Szentendre a nemzetközi napelemes-ház építő verseny 2019-es állomásának rendezője

Szentendre a nemzetközi napelemes-ház építő verseny 2019-es állomásának rendezője

Ahogyan azt meg is írtuk, 2018 egyértelműen a napelemek éve volt, viszont 2019 már most erősen indított: ha így halad, elképzelhető, hogy a tavalyi év sikereit is túlszárnyalja!

Az idei év egyik legnagyobb napelemes dobása hazai téren, hogy az amerikai Solar Decathlon Europe egyetemi verseny helyszínének idén Szentendrét választották és nyáron rendezik majd azt meg hazánkban.

A verseny történetében először lehet majd Magyarország szervező és 10 versenyszámban mérkőzhetnek majd meg a résztvevők az építészettől a kényelmi kondíciókon át egészen az energiaelosztásig.

A Solar Decathlon kezdetei

A Solar Decathlon kezdetei

Az eredeti Solar Decathlon versenyeket az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Hivatala rendezte meg először Washington, D.C.-ben, 2002-ben.

A verseny kezdeményezésének fő célja az egyetemi kutatók, fejlesztők összekapcsolása az iparban dolgozókkal és szponzorokkal, és nagy mértékben támaszkodtak a fiatalok kreativitására és innovatív gondolkodására ebben.

Az alapítók fontosnak tartották az innovatív és fenntartható házak tervezését annak érdekében, hogy bemutathassák a házak fenntarthatósági lehetőségeit, amiket megújuló energiára és egyéb tudatosan használt források felhasználására építenek.

A nemzetközi csapatok nemcsak tervekkel versenyeznek, hanem a kiválasztott pályázatokat meg is kell építeniük a döntők helyszínén.

A házak ugyan nagyon változatosak, de általánosságban elmondható róluk, hogy mindegyik lakható, emberközpontú, és kielégíti a benne élők mindennapi igényeit, természetesen környezetbarát módon.

A verseny után az úgynevezett Mintaház Park (Showcase House Park) pedig nemcsak a szakma emberei számára, hanem a nagyközönség által is látogatható, ahol minden érdeklődő megtekintheti a felépített házakat.

A Solar Decathlon versenyekre egyetemi csapatok a világ bármely pontjáról jelentkezhetnek, a pályázatukat pedig egy nemzetközi bizottság értékeli.

Árajánlatkérés itt!

A Solar Decathlon versenyek célkitűzései

A Solar Decathlon versenyek célkitűzései

A kutatók és kreatív fiatalok kapcsolatba hozása mellett a verseny elindításának egyéb innovatív okai is voltak, amiket a mai napig magába foglal a verseny.

A versenyek legfőbb missziója, hogy az energiapazarlás csökkentésére irányítsa a figyelmet azzal, hogy bebizonyítja, hogy igenis ki tudjuk elégíteni a mindennapi energiaszükségletünket fenntartható forrásokkal, a megfelelő technológiák segítségével.

A meggyőzés érdekében a megmérettetések során demonstrálja, hogyan lehet biztosítani a folyamatosan növekvő energiaszükségletünket olyan megújuló energiaforrásokkal, mint a napenergia és az elérhető technológiákat hogyan lehet integrálni megbízható és megfizethető építészeti megoldásokkal.

Solar Decathlon Europe

Solar Decathlon Europe

A Solar Dechatlon európai versenyek 2010 óta kerülnek megrendezésre az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Hivatalával együttműködésben.

Az első versenyre vonatkozó partnerkapcsolatot 2007-ben a spanyol kormánnyal kötötték az amerikaiak, a spanyolok pedig 2010-ben és 2012-ben is maguk rendezték meg a versenyeket.

A 2012-es verseny már a magyarok számára is emlékezetes volt, hiszen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapatának sikerült a 6. helyet megcsípnie a 18 résztvevő országot számoló megmérettetésben.

A spanyol sikerek után a verseny a franciaországi Versailles-ba költözött 2014-ben, ahol a franciák feleltek a szervezésért.

Négy év kihagyás után fogják megrendezni a versenyt idén a magyarok és a 2019-es megmérettetés után 2021-ben szállhatnak szembe újra a nemzetközi csapatok majd Németországban.

Árajánlatkérés itt!

Solar Decathlon Europe 2019

Solar Decathlon Europe 2019

A 2019-ben megrendezésre kerülő 17. Solar Decathlon Europe házigazdája Szentendre lesz.

Az idei verseny szervezői közé tartozik az ÉMI Nonprofit Kft., Szentendre Város Önkormányzata és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is, akik közösen nyújtották be pályázatukat a hollandiai Energy Endeavour Foundationnek (EEF) a szervezésre.

A hollandok 2017. elején kötöttek megállapodást az Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Hivatalával a Solar Decathlon Europe márka „márkaőri” feladatainak ellátására.

A 2017-es pályázatkiírás során beérkezett rendezővárosi tervezeteket egy nemzetközi zsűri értékelte, aki a magyarok által benyújtott pályázatot találták a legmegnyerőbbnek a 2019-es verseny megrendezésére.

A Solar Decathlon 2019-re 16 csapat nyert meghívást, melyek diákjai 4 kontinens 14 országát fogják képviselni.

Az idei verseny fő szakmai témájának a már meglévő épületek felújítására összpontosító megoldásokat határozták meg, amit számos innovatív kihívással hirdetnek majd, mint például:

  • a helyi, újrahasznosítható anyagok alkalmazása
  • az épületek nyári túlmelegedés elleni védelmének megoldása
  • a szoláris elemek esztétikus és magas szintű összekapcsolása
  • a magas teljesítményű kompozit anyagok használata,
  • valamint a bioklimatikus tervezés és a természet-alapú megoldások alkalmazása.

A szakmai témát tíz versenyszámban fogják megjeleníteni a szervezők, melyek közé tartozik az építészet, energiahatékonyság, komfort feltételek és a lakóház funkcionalitás is.

A verseny 14 napon át fog tartani nyáron, amit majd egy kéthónapos kiállítási időszak követ.

A szervezők körülbelül 800 versenyzőt és kísérőiket, illetve megközelítőleg százezer magyar és külföldi látogatót várnak a verseny ideje alatt, a tervezett látogatóközpontban pedig belátásuk szerint évente akár 25 ezer érdeklődő is megfordulhat majd.

A magyar támogatás

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbek lettek a napelem rendszerek és a napelemes beruházások, így a nemzetközi szinten elismert versenynek óriási szerepe van a további népszerűsítésben is.

Magyarország kormánya idén 3 milliárd forinttal támogatja a Solar Decathlon Europe Szentendrén való megrendezését: több mint 1,5 milliárd forintot ad az infrastrukturális beruházásokra és körülbelül 1,5 milliárd forintot a rendezvény előkészítésére és megvalósítására.

Mindezen támogatások mellett a verseny után már megszokott Mintaház Park és Látogatóközpont működését 200 millió forinttal segíti, írja az MTI.

Ahogyan azt olvashattad, Solar Decathlon versenyek nemcsak a fenntarthatóságot szeretnék népszerűsíteni, hanem a napelemes rendszerek elérhetőségét is a világon.

Szerencsére már Magyarországon is számos lehetőséged van napelemes rendszerek telepítésére, így ha Te is szeretnél tenni országunk fenntarthatóságáért, fektess napenergiába!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!