10.754 új naperőmű az országban és ebből 8.902 a magyar családoké!

10.754 új naperőmű az országban és ebből 8.902 a magyar családoké!

Megjött a MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) jelentése 2018 utolsó negyedévéről is a háztartási méretű kiserőművek terjedése kapcsán, és határozottan elégedettek vagyunk az eredménnyel.

Összesen 10.754 erőművet építettek Magyarországon, és ebből alig 1.852 lett nem természetes személy tulajdona – a maradék tehát magánkézben van.

Ez is jelzi, hogy a magyar családok továbbra is egyre szívesebben fektetnek a megújuló energiába, mert vonzza őket a havi villanyszámla kiváltásának lehetősége, na meg persze szeretnek tenni a fenntartható jövőért is.

Egyértelműen a napelemé a trón a megújuló energia fronton

2016-ban volt a legnagyobb ugrás a megújuló energiaforrások népszerűségét illetően, akkor közel 60%-ot ugrott a telepítések száma.

2017-ben már csak az atomenergia tudta megelőzni őket az energiatermelés mértékében, de ebben az évben még bőven fektettek itthon a napelemek mellett szélerőművekbe, vízerőművekbe, valamint dízel, földgáz, biomassza, biogáz, termálmetán alapú energiatermelésbe.

Ez 2018-ban gyökeresen megváltozott: tavaly már csak és kizárólag napelemeket telepítettek az országban háztartási méretű kiserőművek formájában.

Árajánlatkérés itt!

Nem kell nagy napelem pályázat ahhoz, hogy a magyar lakosság befektessen

Nem kell nagy napelem pályázat ahhoz, hogy a magyar lakosság befektessen

Jelenleg csak a vállalkozások és az önkormányzatok tudnak Magyarországon vissza nem térítendő támogatásra pályázni, ennek ellenére mégis a természetes személyek által telepítettek teszik ki az új napelem rendszerek több mint 80% százalékát.

Ez az erőművek darabszámára értendő, bár kapacitás tekintetében is a magánszemélyek felé dől a mérleg nyelve: az újonnan létrehozott erőművek összes teljesítményének, 64,2 %-át a magyar családi házak tetején található panelek szolgáltatják.

Bár sokan kételkednek ebben, a MEKH hivatalos adatai mégis azt bizonyítják, hogy a megújuló energiaforrásra történő átállás nem számít luxusnak.

Ezt mutatja az, hogy a hálózatra kapcsolt napelem rendszerek 71%-a 2-8 kW-os teljesítményű, és a legtöbb ezen belül is 4,5-6 kW között van.

Ezek tipikusan azok a rendszerek, amik egy átlagos, vagy annál egy picivel nagyobb családi ház tetejére szoktak kerülni, ha több nagyobb fogyasztó is található bennük (pl. a fűtés is árammal működik): ebből is látszik, hogy kik ma Magyarországon a legnagyobb napelem befektetők.

Hogyan áll a magyar a napelemekhez?

Hogyan áll a magyar a napelemekhez?

Magyarországon évről évre egyre nagyobb méreteket ölt az energiafogyasztás: 2018-ban már 45,4 terawattórát használtunk el a Mavir által gyűjtött adatok szerint, ami 0,8 %-kal több, mint amennyi az azt megelőző évben volt.

Ez valószínűleg annak is a következménye, hogy egyre több nagyobb energiaigényű fogyasztó jelent meg a magyar háztartásokban, mint például a légkondicionálók, elektromos tűzhelyek, stb.

Igény tehát van a villamos energiára, viszont azt is látni kell, hogy mindeközben nálunk az egyik legolcsóbb az áram az EU tagállamok között: nálunk csak Bulgária és Litvánia adja olcsóbban a villanyt a lakosságnak.

Ez persze nem jelenti, hogy ne tudnánk a havi villanyszámlára költött összegeket másra fordítani, és pontosan ezért jellemző hazánkban, hogy nem csak a legjobb anyagi körülmények között élők döntenek úgy, hogy a megújuló energiaforrásokat választják.

Alapvetően megállapítható, hogy a magyar lakosság különösen árérzékeny, és éppen ez motivál minket arra, hogy folyamatosan újabb és újabb spórolási lehetőségeket keressünk.

Hol veszik itthon a legtöbb napelemet?

Hol veszik itthon a legtöbb napelemet?

Alapvetően elmondható, hogy az egész országban megállíthatatlanul terjed a napelemes rendszerek népszerűsége.

A MEKH hivatalos jelentése ugyan a régiók közötti eloszlásra nem tér ki részletesen, azt viszont megmutatja, hogy melyik áramszolgáltató hálózatára mennyi fotovoltaikus rendszert csatlakoztattak, összesen mekkora teljesítménnyel.

Íme, az adatok:

  • E.ON Dél-Dunántúl: 1.665 db új napelem rendszer, 12.606 kW beépített teljesítmény.
  • NKM: 994 db új napelem rendszer, 9.665 kW beépített teljesítmény.
  • E.ON Észak-Dunántúl: 2.387 db új napelem rendszer, 15.900 kW beépített teljesítmény.
  • ELMŰ: 3.092 db új napelem rendszer, 22.060 kW beépített teljesítmény.
  • ÉMÁSZ: 1.180 db új napelem rendszer, 9.214 kW beépített teljesítmény.
  • E.ON Tiszántúl: 1.486 db új napelem rendszer,  12.482 kW beépített teljesítmény.

Ez alapján a Közép-Magyarországi régió a legerősebb a napelem fronton, de a Dunántúlra és a Tiszántúlra se lehet panasz a fotovoltaikus rendszerek terjedését illetően.

Árajánlatkérés itt!

A 0%-os hitel sokat tud még dobni a napelemek népszerűségén

Vissza nem térítendő támogatás nincs, de az MFB által nyújtott 0%-os hitelek segítenek abban, hogy minél több magánszemély számára elérhetővé váljanak a fotovoltaikus rendszerek.

Ennek keretében minimum 500.000, maximum 10.000.000 forint értékben lehet kedvezményes kölcsönhöz jutni, 0%-os kamat mellett: ingyen napelem tehát nincs, de már egy ilyen lehetőség is elég nagy lökést tud adni sokaknak ahhoz, hogy belevágjanak ebbe a befektetésbe.

Azt pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a napelem rendszerek visszahozzák az árukat: átlagosan 10 év alatt lehet megspórolni a közel 0 Ft-os villanyszámlákkal azt az összeget, amiből az egész rendszert vásároltuk.

És mi lesz 10 év után a napelemmel?

És mi lesz 10 év után a napelemmel?

A legnagyobb visszatartó erő sokak számára még mindig az, hogy nem bíznak a rendszer megtérülésében, valamint félnek a különböző rejtett költségektől.

Élnek még azok a tévhitek az emberek fejében, hogy a napelemeket épp akkor kell majd cserélni, amikor már behoznák az árukat.

Ez azonban attól függ, hogy milyen minőségű alkatrészekből épül fel a rendszer.

Ha a napelemeket 10 év után cserélni kéne, akkor például a SHARP sem vállalna 25 éves teljesítménygaranciát az általa gyártott elemekre – hiszen nem érné meg neki.

A teljesítménygarancia ráadásul nem arról szól, hogy a napelemnek 25 éven át kell működnie, hanem hogy ezalatt nem veszíthet 20%-nál többet a teljesítményéből – ez igen komoly vállalás, és ezért is bízunk meg mi is ebben a gyártóban.

Számodra is itt a lehetőség, hogy csatlakozz a hazai napelem tulajdonosokhoz!

Láthatod: több ezer napelem épül minden évben az országban, és ezek legnagyobb része családi házak tetejére kerül.

A magyar családok felismerték az energiatakarékos, környezettudatos életmódban rejlő lehetőségeket, és úgy döntöttek, megszabadulnak végre a villanyszámlák jelentette tehertől.

Itt az ideje, hogy Te se csak tervezgesd ezt a befektetést, hanem a tettek mezejére lépj!

Kérj árajánlatot napelem rendszerre tőlünk most, és segítünk megtenni a következő lépést!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.