Napelemes Európa-csúcs Győrben, és a nógrádi óriás

Napelemes Európa-csúcs Győrben, és a nógrádi óriás

Folyamatosan hallani híreket mind a nagyvilágból, mind Magyarországról arról, hogy vállalatok, nagy cégek igen jelentős napelem-projektekbe fognak bele.

Több eset is fennáll, hogy milyen céllal teszik ezt, de a legáltalánosabb általában vagy az, hogy a saját költségeik, energiaszükségleteik fedezésérért, legalább részben, avagy ha az érintett cég energiaüggyel foglalkozik, akkor kereskedelmi célú áramfejlesztésért.

Mindkettőnek megvan a maga haszna, hiszen amíg az előbbi igen jelentős szén-dioxid kibocsájtástól óvja meg a légkört, hiszen a felhasznált energiát nem szén égetésével kell előállítani, addig az utóbbi tiszta forrásból származó energiát állíthat elő egy olyan területen, ahol esetleg nincs hasonlóan nagy befektető, avagy az önkormányzat kevéssé tehetős.

Mindkettő mögött ott van az anyagi haszon reménye, ez tagadhatatlan, jótékonysági naperőműről még nemigen lehetett hallani, azonban amíg egy vállalat ilyesmibe fekteti a pénzét, és nem egy újabb szénerőműbe, addig a történetnek elsősorban nyertesei vannak.

Azonban amit az Audi valósít meg Győrben, az túlmutat az egyszerű takarékosságon, környezettudatosságon: egyenesen a csúcsra tör!

Erdőnyi napelem

Erdőnyi napelem

Forrás: portfolio.hu

Még az év legelején érkeztek az első hírek az Audi és az E.ON közös óriásprojektjéről, amivel nem csak az ország, de akár egész Európa élére is kerülhetnek.

A győri központján ugyanis akkoriban kezdődtek meg a kontinens legnagyobb, tetőre szerelt naperőművének munkálatai!

A tervezet úgy szólt, hogy a két épületcsarnokból álló logisztikai központ tetejét, Magyarországon egyedülálló módon, teljes egészében napelemekkel fedik be.

Az ikerépületek tetőfelülete összesen 160.000 négyzetmétert tesznek ki, szóval hely az van bőven.

Ez azt jelenti, hogy a tartószerkezetekre összesen 36.000 napelem-panel kerül elhelyezésre, amihez hasonlót idehaza még nem láttunk.

A hatalmas naperőmű 12 MWp csúcsteljesítménnyel fog rendelkezni, ha elkészül, ez azt jelenti, hogy évi 9,5 gigawatt energiát lesz képes megtermelni, ami 5000 háztartás éves szintű fogyasztásának felel meg.

Maga az építkezés és a telepítések augusztusban kezdődtek meg, és várhatóan 2020 januárjától kezdi meg a létesítmény a termelést.

Árajánlatkérés itt!

Gazdaságosabb, zöldebb utakon

Gazdaságosabb, zöldebb utakon

Forrás: portfolio.hu

Az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatótanácsának elnöke, Achim Heinfling így nyilatkozott a hatalmas beruházás kapcsán: „Felelősségteljes vállalatként kiemelten fontosnak tartjuk a tevékenységünkből származó környezeti hatások lehető legalacsonyabb szintre történő mérséklését.

A legnagyobb hazai gépjárműipari cégként az Audi eddig sem volt tétlen, hiszen a központ energiafelhasználásának a 70%-át már most is geotermikus forrásból fedezik, azonban ezzel a beruházással újabb óriási lépést tesznek meg végső céljuk felé, nevezetesen a teljesen szén-dioxid semlegessé válás felé.

Ha 2020 elején valóban elkészül és munkához lát a naperőmű, akkor az évi 6000 tonnával kevesebb, a légkörbe jutó káros gázt jelent majd.

De a vállalat más területeken is a legjobb igyekszik lenni, hiszen a szén-dioxid kibocsájtás megszüntetése és a környezettudatos vízhasználat mellett a hulladékgazdálkodásban is igyekeznek példát mutatni.

Az üzemben keletkezett hulladékot ugyanis 99,5%-ban újrahasznosítják, csak annyi kerül valóban a szemétbe, amennyi feltétlenül szükséges.

Ha ugyanezt a mentalitást a többi nagyvállalat is képes lenne a magáévá tenni, akkor pár éven belül igen nagyot lendülne előre a környezettudatosság és a megújuló energia ügye, bár az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések így is jócskán növelik a napelemek presztízsét.

Észak-Magyarországi beruházás

Észak-Magyarországi beruházás

Szintén az ország északi részénél maradva: Bátonyterenye és Mátraverebély területén átadták Nógrád megye legnagyobb napelem parkját.

A Greentechnic Hungary Kft. végezte a kivitelezést, melyet magánbefektetők finanszíroztak, és végső összértéke eléri a 8,1 milliárd forintot.

Jelen projekt ebben kissé eltér a megszokottaktól, hiszen sem szolgáltató, sem pedig magas energiaigényű nagyvállalat nem vett részt az építkezés lebonyolításában, anyagi költségeiben.

A komplexum több, szám szerint 21 darab 500 kW teljesítményű kiserőmű összekapcsolásával jött létre, 45 hektárnyi földterületen.

A felhasznált napelemek száma meghaladja a 71 700 darabot, és a névleges teljesítményük eléri a 20 MWp-t.

Úgy tervezték a létesítményt, hogy az elkövetkező 25 év folyamán stabilan és megbízhatóan legyen képes biztosítani elektromos áramot 11 500 háztartás számára.

A napelem panelekre vonatkozó adatokon kívül ezúttal a hozzá kapcsolódó műszaki infrastruktúrába is betekintést nyerhetünk, hiszen közzé tették a többi telepített berendezés információit is.

A jelentős mennyiségű napelem által megtermelt egyenáramot összesen 360 darab 50 kilowattos inverter, és 40 darab BHTR transzformátorállomás továbbítja a villamoshálózat felé.

Azonban a kivitelező cég feladatainak sora itt még nem ér véget!

Árajánlatkérés itt!

Folytatása következik

Folytatása következik

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség közlése szerint szeptember folyamán kezdődtek meg a Zalaegerszeghez közeli Bocfölde mellett egy új, 24 megawattos napelempark munkálatai.

Az átadásig sem kell túl sokat várni már, ugyanis a tervek szerint a győri Audi napelemes tetőcsodája mellett ez is 2020 januárjában kezdi meg működését.

Közhasznú hálózatra lesz kapcsolva a Zalaegerszeg-dél állomáson keresztül, és körülbelül 15 000 háztartás energiaellátását fogja biztosítani.

Ha mindkét erőmű építése befejeződik és elkezdik a termelést, akkor a Greentechnic Hungary által telepített naperőművek összteljesítménye már meghaladja a 36,1 MWp-t, teljes portfóliójának energiatermelése pedig eléri a 938 GWh-t évente.

Remélhetőleg a jövő évben sem lassulnak le a hazai naperőmű-telepítések, és egyre több vállalat, önkormányzat dönt úgy, hogy a megújuló energiában van a jövő, és érdemes támogatni, helyet biztosítani neki.

A kitűzött klímacélok elérésében oroszlánrészt vállalnak a hasonló, vidéki települések környékére, külterületeire épített napelemparkok, valamint az Audiéhoz hasonló nagyvállalati beruházások.

A másban nem, legalább megújuló energiában, napenergia-felhasználásban mi vagyunk a vezetők a régióban – jó lenne, ha ez így is maradna.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.