Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat? Igen, de nem biztos, hogy megéri rá várni!

2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat

Óriási a lelkesedés a hazai napelemek világában, hiszen a hírek szerint 2021-ben végre újra lesz vissza nem térítendő támogatás a lakosság számára.

Annak idején sokak számára jelentett komoly csalódást az ilyen pályázatok eltűnése, most viszont újra itt lesz a lehetőség, hogy ne csak az MFB által kínált 0%-os hitelre támaszkodjon az, aki nem tudja teljesen önerőből finanszírozni a napelem rendszerét.

Van azonban ezzel kapcsolatban valami, amiről sokan elfelejtenek beszélni, pedig igen fontos lenne: aki ezt az új támogatást veszi majd igénybe, az már semmiképp sem számíthat az éves szaldós elszámolás jelentette előnyökre.

De ne siessünk annyira: kezdjük az elején!

Egy új pályázat mindig sok izgalmat hoz

2020 szeptember végén Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy zöldenergiával foglalkozó szakkiállításon és konferencián tett egy olyan kijelentést, ami sokakban éleszthette fel a reményt a lakossági napelem pályázatok feltámasztására.

2020 október elején aztán újabb részleteket hoztak nyilvánosságra, és most már nagyon úgy néz ki, hogy újraindul a vissza nem térítendő támogatás!

Ám a közzétett kormányközlemény olyan adalékokat is tartalmaz, amik nem feltétlenül teszik kifejezetten kedvezővé az előzetes elképzelést.

Vajon tényleg nagyszerű lehetőség lesz a 2021-ben feltámasztani tervezett lakossági napelem pályázat, vagy egyelőre jobban megéri inkább elkerülni?

Az első infók még ködösek voltak

Az első infók még ködösek voltak

A miniszter éppen azt ecsetelte az említett rendezvényen, hogy a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem nagyon is összeegyeztethető, és eközben hintette el a pályázattal kapcsolatos első infómorzsát.

Mint mondta, nem csak hitellel, hanem vissza nem térítendő támogatással is szeretnék a megújuló energiaforrások használatára ösztönözni a lakosságot.

Erre sokan kaphatták fel a fejüket, hiszen egy ideje már nyomás alatt volt a kormányzat az ilyen jellegű támogatás visszaállítását illetően, ám kitartó csend honolt a témában.

A beszédben elhangzott továbbá, hogy az energiaszolgáltatókat is hatékonyabb együttműködésre igyekeznek majd sarkallni, például okos mérőórák bevezetésével, ezen kívül szóba jött még az EU által kitűzött karbonsemlegességi cél is.

Ez utóbbi értelmében Magyarország vállalta, hogy 2050-re 95%-kal csökkenteni fogja a szén-dioxid kibocsátását az 1990-es értékhez képest, és ebben az egyik legjobban haladók vagyunk az Unión belül.

Ám ezek a szeptember 25-én elhangzott dolgok még csupán ízelítőként szolgáltak, konkrétumot nem lehetett megtudni.

Az október eleji fordulat a 2021-es pályázatok kapcsán

Az október eleji fordulat a 2021-es pályázatok kapcsán

A kormány 2020. október 9-én tette végül közzé a belengetett vissza nem térítendő támogatással kapcsolatos részleteket.

Továbbra is kidolgozási szakaszban van a pályázati tervezet, azonban azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy vannak ígéretes pontjai.

A hivatalos közlemény így kezdődik:

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megkezdte a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez vissza nem térítendő beruházási támogatást biztosító program kidolgozását.

A családok energiafüggetlenségét erősítő, rezsiterheit tartósan mérséklő fejlesztésekhez várhatóan 2021 júliusától lesz elérhető az újfajta támogatás.”

Vagyis a dátum már megvan: 2021 nyarától ismét megnyílhatnak a források a civil lakosság számára is.

Ellenben vannak eltérések a pár éve lezárt pályázathoz képest, például abban, hogy a támogatás aránya 30-40%-os lesz.

Tény, hogy ez jóval kevesebb, mint a korábban elérhető, akár 90%-os költségtérítés, ám ez is komoly segítséget jelenthet az arra rászorulóknak.

Vannak azonban más, igen fontos különbségek is!

Itt jön a lényeg: az elszámolásban igen jelentős változás jöhet!

Itt jön a lényeg: az elszámolásban igen jelentős változás jöhet!

Eddig Európában egyedülálló módon nálunk működött, és jelenleg is működik a szaldós elszámolás, ami nagyjából így fest: „Fogyasszunk legalább annyi áramot, mint amennyit megtermelünk, hogy az év végi elszámolás közel 0-ra jöjjön ki”.

Nem kell attól tartani, hogy ez már a jövő héten megváltozik, viszont a frissen bejelentett támogatás-csomag éles váltást hozhat.

Ugyanis, amint az a kormány által közzétett közleményből kiderül, az ebben a programban támogatást nyerő háztartásoknak elkészült napelem rendszerek már nem a szaldós, hanem bruttó elszámolás alá esnek majd.

Ez utóbbi alatt azt értjük, hogy a szolgáltatótól vásárolt, illetve a termelő által megtermelt, de fel nem használt energia egységárát külön-külön értékben határozzák meg.

Ez nem a kormány saját döntése, hanem az EU energiatervének része, így nem lehet felülírni.

Nem támogatott napelem rendszerrel is át kell állni?

Nem támogatott napelem rendszerrel is át kell állni?

A hivatalos határidő meglehetősen megengedő, ami a dátumot illeti, ugyanis a szaldós helyett bruttó elszámolásra való átállás végső határát 2023 december 31-ével húzták meg.

Azaz, ha nem veszed igénybe a vissza nem térítendő támogatást, akkor legkésőbb 2024-ig (vagy az új jogszabály életbe lépéséig) még minden további nélkül működhet a régi módszer, majd pedig az azt követő időben is.

Így tehát nem kell amiatt aggódnod, hogy a múltban telepített, vagy a közeljövőben épülő PV rendszereddel egy idő után át kell állnod „adok-veszek” kapcsolatra a szolgáltatóval.

Mi több, a 0%-os MFB hitellel kiépült rendszerekre sem vonatkozik a korai bruttós elszámolás, ezekkel ugyanúgy igénybe veheted még a szaldós megoldást.

Itt jön viszont képbe a dilemma: ha támogatást veszel fel, akkor már nem élhetsz a nullás számadással, ha viszont az egész összeg kifizetését vállalod (akár részlettel is, hitelre), akkor további négy évig nem kell emiatt aggódnod.

(Fontos azt is megjegyezni, az új rendszerek esetén érdemes a későbbi bővítésre is gondolni, és az ennek megfelelő invertert választani, mert ha ezt utólag kell cserélni, akkor valószínűleg új szerződést kell majd kötni a szolgáltatóval – aki pedig teheti, az még most végezze el a bővítést).

Sietned kell, ha tényleg 0 Ft-os villanyszámlát szeretnél!

Fontos, hogy ugyan az Unió határozata szerint még van ideje Magyarországnak kivezetni a szaldós elszámolást, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem fog erre hamarabb sor kerülni.

Bármelyik évben meghozhatják az új jogszabályt, ami szerint új napelem rendszer már csak a bruttó elszámolás keretei között csatlakozhat a hálózatra, és csak azok élhetnek az éves szaldó előnyeivel, akik már korábban telepítettek.

Éppen ezért nem javasoljuk, hogy kivárd a nyarat a telepítéssel: ha valóban 0 Ft-os villanyszámlákat akarsz fizetni, akkor minél hamarabb el kell indítanod a napelem telepítéssel kapcsolatos ügyintézést.

Az eddigi pályázatkiírások ráadásul sokszor igen jelentős mennyiségű kérdőjelet hagytak maguk után a hivatalos közlemény megjelenését követően is, ami a hirtelen beadott nagy mennyiségű anyag elbírálását csak még tovább lassította.

Nem is beszélve a banki procedúra vontatottságáról.

Tényleg megéri egyrészt kivárni az indulást, másrészt végigvinni az azt követő hajcihőt, főként annak tudatában, hogy milyen változásokat hoz magával – avagy érdemesebb még most cselekedni?

A szolgáltatók sem biztos, hogy készen állnak

A magyarországi elektromos hálózat egyelőre még bírja az ütemet, ám ez az állapot nem biztos, hogy már sokáig tart, a bővítés pedig közel sem halad olyan ütemben, hogy egy ekkora dömpinget elbírjon.

Gondolj bele: ha a pályázat kiírását és elbírálását követően több ezer új napelem rendszer csatlakozik, de a hálózat még nem képes ennyi plusz termelést befogadni, akkor ki lesz az, aki a rövidebbet húzza?

Arról nem is beszélve, hogy újfajta elszámolásról már szó van, de ehhez használható mérőórát még be sem mutattak.

Persze, jól jön a támogatás, de ha a kész rendszeredet nem lehet beüzemelni hálózati túlterhelés vagy hiányzó mérőóra miatt, akkor végső soron mindössze egy csillogó, drága tetődísszel lennél gazdagabb.

Ez pedig kétség kívül elég lelombozó gondolat.

Ám ha megelőződ a pályázat-zivatart, és még a szaldós elszámolás szerinti szerződést kötsz a szolgáltatóval, azzal megkímélheted magad mindettől a sok fejfájástól.

Amit tehát eddig tudunk…

Összességében eddig nem sok minden derült még ki a tervezetbe helyezett új, vissza nem térítendő lakossági napelem támogatásról, pár dolgot viszont már tudunk:

  • várhatóan 2021 júliusától lehet pályázni;
  • a támogatás aránya 30-40% körüli lesz;
  • minimum 4kW-os háztartási napelem rendszerre lehet benyújtani;
  • a támogatás egyszeri, vissza nem térítendő;
  • a támogatással épült naperőművek számára már nem lesz elérhető a szaldós elszámolás, helyette bejön a bruttós;
  • az önerőből, illetve 0%-os hitelből finanszírozott napelem rendszerek tulajdonosai továbbra is élhetnek a szaldós elszámolással.

Dönts: szaldós elszámolást, vagy vissza nem térítendő támogatást szeretnél?

A napelemre vágyók eldönthetik, hogy élnek-e a támogatás adta lehetőséggel, és ezzel vállalják az új elszámolási rendszerre való átállást, vagy saját forrásból, illetve kamatmentes hitelből építkeznek, és ameddig lehetséges, csatlakoznak a „régi sulis” elszámoláshoz.

Érdemes hamar cselekedni, hiszen a 2024-es dátum csak egy végső határidő a bruttó rendszerre való átállásra, bármikor dönthet úgy az ország vezetése, hogy megszünteti a szaldózást.

Ráadásul a keretösszeg sem nyilvános még, így a várakozó álláspont nem feltétlenül kifizetődő: semmi garancia nincs rá, hogy a felfokozott érdeklődés és a rengeteg beadott igény miatt nem fogy el az erre szánt pénz egyetlen hónap alatt.

Ha mégis megvárnád a pályázat részleteit, az természetesen a Te döntésed, ám napelem rendszerbe fektetni így is, úgy is kifizetődő befektetés.

Ha tehát úgy érzed, megérett benned az elhatározás, töltsd ki űrlapunkat, és kérj tőlünk árajánlatot!

A Te megyédben illetékes partnerünk alig várja, hogy felvehesse Veled a kapcsolatot, és tájékoztathasson a további részletekről!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A Napenergia Plusz Program előnyei és hátrányai – Beszéljünk őszintén az új napelem pályázatról

Összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes figyelembe venned a döntés előtt! Nézd meg az új napelemes pályázat legfontosabb előnyeit és hátrányait!

A Napenergia Plusz Program előnyei és hátrányai


Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak

Megmutatunk mindent a vállalkozásoknak kínált vissza nem térítendő napelemes támogatásokról, és a nekik szóló egyéb pályázatokról.

Vissza nem térítendő napelem rendszer támogatás vállalkozásoknak


Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére

Napelem pályázat 95%-os (vissza nem térítendő) állami támogatással tanyák részére


2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat

2021-re új, vissza nem térítendő lakossági napelem pályázatot jelentettek be. Ez változásokat hoz nem csak az előzőhöz képest, de az elszámolási rendszerben is!

2021-ben visszatér a lakossági napelem pályázat


Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!

Ismét elindul az államilag támogatott, 0% kamatozású MFB hitel, amely napelem rendszerre is igényelhető. Ezúttal a fővárosiak és a pest megyeiek nyújthatják be kérelmüket.

Újraindul a 0%-os MFB napelemes hitel Budapesten és Pest megyében!


3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!

Az utóbbi évek legnagyobb és legszélesebb körű otthonfelújítási programja indul el 2021 január 1-jén, melyet napelem rendszerre is lehet fordítani. Mit kell erről tudni?

3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelem rendszerre a magyar családoknak!


Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak

2021 augusztusától kezdve lehet indulni az új, magánszemélyek számára kiírt, vissza nem térítendő napelem támogatásért. Viszont fontos tudni, hogy nem a teljes lakosság a célcsoport!

Napelem pályázat az átlagjövedelem alatt élő családoknak


8 kérdés, amit mindenképp fel kell tenned (minden) napelem pályázat kapcsán

Óriási az érdeklődés a napelem pályázatok iránt – de biztos, hogy mindenkinek szólnak? Összeszedtünk olyan kérdéseket, amikre minden pályázati kiírásban érdemes megkeresni a válaszokat!

8 kérdés a napelem pályázatok kapcsán


GINOP Plusz-1.2.3-21: a cégeket támogató pályázat

Nem látod a végét a vállalkozásod kiadásainak? Szeretnél napelem rendszerbe fektetni, de nincs meg hozzá a megfelelő anyagi háttér? Az alábbi pályázat segítséget nyújthat a Te cégednek is!

GINOP Plusz-1.2.3-21: a cégeket támogató pályázat


75 és 500 millió Ft támogatás KKV-k számára! Itt a GINOP-4.1.5-22

Időnként felbukkannak remek pályázati lehetőségek, amikkel akár ingyen napelemhez juthatnak cégek, magánszemélyek. Cikkünkben a KKV szektornak szóló GINOP-4.1.5-22 pályázatot mutatjuk be!

75 és 500 millió Ft támogatás KKV-k számára!


Pályázat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére

A vállalkozói és magánszemélyeknek szóló pályázatok után most itt van egy, amely az önkormányzatokat célozza: energetikai fejlesztés, hőszivattyú és napelemes rendszer!

Pályázat önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére


GINOP Plusz-1.1.2-21 – pályázat a kiemelkedően teljesítő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

Hatalmas állami támogatást igényelhetnek a kimagaslóan teljesítő mikro-, kis- és középvállalkozások ezzel a pályázattal! Akár napelem rendszerre is igénybe vehető!

GINOP Plusz-1.1.2-21 – pályázat


A napelem piac kilövésre kész – Változások a pályázatokban

A napelem pályázatok feltételeit olyan szintű módosítások érték, melyek alapvetően változtatják meg a napelem piacot, méghozzá igen kedvező irányba! Nézzük a részleteket!

A napelem piac kilövésre kész – Változások a pályázatokban


Ismét egyszerűsödött a napelem pályázat: egy újabb jel, hogy lassan vége a napelemes korlátozásoknak

Csak kapkodjuk a fejünket, mennyi minden változott a napelem rendszerek piacán pozitív irányba. A napelemes pályázatokban olyan változás történt, ami Téged is érdekelhet!

Ismét egyszerűsödött a napelem pályázat: egy újabb jel, hogy lassan vége a napelemes korlátozásoknak


Mi történt a 100%-os napelem pályázattal? Vannak fejlemények? Vizsgáljuk meg közelebbről!

Azok közé a szerencsések közé tartozol, akik megfeleltek a 100%-os napelem rendszer támogatás feltételeinek? Van néhány jó hírünk a számodra!

Mi történt a 100%-os napelem pályázattal? Vannak fejlemények? Vizsgáljuk meg közelebbről!


Nem kell jóstehetség: minden eddiginél nagyobb lendület következik a napelem piacon emiatt a pályázat miatt

A bruttó elszámolás alá eső napelemesek számára egy egyedi pályázat érkezik, ami hatalmas lehetőséget jelent, és megnyitja az utat egy kiváló befektetés előtt.

Minden megváltozik: új pályázati lehetőség a napelem piacon!


Jó hírek és új napelem pályázat kisfogyasztó napelemeseknek! Vizsgáljuk meg rögtön, mit nyerünk ezzel!

Sokáig lengte körül mostanában bizonytalanság a törvényalkotói szándékot. Most viszont kedvező irányba ható bombahír is érkezett a napelemes világra vonatkozóan!

Jó hírek és új pályázat kisfogyasztó napelemeseknek!