Környezettudatos szórakozás? Naná!

Környezettudatos szórakozás? Naná!

Forrás: blikk.hu

Hogyan kezdődött minden?

A közéletbe egyre gyorsabb tempóban és nagyobb intenzitással szivárog be a zöld-szemlélet és a napenergia használatának hangsúlyozása.

Amikor Akon elindította az Akon Lighting Africa nevezetű mozgalmát, melynek célkitűzése az volt, hogy millióknak szerezzen igazi melegséget az otthonába a napenergiával, bekerült a közösségi kultúrákba a problémafelvetés.

A kezdeményezés elképesztő sikereket ért el, ugyanis Afrikában több mint egy millió napelemes szerkezetet (lámpákat, paneleket) telepítettek, hála az énekes fölindulásának.

Hogyan kezdődött minden?

Forrás: akonlightingafrica.com

Természetesen az ilyen jellegű kezdeményezések mögé a magyarországi hírességek is odaállnak, a zöldterv mellett szólnak, mert belátták, hogy a társadalom jobbá tételét szolgálják ezzel a lépéssel.

Példának itt van Till Attila, aki a National Geographic Ökonapok néven hirdetett rendezvényén házigazdagént szerepelt, vagy Cseh László, aki megújuló energiaforrást használ fűtésnek.

A környezettudatosság divatba jött – az utca emberét is foglalkoztatja, nem egyszer hallunk a CBA előtt trécselő, szatyros néniket a zöldenergiáról beszélgetni.

Ugyanakkor most már nem pusztán a közértben és a piacon találkozhatunk ilyen dialógusokkal – hanem a fesztiválokon kiszűrődő zene zajában és különböző tematikus táborokban is!

Hogyan kezdődött minden?

Forrás: ng.hu

Árajánlatkérés itt!

Milyen mozgalmaink vannak itthon?

Az előbb említett Ökonap egy kiváló esemény volt Magyarországon, ugyanakkor több híres kezdeményezést is sikerült létrehozni kedves kis hazánkban.

2017 júniusában például elindult a #zöldenjobb hashtaggel reklámozott mozgalom az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés szervezésében, amely főként a fiatalokat célozta meg, hiszen különböző internetes felületeken hirdették magukat: június másodikán arra biztatták az embereket, hogy a környezettudatosság védelmében öltözzenek zöld ruhába, és zöldítsék be a netes felületeket.

A mozgalomhoz csatlakozott többek között a Budapest Voices kórus, a Road zenekar, illetve több kiváló olimpikonunk (például Pars Krisztián vagy Vajda Attila).

A kezdeményezésről több mint ötezer iskolába küldtek felhívást, hogy a gyerekek is magukra vállalhassák a környezet védelmének ügyét.

2017-ben egyébként a Földgömb magazin szervezésében fesztivált is rendeztek Budapesten, az Akvárium klubban, melynek tematikája szintén a környezetvédő-ismeretterjesztő koncepciót követte.

Milyen mozgalmaink vannak itthon?

Forrás: gyhg.hu

A gyerekek is? Táborok nyárra!

Korábban már beszámoltunk arról, milyen fontos, hogy a gyerekeket időben elkezdjük ráhangolni a környezettudatos élet fontosságára, hogy felelősséget adjunk a kezükbe.

Ne pusztán az egyén felelősségvállalását éljék meg mondjuk egy háziállat nevelésével, hanem a közösségi, társadalmi felelősségvállalásba is betekinthessenek már egészen korán is a gyerekek.

A Kisközösségi Program szervezésében gyerekeknek, kamaszoknak, és felnőtteknek is indul 2018 júliusában ökotábor.

A Látó-Mező Közösségi Ökotábor hét éves kortól tizenhárom éves korig szólítja meg a gyerekeket, és izgalmas, játékos programokkal próbálja meg bevezetni őket a környezettudatos élet világába.

A közösségi játékok, a kertészkedés, és a kinti programok (lovaglás, íjászkodás) mellett a környezetbarát élet elméleti kérdéseibe is bevezetik a kicsiket, így többek között például szó esik a napenergia hasznosságáról is, a napelemek működéséről.

A Szélkergető tábor a tizenhárom éves korosztályt kinőtt, környezettudatos fiatal felnőtteket szólítja a természet lágy ölére, míg a Földhangoló célközönsége az érett, tudatos felnőtt-társadalom: itt a közösség megízleli az ehető vadnövények ízét, hallhat az ökofilozófiáról, a permakultúráról, tájékozódhat az energetikában és az alternatív gazdaságban is.

Árajánlatkérés itt!

Környezettudatos fesztiválok? Íme!

Azt, hogy a fiataloknak egyre fontosabb a környezet védelmének szempontja, az is bizonyítja, hogy a fesztiválokon igyekeznek olyan kezdeményezéseket bevezetni, amelyek a pazarlás, és a természet megóvásának érdekét szolgálják.

A világhírű Sziget Fesztivál például az újrahasznosítás mellett döntött, a SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok) pedig különböző eszközökkel igyekszik segíteni a természetvédelmet.

Nem csak előadásokat szerveznek a helyszíneken ebben a témában, hanem különböző „találmányokkal” is próbálkoznak.

A műanyagpoharak visszaszorítására előhozakodtak a jégpohárral, amelyet kiöntőforma segítségével állítanak elő – mi pedig úgy derülhetünk jó kedvre a hűsítő italoktól, hogy egyáltalán nem szemeteltünk közben!

Ennek az ötletnek az analógiájára jött létre az ehető kanál vagy a szalmából készült szívószál is.

Nem csodálatos ötletek?

Persze ezeken a rendezvényeken nagy hangsúlyt fektetnek a napenergia használatának fontosságára és hangsúlyozására is.

Az Everness, amely nevezetes választékos programtervéről, és talán a leghíresebb környezettudatos nyári fesztivál, például az Ökovifalu kitelepítésével mini Tesla elektromos kocsikat mutatnak be gyerekeknek és a szüleiknek, így játékkal érik el, hogy a kisebbekbe is beivódjon a probléma fontossága.

Környezettudatos fesztiválok? Íme!

Forrás: everness.hu

A 2018-ban is megrendezendő fesztiválnak számos zöld partnere van, szóval a szervezők tesznek arról, hogy a rendezvény egész idejében találkozhassunk olyan időtöltéssel is, amely a természetvédelmet helyezi központjába.

Ezek után megállapítható, hogy magyarországi viszonylatok között is felfutóban van a zöldszemlélet.

Ráadásul nem csupán a szórakozás színterén vált fontossá a környezetvédelem: Magyarországon számos olyan párt alakult, amelynek programjában fontos pontot jelent a zöldpolitika (ilyen például a 2009-ben alakult LMP vagy a PM).

Ez is arra utaló jel, hogy mindez fontos társadalmi kérdés, és amellett, hogy játékkal és jó érzéssel vegyítve törekszünk a környezetvédelem terjesztésére, tudnunk kell, hogy mindez nem pusztán szórakozás!

Miért jó ez?

Ezek a rendezvények és programok nem pusztán szórakozást kínálnak, hanem a szabadság egy olyan nemét, amely szorosan összefonódik a természet szeretetével és a társadalmi felelősségvállalással.

Ez elsőre önellentmondásnak hangozhat, de a cikk olvasása után talán érthetővé vált számodra is, hogy milyen összefüggésről van itt szó.

Hirdetni kell a tudatosságot, és élni kell az adódó lehetőséggel, eszközökkel – így például a napenergiával is, amely az egyik leggazdaságosabb energiafelhasználás…

Ha nem pazarolsz, ne pazarold a föld energiáit sem! Válts napelemre!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.