal ismeretlen úti cél is megadható lehet nekik, így olyan helyekre is eljuthatnának a látássérültek, ahová vezetőkutyával korábban nem volt lehetséges.

Persze ahhoz, hogy idáig eljusson a dolog, még rengeteg fejlesztésen, korszerűsítésen és tesztelésen kell az ötletnek és a megvalósításnak átmennie, de az elvetett mag már ki is csírázott, innentől a kutatók felelőssége, hogy milyen növényt sikerül nevelni belőle.

Balaton-menti naperőművek

Balaton-menti naperőművek

A felnőttek világába is átkanyarodva kicsit: az ALTEO Nyrt. befejezte az építési munkálatokat a Nagykőrös külterületén, illetve Balatonberényben létesült új napelemparkjain.

Az átadásukat követően így két vadonatúj naperőmű kapcsolódott be a hazai napenergia-termelési hálózatba.

A most befejezett és átadott két parkkal, valamint a korábban elkészült domaszéki és monori parkokkal együtt az ALTEO-nak immár négy működő napelemparkja van.

Az energetikai vállalatnak így összesen napenergiából 20 megawatt, az összes megújuló forrásból származó erőművi portfólióból pedig 55 megawatt névleges teljesítmény áll a rendelkezésére.

Ez azt jelenti, hogy a cég villamos energia termelésének immár a 17%-a megújuló forrásból származik, ami nem kis szó.

Mivel az ALTEO elkötelezett a fejlesztések és az új források megismerése, használata terén, így akár a közei jövőben is várható ennek a százalékos aránynak a növekedése.

Árajánlatkérés itt!

Újfajta technológia

Újfajta technológia

Ez az első eset hazánkban, hogy egy nagyvállalat négy naperőmű-parkot is üzemeltessen, ráadásul a most átadott kettő előtti, monori erőmű is teljesen saját kivitelezésű volt.

Így tehát nemigen van leküzdhetetlen akadály a cég előtt, saját erőből is képes akár több naperőművet felépíteni.

Azonban ezen kívül a nagykőrösi naperőműnek van még egy érdekessége, ami hazánkban úttörőnek számít!

Az összesen 14 darab, 495 kW teljesítményű egységekből összeálló erőmű ugyanis a hagyományostól eltérően nem fix lábazaton van elhelyezve, hanem egytengelyes, napkövető rendszerrel ellátott, mozgó szerkezeten, így a nap járását követve lényegesen nagyobb hatékonyságra képesek a panelek.

A balatonberényi naperőmű sem lebecsülendő, 13, 4 hektáros területével és közel 7 megawattos teljesítményével így is a hazai erőművek élbolyába tartozik.

A két friss naperőmű összteljesítménye 14 MW, a két korábbi, kisebb erőművet is hozzávéve jön ki a vállalat immáron 20 MW-os napenergia összkapacitása.

A kormány és a magyar állam célkitűzéseit figyelembe véve az elkövetkező években még sok hasonló napelemes projekttel találkozhatunk, hiszen az EU által diktált iramot tartani kell.

2030-ra megvan a kitűzött megújuló energia-cél, ehhez mérten minden támogatás meg lesz adva azoknak, akik ilyen irányba szeretnének fejleszteni.

Ha Te is belépnél a napelem rendszerek csodálatos világába, megtapasztalnád, milyen az, amikor a Nap termeli meg számodra az áramot, akkor kérj tőlünk árajánlatot minél hamarabb!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.