Több 10 millió forintot spórol minden évben Kiskunfélegyháza a napelemeivel

Több 10 millió forintot spórol minden évben Kiskunfélegyháza a napelemeivel

Forrás: kiskunfelegyhaza.hu

Úgy tűnik, Kiskunfélegyháza nagyon szeretne a Magyarország legzöldebb városa lenni.

Sokszor írunk a magyar városok napelemes fejlesztéseiről, és a megújulók iránti elköteleződéséről, de általában ilyenkor egyszerre 2-3 településre szoktunk fókuszálni.

Ebben az esetben viszont annyi változás zajlik egy helyen, hogy érdemes egyetlen cikket szentelni az egész témának.

A közvilágítás korszerűsítése, a helyi uszoda termálvízzel történő fűtése, és a rengeteg egyéb energiatakarékos, környezettudatos megoldás méltán feljogosítja Kiskunfélegyházát arra, hogy részletesen beszéljünk róla: főleg most, hogy nem mindennapi napelemes fejlesztésbe kezdett.

Már régóta várunk erre

2017 szeptemberében már felröppent a hír arról, hogy Kiskunfélegyháza pályázik arra a 400 millió forint támogatásra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, amiből egy nagyobb napelem telepítést lehetne megvalósítani az önkormányzat épületein.

Ennek köszönhetően bölcsődéktől kezdve művészeti iskolákon és tanvágóhidakon át gimnáziumokig több oktatási intézmény is élvezhetné majd a megújuló energiaforrások nyújtotta előnyöket, a Családok Átmeneti Otthona, az idősek otthona, a hajléktalanszálló, és több egyéb szociális intézmény mellett.

Ezután márciusban kaphattuk fel újra a fejünket, amikor pedig arról érkezett hír, hogy egy 0,5MW-os naperőmű kiépítése van tervben, egy 15 ezer négyzetméteres önkormányzati területen, amit kifejezetten ebből a célból soroltak át a „kutatás-fejlesztés, a megújuló energiaforrás hasznosításának céljára szolgáló terület” kategóriába.

Ilyen előzmények mellett azért talán nem is olyan meglepő, hogy Kiskunfélegyháza 2018 őszén újra bekerült a legfrissebb hazai napelemes hírekbe.

Árajánlatkérés itt!

400 millió forint napelemekre

400 millió forint napelemekre

Óriási napelemes beruházás vette kezdetét a városban: 400 millió forint értékben összesen 626kW teljesítménnyel épülnek fotovoltaikus rendszerek a város 26 főbb középületére.

Szociális otthon, sportcsarnok, iskola, óvoda tetején láthatjuk majd Kiskunfélegyháza utcáin járva a napelemeket, aminek köszönhetően minden évben több 10 millió forint megtakarításra számít az önkormányzat.

Bár az iskolák nem városi fenntartásúak, fejlesztésük és korszerűsítésük mégis fontos a vezetés számára, hiszen ennek köszönhetően több pénzt lehet majd fordítani a jövőben az oktatás színvonalának növelésére.

Hová megy a megspórolt pénz?

Az első lépés a strand tetejére kerülő 50kW-os kiserőmű volt, ami már önmagában is rengeteg energiaköltségtől szabadította meg a várost, de ezzel a fejlesztés még nem állt meg.

Természetesen időbe kerül, amíg a 400 millió forint megtérül, de Kiskunfélegyháza nem akar ölbe tett kézzel ülni a pénzen, amíg ez megtörténik.

Létrehoztak egy megújuló energiaalapot, amelybe az áramszámlákon keresztül megtakarított összegek kerülnek, amiket aztán újabb napelemes beruházásokra fordítanak majd a jövőben.

De nem ez az egyetlen jele annak, hogy Kiskunfélegyháza a környezettudatosság újtára lépett.

Zöld város kialakítása

Zöld város kialakítása

Forrás: kiskunsagon.hu

Kiskunfélegyháza komoly támogatást kapott a Zöld város kialakítása pályázaton keresztül ahhoz, hogy a szó szoros értelmében is zöldebbé válhasson.

A 20,07 milliárd forintos keretösszegű pályázattal elsősorban olyan környezetjavító intézkedéseket támogatnak, amelyek segítik a fenntartható fejlődést, javítják a város környezetét, hatékonyan biztosítják a város helyes működését.

Kiskunfélegyháza megkapta a vissza nem térítendő támogatást, és bele is vágott a zöldülésbe.

Árajánlatkérés itt!

Kiskunfélegyháza zöld város lesz

Nő a parkok száma, a terek új növényekkel gazdagodnak, nő a zöld felület a városban, amit automata öntözőrendszerrel látnak el… több tucat szakember állhatatos munkája, és hosszú hónapok tervezése áll a sikeres pályázat mögött, és a munka most végre kezdetét vette.

Csak hogy a számokat lássuk:

  • 160 fa kivágása,
  • 200 telepítése, pótlása, átültetése, valamint
  • 180.000 cserje,
  • 120.000 évelő,
  • 120.000 hagymás és
  • 1700 egynyári növény ültetése szerepelt a tervekben.

Ritka, hogy egy város ezt be meri vállalni

Ritka, hogy egy város ezt be meri vállalni

A város főkertésze elmondta, hogy ez a fajta hozzáállás nem éppen megszokott a magyar településeken.

A fáknak és egyéb növényeknek nem csak földre, napfényre és vízre van szükségük, hanem kellő mennyiségű térre is – ennek biztosítása pedig magában foglalja az elöregedett, beteg fák megnyesését, vagy akár kivágását.

A problémát az jelenti, hogy a lakosok az esetek többségében (egyébként megérthető módon) nem örülnek a régi, megszokott fák eltűnésének, ami különféle konfliktusokhoz vezet a városlakók és a városvezetés között.

A legtöbb helyen emiatt inkább megpróbálják elkerülni a kellemetlenségeket, és nem foglalkoznak a növények kivágásával, hiába kötelező ez 8-10 évente az erre vonatkozó törvények szerint.

Fagyógyítás zajlik

De persze nem arra kell gondolni, hogy minden régi fától megszabadulnak a kiskunsági városban.

Ahogy jó fadoktorokhoz illik, a szakértők egyenként vizsgálták meg a beteg növényeket, majd felállították a diagnózist, és ahol lehetséges volt, ott megkezdték a fa gyógyítását.

A fagyrepedések, odúk kezelése, a metszés, stabilizálás mind olyan feladat, amit a már meglévő fákon végeznek majd el, hogy azok a következő években is meghatározó részei lehessenek a városképnek.

A szakértők azonban arról is tájékoztatnak, hogy ezzel csak elodázni lehet az elöregedő fák cseréjét, és ettől még előbb-utóbb szükség lesz a frissítésre – a tervek szerint 15-20 év alatt a teljes fasor megújítása végbemenne.

Árajánlatkérés itt!

Mit hozhat még a jövő?

Mit hozhat még a jövő?

Kiskunfélegyháza nem csak a napelemekben és a zöldterületek terjesztésében gondolkodik: tervbe van már véve egy biomassza-erőmű felépítése, amelyen keresztül a távfűtéshez hasonló módon lehetne környezetbarát eszközökkel felmelegíteni a közintézményeket, vagy a családok otthonait.

A kiskunsági város példája jól mutatja azt a fajta lelkesedést, ami egyébként a magyar családokra is egyre jellemzőbb.

Először még csak napelem rendszer kell, aztán ahogy megismerik a megújuló energiaforrások előnyeit, egyből további bővítésen, és új megoldásokon gondolkoznak, hogy ne csak a villany, de a fűtésszámláktól is megszabadulhassanak.

Nálad is ott a lehetőség, hogy csekkmentes életre válts!

Kérj tőlünk árajánlatot, és válaszd Te is környezettudatos életet!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.