Sem a hazai, sem pedig a külföldi tőke nem tétlen hazánkban

Sem a hazai, sem pedig a külföldi tőke nem tétlen hazánkban

A magyarországi energiaszükségletek folyamatosan növekszenek, ennél fogva egyre többen döntenek úgy, hogy ebbe a területbe is belevágják a fejszéjüket és kihasítanak maguknak egy darabot.

Mind a külföldi, mind pedig a hazai befektetők számára továbbra is az egyik legkecsegtetőbb perspektíva a napenergia, mivel megbízható, korszerű, és biztos a megtérülés.

Magyarország fekvéséből és adottságaiból kifolyólag itt kimondottan előnyös napelemet, napelemparkot telepíteni, mivel az éves napsütéses órák száma a 2200-at is elérheti.

Erre valószínűleg sokan jöttek rá, ugyanis egyre-másra bukkannak fel az újabb és újabb beruházások, kivitelezések.

De természetesen ez nem baj, sőt!

Minél többen gondolják úgy, hogy a megújuló energiában van a jövő, és dolgoznak azért, hogy egy hosszú távon fenntartható, környezetbarát stratégiát alakítsunk ki, annál jobb!

Szabolcs-Szatmár-Bereg két fényes tükre

Szabolcs-Szatmár-Bereg két fényes tükre

Nemrégiben adták át Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Tuzsér és Mándok települések között azt a két napelemparkot, amiket még tavaly szeptemberben kezdtek el építeni.

A beruházás négymilliárd forintot emésztett fel, és a Cashline Befektetési Holding Zrt. áll mögötte.

10,2 megawattos összteljesítményével hazánkban a középmezőnyt erősíti, és a környéken található négy-öt település teljes áramfogyasztását képes fedezni.

A két parkot 17 naperőmű alkotja, összesen 2200 darab napelemtáblával, ami azt jelenti, hogy a két park összesen 1400 megawattóra termelésre is képes.

A megtermelt villamos energia a kötelező átvételi rendszeren (KÁT) keresztül jut el a fogyasztókhoz, vagyis az állam támogatott áron vásárolja fel és szolgáltatja ki.

Major Csaba, a cég igazgatója elmondta, hogy a befektetést részben önerőből, részben pedig banki hitelből finanszírozták, és körülbelül hat hónapig tartott a kivitelezés.

A próbaüzemekre az év első egyharmadában kerülhetett sor, majd a hálózatra kötést követően a két park április óta folyamatosan termel.

Alapvetően a vállalat befektetésekkel és alapkezeléssel foglalkozik, de emellett az energiaszektorban is megvetették a lábukat, hiszen a mostani beruházás mellett résztulajdonuk van a Miskolc és Győr távfűtését biztosító PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt.-ben is.

Árajánlatkérés itt!

Keletről érkező tőke

Keletről érkező tőke

Nem sokkal ezelőtt röppent fel a hír, hogy egy hatalmas kínai pénzügyi vállalat Kaposvár mellett fogja felépíteni Közép-Európa legnagyobb naperőművét.

A China National Machinery Import & Export Corporation (CMC) összesen 32 milliárd forint értékben tervezi felépíteni a 100 megawattos, vagyis a korábban említettnél tízszer nagyobb létesítményt.

A hír szerint a vállalatóriás már minden engedélyt megkapott, megkötötte a szerződést a földterületre, úgyhogy már a kivitelezés előkészítése zajlik.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a CMC együttműködésének alapját biztosító megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Ruan Guang vezérigazgató még áprilisban írta alá Pekingben, vagyis a kínaiakra jellemző hihetetlen tempóban kezdődött meg a munka.

A CMC különböző leányvállalatokon keresztül az elmúlt években már több tízmilliárd dollár értékben valósított meg energetikai projekteket világszerte, és a jelek szerint még közel sem terveznek lassítani.

Az ITM értesülése szerint csak Magyarországon a közeljövőben akár egy milliárd euró értékű, saját tőkéből finanszírozott beruházást is végbe vihetnek.

Terveik szerint hazánkban tervezik felállítani regionális központjukat, ahonnan 16 környékbeli országba tervezett jövőbeli projektjüket irányítanák és szerveznék.

Mindez markánsan hozzájárul az állam azon szándékához, hogy a 2018 végén már meglévő 700 MW országos napelempark-összteljesítményt öt éven belül 2-3000 MW-ra kívánja növelni.

Ahol már beváltotta a napelem a reményeket

Ahol már beváltotta a napelem a reményeket

A Csongrád megyei Pitvaroson olyannyira előrehaladott a napelemek használata, hogy az önkormányzat szinte lenullázta az áramköltségeit.

Mint ahogy arról már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, az önkormányzati beruházásoknak is egyre szélesebb piaca van idehaza, egyre több középületen, közhivatal tetején jelennek meg a fényes panelek.

Más települések is igen jelentősen képesek voltak csökkenteni a villamosságra kiadott költségeiket, azonban ami Pitvaroson ment végbe, az egészen egyedülálló.

Igaz, hogy egy 1400 fős, tehát nem nagy településről beszélünk, viszont ha az arányokat nézzük, akkor hazánk egyik napelemekkel legjobban ellátott községéről beszélünk.

Radó Tibor polgármester elmondása szerint napelem rendszer került legelőször is a művelődési házra, majd az általános iskolára, az óvodára, a fogászatra, és az önkormányzat épületére is.

Ezzel sikerült mindezen intézmények teljes áramfogyasztását kiváltani, azaz teljesen önfenntartóak lettek, egy fillért sem kell a villanyszámlára fizetniük.

Árajánlatkérés itt!

Cél az önellátó település

Cél az önellátó település

A polgármester elmondása alapján a fejlesztések előtt csak a művelődési ház éves szinten 1,6 millió forintnyi áramot használt el, a többi intézményt is hozzávéve pedig évi 2,5 millióra rúgott az elektromos rezsi.

Mostanra azonban már csak a védőnői irodában és az idősek napközijében használnak „hagyományos” áramot, de e kettő havi villanyszámlája alig haladja meg a havi 10 ezer forintot.

Így tehát a 2,5 milliós éves fogyasztást sikerült bő 100 ezer forintra csökkenteni, ami egészen megdöbbentő.

A település vezetője elmondta, hogy azóta csak nőtt a használatba helyezett elektromos berendezések száma, tehát a beruházás nélkül a költségeik még a korábbinál is magasabbak lennének.

Jelenleg a piactér van felújítás alatt, ahol szintén kerülnek majd napelemek fölszerelésre, ezen kívül tervben van az említett, még korszerűsítetlen intézmény fejlesztése is.

Pitvaroson jelenleg a magánberuházásokkal együtt 4500 napelem található, vagyis több, mint háromszor annyi, mint ahányan a települést lakják.

Ha ilyen ütemben haladnak tovább a fejlesztések, akkor nincs kizárva, hogy pár éven belül már úgy fog a község a hírekben szerepelni, mint az ország első, teljes egészében napelemekkel működő települése.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.