Környezettudatos szórakozás? Naná!

Környezettudatos szórakozás? Naná!

Forrás: blikk.hu

Hogyan kezdődött minden?

A közéletbe egyre gyorsabb tempóban és nagyobb intenzitással szivárog be a zöld-szemlélet és a napenergia használatának hangsúlyozása.

Amikor Akon elindította az Akon Lighting Africa nevezetű mozgalmát, melynek célkitűzése az volt, hogy millióknak szerezzen igazi melegséget az otthonába a napenergiával, bekerült a közösségi kultúrákba a problémafelvetés.

A kezdeményezés elképesztő sikereket ért el, ugyanis Afrikában több mint egy millió napelemes szerkezetet (lámpákat, paneleket) telepítettek, hála az énekes fölindulásának.

Hogyan kezdődött minden?

Forrás: akonlightingafrica.com

Természetesen az ilyen jellegű kezdeményezések mögé a magyarországi hírességek is odaállnak, a zöldterv mellett szólnak, mert belátták, hogy a társadalom jobbá tételét szolgálják ezzel a lépéssel.

Példának itt van Till Attila, aki a National Geographic Ökonapok néven hirdetett rendezvényén házigazdagént szerepelt, vagy Cseh László, aki megújuló energiaforrást használ fűtésnek.

A környezettudatosság divatba jött – az utca emberét is foglalkoztatja, nem egyszer hallunk a CBA előtt trécselő, szatyros néniket a zöldenergiáról beszélgetni.

Ugyanakkor most már nem pusztán a közértben és a piacon találkozhatunk ilyen dialógusokkal – hanem a fesztiválokon kiszűrődő zene zajában és különböző tematikus táborokban is!

Hogyan kezdődött minden?

Forrás: ng.hu

Árajánlatkérés itt!

Milyen mozgalmaink vannak itthon?

Az előbb említett Ökonap egy kiváló esemény volt Magyarországon, ugyanakkor több híres kezdeményezést is sikerült létrehozni kedves kis hazánkban.

2017 júniusában például elindult a #zöldenjobb hashtaggel reklámozott mozgalom az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés szervezésében, amely főként a fiatalokat célozta meg, hiszen különböző internetes felületeken hirdették magukat: június másodikán arra biztatták az embereket, hogy a környezettudatosság védelmében öltözzenek zöld ruhába, és zöldítsék be a netes felületeket.

A mozgalomhoz csatlakozott többek között a Budapest Voices kórus, a Road zenekar, illetve több kiváló olimpikonunk (például Pars Krisztián vagy Vajda Attila).

A kezdeményezésről több mint ötezer iskolába küldtek felhívást, hogy a gyerekek is magukra vállalhassák a környezet védelmének ügyét.

2017-ben egyébként a Földgömb magazin szervezésében fesztivált is rendeztek Budapesten, az Akvárium klubban, melynek tematikája szintén a környezetvédő-ismeretterjesztő koncepciót követte.

Milyen mozgalmaink vannak itthon?

Forrás: gyhg.hu

A gyerekek is? Táborok nyárra!

Korábban már beszámoltunk arról, milyen fontos, hogy a gyerekeket időben elkezdjük ráhangolni a környezettudatos élet fontosságára, hogy felelősséget adjunk a kezükbe.

Ne pusztán az egyén felelősségvállalását éljék meg mondjuk egy háziállat nevelésével, hanem a közösségi, társadalmi felelősségvállalásba is betekinthessenek már egészen korán is a gyerekek.

A Kisközösségi Program szervezésében gyerekeknek, kamaszoknak, és felnőtteknek is indul 2018 júliusában ökotábor.

A Látó-Mező Közösségi Ökotábor hét éves kortól tizenhárom éves korig szólítja meg a gyerekeket, és izgalmas, játékos programokkal próbálja meg bevezetni őket a környezettudatos élet világába.

A közösségi játékok, a kertészkedés, és a kinti programok (lovaglás, íjászkodás) mellett a környezetbarát élet elméleti kérdéseibe is bevezetik a kicsiket, így többek között például szó esik a napenergia hasznosságáról is, a napelemek működéséről.

A Szélkergető tábor a tizenhárom éves korosztályt kinőtt, környezettudatos fiatal felnőtteket szólítja a természet lágy ölére, míg a Földhangoló célközönsége az érett, tudatos felnőtt-társadalom: itt a közösség megízleli az ehető vadnövények ízét, hallhat az ökofilozófiáról, a permakultúráról, tájékozódhat az energetikában és az alternatív gazdaságban is.

Árajánlatkérés itt!

Környezettudatos fesztiválok? Íme!

Azt, hogy a fiataloknak egyre fontosabb a környezet védelmének szempontja, az is bizonyítja, hogy a fesztiválokon igyekeznek olyan kezdeményezéseket bevezetni, amelyek a pazarlás, és a természet megóvásának érdekét szolgálják.

A világhírű Sziget Fesztivál például az újrahasznosítás mellett döntött, a SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok) pedig különböző eszközökkel igyekszik segíteni a természetvédelmet.

Nem csak előadásokat szerveznek a helyszíneken ebben a témában, hanem különböző „találmányokkal” is próbálkoznak.

A műanyagpoharak visszaszorítására előhozakodtak a jégpohárral, amelyet kiöntőforma segítségével állítanak elő – mi pedig úgy derülhetünk jó kedvre a hűsítő italoktól, hogy egyáltalán nem szemeteltünk közben!

Ennek az ötletnek az analógiájára jött létre az ehető kanál vagy a szalmából készült szívószál is.

Nem csodálatos ötletek?

Persze ezeken a rendezvényeken nagy hangsúlyt fektetnek a napenergia használatának fontosságára és hangsúlyozására is.

Az Everness, amely nevezetes választékos programtervéről, és talán a leghíresebb környezettudatos nyári fesztivál, például az Ökovifalu kitelepítésével mini Tesla elektromos kocsikat mutatnak be gyerekeknek és a szüleiknek, így játékkal érik el, hogy a kisebbekbe is beivódjon a probléma fontossága.

Környezettudatos fesztiválok? Íme!

Forrás: everness.hu

A 2018-ban is megrendezendő fesztiválnak számos zöld partnere van, szóval a szervezők tesznek arról, hogy a rendezvény egész idejében találkozhassunk olyan időtöltéssel is, amely a természetvédelmet helyezi központjába.

Ezek után megállapítható, hogy magyarországi viszonylatok között is felfutóban van a zöldszemlélet.

Ráadásul nem csupán a szórakozás színterén vált fontossá a környezetvédelem: Magyarországon számos olyan párt alakult, amelynek programjában fontos pontot jelent a zöldpolitika (ilyen például a 2009-ben alakult LMP vagy a PM).

Ez is arra utaló jel, hogy mindez fontos társadalmi kérdés, és amellett, hogy játékkal és jó érzéssel vegyítve törekszünk a környezetvédelem terjesztésére, tudnunk kell, hogy mindez nem pusztán szórakozás!

Miért jó ez?

Ezek a rendezvények és programok nem pusztán szórakozást kínálnak, hanem a szabadság egy olyan nemét, amely szorosan összefonódik a természet szeretetével és a társadalmi felelősségvállalással.

Ez elsőre önellentmondásnak hangozhat, de a cikk olvasása után talán érthetővé vált számodra is, hogy milyen összefüggésről van itt szó.

Hirdetni kell a tudatosságot, és élni kell az adódó lehetőséggel, eszközökkel – így például a napenergiával is, amely az egyik leggazdaságosabb energiafelhasználás…

Ha nem pazarolsz, ne pazarold a föld energiáit sem! Válts napelemre!

Ajánlatkérő űrlap


Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!