Dunántúli projektek – fejleszt az ország nyugati fele is

Dunántúli projektek – fejleszt az ország nyugati fele is

A Duna nyugati partján sem áll az élet, különösen, ami a napelemes rendszereket illeti, ugyanis az északi és a déli részén is bejelentettek, vagy elkezdtek nemrég egy-egy komolyabb beruházást.

Úgy tűnik, folytatódik az a tendencia, hogy a lakossági beruházásokon túl a céges, nagyvállalati és állami szféra is egyre inkább előtérbe helyezi a megújuló energiaforrásokat, nem csak telepített erőműként, hanem egy-egy nagyobb építkezés részeként, még ha csak kiegészítő jelleggel is.

Azonban nincs olyan, hogy haszontalan zöldenergia-fejlesztés, hiszen minden megvalósított kezdeményezés egy kicsit hozzájárul egy fenntarthatóbb, környezetbarátabb energiahálózathoz.

Annak ellenére, hogy a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal 2018-ra vonatkozóan kiadott közleménye alapján a termelés növekedését az energiaigény-növekedés túlhaladta, mégis a napenergia szempontjából fontos része is volt az elemzésnek.

2018-ban 0,8%-kal nőtt a magyarországi villamos energia fogyasztás az előző évihez képest, viszont az idehaza megtermelt elektromosság mennyisége, vagyis 31,06 terawattóra sajnos 3,4 százalékkal kevesebb, mint a 2017-es termelés.

Mit is jelent mindez?

Mit is jelent mindez?

Ez azt jelenti, hogy változott az idehaza megtermelt és az importált energia aránya is, vagyis tovább mélyült hazánk energiafüggősége.

Az import aránya 31,6 százalékra nőtt, a termelésé viszont 68,4 százalékra csökkent, azaz közel járunk hozzá, hogy a felhasznált áram egyharmada (!) külföldi forrásból származzon.

Ez az elmúlt tíz év legmagasabb behozatali aránya, ehhez hasonló legutóbb 2013-14-ben volt, de a fogyasztás töretlen, folyamatos növekedése sajnos rákényszeríti Magyarországot az import arányának növelésére.

Azonban reménykedésre ad okot, hogy a MEKH jelentésében szereplő egyetlen olyan terület van megnevezve, amelyik látványos növekedést produkált a termelésben, ez pedig a fotovoltaikus erőművek szektora.

2019 elejére a lakossági kiserőművek nélkül a kapacitásbővülés elérte a 336 megawattot.

Bár a teljes fogyasztásnak ez még csupán egy kis hányadát fedezi, a számadatok folyamatosan javulnak, vagyis van remény, hogy egyszer kiszabadulunk ebből az energia-csapdából.

Árajánlatkérés itt!

Naperőmű a Bakony kapujában

Naperőmű a Bakony kapujában

Kisbér határában jelentős napelempark telepítésébe kezdett az MVM egyik, megújuló energiával foglalkozó tagvállalata, karöltve a helyi vezetéssel.

A település önkormányzata a közigazgatási határ mellett egy 2,5 hektáros területet biztosított a vállalat számára, ahol megkezdhették az építkezést.

Hosszú távú beruházásról van szó, ugyanis a cég 25 évre kapta bérbe a földterületet, és a tevékenység után iparűzési adót is fizet.

A kivitelezés során összesen 21 darab, fél megawatt alatti teljesítményű naperőművet építenek fel, a telep az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. rendszerére lesz csatlakoztatva.

A közel 2100 áramtermelő egységből álló erőmű átlagosan évente 13,2 GWh megtermelésére lesz képes.

Ez nem kevesebb, mint 5000 háztartás áramszükségleteit fedezheti mindamellett, hogy a hazai szén-dioxid kibocsájtást is csökkenteni fogja évi 13 ezer tonnával, ami nem kis mennyiség.

A Nyugat- és Közép-Dunántúlt érintő nagyobb, átfogó projekt részeként valósul meg a beruházás, a teljes program összköltsége várhatóan 6 milliárd forint lesz, melynek egyharmadát az Európai Unió, kétharmadát pedig a Magyar Állam finanszírozza.

A termelést várhatóan már 2019 második felében megkezdheti az új erőmű.

Délen sincs tétlenség

A Baranya megyei Sellye település egyik kulcsfontosságú, központi középülete a sportcsarnok, melyet az iskolai használat mellett polgári és rendezvény célokra is igénybe szoktak venni a lakosok.

Energetikai korszerűsítése május végén kezdődik, és a felújítás várhatóan szeptember végéig tart majd.

A fejlesztés elsősorban az önkormányzati épület energetikai korszerűsítése, ennek érdekében korszerű műanyag nyílászárókra cserélik a régieket, és napelemes rendszert helyeznek el az épület tetején.

Az önkormányzat elmondása szerint a sportcsarnok a település egyik alapintézménye, ezért hosszú távon kívánják biztosítani, hogy elláthassa a feladatait.

Az egyik fő cél a fenntarthatóság elérése, ennek érdekében először az energiaveszteséget igyekeznek a lehetőségekhez mérten minimalizálni.

Rövidtávon a napelemes és hőszigeteléses fejlesztésekkel kívánják csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsájtását és az épület energiafelhasználását.

Hosszú távra gondolkodva viszont javítani tudják a látogatók és a dolgozók komfortérzetét, munkakörülményeit.

Ezen kívül az önkormányzat nem titkolt célja, hogy példát állítsanak a lakosok és a többi település számára, ezzel is népszerűsítve a megújuló energiaforrások használatát és a környezettudatos életet.

Árajánlatkérés itt!

Észak-Magyarország is lépést tud tartani

Észak-Magyarország is lépést tud tartani

Március végén a Nógrád megyei Szügy településen átadták annak a napelemparknak az első ütemben elkészült hányadát, amely várhatóan tízezer család áramellátását fogja biztosítani.

A fő beruházók a kassai Radix Union napelem gyártó cég és a Greentechnic Hungary Kft. voltak; ez utóbbi egyébként a Magyar Napelem Napkollektor Szövetséget életre hívó egyik alapító cég.

18 darab napelemsor kezdte meg a termelést – a tervezett 33-ból – melyek egyenként 500 kilowatt teljesítményűek, így ha a teljes napfarm elkészül, az összteljesítménye 16,5 megawatt lesz.

A megaprojekt várható végösszege a 7 milliárd forintot is eléri majd.

Igaz, hogy ez még csak az építkezés első üteme volt, de a napelemsoroknak már több, mint a fele üzemel, és a kivitelezés április végével be is fejeződik.

Apró lépésekkel, de a helyes úton

Apró lépésekkel, de a helyes úton

Az elmúlt hónapok hírei, történései egyértelműen mutatják, hogy Magyarországon is elkezdődött a megújuló energia, és azon belül is különösen a napenergia, napelem-technológia előretörése.

Való igaz, hogy a nemzetközi „versenyben” még nem állunk a legelőkelőbb helyen, de a lakossági kiserőművek száma egyre szaporodik, és az állami, önkormányzati napenergia-beruházások száma is szépen gyarapszik, így okkal remélhetjük, hogy pár éven, esetleg egy évtizeden belül nálunk is sikerül egy olyan részarányt elérni az energiatermelésben megújuló energiával, ami már a globális térképen is meglátszik.

Ne maradj le, kérj árajánlatot még ma, hogy Te is részese lehess a napelem forradalomnak, hiszen a jövő a zöld energiában van!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.