Még az utolsó három hónapban sem volt megállás 2018-ban a napelem rendszerek telepítésében

Még az utolsó három hónapban sem volt megállás 2018-ban a napelem rendszerek telepítésében

2018 az abszolút növekedés éve volt, ami a napelem rendszereket illeti – derült ki a MEKH közleményéből.

Eszerint továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek idehaza a háztartási méretű kiserőművek, vagyis a polgári lakosság által preferált, 15 megawattnál kisebbek.

A jelentés világosan kimutatta: tavaly négyszer annyi, polgári felhasználású napelemből származó teljesítmény jelent meg a hálózatban, mint amennyit a nagyvállalatok által telepített erőművek produkáltak.

Ennek egyrészt az az oka, hogy évről évre megdől a rekord a telepítések számában, másrészt pedig, hogy a magánszemélyek sokkal aktívabban ruháznak be napelemes rendszerekbe, mint a cégek és vállalatok.

Az adatok bíztatóak, hiszen azt jelzik, hogy a lakosság nyitottan tekint a napenergiára, és folyamatos igény mutatkozik a gyarapodásra, ami hosszú távon jelentősen csökkentheti Magyarország import energia függőségét.

A számok ereje

A számok ereje

Az energiaügyi hivatal közleményéből kiderült, hogy a hazai napenergia-kapacitás összesen 81,9 MW-tal bővült, ráadásul az utolsó negyedévben sem csökkent az iram.

Ebben a három hónapban 3060 darab új napelem rendszer csatlakozott a hálózathoz, 22 MW összesítet teljesítménnyel, vagyis az egész éves növekedésnek több, mint egy harmada az évnek ezen szakaszában adódott hozzá.

Ez azért meglepő adat, mert az építőipari, külső technológiai fejlesztésekről azt gondolnánk, hogy a téli hónapokban veszítenek a tempójukból, de ezek szerint pont ellenkező helyzettel állunk szemben.

A napelem rendszerek népszerűségének töretlen növekedésével a kivitelező cégek is folyamatosan el vannak látva megrendelésekkel, és a teljesítések így egész évben folytatódnak, időjárástól vagy évszaktól függetlenül.

Pozitív és negatív kicsengése is van ennek a helyzetnek, hiszen a növekvő népszerűségnek köszönhetően egyre nagyobb a napenergiából gazdálkodó, napenergiát termelő háztartások száma, így már rövidtávon is csökkenhet a károsanyag-kibocsájtás, viszont ez azzal is jár, hogy mostantól hosszabb várakozási időre számíthatunk, ami a kivitelezéseket illeti.

Vagyis ha még nincs napelemes rendszered, de gondolkozol rajta, akkor érdemes mihamarabb cselekedni, árajánlatot kérni, hogy annál kevesebbet kelljen várakoznod a birtokba vételéig!

Árajánlatkérés itt!

Az arányok nem hazudnak

Az arányok nem hazudnak

A hivatal közleményében az áll, hogy a vizsgált utolsó negyedévben az újonnan telepített rendszerek átlagos teljesítménye 7,6 kW volt, vagyis már ez is mutatja, hogy a kisméretűek voltak túlsúlyban.

Az összesen üzembe helyezett 3060 napelem rendszerből 2558 darab volt a polgári lakosság által, és 502 a cégek, vállalatok és önkormányzatok által üzembe helyezettek száma.

Ebből világosan látszik, hogy a magánszemélyek sokkal nagyobb aktivitást mutatnak.

Ha teljesítményben akarjuk kifejezni: a polgári lakosság számára készültek 15,9 MW, míg a nem természetes személyek részére üzembe helyezett rendszerek 6,1 MW-tal járultak hozzá a növekedéshez.

Itt már jobban kitűnik a különbség, ugyanis a polgári felhasználású napelem-rendszerek száma az ötszöröse a céges és önkormányzatiak darabszámának, teljesítményben azonban már csak valamivel több, mint a duplája.

Tehát továbbra is marad az a helyzet, hogy a lakosság szorgalmasabban telepíti a rendszereket, az ipari felhasználásúak viszont jóval nagyobb teljesítményűek.

De természetesen ez nem verseny, hiszen a két terület igényei teljesen mások, még véletlenül sem lehetne elvárni, hogy a két szektor között versengés alakuljon ki.

Hiszen minden újonnan telepített napelem rendszer egy-egy újabb lépés a zöld jövő felé.

Országos összesítést nézve tavaly a napenergiából származó összpotenciál meghaladta a 640 MW-ot, vagyis 13%-os növekedés történt a 2017-es év végi adathoz képest.

Ilyen tempó mellett már simán elképzelhető, hogy sikerülni fog a 2030-ra kitűzött európai megújuló energia tervezet hazánkban is.

Napelemek tisztán tartása, a jobb működés érdekében

Napelemek tisztán tartása, a jobb működés érdekében

Ha már rendelkezel napelem rendszerrel, vagy a közeljövőben tervezel építtetni, akkor nem árt, ha tudod: a panelekkel bizony foglalkozni kell ahhoz, hogy képesek legyenek a maximális teljesítmény nyújtására.

Hiszen, mint minden ember által épített szerkezet, ezek sem örök életűek, nem mentesek a hibáktól.

Természetesen nem arra gondolok, hogy állj neki a villanyszerelési részének, ha netán valami műszaki hiba üt ki benne, de sok olyasmi is van, amit egyszerű felhasználóként is megtehetsz a rendszered hatékonyabb működése érdekében.

Az NRGReport.com összeszedte mindazokat a teendőket, amelyeket meg kellene tennünk mind a magunk, mind pedig a napelem paneljeink érdekében ahhoz, hogy azok mindig a legjobb formájukban lehessenek, a leghatékonyabban tudjanak kiszolgálni minket.

Ezekhez nincs szükség semmilyen speciális felszerelésre, mind olyasmi, amit mi magunk is gond nélkül el tudunk végezni.

Árajánlatkérés itt!

A napelem is meghálálja a törődést

A napelem is meghálálja a törődést

Az öt pontos lista, melyet az NRGReport.com tett közzé, ezeket tanácsolja ahhoz, hogy a legnagyobb hatékonyságot tudjuk elérni napelem rendszerünkkel:

 1. Már az induláskor hatékony paneleket kell választani.
  Mielőtt belekezdesz a napelem rendszered kiviteleztetésébe, mindenképpen mérd fel a saját igényeidet, kalkuláld ki a fogyasztásodat, felhasználási szokásaidat.
  Minden háztartásnak mások az energiaigényei, így lehetséges, hogy hogy amíg egy bizonyos paneltípus valakinél nagyon beválik, másnál viszont sokkal gyengébben teljesít.
  Részben ezért is fontos előzetes árajánlatkéréskor szakértővel konzultálni, aki nagy valószínűséggel tud majd segíteni a választásban.
 2. A panelek felülete tisztítást igényel.
  A forgalom által felvert por, vagy akár csak az esőben található szemcsék is képesek hosszabb-rövidebb távon olyan réteget képezni az üvegfelületen, ami már jelentősen csökkentheti a teljesítményt.
  Ugyanez a helyzet a hóval: ha hagyjuk, hogy valami leárnyékolja a cellákat, akár meg is szűnhet a termelés.
  Ezért fontos, hogy télen-nyáron tisztán tartsuk a napelem panelek felületét.
 3. Fontos a megfelelő hűtés.
  Mivel a napelem panelek félvezetőket tartalmaznak, így azok hő hatására veszítenek a teljesítményükből.
  Ezt a legkönnyebben úgy lehet kiküszöbölni, hogy megfelelő távolságot hagyunk köztük és a tető között, hogy folyamatos legyen a szellőzés, a hőelvezetés.
  Ezen kívül vannak egyéb lehetőségek is a piacon a hűtésre, ha ilyesmire van igény; érdemes figyelni a gyártók, forgalmazók kínálatát.
 4. Nem mindegy a tájolás.
  A szakértők, mikor kijönnek felmérni, hogy a tető mely részén lenne érdemes telepíteni a paneleket, figyelembe veszik mind a dőlésszöget, mind pedig az ingatlan fekvését.
  Magyarországon általában 35°-os dőlésszög az ideális, de egész más beállítás szükséges például Észak-Európában vagy akár az egyenlítő környékén, esetleg a déli féltekén.
 5. A kiegészítők is fontosak.
  Ahhoz, hogy a panelek hatékonyan tudjanak működni, megfelelő invertert és tárolóegységet is kell választanunk.
  Érdemes utánaolvasni, utánanézni, hogy mely eszközök működnek együtt legjobban az általunk használt fotovoltaikus panelekkel, hiszen ezek is a rendszer fontos részei, nem érdemes pont ezeken spórolni.

Ha ezeket a tanácsokat betartod, biztos lehetsz benne, hogy a napelem rendszered hosszú éveken át fogja számodra termelni az energiát, és akár még a befektetésedet is gyorsabban visszahozhatja!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.