2018 eredményei, és 2019 napelemes tervei

2018 eredményei, és 2019 napelemes tervei

Az óév végén, az újév küszöbén járva érdemes megnézni, mennyit haladtunk előre az utóbbi időben a napelemek terén.

Alig egy évtizede még a legtöbben csupán furcsa hóbortként tekintettek a fotovoltaikus rendszerekre: lehetett látni belőlük 1-2 háztetőn elszórtan, de a legtöbben nem igazán gondoltak bele abba, hogy nekik is lehetne ilyenjük.

Aztán hirtelen elindult a napelem telepítési láz, ma pedig már ott tartunk, hogy a szolgáltatóknak külön gondot jelent, hogy a rengeteg háztartási méretű kiserőmű által termelt áramot valahogy eltárolják.

Óriásit nőtt Magyarországon a napelemes közösség: nézzük meg, hogy ennek milyen jelei vannak most, és mit hoz a 2019-es év ebben a tekintetben.

Már így is rekordmennyiségű áramot fogyasztunk

Már így is rekordmennyiségű áramot fogyasztunk

2018. december 6-án Magyarország megdöntötte azt az áramfogyasztási rekordot, amit egyébként ugyanezen év márciusában állított fel.

Egészen pontosan úgy tűnik, hogy Szent Miklós napján 6843 megawatt energiára volt szüksége az országnak az egyébként átlagos téli 6000-6600 megawatt helyett.

A MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.) adatai szerint ezzel a március 2-án mért rekordot 18MW-tal léptük át decemberben.

A jó hír szerencsére, hogy ezt a nagymértékű igényt ki is tudták elégíteni, hiszen a szolgáltatók mindig ehhez mérten szerzik be a szükséges áramot a hazai és külföldi erőművektől.

Árajánlatkérés itt!

Már készülnek a hálózati energiatároló rendszerek

A Nemzeti Közművek is látja már, hogy szükséges a napelemek által megtermelt energiát eltárolni, ezért az alá tartozó NKM Áramhálózati Kft. a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a csongrádi Zsombón akkumulátoros energiatároló egységeket telepít.

Ez a kettő még a kisfeszültségű hálózatra fog csatlakozni, de 2019 tavaszára elkészül majd a most még engedélyeztetés alatt lévő, Óföldeák mellé tervezett, középfeszültségű hálózatra kapcsolódó energiatároló rendszer is.

Bár a telepítés viszonylag gyorsan megy, természetesen az üzembe helyezés előtt komoly tesztelések történnek, hiszen nem akármilyen feladatot kell ezeknek a rendszereknek elvégezniük.

Miért van szükség energiatárolásra?

Miért van szükség energiatárolásra?

Mivel egyre többen váltanak napelemekre, új helyzet állt elő a villamos energia hálózatban, amihez az elosztóhálózatoknak alkalmazkodniuk kell.

Tegyük fel, hogy napelem rendszer van a háztetődön: nappal ezek folyamatosan termelik az áramot, jóval nagyobb mértékben, mint arra Neked szükséged lenne.

Mi legyen azzal az energiával, amit nem használsz fel?

A legszerencsésebb, ha visszatöltöd a hálózatba, hiszen ezt az áramot a szolgáltató megveszi tőled – persze alacsonyabb áron, mint amennyiért Te veszed tőle éjszaka, vagy borús időben, de egy jól megtervezett napelem rendszer képes arra, hogy a kettő különbsége így is 0-át adjon ki, tehát Te megszabadulj a havi villanyszámláktól.

A másik lehetőség egyébként, hogy a megtermelt „felesleges” áramot akkumulátorokba töltöd, hogy azt használd fel szükség esetén – de ez messze kevésbé megbízható megoldás, mintha a szolgáltatóra támaszkodnál.

Ha az áramot a hálózatra töltöd vissza, akkor részedről a probléma le van tudva – de nem így van ezzel a szolgáltató!

Valamit kezdeni kell a rengeteg plusz árammal

Valamit kezdeni kell a rengeteg plusz árammal

A hálózatban lévő feszültségre természetesen nagy hatással van, ha rengeteg helyről érkezik energia egyszerre, és a fellépő komoly eltéréseket valahogy ki kell egyenlíteni.

Hogy a hálózat feszültsége egészen biztosan az engedélyezett értékeken belül maradjon, a legjobb megoldás, ha valahogy a plusz energiát eltároljuk: erre szolgálnak majd zsombói és keceli rendszerek.

Amikor a napelemek termelnek, akkor az akkumulátorok feltöltődnek, amikor pedig csökken a hálózatban lévő feszültség mértéke, akkor kisütik őket.

A folyamat tehát a következő: a napfényből a napelem egyenáramot termel, azt az inverter váltakozó árammá alakítja, a fel nem használt energia az ad-vesz mérőórán keresztül a hálózatra töltődik, onnan pedig az energiatároló rendszerekbe kerül.

Az E.ON már hozott létre hasonló egységet kísérleti jelleggel, de ilyen projektek indultak az Elmű-ÉMÁSZ, és az ALTEO Csoport részéről is – ez utóbbihoz pedig még egyéb napelemes hírek is kapcsolódnak.

Árajánlatkérés itt!

Elkészült az Alteo második napelem telepe

2018. november 29-én befejeződött az Alteo 4MW-os naperőművének építése Monoron.

A 8db, egyenként 488kW-os napelem telepítése egészen pontosan november 23-án ért véget, és kevesebb mint egy hétre volt utána csak szüksége ahhoz, hogy üzembe tudjon állni.

A teljes projekt 1,7 milliárd forintba kerül, az erőmű pedig decembertől kezdve kedvezményes áron tudja értékesíteni a napfényből termelt áramot a következő 25 évben. 

Hivatalosan ez az Alteo második naperőműve, de az első, ami teljesen saját kivitelezésű, viszont az is biztos, hogy nem az utolsó: 2db, 7 MW-os napelem rendszer fog kikerülni Balatonberénybe és Nagykőrösre is 2019 nyarán – ezekkel együtt az Alteo végre eléri majd a 20 megawattos névleges teljesítményt.

Még több elektromos töltő Magyarországra!

Még több elektromos töltő Magyarországra!

Amíg az energiatermelésben komoly előrelépések történnek hazánkban, addig annak felhasználására is gondolni kell.

A MOL közel 30 millió eurót tervez 2020-ig az elektromos töltőkbe fektetni nem csak itthon, de Romániában, Horvátországban, Szlovéniában, Szlovákiában és Csehországban is.

És nem véletlen ez a lépés, hiszen a tervek szerint 2040-re a MOL kiskereskedelmi forgalmának akár 50%-át is az elektromos járművek töltése fogja kitenni.

Mindeközben egyébként a cseh CEZ is hasonló e-töltő telepítési kampányba akar kezdeni: először még csak Csehországban, de aztán a MOL-hoz hasonlóan ő is megjelenne ezekkel a régió több országában, így például nálunk is.

A kimutatások szerint 2020-ra akár a 30 ezret is elérheti a forgalomba helyezett e-autók száma, így a töltőhálózat terjedése mindenképp fontos előrelépés – ha pedig az energiát sikerül megújuló forrásokból előállítani, akkor a környezet számára is sikerül valamit hasznosat tenni.

Persze nem csak ennyit lehet várni 2019-től

Mindez csak néhány hír volt arról, milyen fejlesztésekre lehet számítani 2019-ben, és ezek mellett még rengeteg másik projekt is meg fog valósulni majd.

Az eddigi példák is azt szemléltetik, hogy mekkora jelentősége van már a megújuló energiaforrások felhasználásának itthon.

Nem csak a lakosságot izgatja a környezetvédelem, és a takarékosság gondolata, de a nagyvállalatok, cégek, és szolgáltatók is elindultak a zöld úton.

Kövess minket az újévben is, hogy minden fontos napelemes hír eljuthasson hozzád, ha pedig Te is szeretnél napelem tulajdonossá válni, akkor kérj tőlünk árajánlatot!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!