Kórházak a napenergia útján

Kórházak a napenergia útján

A tudatos energiagazdálkodás szerencsére egyre inkább hasonlóan fontos szerephez jut, mint a felelős vízhasználat és a fenntartható mezőgazdaság.

Figyelembe véve, hogy egyre több és több szakértő figyelmeztet arra, hogy vészesen ketyeg az óra, ezt igazán kedvező folyamatként üdvözölhetjük.

A technológia korszerűsödésével mind modernebb és modernebb megoldások születnek a különböző megújuló energiaforrások hasznosítására, egyre hatékonyabban tudjuk a magunk hasznára fordítani, amit a természettől kapunk.

A fotovoltaikus rendszerek a szektoron belül is kiemelkedő dinamikával fejlődnek, így ami húsz-harminc évvel ezelőtt még tudományos fantasztikumnak hatott, az ma már bármelyikünk számára elérhető, sőt!

A magánszektoron túl a közszféra, az állami fenntartású intézmények is egyre inkább hajlanak afelé, hogy ha nem is a teljes energiafogyasztásukat, de legalább annak bizonyos százalékát megújuló forrásból, például napenergiából fedezzék.

Ezek közül is az egyik legnagyobb áramigényű létesítmények a kórházak, ahol a működés elengedhetetlen feltétele a folyamatos energiaellátás.

A különböző Európai Unió által kínált támogatásoknak köszönhetően hazánk kórházai közül jó néhány már belevágott a fejlesztésekbe, hogy ezzel csökkentsék fenntartási költségeiket, lehetővé téve az így felszabadult anyagi források akár más területeken való felhasználását is.

A költségek megtérülése

A költségek megtérülése

A napelemek használatával nem csak a környezetünkért tudunk tenni, hanem pénzt is spórolhatunk – hosszú távon igen jelentős összegeket is.

És minél méretesebb egy fogyasztó, értelemszerűen a költségei is annál nagyobbak.

Amíg egy átlagos háztartás elsősorban délután és este (főleg a téli időszámításban) veszi fel a legtöbb elektromos áramot, addig egy kórháznak folyamatos ellátásra van szüksége a nap huszonnégy órájában, a hét minden napján.

Ez az állandó, hatalmas áramfelvétel az adófizetők súlyos milliárdjaiba kerül évente, és még így is előfordul sajnos, hogy egy-egy intézmény komoly gondba kerül a rezsiköltségei miatt.

Többek között ezért is hatalmas előrelépés, amit már több kórház is megtett idehaza, vagyis az EU segítségével, vissza nem térítendő fejlesztési támogatások felhasználásával napelemes rendszert építtetett ki a területére.

Ott ugyan még közel sem tartunk, hogy ezek a rendszerek a teljes áramfelvételüket fedezni tudják, de az évi 7-10% is igen jelentős, milliókban kifejezhető költségmegtakarítást jelenthet.

De mégis mekkorák ezek az Uniós támogatások, és melyek azok a szerencsés szervek, amelyek már megpályázták és meg is nyerték őket?

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Vissza nem térítendő Európai Uniós támogatások a kórházak részére

Vissza nem térítendő Európai Uniós támogatások a kórházak részére

Több Európai Uniós pályázat is lehetővé tette, hogy a közintézmények olyan támogatásban részesüljenek, amiket megújuló energiaforrás hasznosítására szolgáló rendszerek létrehozására fordíthatnak.

A kórházak, mint már említettük, ideális alanyai ezeknek a fejlesztéseknek.

Sajnos azonban, mivel az egészségügyi intézmények túlnyomó többségének elektromos hálózata, az épületek korából és a karbantartás hiányából adódóan elég korszerűtlen,nem tudja az új rendszereket teljes hatékonysággal kihasználni.

Ha ezekre a fejlesztésekre is sor kerül, akkor az éves energiaköltségek 10-40 százaléka is megtakarítható lesz.

A pályázat célja, hogy fotovoltaikus rendszerek elterjednek, melyek környezetbarát módon megújuló energiaforrást hasznosítanak, így nagy részben kiválthatják a fosszilis alapú villamos energiát, melyek a szennyezőségükön túl igen költségesek is.

A projekt keretein belül elszámolható összköltség minimum 100 000 000 Ft, maximum 250 000 000 Ft lehet, mely 100 százalékban vissza nem térítendő.

Példák a kórházak korszerűsítéséről

Példák a kórházak korszerűsítéséről

Dél-Pesti Kórház

A Dél-pesti kórház tetején elhelyezett napelemek az éves áramfelhasználás közel 10%-át tudják fedezni.

A kórház a KEHOP-5.2.11 projekt keretein belül 250.000.000 forintos, vissza nem térítendő támogatáshoz jutott, melynek segítségével az intézmény Köves úti központi telephelyén, valamint az Ady Endre utcai Szakrendelőn és a Weiss Manfréd Telephelyén fotovoltaikus rendszereket tudott telepíteni.

Számokban: évi bruttó 19,5 millió forintot tud így megtakarítani a kórház.

Mint azt a projekttel kapcsolatban hangsúlyozták: a jövőben is minden olyan lehetőséget igyekeznek majd megragadni, amellyel korszerűbbé tehetik az intézmény működését, magasabb szintre emelhetik a betegellátást.

Uzsoki Utcai Kórház

249,48 millió forintnyi, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert a kórház, mely segítségével 424,58 kW polikristályos fotovoltaikus rendszer kiépítésére vált lehetőség.

1573 db napelemet helyeztek fel a tetőszerkezeten, valamint a parkoló területén is.

Éves szinten 440 000 kWh villamos energia termelődik a napelemes rendszer használatával, mely, ha nem is fedezi a kórház éves energiafelhasználását, jelentősen hozzájárul az üzemeltetési költségek csökkentéséhez.

Kanizsai Dorottya Kórház

Több mint 134 millió forintos támogatást nyert a Kanizsai Dorottya Kórház, melyből ki tudtak alakítani egy napelemes rendszert, ami az éves áram szükséglet körülbelül 10%-át fedezi.

Ez a projekt nem csak éves 201 000 kWh villamos energiát termel, hanem 187,9 t/év üvegházhatású gáz csökkenést eredményez, ami a környezetvédelem szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Szent Margit Kórház

Az új Széchenyi Terv Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP-5.2.11-16-2016-00060) a „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére” konstrukcióban 129,26 millió forint támogatást nyert a Szent Margit Kórház.

Egy 214 kW-os, 780 darabos napelemes rendszer került telepítésre, melynek köszönhetően a közüzemi számlák jelentősen csökkennek. Ennek eredményeképpen éves szinten közel 200 ezer kWh villamos energia állítható elő, ami azt jelenti, hogy 8 millió forintot takaríthat meg a kórház.

Péterfy Kórház

Az Európai Unió 176,89 millió forinttal támogatta az intézményben felszerelt napelemeket.

304,1 kW napelem-összteljesítménnyel rendelkező rendszert építettek ki, ami évi 305.170 kWh energiát termel.

Ez nem fedezi a teljes energiafogyasztást, de jelentős költségmegtakarítást eredményez a kórház számára.

Csolnoky Ferenc Kórház

1137 napelem táblát helyeztek el a kórház területén, mely az éves energiafelhasználásának 7 százalékát tudják megújuló energiával kiváltani, ez 11 millió forint értékű áramot jelent.

Ehhez a fejlesztéshez az Európai Unió 204,58 milliós vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

Zala Megyei Szent Rafael Kórház

132,58 millió forintos támogatással, 844 darabos, 219,44 kW névleges teljesítményű kiserőmű létrehozására volt lehetőség.

Évi 202,058 kWh-s termelésével hozzávetőleg 20%-os megtakarítást jelent ez a kórház számára.

Egyéb kórházak, akik szintén támogatást nyertek (a teljesség igénye nélkül):

 • Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház: 112, 84 millió Ft
 • Bajcsy-Zsilinszky Kórház: 208,85 millió Ft
 • Dr. Bugyi István Kórház (Csongrád megye): 16,14 millió Ft
 • Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház: 118,1 millió Ft
 • MÁV Kórház (Szolnok): 203,6 millió Ft
 • Gróf Tisza István Kórház (Berettyóújfalu): 101,9 millió Ft
 • Toldy Ferenc Kórház: 102,7 millió Ft
 • Heim Pál Gyermekkórház: 105,2 millió Ft
 • Koch Róbert Kórház: 102,28 millió Ft
 • Kiskunhalasi Kórház: 105,97 millió Ft
 • Tolna Megyei Balassa János Kórház: 249,99 millió Ft
 • Felső-Szabolcsi Kórház: 120,19 millió Ft
 • Szent János Kórház: 112,71 millió Ft
 • Pest Megyei Flór Ferenc Kórház: 111,28 millió Ft

Neked is megéri napelembe fektetni

Neked is megéri napelembe fektetni

Az Európai Unió mindig is nagy hangsúlyt fektetett a környezetvédelemre, valamint az ehhez kapcsolódó fejlesztésekre, így attól nem kell tartani, hogy a jövőben ne indítanának újabb programokat energiafejlesztés ügyében.

Közintézményeknek, cégeknek és vállalatoknak, valamint magánszemélyeknek is lehetőségük van pályázni, különböző feltételekkel, melyekről a kiírásokban lehet tájékozódni.

A kórházaknál a konkrét adatokat elnézve, hogy mennyit lehet spórolni már egy éven belül is, illetve, hogy relatíve rövid idő alatt megtérül a befektetés, mindenképpen érdemes elgondolkozni a napelem hasznosságán és fontosságán.

Ha úgy gondolod, hogy Te is szívesen belevágnál egy saját napelem rendszer kiépíttetésébe és érdekel, hogy Neked mennyibe kerülne ez, úgy a weboldal alján lehetőséged van ajánlatot kérni tőlünk!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Békéscsabán nem csak épülnek, de már bővülnek is a napelemes rendszerek

Békéscsabán boldogan süt a nap a családi házakra. A napelemes rendszerek már bőszen termelik az energiát mindenkinek, akiknek mi telepítettünk!

Napelem rendszer Békéscsaba


Nagy napelem rendszer telepítések Egerben

Az egri háztartásokban már egyáltalán nem számít újdonságnak a napenergia. A fotovoltaikus rendszerek egyre több háztetőn foglalják el a helyüket.

Napelem rendszer Eger


Tatabányán is egyre több a zöld háztartás. 2 példa a helyi napelem rendszer szerelésekre

A Komárom-Esztergom megyei Tatabányán egyre többen választják a megújuló energiát. A bányászváros egyre zöldebb!

Napelem rendszer Tatabánya


Napelemes rendszerek kerültek kivitelezésre Nagykanizsán

A nagykanizsai háztartásokban egyre elterjedtebb a megújuló energiafelhasználás. A napelemes rendszerek már egyáltalán nem számítanak újdonságnak Zala megyében.

Napelem rendszer Nagykanizsa


Veszprémben egyre több napelemes rendszer kerül kiépítésre

A veszprémi háztartások gondolnak a jövőjükre, így az áramot már napelemes rendszerekkel termelik. A megyeszékhelyen hódít a napenergia.

Napelem rendszer Veszprém


Komplett napelem rendszer kivitelezések Zalaegerszegen

Zalaegerszegen már nem csak a természet élvezi a napsütéses órák számát, hanem a felelősségteljes háztartások napelemes rendszerei is!

Napelem rendszer Zalaegerszeg


Szolnok lakosai a napelem telepítés mellett döntenek

Szolnok, ahol a környezettudatos életmódot napelem rendszerekkel is támogatják. Egyre több az olyan háztartás, ahol az elektromos energiát a napfényből nyerik.

Napelem rendszer Szolnok


Napelem rendszerek szerelése a soproni háztetőkre

A soproni lakosság a megújuló energiát részesíti előnyben. A napelemes rendszerek használata egyre népszerűbb.

Napelem rendszer Sopron


Komplett rendszer kiépítés és telepítés Érd háztartásaiban

Az érdi lakosok a napelemek mellett döntenek, ha energiatermelésről van szó. Egyre több az olyan háztartás ahol zöld energiát használnak a lakók.

Napelem rendszer Érd


Győrben és környékén nem hezitálnak, ha napelem rendszer kiépítésről van szó

Hagyományos és félcellás napelem rendszerek kerültek kiépítésre Győrben és környékén.

Napelem rendszer Győr


Egyre több napelem rendszert telepítenek Kecskeméten

Kecskeméten tudják, hogy ha napelemekről van szó, akkor csakis a minőségben lehet megbízni.

Napelem rendszer Kecskemét


Három nyíregyházi család, akik már boldog napelem tulajdonosok

A tudatos nyíregyházi családoknak már nem fáj a fejük a villanyszámla miatt. A megoldás a napelemekben rejlik.

Napelem rendszer Nyíregyháza


4 kW-os napelem rendszerek kiépítése Székesfehérváron

Egyre több háztartás használ megújuló energiát Székesfehérváron. A királyok városa a zöld energiát választja.

Napelem rendszer Székesfehérvár


Szombathely zöldül, avagy napelem telepítések a Vas megyei háztartásokra

A szombathelyi háztartások gondolnak a jövőjükre: az energiát már napelemekkel termelik.

Napelem rendszer Szombathely


Komplett napelem rendszerek telepítése, kiépítése Budapest különböző kerületeiben

Budapesten is teret hódít a megújuló energia. A fotovoltaikus rendszerek egyre több ház tetején felbukkannak, hogy energiát termeljenek a lakóinak.

Napelem rendszer Budapest


Debrecenben is kiépítésre és telepítésre kerülnek a SHARP napelemek

Egyre többen választják a megújuló energiát Debrecenben. A Tiszántúlon is teret hódít a zöld energia!

Napelem rendszer Debrecen


Új napelemes rendszerek telepítése, szerelése, és meglévők bővítése Miskolcon

Miskolcon is teret hódít a megújuló energia. Egyre több napelemes rendszer kerül telepítésre a történelmi városban.

Napelem rendszer Miskolc


Pécsen is egyre több helyen telepítésre, kiépítésre kerülnek a napelemes rendszerek

Pécs lakói igent mondanak a zöld energiára! Egyre több háztartásban jelennek meg a napelemes rendszerek.

Napelem rendszer Pécs


A szegedi háztartások napelem rendszer telepítésébe, építésébe kezdtek

Szegeden is egyre többen válnak zöld családdá! A napelem rendszer már nem számít olyan kiváltságos dolognak, mint régen.

Napelem rendszer Szeged