Továbbra is a napelem rendszer az egyik legjobb költségcsökkentő, de önmagában vajon elegendő?

Továbbra is a napelem rendszer az egyik legjobb költségcsökkentő, de önmagában vajon elegendő?

Ha spórolásba, takarékoskodásba kezdenek, azt általában az emberek nem azért teszik, mert nincs semmi jobb dolguk.

És mi az, ami a friss kimutatások szerint igen jelentős kiadásokat jelent a családok számára minden évben, az őszi-téli időszakban fokozottan?

Bizony, a lakóhely fenntartásának költségei.

Ennek nagy részét elsősorban a fűtés és az áramhasználat teszi ki, hiszen ha ezek a rendszerek korszerűtlenek, sőt, maga az épület sincs a topon, akkor a költségek igen hamar megugranak.

Sokak esetében ez egy 22-es csapdája, mivel a magas fenntartási költségek mellett képtelenek felújításra félretenni, így viszont marad a magas rezsi, amit mindenképpen ki kell fizetni.

De vajon létezhet kiút ebből a körforgásból?

Épületes kritika

Épületes kritika

A Magyarországon jelenleg megtalálható, körülbelül 2.8 millió családi ház 80%-a energetikai szempontból alulteljesít vagy nem felel meg a normális szintnek.

Ez többek között azt eredményezi, hogy a korszerűtlen épületek lakói sok esetben éves jövedelmük 34%-át is rákölthetik csak a rezsire.

A lakók, családok viszont legtöbbször nem csak emiatt, hanem egyébként is nehéz anyagi körülmények között élnek, a napi fogyasztás mellett nincs lehetőségük spórolni, tartalékolni.

Egy-egy energiahatékonysági vagy zöld beruházás pedig akkora plusz terhet róna rájuk, ami anyagi katasztrófába taszítaná őket.

Sok esetben viszont van lehetőség az ingatlanfejlesztési célú beruházásokat hitelből fedezni, néha már 10% önerővel is, ami az ilyen téren rászoruló családoknak hatalmas segítség.

Ám számukra az efféle pályázatok, támogatások néha elérhetetlenek, például a tájékozottság hiánya miatt, vagy, mert az a tíz százalék is meghaladja a forrásaikat.

Éppen ezért érdemes gyakran figyelni a lehetőségeket, esetleg állami, önkormányzati támogatásért folyamodni, hiszen a ház, lakás korszerűsítése, energiatakarékossági fejlesztése hosszú távú beruházás, amit rendszerint csak egyszer kell elvégezni.

Onnantól kezdve pedig, hogy csökkent a rezsiköltség, máris szabadult fel forrás a kedvezményes vagy kamatmentes hitel törlesztésére.

Árajánlatkérés itt!

A hő útját állni

A hő útját állni

Az egyik legalapvetőbb ilyen energetikai fejlesztés, amit megtehetsz a házad és a pénztárcád érdekében, az a hőszigetelés készíttetése.

Hazánkban nagyjából négymillió olyan lakás van, ami energetika szempontjából korszerűsítésre szorulna.

Ennek első és legfontosabb lépése az utólagos hőszigetelés, a hőveszteség minimalizálása érdekében.

A legtöbb esetben ennek a legfőbb anyaga, eszköze a 16-20 cm vastag EPS szigetelő lap, mellyel az épületek külsejét kell bevonni, lehetőleg teljes egészében.

Ha szakszerűen és megfelelően van a külső szigetelés felrakva, akkor az akár 40%-kal is csökkentheti a hőveszteséget, ezzel együtt pedig a fűtési költségeket.

Minél több hőt képes egy lakás magába zárni, annál kevesebb energia kell a felmelegítéséhez és a hőfok szinten tartásához.

Viszont a külső szigetelés mellé fontos, hogy a nyílászárók is legyenek vagy újak, vagy felújítottak.

Egy hézagos, szelelő ablak vagy ajtó egy hőszigetelt ház esetén a rés a pajzson, ha pedig az összes nyílászáró átereszt, akkor ugyanúgy az utcát fűtöd.

Igaz, az ablakok és ajtók cseréje nem egy olcsó mulatság, de ha nem teljes egészében használhatatlan, százéves darabokról van szó, akkor a felújítás és a hőszigetelő csíkkal való kiegészítés is sokat számít.

Ezen kívül a plafont is befedhetjük polisztirolhab-lapokkal, így a tetőtérbe jutó hőnek is útját állhatjuk, tovább csökkentve a veszteséget.

A fűtésre költött összeg akár a felére is csökkenhet szigetelés után, plusz a kedvezőbb energetikai besorolású ingatlannak az értéke is jóval nagyobb.

És a megfelelő hőtartás igen fontos tényező például a napelemes rendszereknél.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy e nélkül ne lenne működőképes a fotovoltaikus rendszer, azonban jelentősen képes javítani a hatásfokán.

A nap energiájával spórolni

A nap energiájával spórolni

A napelemes rendszer nem véletlenül olyan népszerű, sőt, egyre népszerűbb mind a lakosság, mind a beruházók körében.

Polgári felhasználása esetén, ha megfelelően van kalibrálva, akkor akár a teljes éves fogyasztást is megtermelheti egy rendszer egy családi ház számára, ezzel megszűntetve, vagy minimálisra csökkentve az elektromos áramra áldozott összegeket.

Igaz, hogy nem egy filléres beruházás, szó se róla, de miután megtérült a befektetés, onnantól kezdve tovább erősödik az ingatlan és a benne lakók függetlensége az áramszolgáltatótól.

Ráadásul a napelemes fejlesztésekre pályázat, kamatmentes „ingyen hitel” is bárki számára elérhető, aki képes 10% önerőt biztosítani hozzá.

A visszatérítendő támogatásokkal a rendszer árának kifizetése egy összeg helyett elosztható akár tíz, sőt, húsz évre is, részletekben, így drasztikusan csökkentve a felhasználókra nehezedő anyagi nyomást.

Mindemellett az így megtermelt energiát használhatjuk fűtésre, világításra, de akár még elektromos járművek töltésére is.

Abban az esetben, ha fűteni szeretnénk a napelemek termelte energiával, úgy célszerű új, korszerű elektromos fűtőtesteket is beszerezni, hiszen a hőszigetelés mellett ezek is bőségesen képesek melegen tartani a lakást a téli hidegben is.

Ezen kívül érdemes a ház, lakás elektromos hálózatát is átnézetni, ugyanis az elavult, korszerűtlen rendszer is képes sok veszteséget okozni, mindemellett balesetveszélyes is lehet, ha már nem bírja a terhelést.

Árajánlatkérés itt!

Haladó szint

Haladó szint

Azok számára, akik már egy lépéssel előrébb járnak, kiváló választás és beruházás lehet, ha otthonukat okosotthonná alakíttatják.

Ennek a lépésnek, mindamellett, hogy már meglévő házakat, lakásokat is át lehet alakítani, a legnagyobb előnye, hogy igazán optimálissá lehet vele varázsolni az ingatlan energiafogyasztását.

Az okosotthon-rendszer először felméri, kiértékeli az ott lakók energiafogyasztási igényeit, szokásait, majd szabályozza azt, így érve el, hogy csak annyi energia fogyjon, amennyi feltétlenül szükséges.

Az egységenként, szobánként történő fűtésszabályozással, valamint a világítótestek központi, netán távolról történő irányításával rengeteg gáz és áram, ezáltal pedig pénz spórolható meg.

Ha a rendszer felméri, hogy melyek a leginkább használt helységek, és melyek azok, amik kevésbé, akkor be tudja állítani, hogy a kevéssé preferált szobák például alacsonyabb hőfokon maradjanak.

Vagy például az alvási időszakban lejjebb veszi a fűtést, és egész addig alacsonyabban tartja, amíg délután, este meg nem jönnek a lakók.

Nincs többé égve maradt villany, vagy feleslegesen túlfűtött szoba, csak annyi, amennyire szükség van.

Futurisztikus technológia

Milyen lenne egy önfűtő szoba, lakás, ahol csak a hőmérsékletet kell beállítani, és perceken belül jó idő lesz?

Nos, a tavalyi évben egy magyar fejlesztés került bemutatásra, a fűtő falfesték, ami már igen közel áll a futurisztikus jövőhöz.

Törpefeszültséget alkalmazva a rendszer infrasugárzással működik, vagyis a tárgyakat melegítve fűti fel a helységet.

Egy 6 négyzetméteres, ilyen bevonattal rendelkező felület kellemesen kifűt egy 60-70 négyzetméter területű lakást, nem nagyobb költségen, mint egy elektromos fűtőrendszer.

A biztonság is kiemelt szempont volt a fejlesztésnél, az égési sérülés kizárt, és beázás esetén sem keletkezik károsodás a festék szerkezetében.

Ha Te is szeretnél faragni a fenntartási költségeken, és már testileg-lelkileg-ingatlanilag is készen állsz rá, akkor kérj árajánlatot, és lépj szintet a tudatos, alacsony fogyasztású lakás felé!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.