Hogyan lehet kisebb vállalkozásod ökológiai lábnyoma?

Hogyan lehet kisebb vállalkozásod ökológiai lábnyoma?

Az ökológiai lábnyom egy modern, hangzatos kifejezés, azonban nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, mit is jelent ez.

Napjainkban egymást érik és váltják a különböző ökológiai, természetvédelmi kezdeményezések, irányzatok, így aztán ember legyen a talpán, aki mindegyiket nyomon tudja követni.

A különböző szervezetek, egyesületek, élet- és gasztrofilozófiai mozgalmak néha még egymás torkára is rátaposva igyekeznek bebizonyítani, hogy márpedig nekik van igazuk, és mindenki más téves úton jár.

Ilyen információviharban nehéz eldönteni, hogy mi igaz és mi csupán a hangzatos tévelygés, pláne, hogy a tudományt belevonva születnek újabb és újabb cáfolatok.

Az ökológiai lábnyom kiszámítása nem teljesen egzakt tudomány, valójában inkább filozófiai és gondolatébresztő adat, mintsem valós érték, mégis használatos, mivel nemigen van jobb és érzékletesebb módja a környezetre gyakorolt terhelés kifejezésének.

Lábnyomok a homokban

Lábnyomok a homokban

Minden emberi tevékenység igényel valamilyen területet, valamennyit a föld felületéből, legyen szó akár munkáról, élőhelyről, vagy bármi egyébről.

Az ehhez szükséges, hektárban kifejezett földterületet nevezik ökológiai lábnyomnak, vagyis azt a földterületet, ami az adott egyén, család, vállalkozás, ország ellátásához, energia-, étel-, vízszükségleteinek fedezéseihez szükséges.

Hat tényezőből tevődik össze az ökológiai lábnyom, ezen területek összessége adja ki az értéket:

  • szén lábnyom – a különböző fosszilis energiahordozók elégetéséből származó CO2 elnyeléséhez szükséges erdőterület
  • legelő lábnyom – a hús, tej és tejtermék, valamint bőráru igények kielégítésére elegendő haszonállatokhoz szükséges terület
  • erdő lábnyom – az egy évre elegendő fa- és papíráru, tűzifa kitermeléséhez szükséges erdőrész
  • halászati lábnyom – az éves tengeri és édesvízi hal fogyasztáshoz, valamint annak visszatermelődéséhez szükséges vízterület
  • szántó lábnyom – a gabonafogyasztáshoz, takarmányozáshoz elegendő mezőgazdasági terület
  • beépített területek – a mindennapokhoz szükséges infrastruktúra területe utak, lakások, munkahelyek, erőművek, tározók nagysága

Ha mindezeket összeadjuk, akkor kapjuk meg a vizsgált alany (ember, szervezet, vállalkozás, egyéb) ökológiai lábnyomát.

Ez a terület 1961-ben még csak 0,8-0,9 hektár volt, a 21. század első évtizedeire azonban már 2,2 hektárra nőtt.

Ez is mutatja, hogy milyen mértékben változtak a társadalmak fogyasztási szokásai, köszönhetően a tömeggyártás és ipari kitermelés előretörésének.

Azaz 50-60 év elegendő volt ahhoz, hogy az átlagos lábnyom több, mint a duplájára nőjön.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Aggasztó tempó

Aggasztó tempó

A 2,2 hektár átlagos ökológiai lábnyom azért nyomasztó, mert a föld hasznosítható területeit számításba véve ennek a számnak nem lenne szabad nagyobbnak lennie, mint 1,8 hektár.

Ez azt jelenti, hogy jóval nagyobb a fogyasztás mértéke, az energiafelhasználás, a hulladéktermelés, mint amennyit a Föld vissza tud termelni.

Minden újabb évben egyre hamarabb érkezik el az a nap, amikor az emberiség már elhasználta az arra az esztendőre eső, még fenntartható mennyiségű erőforrást.

Vagyis fokozódik annak a mértéke, hogy mennyivel közelebb kerülünk ahhoz, hogy anyabolygónk már ne tudjon bennünket eltartani, és fellépjen a globális nélkülözés.

Sokan kritizálják az ökológiai lábnyom elméletét, mivel nem vesz figyelembe bizonyos tényezőket, átlagokat számol, statisztikai adatokra alapoz egyének helyett, de mint azt az elején kijelentettük: ez nem egy egzakt, tudományos adat, csupán egy mutatója annak, hogy ki mekkora terhelést jelent a természetre nézve.

Vannak olyan tevékenységek, melyek alig járnak ökológiai lábnyommal, míg mások szükségszerűen sokkal nagyobbal, így elvileg kiegyensúlyoznák egymást, de sajnos a tendencia növekvő, így az egyensúly is jó ideje felborult.

Ha nem szeretnéd, hogy a Te vállalkozásod lábnyoma egyre növekedjen, akkor érdemes néhány dolgot megfontolni, újraértékelni.

Zöldebb cég, boldogabb jövő

Zöldebb cég, boldogabb jövő

Egy modern, felvilágosultan gondolkodó cégvezető odafigyel arra, hogy környezettudatos és fenntartható legyen a tevékenysége, igyekszik minimalizálni a károsanyag-kibocsájtását.

Viszont sokan tanácstalanok, hogy hol is lehetne elkezdeni a folyamatot, ezért a Bloomberg 5 pontban összegezte, hogy mik lehetnek azok a lépések, melyekkel környezettudatosabbá lehet tenni egy vállalkozást.

1. A kibocsájtás mértékének mérése

Ha egy cég, vállalat folyamatosan nyomon követi az általa kibocsájtott káros anyagok mértékét, azzal egyrészt naprakész, másrészt az okait is megtalálhatja a problémának.

A folyamatos mérés mellett a publikálás is egy eszköz lehet, hiszen így a célközönség elé tárhatod a tényeket, majd az ahhoz képesti fejlődést, így többek szimpátiáját nyerheted el.

2. Hatékonyabb energiahasználat

Ahhoz, hogy egy cég egyszerre tudjon változatlan hatékonysággal működni, és mellette még spórolni is tudjon úgy, hogy környezettudatos marad, a legjobb módszer, ha energiatakarékos világítótesteket alkalmaz.

Ha a világ összes cége energiatakarékos izzókra váltana, akkor 94000 milliárd dollárt lehetne globálisan megspórolni, és 403 millió köbméter szén-dioxiddal kevesebb kerülne a légkörbe.

Ezek mellett a régi, áramzabáló gépek és eszközök modernre cserélése is segíthet, mert a beruházást követően a termelékenység is megnőhet.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

3. Megújuló energiára váltás

Megújuló energiára váltás

Ennek két módja van: a megtermelés és a felvásárlás.

Egyre több és több cég dönt úgy, hogy a zöldenergiához fordul az áramszükségleteik fedezésére, akár biomassza, akár napelem, vagy szélturbina formájában.

Mind közül a napelem rendszerek a legnépszerűbbek, hiszen az előállításán kívül semmilyen káros anyag kibocsájtásával nem jár, csendes, és jó a hatékonysága.

Ezen kívül a megtérülési ideje is rövid a ráfordítandó összeghez képest, és pályázatok is előfordulnak, legutóbb például kkv-k számára volt ilyen.

4. Zöld energia vásárlása

A vásárlás a másik út, ilyenkor a szolgáltatóval kell megegyezni, hogy zöld forrásból származó áramot szeretnél használni, ezzel csökkentve a szén-dioxid kibocsájtást, és növelve az igényt a megújuló energia termelésére.

Kimondottan zöldáram vásárlása egy cég, vállalkozás számára a lehetőség mellett nagyszerű üzenet is, főleg, hogy egyre többen fordulnak ebbe az irányba.

5. Energiatárolás

A vállalkozások számára, ahol folyamatos energiaigény van, a megújuló források, mint a nap és a szél, kiváló befektetés akkumulátorokat vásárolni.

Egy korszerű, nagy teljesítményű akkumulátorpark fedezheti azt az áramot, amíg a napelem éjszaka nem termel, vagy szélcsendes az idő.

Így sokkal tovább és hatékonyabban lehet felhasználni a zöld forrásból származó energiát.

Ha Te is kedvet kaptál, hogy vállalkozásodat környezettudatosabb irányba tereld, akkor ne habozz, kérj árajánlatot még ma, és hamarosan már a Te céged is a haladó szelleműek között lesz!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Békéscsabán nem csak épülnek, de már bővülnek is a napelemes rendszerek

Békéscsabán boldogan süt a nap a családi házakra. A napelemes rendszerek már bőszen termelik az energiát mindenkinek, akiknek mi telepítettünk!

Napelem rendszer Békéscsaba


Nagy napelem rendszer telepítések Egerben

Az egri háztartásokban már egyáltalán nem számít újdonságnak a napenergia. A fotovoltaikus rendszerek egyre több háztetőn foglalják el a helyüket.

Napelem rendszer Eger


Tatabányán is egyre több a zöld háztartás. 2 példa a helyi napelem rendszer szerelésekre

A Komárom-Esztergom megyei Tatabányán egyre többen választják a megújuló energiát. A bányászváros egyre zöldebb!

Napelem rendszer Tatabánya


Napelemes rendszerek kerültek kivitelezésre Nagykanizsán

A nagykanizsai háztartásokban egyre elterjedtebb a megújuló energiafelhasználás. A napelemes rendszerek már egyáltalán nem számítanak újdonságnak Zala megyében.

Napelem rendszer Nagykanizsa


Veszprémben egyre több napelemes rendszer kerül kiépítésre

A veszprémi háztartások gondolnak a jövőjükre, így az áramot már napelemes rendszerekkel termelik. A megyeszékhelyen hódít a napenergia.

Napelem rendszer Veszprém


Komplett napelem rendszer kivitelezések Zalaegerszegen

Zalaegerszegen már nem csak a természet élvezi a napsütéses órák számát, hanem a felelősségteljes háztartások napelemes rendszerei is!

Napelem rendszer Zalaegerszeg


Szolnok lakosai a napelem telepítés mellett döntenek

Szolnok, ahol a környezettudatos életmódot napelem rendszerekkel is támogatják. Egyre több az olyan háztartás, ahol az elektromos energiát a napfényből nyerik.

Napelem rendszer Szolnok


Napelem rendszerek szerelése a soproni háztetőkre

A soproni lakosság a megújuló energiát részesíti előnyben. A napelemes rendszerek használata egyre népszerűbb.

Napelem rendszer Sopron


Komplett rendszer kiépítés és telepítés Érd háztartásaiban

Az érdi lakosok a napelemek mellett döntenek, ha energiatermelésről van szó. Egyre több az olyan háztartás ahol zöld energiát használnak a lakók.

Napelem rendszer Érd


Győrben és környékén nem hezitálnak, ha napelem rendszer kiépítésről van szó

Hagyományos és félcellás napelem rendszerek kerültek kiépítésre Győrben és környékén.

Napelem rendszer Győr


Egyre több napelem rendszert telepítenek Kecskeméten

Kecskeméten tudják, hogy ha napelemekről van szó, akkor csakis a minőségben lehet megbízni.

Napelem rendszer Kecskemét


Három nyíregyházi család, akik már boldog napelem tulajdonosok

A tudatos nyíregyházi családoknak már nem fáj a fejük a villanyszámla miatt. A megoldás a napelemekben rejlik.

Napelem rendszer Nyíregyháza


4 kW-os napelem rendszerek kiépítése Székesfehérváron

Egyre több háztartás használ megújuló energiát Székesfehérváron. A királyok városa a zöld energiát választja.

Napelem rendszer Székesfehérvár


Szombathely zöldül, avagy napelem telepítések a Vas megyei háztartásokra

A szombathelyi háztartások gondolnak a jövőjükre: az energiát már napelemekkel termelik.

Napelem rendszer Szombathely


Komplett napelem rendszerek telepítése, kiépítése Budapest különböző kerületeiben

Budapesten is teret hódít a megújuló energia. A fotovoltaikus rendszerek egyre több ház tetején felbukkannak, hogy energiát termeljenek a lakóinak.

Napelem rendszer Budapest


Debrecenben is kiépítésre és telepítésre kerülnek a SHARP napelemek

Egyre többen választják a megújuló energiát Debrecenben. A Tiszántúlon is teret hódít a zöld energia!

Napelem rendszer Debrecen


Új napelemes rendszerek telepítése, szerelése, és meglévők bővítése Miskolcon

Miskolcon is teret hódít a megújuló energia. Egyre több napelemes rendszer kerül telepítésre a történelmi városban.

Napelem rendszer Miskolc


Pécsen is egyre több helyen telepítésre, kiépítésre kerülnek a napelemes rendszerek

Pécs lakói igent mondanak a zöld energiára! Egyre több háztartásban jelennek meg a napelemes rendszerek.

Napelem rendszer Pécs


A szegedi háztartások napelem rendszer telepítésébe, építésébe kezdtek

Szegeden is egyre többen válnak zöld családdá! A napelem rendszer már nem számít olyan kiváltságos dolognak, mint régen.

Napelem rendszer Szeged