Májusban elfogadták: június közepén új állami napelem-pályázatok indulnak kis- és középvállalkozások számára 2019-ben

Májusban elfogadták: június közepén új állami napelem-pályázatok indulnak kis- és középvállalkozások számára 2019-ben

Az EU által kitűzött célokkal összhangban a magyar állam továbbra is folyamatosan tartja az ütemet a környezetvédelmi fejlesztésekkel, többek között a megújuló energia hasznosításában is.

Az újabb és újabb pályázatok továbbra is sorozatosan nyílnak meg, legközelebb 2019 június 17-én teszik elérhetővé a következő adagot.

Ezúttal a kettős könyveléssel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyílik lehetőség arra, hogy állami támogatást szerezzenek napelemes rendszer kiépítésére, a saját elektromos áramfogyasztásuk fedezésére, sajnos azonban ez a lehetőség egyéni vállalkozók számára nem lesz elérhető.

Márciusban még társadalmi egyeztetési szakaszban volt a pályázat-csokor, azonban e hónap végén már ténylegesen elérhetővé válnak a támogatások.

Ezzel nem csak a környezeti terhelést kívánják tovább csökkenteni, hanem a vállalkozók számára jelentős rezsimegtakarítást is lehetővé tesznek.

Növekednek az igények

Növekednek az igények

Jelenleg Magyarországon összesen 700 aktívan működő napelempark üzemel, ezek mellé terveznek 2019 folyamán további, mintegy 1500-at átadni, így több, mint megduplázódik az így megtermelt elektromosság mennyisége.

A hétszáz működő napelemparkból 680 teljesítménye 500 kW körül mozog, és további húsz nagyobb, 1 és 20 MW közötti teljesítményű üzemel, ezek adják a jelenlegi 700 megawatt összkapacitást.

Ezek engedélyeztetését zömmel 2016 folyamán igényelték, de az ideit megelőző két évben is folyamatosan voltak telepítések.

A 2019 folyamán felépíteni tervezett 1000-1500 új napelemparkkal az országos össztejlesítmény már el fogja érni a 2000 megawattot, ami egyetlen év leforgása alatt kétszeres teljesítménynövekedést jelent.

Így drasztikusan csökkenthető egyrészt az üvegházhatású gázok kibocsájtása, másrészt az ország energiafüggősége.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség becslése szerint egy hektár napelemmel betelepített földterület éves szinten 20-25 millió forint hasznot hozhat, viszont arra is figyelmeztet, hogy ha jövedelmezőbben is hasznosítható az adott terület, akkor érdemes többször végiggondolni a beruházást.

Árajánlatkérés itt!

Napelem, vagy napraforgó?

Napelem, vagy napraforgó?

Nagyon sok helyen látni ma már telepített napelemparkokat, ezek többsége olyan földterületen helyezkedik el, amelyet más módon nem lehet hasznosítani, például szeméttelepek helyén, ipari parkok mellett, mezőgazdasági területek mentén.

A szövetség viszont arra figyelmeztet, hogy érdemes a vállalkozásoknak, termelőknek odafigyelnie arra, hogy nem feltétlenül célszerű a lehető legtöbb területet napelemparkosítani.

Ugyanis ha egy földterület minősége van olyan jó, hogy más egyéb módon, például növénytermesztéssel, szőlőgazdálkodással is hasznosítható, akkor érdemesebb a napelemeket máshogy beosztani, vagy kiegészítő jelleggel alkalmazni.

Elsősorban meddő, vagy szikes területeket éri meg egybefüggően panelekkel betelepíteni, ahol jól megfér a dolog például az állattartással.

Természetesen az, hogy a területet milyen módon érdemes hasznosítani, a tulajdonos, illetve az önkormányzat döntése, de mindenképpen érdemes előzetes mérlegelést készíteni, mert lehet, hogy lenne alkalmasabb terület is a tervezett napelempark számára.

A nap is legyen napszámos

A nap is legyen napszámos

Azonban ha egy vállalkozó úgy ítéli meg, hogy megérné beruházni napelemes rendszerbe, mert az jelentősen csökkentené az energiaigény okozta költségeit, akkor május végétől, június első felétől mindenképpen érdemes figyelnie a megjelenő pályázatokat.

Az uniós támogatásból finanszírozott program összesen 15 milliárd forinttal gazdálkodhat, ez kerül szétosztásra a nyertes pályázók között.

Az igényelhető támogatás minimum összege 1,5 millió forint, maximuma pedig 3 millió, tehát lesznek, akik majdnem a teljes ráfordított összeget visszaigényelhetik.

A program ezúttal a mikro-, kis- és középvállalkozásokra koncentrál, vagyis nagyvállalkozások és egyéni vállalkozók ezúttal nem vehetnek részt.

Elsősorban az a cél, hogy az így telepítésre kerülő napelemes rendszerekkel a kisvállalkozások saját energiafogyasztását kiváltsák, azaz nem kereskedelmi célú áramfejlesztés a tervezett végkimenet.

Így hosszabb távon jelentősen csökkenni fognak a fenntartási költségek, és a vállalkozások az így felszabadult pénzügyi forrásokat más célra, bővítésre, fejlesztésre is fordíthatják.

Az elnyert támogatással maximum 15 kW névleges teljesítményű, tetőre telepített napelemrendszer építtethető, ezen kívül a finanszírozás alá tartozik a panelek, konzolok, tartóelemek beszerzése, az épület elektromos rendszeréhez és a hálózatra kapcsolódáshoz szükséges eszközök beszerzése és felszerelése, valamint a mérő és szabályozó eszközök és az akkumulátorok is.

A vállalkozóknak 12 hónap áll majd rendelkezésükre a fejlesztés megvalósításához.

Árajánlatkérés itt!

Lépést kell tartani az irányelvekkel

Lépést kell tartani az irányelvekkel

A program mindamellett, hogy támogatni kívánja a kisvállalkozások energetikai felzárkózását, fejlesztését, a környezetvédelmet is szem előtt tartja.

Az Európai Unió által meghatározott károsanyag-kibocsájtás csökkentési célokkal összhangban, melyek 2040-re 40%-os üvegházhatású gázkibocsájtási csökkentést tűztek ki, a mostani fejlesztések is hozzájárulnak majd a hazai részvételhez.

Az ITM közleménye szerint 2030-ra 30%-os károsanyag-csökkentés az irány az 1990-es bázisértékhez képest, ehhez természetesen a jövőbeli beruházások, fejlesztések is markánsan hozzájárulnak majd.

Magyarországon ezeket az éghajlatvédelmi intézkedéseket igyekeznek elsősorban azokra a területekre koncentrálni, ahol a környezetvédelem mellett elősegítik az energiafüggőség csökkentését, valamint érdemben hozzájárulnak a rezsimegtakarításokhoz, gazdasági előremozduláshoz.

Az intézmény példaként hozta fel a lakossági energiahatékonysági hitelprogramot, amely a lakossági energiafejlesztéseket (napelem, hőszivattyú) hivatott támogatni kamatmentes állami hitellel.

A nagytőke sem tétlen

Szombathely és Zalaegerszeg között félúton, Nádasdon épül jelenleg az ország következő nagyméretű napelemparkja.

A beruházó egy megújuló energiával foglalkozó izraeli nagyvállalat, az Enlight Renewable Energy, a kivitelezést pedig egy magyar cég, a BNRG Kft. végzi.

45 ezer darab napelem-panel kerül telepítésre, amely összesen 18 ezer ember villamos energia szükségleteit fedezi majd a nyár közepétől.

A kivitelezést végző cég egyik vezetője, Halász Róbert elmondása szerint azért esett a választás pont erre a területre, mert itt mindhárom tényező megvalósult, ami elősegíti a hatékony építkezést és üzemeltetést: a megfelelő adottságú terület, az együttműködő és támogató önkormányzat, és a termelést bíró elektromos hálózat.

A készülő erőmű teljesítménye várhatóan 15 MW lesz, amivel a legnagyobb magyarországi erőművek közé fog tartozni a hatmilliárd forintos beruházás.

Terveik szerint legalább 25 évig fogja biztosítani az áramellátást a környékbelieknek.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.