Ismét rekordot döntött a hazai napenergia

Ismét rekordot döntött a hazai napenergia

Vannak kiszámítható dolgok minden évben, amikor beköszönt a szeptember.

Elkezdődik az iskola, megnövekszik az utasok, utazók száma, reggelente még nagyobb dugók alakulnak ki, hűvösebbre fordul az idő, és már érezhetően rövidebbek a nappalok.

Azonban még a kora ősz is hozhat meglepetéseket, főleg az energiatermelésben, hiszen ami történt, az a várakozások ellenére is komoly sikernek számít.

Szeptember 5-én, csütörtökön ugyanis olyasmi történt, amire korábban nem volt még példa: a napenergia-termelés hazánkban is leelőzte a fosszilis energiahordozókból származót.

Ilyesmire eddig még nem volt példa, bár az év során korábban is megesett már, hogy a napelemes áramfejlesztés rekordokat döntögetett.

Azonban ilyen kiugró értéket most sikerült először produkálni a magyar megújuló energia történetében.

A nap megelőzte a szenet

A nap megelőzte a szenet

Szeptember 5-én, kora délután indult világnak az a hír, hogy a hazai napenergia-termelés sosem látott csúcsokba emelkedett.

Hogy egészen konkrét számadatokkal szolgáljunk: 14:30-kor a Mavir híradása szerint a naperőművekből a hálózatba érkező kapacitás meghaladta az 511 MW-ot.

Összevetve azzal, hogy a teljes hazai összteljesítmény erőművekkel, mindennel együtt mintegy 3500 MW, így máris sokkal jobban érezni a naperőművek termelte energia súlyát.

Összességében ez azt jelenti, hogy akkor Magyarország teljes áramtermelésének a 14,6%-a napenergiából származott.

Ez minden korábbi adatnál magasabb, és új rekordot jelent a megújuló energia hazai történetében.

Valójában akár azt is mondhatnánk, hogy nincs a dologban semmi meglepő: tavasszal már megjósolták az energetikával foglalkozók, hogy idén valami nagy bumm van készülőben.

 Aki figyelte a napelemekkel, naperőművek telepítésével foglalkozó híreket, azok számára sokkal kevésbé okozott nagy meglepetést a frissen közzé tett eredmény, bár még így is nagy szó, hiszen a becsült értékeket sikerült igencsak túlszárnyalni.

Árajánlatkérés itt!

Megtörtént, aminek meg kellett

Megtörtént, aminek meg kellett

Az utóbbi egy év leforgása alatt egyre-másra érkeztek a bejelentések a közeljövőben megvalósuló céges és vállalati naperőmű-projektekről, és ezek szépen sorban meg is valósultak.

Az MVM, a MET, az ALTEO és más cégek, amelyek többé vagy kevésbé foglalkoztak eddig energiával, most mind építkezésbe kezdtek, és több 20 MW körüli erőmű is megépült.

Összességében a folyamatosan épülő és beindított, frissen hálózatra kapcsolt naperőművek akkora összkapacitást érnek, mint egy mára már elavult, hagyományos erőmű.

A szénerőművek kora lassan leáldozóban van, nemrégiben érkezett a híradás, hogy az Európai Unió tagországai 2019 első felében összesített átlagban már 19%-kal csökkentette a szénfogyasztását.

Ki jobban, ki kevésbé fogta vissza a szén égetését, de elmondható, hogy 2019-ben a fosszilis forrásból származó energiatermelés óriási pofont kapott, köszönhetően a káros anyag kibocsájtás megadóztatásának, és a több országban bevezetett szén- és lignit különadónak.

Az intézkedéseknek köszönhetően annyira visszaszorult ez a fajta energiatermelés, hogy a barnaszenet használó erőművek az utóbbi időben már a saját fenntartási költségeiket sem képesek kitermelni.

Senki ne ejtsen azonban könnyeket, ugyanis az áramtermelésnek ez az elavult formája felelős a légkörbe kerülő szén-dioxid igen tetemes mennyiségéért.

Sajnos a világ számos helyén még mindig ez az egyetlen forrás, de most bebizonyosodott, hogy van más út, idehaza is.

Ugyanis a szeptember eleji napelemes teljesítmény már meghaladta a széntüzelésű Mátrai Erőmű legnagyobb teljesítményét.

Atomjaira szedve

Atomjaira szedve

Mindamellett, hogy a jelenleg üzemelő naperőművek már teljes egészében hozzák, sőt, túl is szárnyalják a Mátrai Erőmű teljesítményét, még egy érdekessége van a dolognak.

A Paksi Atomerőmű négy blokkjából jelenleg csak három üzemel, vagyis a 2000 MW bruttó termeléséből momentán 1500 MW elérhető.

Az elmúlt év során beüzemelt naperőművek az így kiesett energiahiányt is teljes egészében lefedik, tehát ezeknek köszönhető, hogy nem kellett még több energiát importálni az országba, mint korábban.

Való igaz, hogy erre a teljesítményre a napelem-parkok csak egy viszonylag rövid periódusban voltak képesek, azonban jól látszik a kimutatásból, hogy aznap 10 órától a maximális teljesítmény érkezett a rendszerbe, és ez a kiugró eredmény rávilágít bizonyos dolgokra.

Többek között arra, hogy ez még közel sem jelenti azt, hogy a lendület itt kifulladna, ugyanis az elkövetkezendő időszakban további fejlesztések és építkezések várhatóak.

A 2016-17 folyamán benyújtott kérelmek alapján összesen 2000 MW-nyi, vagyis egy komplett Paksnyi naperőműre adtak ki engedélyt, és ennek még csupán a negyede készült el.

A további kivitelezések várhatóan sokkal tovább növelik azt a sávot az energiatermelésben, ami semmi másnak nem lesz köszönhető, mint a Nap energiájának, káros anyagok és hulladék kibocsájtása nélkül.

Árajánlatkérés itt!

Nyugati ösvényt taposva

Nyugati ösvényt taposva

Nagyon hasonló tendencia megy végbe jelenleg hazánkban, mint ami egy pár évvel ezelőtt játszódott Németországban.

Ott is legalább ekkora meglepetést okozott a napelemek hihetetlen teljesítménye, a legmerészebb szakértőket is meglepték az eredmények.

Németföldön 2013-ban történt meg a sokkoló rekord, bár az is igaz, hogy ott egy kicsit nagyobb mértékben, hiszen amíg nálunk az 511 MW lett kiugró teljesítmény, addig ott 23,9 GW volt ez a szám, ennek ellenére nincs miért kicsinek éreznünk magunkat.

Idehaza a napelemes energiaforradalom még bontogatja szárnyait, és már így is messze túlhaladtunk több környékbeli országot is, ahol sokkal lassabb tempóban, vagy szinte egyáltalán nem halad ez az irány.

Mindezek mellett a napenergiából származó termelés nagyobbik részét még mindig a polgári felhasználású házi napelem rendszerek adják, amik továbbra sincsenek beleszámolva ezekbe a kimutatásokba.

Azonban ha megépül a maradék 1500 MW-nyi naperőmű, valamint, ha tartjuk az ütemet, és megvalósul a 2030-ig tervezett 4000 MW-os potenciálbővítés, akkor egy évtizeden belül csak napenergiából több áram fog termelődni, mint másfél nukleáris erőműből.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.