Kórházak a napenergia útján

Kórházak a napenergia útján

A tudatos energiagazdálkodás szerencsére egyre inkább hasonlóan fontos szerephez jut, mint a felelős vízhasználat és a fenntartható mezőgazdaság.

Figyelembe véve, hogy egyre több és több szakértő figyelmeztet arra, hogy vészesen ketyeg az óra, ezt igazán kedvező folyamatként üdvözölhetjük.

A technológia korszerűsödésével mind modernebb és modernebb megoldások születnek a különböző megújuló energiaforrások hasznosítására, egyre hatékonyabban tudjuk a magunk hasznára fordítani, amit a természettől kapunk.

A fotovoltaikus rendszerek a szektoron belül is kiemelkedő dinamikával fejlődnek, így ami húsz-harminc évvel ezelőtt még tudományos fantasztikumnak hatott, az ma már bármelyikünk számára elérhető, sőt!

A magánszektoron túl a közszféra, az állami fenntartású intézmények is egyre inkább hajlanak afelé, hogy ha nem is a teljes energiafogyasztásukat, de legalább annak bizonyos százalékát megújuló forrásból, például napenergiából fedezzék.

Ezek közül is az egyik legnagyobb áramigényű létesítmények a kórházak, ahol a működés elengedhetetlen feltétele a folyamatos energiaellátás.

A különböző Európai Unió által kínált támogatásoknak köszönhetően hazánk kórházai közül jó néhány már belevágott a fejlesztésekbe, hogy ezzel csökkentsék fenntartási költségeiket, lehetővé téve az így felszabadult anyagi források akár más területeken való felhasználását is.

A költségek megtérülése

A költségek megtérülése

A napelemek használatával nem csak a környezetünkért tudunk tenni, hanem pénzt is spórolhatunk – hosszú távon igen jelentős összegeket is.

És minél méretesebb egy fogyasztó, értelemszerűen a költségei is annál nagyobbak.

Amíg egy átlagos háztartás elsősorban délután és este (főleg a téli időszámításban) veszi fel a legtöbb elektromos áramot, addig egy kórháznak folyamatos ellátásra van szüksége a nap huszonnégy órájában, a hét minden napján.

Ez az állandó, hatalmas áramfelvétel az adófizetők súlyos milliárdjaiba kerül évente, és még így is előfordul sajnos, hogy egy-egy intézmény komoly gondba kerül a rezsiköltségei miatt.

Többek között ezért is hatalmas előrelépés, amit már több kórház is megtett idehaza, vagyis az EU segítségével, vissza nem térítendő fejlesztési támogatások felhasználásával napelemes rendszert építtetett ki a területére.

Ott ugyan még közel sem tartunk, hogy ezek a rendszerek a teljes áramfelvételüket fedezni tudják, de az évi 7-10% is igen jelentős, milliókban kifejezhető költségmegtakarítást jelenthet.

De mégis mekkorák ezek az Uniós támogatások, és melyek azok a szerencsés szervek, amelyek már megpályázták és meg is nyerték őket?

Vissza nem térítendő Európai Uniós támogatások a kórházak részére

Vissza nem térítendő Európai Uniós támogatások a kórházak részére

Több Európai Uniós pályázat is lehetővé tette, hogy a közintézmények olyan támogatásban részesüljenek, amiket megújuló energiaforrás hasznosítására szolgáló rendszerek létrehozására fordíthatnak.

A kórházak, mint már említettük, ideális alanyai ezeknek a fejlesztéseknek.

Sajnos azonban, mivel az egészségügyi intézmények túlnyomó többségének elektromos hálózata az épületek korából és a karbantartás hiányából adódóan elég korszerűtlen,nem tudja az új rendszereket teljes hatékonysággal kihasználni.

Ha ezekre a fejlesztésekre is sor kerül, akkor az éves energiaköltségek 10-40 százaléka is megtakarítható lesz.

A pályázat célja, hogy fotovoltaikus rendszerek elterjednek, melyek környezetbarát módon megújuló energiaforrást hasznosítanak, így nagy részben kiválthatják a fosszilis alapú villamos energiát, melyek a szennyezőségükön túl igen költségesek is.

A projekt keretein belül elszámolható összköltség minimum 100 000 000 Ft, maximum 250 000 000 Ft lehet, mely 100 százalékban vissza nem térítendő.

Példák a kórházak korszerűsítéséről

Példák a kórházak korszerűsítéséről

Dél-Pesti Kórház

A Dél-pesti kórház tetején elhelyezett napelemek az éves áramfelhasználás közel 10%-át tudják fedezni.

A kórház a KEHOP-5.2.11 projekt keretein belül 250.000.000 forintos, vissza nem térítendő támogatáshoz jutott, melynek segítségével az intézmény Köves úti központi telephelyén, valamint az Ady Endre utcai Szakrendelőn és a Weiss Manfréd Telephelyén fotovoltaikus rendszereket tudott telepíteni.

Számokban: évi bruttó 19,5 millió forintot tud így megtakarítani a kórház.

Mint azt a projekttel kapcsolatban hangsúlyozták: a jövőben is minden olyan lehetőséget igyekeznek majd megragadni, amellyel korszerűbbé tehetik az intézmény működését, magasabb szintre emelhetik a betegellátást.

Uzsoki Utcai Kórház

249,48 millió forintnyi, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert a kórház, mely segítségével 424,58 kW polikristályos fotovoltaikus rendszer kiépítésére vált lehetőség.

1573 db napelemet helyeztek fel a tetőszerkezeten, valamint a parkoló területén is.

Éves szinten 440 000 kWh villamos energia termelődik a napelemes rendszer használatával mely, ha nem is fedezi a kórház éves energiafelhasználását, jelentősen hozzájárul az üzemeltetési költségek csökkentéséhez.

Kanizsai Dorottya Kórház

Több mint 134 millió forintos támogatást nyert a Kanizsai Dorottya Kórház, melyből ki tudtak alakítani egy napelemes rendszert, ami az éves áram szükséglet körülbelül 10%-át fedezi.

Ez a projekt nem csak éves 201 000 kWh villamos energiát termel, hanem 187,9 t/év üvegházhatású gáz csökkenést eredményez, ami a környezetvédelem szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható.

Szent Margit Kórház

Az új Széchenyi Terv Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP-5.2.11-16-2016-00060) a „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére” konstrukcióban 129,26 millió forint támogatást nyert a Szent Margit Kórház.

Egy 214 kW-os, 780 darabos napelemes rendszer került telepítésre, melynek köszönhetően a közüzemi számlák jelentősen csökkennek. Ennek eredményeképpen éves szinten közel 200 ezer kWh villamos energia állítható elő, ami azt jelenti, hogy 8 millió forintot takaríthat meg a kórház.

Péterfy Kórház

Az Európai Unió 176,89 millió forinttal támogatta az intézményben felszerelt napelemeket.

304,1 kW napelem-összteljesítménnyel rendelkező rendszert építettek ki, ami évi 305.170 kWh energiát termel.

Ez nem fedezi a teljes energiafogyasztást, de jelentős költségmegtakarítást eredményez a kórház számára.

Csolnoky Ferenc Kórház

1137 napelem táblát helyeztek el a kórház területén, mely az éves energiafelhasználásának 7 százalékát tudják megújuló energiával kiváltani, ez 11 millió forint értékű áramot jelent.

Ehhez a fejlesztéshez az Európai Unió 204,58 milliós vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

Zala Megyei Szent Rafael Kórház

132,58 millió forintos támogatással, 844 darabos, 219,44 kW névleges teljesítményű kiserőmű létrehozására volt lehetőség.

Évi 202,058 kWh-s termelésével hozzávetőleg 20%-os megtakarítást jelent ez a kórház számára.

Egyéb kórházak, akik szintén támogatást nyertek (a teljesség igénye nélkül):

 • Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház: 112, 84 millió Ft
 • Bajcsy-Zsilinszky Kórház: 208,85 millió Ft
 • Dr. Bugyi István Kórház (Csongrád megye): 16,14 millió Ft
 • Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház: 118,1 millió Ft
 • MÁV Kórház (Szolnok): 203,6 millió Ft
 • Gróf Tisza István Kórház (Berettyóújfalu): 101,9 millió Ft
 • Toldy Ferenc Kórház: 102,7 millió Ft
 • Heim Pál Gyermekkórház: 105,2 millió Ft
 • Koch Róbert Kórház: 102,28 millió Ft
 • Kiskunhalasi Kórház: 105,97 millió Ft
 • Tolna Megyei Balassa János Kórház: 249,99 millió Ft
 • Felső-Szabolcsi Kórház: 120,19 millió Ft
 • Szent János Kórház: 112,71 millió Ft
 • Pest Megyei Flór Ferenc Kórház: 111,28 millió Ft

Neked is megéri napelembe fektetni

Neked is megéri napelembe fektetni

Az Európai Unió mindig is nagy hangsúlyt fektetett a környezetvédelemre, valamint az ehhez kapcsolódó fejlesztésekre, így attól nem kell tartani, hogy a jövőben ne indítanának újabb programokat energiafejlesztés ügyében.

Közintézményeknek, cégeknek és vállalatoknak, valamint magánszemélyeknek is lehetőségük van pályázni, különböző feltételekkel, melyekről a kiírásokban lehet tájékozódni.

A kórházaknál a konkrét adatokat elnézve, hogy mennyit lehet spórolni már egy éven belül is, illetve, hogy relatíve rövid idő alatt megtérül a befektetés, mindenképpen érdemes elgondolkozni a napelem hasznosságán és fontosságán.

Ha úgy gondolod, hogy Te is szívesen belevágnál egy saját napelem rendszer kiépíttetésébe és érdekel, hogy Neked mennyibe kerülne ez, úgy a weboldal alján lehetőséged kitölteni egy árajánlatkérő űrlapot, és a megyédhez tartozó napelem kivitelező partnerünk felveszi Veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Egész települések választják a napenergiát Magyarországon

Egész települések választják a napenergiát Magyarországon


Friss hír: magyar származású cég fejleszt napelemes tetőcserepet

Friss hír: magyar származású cég fejleszt napelemes tetőcserepet


Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak

Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak


Napelemeket a magyar otthonokba, az Unióval karöltve

Napelemeket a magyar otthonokba, az Unióval karöltve


Fordulat előtt áll a MOL?

Fordulat előtt áll a MOL?


Minden területen megjelenik a napelem hazánkban

Minden területen megjelenik a napelem hazánkban


Környezettudatos szórakozás? Naná!

Környezettudatos szórakozás? Naná!


Annyi a napelem itthon, hogy fejleszteni kell a hálózatot – és még csak most épül az egyik legnagyobb naperőművünk!

Annyi a napelem itthon, hogy fejleszteni kell a hálózatot – és még csak most épül az egyik legnagyobb naperőművünk!


Az utóbbi idők legkomolyabb hazai napelem telepítései

Az utóbbi idők legkomolyabb hazai napelem telepítései


Mi a helyzet a magyar napelemes burkolattal?

Mi a helyzet a magyar napelemes burkolattal?


Napelemes kukorica

Kórházak a napenergia útján


A magyar napelemes autó a 3. legjobb Európában 2018-ban

A magyar napelemes autó a 3. legjobb Európában 2018-ban


Eddig nem voltunk erősek megújulókból – de Magyarország most behozza a lemaradást

Eddig nem voltunk erősek megújulókból – de Magyarország most behozza a lemaradást


Több 10 millió forintot spórol minden évben Kiskunfélegyháza a napelemeivel

Több 10 millió forintot spórol minden évben Kiskunfélegyháza a napelemeivel


Annyi a naperőmű itthon, hogy megint előkerült a napelem adó kérdése – de most sem kell félni

Annyi a naperőmű itthon, hogy megint előkerült a napelem adó kérdése – de most sem kell félni


2018 eredményei, és 2019 napelemes tervei

2018 eredményei, és 2019 napelemes tervei


Elkészült a lista, hogy mit kell tennie a zöld energiáért Magyarországnak

Elkészült a lista, hogy mit kell tennie a zöld energiáért Magyarországnak


Szentendre a nemzetközi napelemes-ház építő verseny 2019-es állomásának rendezője

Szentendre a nemzetközi napelemes-ház építő verseny 2019-es állomásának rendezője


Hol tart Magyarország a napelemes beruházásokkal?

Hol tart Magyarország a napelemes beruházásokkal?


Környezetbarát energia – már az önkormányzatok számára is egyre csábítóbb

Környezetbarát energia – már az önkormányzatok számára is egyre csábítóbb


Kórházak a napenergia útján

Kórházak a napenergia útján


A közeljövőben tovább csökkenhet a napelemes rendszerek ára – tarts Te is lépést az újdonságokkal!

A közeljövőben tovább csökkenhet a napelemes rendszerek ára – tarts Te is lépést az újdonságokkal!


Dunántúli projektek – fejleszt az ország nyugati fele is

Dunántúli projektek – fejleszt az ország nyugati fele is


2019 áprilisában rekord dőlt a napenergia-termelésben

2019 áprilisában rekord dőlt a napenergia-termelésben


Májusban elfogadták: június közepén új állami napelem-pályázatok indulnak kis- és középvállalkozások számára 2019-ben

Májusban elfogadták: június közepén új állami napelem-pályázatok indulnak kis- és középvállalkozások számára 2019-ben


Még az utolsó három hónapban sem volt megállás 2018-ban a napelem rendszerek telepítésében

Még az utolsó három hónapban sem volt megállás 2018-ban a napelem rendszerek telepítésében


Sem a hazai, sem pedig a külföldi tőke nem tétlen hazánkban

Sem a hazai, sem pedig a külföldi tőke nem tétlen hazánkban


Pályázattal és anélkül is egyre csak terjed a napelem Magyarországon

Pályázattal és anélkül is egyre csak terjed a napelem Magyarországon


Önfenntartó kecskefarm és megvalósult álmok

Önfenntartó kecskefarm és megvalósult álmok


10.754 új naperőmű az országban és ebből 8.902 a magyar családoké!

10.754 új naperőmű az országban és ebből 8.902 a magyar családoké!


Napelemes robotkutya, és a bővülő erőműpark

Napelemes robotkutya, és a bővülő erőműpark


Továbbra is a napelem rendszer az egyik legjobb költségcsökkentő, de önmagában vajon elegendő?

Továbbra is a napelem rendszer az egyik legjobb költségcsökkentő, de önmagában vajon elegendő?


Ismét rekordot döntött a hazai napenergia

Ismét rekordot döntött a hazai napenergia


Szupermodern iskola Miskolcon, és az első aktívház Pécsett

Szupermodern iskola Miskolcon, és az első aktívház Pécsett


Hogyan lehet kisebb vállalkozásod ökológiai lábnyoma?

Hogyan lehet kisebb vállalkozásod ökológiai lábnyoma?


Napelemes Európa-csúcs Győrben, és a nógrádi óriás

Napelemes Európa-csúcs Győrben, és a nógrádi óriás


15 napelem tulaj elmondja, miért éri meg napelembe fektetni a pénzed

15 napelem tulaj elmondja, miért éri meg napelembe fektetni a pénzed


9+1 idézet, ami megmutatja, mennyire fontos a magyaroknak a tiszta energia

9+1 idézet, ami megmutatja, mennyire fontos a magyaroknak a tiszta energia


Napelemek társasházakra: jobban megéri, mint gondolnánk?

Napelemek társasházakra: jobban megéri, mint gondolnánk?


Féltsük az időjárástól a napelemeket?

Féltsük az időjárástól a napelemeket?


Napelem-gyár fog épülni Kecskeméten

Napelem-gyár fog épülni Kecskeméten


Napelemes kezdeményezés az MVM Edison 2020-as nyertesei közt

Napelemes kezdeményezés az MVM Edison 2020-as nyertesei közt


Megtízszereződött Magyarországon a napelemek beépített kapacitása az elmúlt 5 évben

2015 óta, mondhatni, ugrásszerűen megnőtt a Magyarországi napelemes kapacitás. Ebben mind a lakosság, mind a nagyberuházók jelentősen rész vettek, és vesznek a mai napig.

Megtízszereződött Magyarországon a napelemek beépített kapacitása az elmúlt 5 évben


Óriási figyelem összpontosul a napelemekre – a kormány is ezzel tervez

Az energetikai helyzet miatt a napelemekre nagyobb figyelem összpontosul, mint eddig bármikor. A kormány is komolyan tervez vele, 2030-ra jelentős változások várhatók.

Óriási figyelem összpontosul a napelemekre – a kormány is ezzel tervez


Beköszönthet újra a napelemek aranykora? (Meddig kell még várni, hogy újra visszatáplálhassunk?)

Az elmúlt időszak nem várt fordulatokat hozott a napelem rendszerek terén, melyet sokan negatívan éltek meg, de a napelemek következő aranykorára nem kell sokat várni!

Beköszönthet újra a napelemek aranykora?


2023 februárjában történelmi csúcsot döntöttek a hazai napelemek

2023 februárjában olyasmi történt, ami eddig még soha: a hazai naperőművek több energiát termeltek, mint a Paksi Atomerőmű! Hogyan jöhetett össze ez a kiemelkedő rekord?

2023 februárjában történelmi csúcsot döntöttek a hazai napelemek


Már kopogtat az ajtón a napelem rendszerek betáplálásának engedélyeztetése

Fontos hír érkezett: ősszel megkezdődik a napelem rendszerek betáplálásának újbóli engedélyeztetése a központi hálózatba, ami egy rendkívül pozitív fordulat a piac számára!

Már kopogtat az ajtón a napelem rendszerek betáplálásának engedélyeztetése


Még több napelem Budapesten: 150 helyett 1500 megawattos napelemes kapacitást tervez a fővárosi önkormányzat

A fővárosi önkormányzat a meglévő 150 megawattos napelemes energiakapacitást 1500 megawattra szeretné emelni. Összegyűjtöttünk mindent a kitűzött célokról!

150 helyett 1500 MW-os napelemes kapacitást tervez a főváros


Egyre több magyar gondolja: egy napelem rendszer elsőbbséget élvez egy ház szépségével szemben

Ha egy ház fejlesztése a téma, akkor több minden szóba jöhet, de a trendek rámutatnak: a napelem rendszerekhez hasonló lehetőségek foglalkoztatják most az embereket!

A magyarok már tudják: a napelem rendszer fontosabb, mint a külcsín!


Új napelempark épül Magyarországon – neked is érdemes lenne napelemekbe fektetned?

Az ország második legnagyobb napelemparkja kezdheti meg a termelést idén nyáron. Érdemes magánszemélyként is befektetned a jelenlegi helyzetben?

Új napelempark épül itthon – neked is érdemes napelembe fektetned?


Napelemes újhullám: ősszel feloldják a csatlakozási tilalmat

Nagy rohamra számítanak ősszel a napelem piacon a csatlakozási tilalom feloldása miatt. Itt megtudhatod, miért nem szabad késlekedni, ha napelem-telepítésről van szó!

Napelemes újhullám: ősszel feloldják a csatlakozási tilalmat


A napelem STOP végnapjai: 4 ok, ami miatt muszáj, hogy hamarosan véget érjen a csatlakozási tilalom

Továbbra is életben van a napelem rendszerek teljes csatlakozási korlátozása, ez azonban komoly hatással van a gazdaságra. Vajon van kiút ebből a csapdából?

A napelem STOP végnapjai: 4 ok, ami miatt muszáj, hogy hamarosan véget érjen a csatlakozási tilalom


Érdemes még várni egy napelem rendszer beruházásának megkezdésére?

2024. január 1-je az a dátum, mikor bevezetik a bruttó elszámolási rendszert, és emiatt sokan várnak a napelemes beruházások megkezdésével. De biztos, ez a jó stratégia?

Érdemes még várni egy napelem rendszer beruházásának megkezdésére?


Jól járhatnak azok a vállalkozások, akik most fektetnek napelemekbe!

Vállalkozásod villanyszámláját csökkentenéd, de túl bizonytalan a jelenlegi helyzet? Megmutatjuk, hogy céged számára miért a napelem a legjobb választás még most is!

Jól járhatnak azok a vállalkozások, akik most fektetnek napelemekbe!


Úton az energiafüggetlenség felé – növekszik a magyar napelemes piac kapacitása

Mozgolódik a napelemes piac, megvalósulni látszik a kapacitás növekedése. Mit is jelent ez pontosan? Mikorra valósulhat meg? Tudj meg többet a témáról!

Úton az energiafüggetlenség felé – növekszik a magyar napelemes piac kapacitása


A hazai napelem piac újra elstartol? – Frissítések a pályázatokban

A napelem pályázatokkal kapcsolatos könnyítések mindenképp annak a jelei, hogy lassan vége az iparágat jellemző kétes időszaknak. Miért bizakodhatunk a jövőt illetően?

A hazai napelem piac újra elstartol? – Frissítések a pályázatokban


A napelemek új hajnala – Új fejezet kezdődik a pályázatokban

Egyértelműen mutatnak arra jelek, hogy a magyar napelemes piac helyzete javulni fog a közeljövőben. De pontosan miből is látható ez? Nézzük meg most együtt!

A napelemek új hajnala – Új fejezet kezdődik a pályázatokban


Fellendülhet végre a napelemek piaca?  Ezek a jelek erre utalnak!

Nem volt egyszerű időszaka a hazai napelemes piacnak – de lehet, hogy ez a közeljövőben változik majd? Úgy tűnik, igen: megmutatjuk, pontosan miben is látjuk ezt!

Fellendülhet végre a napelemek piaca? Ezek a jelek erre utalnak!


Napelem piac – A rossz hírek lavinája közepette sokan észre sem veszik: most érdemes igazán beruházni

Sok negatív hatás sújtotta a napelem piacot az utóbbi évben, de aki figyel, az tudja: a lehetőség most is adott azok számára, akik lecsapnak rá. De sietni azért nem árt!

Napelem piac – Amit a rossz hírek mögött látnod kell!


Napelemes növekedési rekord: fél év alatt akkora bővülés, mint a teljes 2022-es évben!

Bármilyen hihetetlenül hangzik is, a csatlakozási korlátozás ellenére 2023 első félévében rekord dőlt a napelem telepítésekben! Érdekel, mi a magyarázat a jelenségre?

Rekord: fél év alatt települt annyi napelem, mint 2022-ben


Tényleg feloldásra kerül a csatlakozási stop? – Íme minden infó, amit eddig tudni lehet!

Igazak a fejlemények, amik a korlátozások feloldását taglalják?Bízhatunk abban, hogy minden visszakerül a régi kerékvágásba? Cikkünkben mindent összeszedtünk, amit érdemes tudni!

Tényleg feloldásra kerül a csatlakozási stop?


Napelemes parkolók és energiaközösségek Magyarországon: Te hallottál már erről a két új napelemes tervezetről? – Erre számíthat a napelempiac a közeljövőben!

Jönnek a napelemekkel felszerelt parkolók? Megjelenhetnek az energiaközösségek? Két új napelemes tervezet került a köztudatba, ami hatalmas változásokat hozhat a napelempiacon!

Napelemes parkolók és energiaközösségek Magyarországon?


Most már biztos: Érkezik a havi szaldó elszámolás és megszűnik a csatlakozási stop a napelemeknél!

Felváltja az éves szaldót a havi szaldó elszámolás? Véget ér a csatlakozási stop? Cikkünkben összeszedtünk mindent, amit tudnod kell a hivatalos közleményekről!

Érkezik a havi szaldó elszámolás! Vége a csatlakozási stopnak!


A napelemek jövője Magyarországon: amiről a nagy pánikban elfelejtenek beszélni

Rengeteg negatív hír robbant be a napelemekkel kapcsolatban, ami miatt sokan nem mernek most beruházni. De biztos, hogy megéri ezek miatt elodázni a döntést?

A napelemek jövője Magyarországon: amiről senki sem beszél


Az új feltételekkel is megtérülő lehet egy napelem rendszer? Egyelőre úgy tűnik, hogy igen!

A szaldó elszámolás nagyon fontos változás előtt áll: éves ciklus helyett havi rendszerre kell áttérni. Vajon mindez hatással lesz a rendszerek megtérülésére?

Az új feltételekkel is megtérülő lehet egy napelem rendszer? Egyelőre úgy tűnik, hogy igen!


Végre itt vannak a friss rendeletek a napelemes elszámolásról!

Legutóbbi hivatalos bejelentésében több olyan könnyítésről is beszámolt a kormány, ami remek hírként szolgál a napelem tulajdonosok számára.

Végre itt vannak a friss rendeletek a napelemes elszámolásról


Totálisan megszűnt a bizonytalanság a napelem piacon? – Innen már a háztartásokon múlik!

A napelem piacra jellemző bizonytalanság végre eltűnt, újra számításba jöhet azok számára, akik a tudatos befektetéseket keresik! Érdemes napelemben gondolkodni!

A napelem piac végre maga mögött tudhatja a bizonytalanságot!


A hibrid napelem rendszerek jelenthetik a biztos megtérülést az új elszámolási rendszerben?

A bruttó elszámolás frissen napvilágot látott tarifái alapjaiban formálhatják át a napelemek megtérülését. Megoldás lehet erre a hibrid napelem rendszer?

Hibrid napelem rendszerek és az újfajta elszámolás


Tényleg van valódi ok a pánikra az itthoni napelem piacon? Szerintünk csak a laikusok körében…

Bruttó elszámolás éves szaldó helyett? Ha te is megijedtél, ne tedd. Lehet, hogy félreértesz a napelemekkel kapcsolatban ezt-azt. Messze nincs minden veszve!

Hibrid napelem rendszerek és az újfajta elszámolás


Most már hivatalos: Itt a vége a betáplálási stopnak!

A napelemek betáplálási korlátozása, amely hatalmas zűrzavart okozott az egész napelem piacon, hivatalosan is megszűnik. Összeszedtünk mindent, amit tudnod kell!

Most már hivatalos: Itt a vége a betáplálási stopnak!


Itt az új pályázat! A napelem piac már felkészült a jövőre – És Te tartod a lépést?

Az új elszámolási rendszer miatt sosem volt még ennyire érdemes akkumulátoros napelem rendszerben gondolkodni! Az új támogatás segíthet a háztartásoknak!

Itt az új pályázat! A napelem piac már felkészült a jövőre


Új napenergia-program: miként lesz 2024 a többségnek előnyös, és hogyan alakulhat a jövőbeni megtérülésünk?

Hogyan alakul mostantól a megtérülés a napelemeseknél Magyarországon? Jobban járunk-e, és ha igen, mennyivel 2024-től? Ismerd meg a részleteket!

Hogyan alakul mostantól a megtérülés a napelemeseknél Magyarországon? Jobban járunk-e, és ha igen, mennyivel 2024-től? Ismerd meg a részleteket!


A nagyvállalatok már tudják: a napelem rendszerek jelentik a biztonságot! (És ezt az utat Te is követheted)

A nagyvállalati szektor már eddig is komoly lépéseket tett a napelem rendszeres fejlesztések irányába, és a jövőben tovább várható a tendencia erősödése.

A nagyvállalatok igent mondtak a napelem rendszerekre!


Még mindig nincs veszve a szaldó!? Talán nem tudsz róla, de neked sem biztos, hogy kötelező a bruttó elszámolás!

Ha már korábban is napelemet szerettél volna, elképzelhető, hogy neked sem kell még a bruttó elszámolás hatálya alá tartoznod! Mutatjuk a részleteket!

Napelemek szaldós elszámolással 2024 után is? Igen!


Balatoni éttermek napelemekkel: ők lehetnek még mindig az önerős napelem-beruházások nyertesei?

A balatoni éttermi szektor és a vendéglátósok még mindig tudnak profitálni abból, ami a lakossági felhasználóknak esetleg komoly fejfájást okoz!

Napelem a balatoni éttermünkön? Megérheti, akár önerőből is!