Pályázattal és anélkül is egyre csak terjed a napelem Magyarországon

Pályázattal és anélkül is egyre csak terjed a napelem Magyarországon

Korábban is többször beszámoltunk már róla, hogy nem csak a lakosság, hanem intézmények, önkormányzatok, vállalatok is igyekeznek az élet napos oldalát nézni.

A napelemek egyik csodálatos tulajdonsága, hogy egyaránt telepíthetőek régi és új épületre is, ezért nem csak új beruházásoknál, frissen létrehozott intézmények kapcsán, hanem felújításokkor, fejlesztéseknél is egyre gyakrabban fordulnak elő.

Az, hogy a közszféra is ilyen intenzitással igyekszik kihasználni a fotovoltaikus technológia vívmányait és előnyeit, egyszerre példa értékű és iránymutató.

Mindamellett, hogy a polgári lakosság körében egyre nagyobb tömeg büszkélkedhet el azzal, hogy napelem rendszer boldog tulajdonosa, immáron a közhasznot is számos helyen szolgálja.

Az utóbbi hetekben több olyan kivitelezés is megtörtént, vagy folyamatban van, melyek már rövid távon is jelentősen hozzá fognak járulni számos ember mindennapjaihoz.

Legyen szó akár oktatási intézményről, áruházról vagy naperőműről, az biztos, hogy kár nem keletkezett az ilyen irányú fejlesztésükkel.

Egyetemes felhasználás

Egyetemes felhasználás

A Szegedi Tudományegyetem nemrég adta hírül, hogy az energiaköltségeik csökkentése érdekében több részből álló, hálózatra kapcsolt napelemes rendszert telepítettek az épületkomplexum tetején.

A panelek az egyetemhez tartozó Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Reumatológiai Klinika tetőzetén kaptak helyet, ahol a tervezés során figyelembe vették egyrészt a szerkezet felépítését, hogy az árnyékhatást a lehető legkisebbre tudják csökkenteni, valamint a tető felületét, hogy maximálisan ki lehessen használni minden rendelkezésre álló négyzetmétert.

Előtte az SZTE teljes egészében hálózati elektromosságot használt, ami jelentős költségekkel járt, tekintve, hogy a kutatásokhoz és az oktatáshoz egyaránt jelentős mennyiségű energiára van szükség.

Árajánlatkérés itt!

Minden pénz a pályázaton keresztül érkezett

A dolgok szerencsésen jöttek ki, ugyanis a pályázat feltételei alapján az egyetemnek nem kellett önerőt biztosítania a projekthez, így a fejlesztésre 100 millió forint állt rendelkezésükre.

A beruházás alapvető célja az volt, hogy az intézmény villamos energia szempontjából önellátó legyen, tehát az éves szinten a fogyasztott és visszatáplált villamosság szaldója alapján kereskedelmi forgalmú áramtermelés ne történjen.

A telepített rendszer összteljesítménye 155,2 kW, ami az egyetem belső, 0,4 kV-os hálózatát látja el árammal.

E lépéssel további néhány évre bebiztosították maguknak a „Magyarország legzöldebb egyeteme” képzeletbeli címet, hiszen a korábbi törekvéseik mellett így abszolút a megújuló energia használóinak élvonalába léptek.

Szegvári összefogás

Szegvári összefogás

Június közepén adták át Szegváron annak a két üzletháznak az egyikét, melyet a Hunor Coop Zrt. és a település önkormányzata együttes erővel újított fel.

Az épület szerkezete 43 éves, így jócskán ráfért már a felújítás, hogy ismét a régi fényében tündököljön.

A renoválás és fejlesztés egy érdekes koprodukció eredménye, hiszen nem sokszor hallani olyasmiről, hogy a településvezetés és egy magáncég részben kereskedelmi, részben pedig közhasznú célért fog össze.

A cél egy megújult, környezetbarát üzletház volt, ahol a vásárlók igazán jól érzik magukat.

Gémes László, Szegvár polgármestere hangsúlyozta, hogy az összefogáson volt a hangsúly, mivel az önkormányzat nem teremt munkahelyeket, ezért minden olyan kezdeményezést támogatni kell, amely ezt megteszi.

A megállapodás úgy szólt, hogy a Hunor Coop biztosította az építkezéshez szükséges anyagot, az önkormányzat pedig a munkaerőt.

Így az épület felújításán túl a közeli járdaszakaszt is rekonstruálták, valamint új parkolót és biciklitárolót is építettek.

Árajánlatkérés itt!

Itt is a napelemes pályázat segített

Itt is a napelemes pályázat segített

A munkálatokhoz hozzá tartozott egy 100 millió forintos energetikai beruházás is, melyet a cég pályázaton nyert pénzből finanszírozott.

Ennek keretében mind Szegváron, mind pedig a szeptemberben átadásra kerülő, Szentesen megépülő iker-áruház tetején napelem rendszer is épült.

A szegvári áruház tetőzetén egy 35 kW teljesítményű mini-erőművet telepítettek, amely a létesítmény áramfogyasztását szinte teljes egészében fedezi.

Az így önfenntartóvá vált áruház tehát nem csak szemet gyönyörködtető a vásárlók számára, de környezetbarát is, hozzájárul a káros, üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkentéséhez.

Van, akinek még pályázat sem kell a napelemek telepítéséhez

Van, akinek még pályázat sem kell a napelemek telepítéséhez

Júniusban komoly naperőművet helyeztek üzembe a Nógrád-megyei Hugyag településen.

A beruházó a hazai Pannon Green Power Kft. volt, és teljes egészében saját tőkéből fedezte az 1,2 milliárd forintos költségeket.

Pócs István, a vállalat fejlesztési igazgatója kifejtette, hogy a 2015-ben alapított cég legfőbb célkitűzése, hogy csak és kizárólag saját tőkéből valósítsanak meg megújuló energiát hasznosító létesítményeket, naperőműveket.

Itt sem tettek másként, hiszen az 5,5 hektáros területen felépült erőműhöz semmilyen pályázati pénz vagy állami támogatást nem vettek fel, abból gazdálkodtak, amijük van.

A fotovoltaikus erőmű teljesítménye 2,9 MW, így 1750 háztartás áramfogyasztását képes ellátni, ami jóval túl is haladja a település 840 fős lélekszámát.

A szerződés szerint a megtermelt elektromos áramot a Kötelező átvételi rendszeren keresztül a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. fogja átvenni 25 éven keresztül, és ki tudja, hogy meddig hosszabbítják meg a megállapodást az idő lejártával.

A kivitelezést is magyar cég, a debreceni székhelyű Pearl Enterprises Kft. végezte, tehát elmondhatjuk, hogy egy teljes egészében magyar projekt fejeződött be és indult el sikeresen.

Borda Attila, Hugyag polgármestere még egy kis anekdotát is hozzáfűzött az átadón az örömteli eseményhez, miszerint ő és a Pannon Green vezetői egy konferencián találkoztak, ahol felajánlotta a szóban forgó területet, és néhány nap múlva meg is kezdődött a közös munka.

Mint azt már korábban máshol is láthattuk, egy hasonló naperőmű megépüléséhez a két legfontosabb feltétel a terület és az önkormányzat támogatása, így pedig, hogy mind a kettő adott volt, úgy mehetett minden, mint ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

Remélhetőleg a jövőben is lesznek hasonló települések, melyek együttműködőek és rendelkezésre bocsájtják a rendelkezésükre álló, kihasználatlan földterületeket hasonló célra.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.