Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Minden területen megjelenik a napelem hazánkban

Minden területen megjelenik a napelem hazánkban

Forrás: lokal.hu

Amilyen az év eleje

Magyarországon van egy olyan mondás, hogy amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is.

Hogyha ez hónapok esetén is állja a helyét, akkor nagyon jó helyzetben voltunk néhány évvel ezelőtt: 2018 januárjában több napelemes projekt is befejeződött hazánkban, amiknek már akkor is láthattuk az eredményeit, és még ennél is több került kilátásba.

Külön öröm az, hogy ezek a fejlesztések mind eltérő iparágakban valósultak meg: van jó hír a mezőgazdaságból, a közoktatásból és természetesen az energiaszektorból is, így láthatjuk, hogy Magyarországon is minden területen felismerik a napenergia áldásos hatásait.

A sok nemzetközi siker mellett így ideje arra fordítanunk a figyelmünket, hogy mi történt hazánkban, főleg, hogy ezek lesznek azok a fejlődések, amik miatt a jövőben már nekünk is könnyebb lesz a saját napelemes rendszerünket használni.

Több napelem az iskolákban

Több napelem az iskolákban

Forrás: nyiregyhaza.lutheran.hu

Az egyik legfontosabb terület, ahol a napelemek egyre szebb és szebb sikereket érnek el, az a közoktatás.

Az, hogy a gyerekek olyan helyen tanulhatnak, ahol testközelben találkozhatnak a napelemek jótékony hatásaival, az egyik legfontosabb tényező a tudatos, környezetbarát szemléletmód kialakításában.

Ami pedig ennél is kézzelfoghatóbb, az az, hogy 7 újabb magyarországi intézmény – hat Szombathelyen és egy Nyíregyházán – csökkentheti az elektromosságra fordított kiadásait a nap sugarait felhasználva.

A Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrumnak rögtön hat épületében adhattak át napelemes rendszer 2018 januárjában, melyek teljesítménye 20 és 47,5 kW között van.

A 140 millió forintos beruházást teljes egészében az Európai Unió Kohéziós Alapja és a magyar állam finanszírozta, így az iskolákra plusz költség nem hárult: mostantól azonban 8-10 millió forint energiadíjat is megspórolhatnak évente.

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium egy 2013 óta tartó projektre tehette fel a pontot a 2018 január végén befejezett, összesen 210 napelemből álló rendszerével.

Az iskola felújítása során mindenhol figyeltek a környezettudatos kialakításra, ezért is kerültek előtérbe a napelemek.

A fejlesztés során olyan megoldásokat is alkalmaztak, mint az esővíz összegyűjtése, a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése, vagy talajszondák telepítése, melyek 18-20 fokos vizet szállítanak folyamatosan a mélyből, ami nyáron hűtésre, télen fűtésre használható.

Mindezek hatását pedig egy modern informatikai rendszer segítségével monitorozzák, melynek adataiból már most is kitűnik, hogy az intézmény villanyszámlája a felével, a fűtésszámlája pedig a harmadával csökkent.

Források a kórházak számára is

Források a kórházak számára is

Forrás: veol.hu

Több mint félmilliárd forintnyi támogatást sikerült elnyernie a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórháznak különböző európai és hazai pályázatokon, amit az intézmény vezetősége bölcsen a megújuló energiaforrások kihasználására fordított.

Az összegből a kórház épületeinek tetején összesen 1100 darab napelemtábla került elhelyezésre, melyek évenként 11 millió forintnyi energiát állítanak elő (miközben 128 tonna szén-dioxid termelését váltják ki), így nagyban hozzájárulnak az egészségügyi intézmény kiadásainak csökkentéséhez.

Egy kórháznak a rengeteg modern orvosi eszköz miatt jellemzően nagyon magas elektromos számlákkal kell szembenéznie, így egy ilyen fejlesztés nagyban segíti a működésüket, és több pénz felhasználását teszi lehetővé a gyógyítás céljára.

Százhalombattán az egyik legnagyobb magyar napelem park

2018 októberében megkezdhette működését az a százhalombattai naperőmű, mely 40 hektáron, 76 ezer napelemmel összesen 17,6 MW teljesítménnyel működik, ezzel felkerülve Magyarország legnagyobbjainak listájára.

A MET Dunai Solar Park állami támogatás bevonása nélkül fog készült el, és kilencezer háztartás energiaszükségletét képes fedezni.

Fontos tényező, amit a MET Csoport is felfedezett, amikor a beruházás mellett döntöttek, hogy a napelemparkok építése amellett, hogy globális szinten is egy fontos energiaipari cél (hisz a zöld energiaforrások felhasználása az egész világ számára előnyös), az üzleti világban is megállja a helyét, és tökéletes kiegészítése a hagyományos gáz- vagy széntüzelésű erőműveknek.

Ez számunkra jó hír, hisz ha a napelemek tényleg ennyire megérik a telepítést, akkor biztosan számíthatunk rá, hogy egyre több lesz belőlük – másrészről arra is bizonyíték, hogy magánszemélyként is megérik a beruházást.

A MET Csoport ezzel a beruházással már rögtön bekerült a magyarországi köztudatba, de még nagyobb szabású terveik vannak későbbre is: összesen 50-100 MW teljesítményű napelemparkot akarnak a jövőben Magyarországon telepíteni, amellyel a kelet-közép-európai térség egyik legfontosabb megújuló energiaforrásává vállnak majd.

A környezet pedig ujjong: ha már az első park is majdnem évi 9000 tonna CO2 kibocsátást szüntet meg, a teljes terv megvalósításával biztosan egy zöldebb jövő előtt állunk.

A mezőgazdasági területek se lesznek kihasználatlanok

Lázár János miniszter bejelentése után abban is biztosak lehettünk, hogy a mezőgazdasági termelők se maradnak ki a napenergia egyre növekvő felhasználásából.

A magyar állam ugyanis segíti azokat a gazdákat, akik részt vesznek a kormány napelemes parkok létrehozását célzó terveiben.

Az elképzelések szerint a jövőben összesen 3000, egyenként 0,5 MW-os park fog felépülni, darabonként 1-1 hektárnyi földterületen, melyek biztosításáért a gazdák kedvezményes hiteleket és földvásárlási lehetőséget kaphatnak.

Mindennek a célja – Lázár János szavai szerint, – hogy az ország szuverenitását erősítsük, és a jövőben a napenergia felhasználása teljes egészében felválthassa a külföldi importot, ezzel az olcsóbb és ellenőrizetten környezetbarát megoldásokat pártolva.

Magyar startup készített újrahasznosított műanyagból napenergiát

Magyar startup készített újrahasznosított műanyagból napenergiát

Forrás: prologis.com

Ha fából vaskarikát még nem is, de egy magyar startup már képes volt újrahasznosított műanyagból készült napelemekkel energiát előállítani.

A Platio vállalkozás a Prologis Park Budapest-Harbor logisztikai parkban hozott létre egy elektromos autók töltésére szolgáló töltőállomást, melynek energiaigényét a járdába épített, újrahasznosítással készült napelemek biztosítják.

Napsütés mellett ez összesen 720 watt zöld energiát jelent, melyet, ha nem áll bent egy autó se a töltőállomás, a közeli irodaházak is hasznosítani tudnak.

Bár a járólapokba szerelt napelemek nem mondhatóak új találmánynak, a világ legtöbb helyén még mindig gyerekcipőben jár ez a technológia – a magyarországi fejlesztés pont ezért jelent nagy lépést, hisz a Prologisé lett az első logisztikai park, mely ezt a zöld technológiát alkalmazza.

Mi a helyzet a magánszektorban?

Mi a helyzet a magánszektorban?

Forrás: prologis.com

Nagyon sok példát láthattunk arról, hogy hogyan tör előre a napenergia a legtöbb magyarországi területen: az iskolák és kórházak új napelemes rendszerekbe ruháznak be, az üzleti és az állami világ is felismeri a technológia fontosságát, valamint a startupok is egyre forradalmibb újításokat találnak ki.

De mit jelent mindez nekünk, magánembereknek?

Hosszútávon azt biztosan, hogy az elektromosság ára csökkenni fog – hisz nem véletlenül alkalmazzák a nagyon gazdaságos napelemes megoldásokat – és biztosak lehetünk benne, hogy amit felhasználunk, az környezetbarát forrásokból származik.

Ez azonban lassú folyamat, és biztos, hogy amíg nem történik meg az átállás országos szinten, addig nem is fogunk belőle sokat tapasztalni.

Azt azonban láthatjuk, hogy már minden területen a napenergiáé a jövő, és hogyha mi is gyorsan akarunk olcsó és zöld energiához jutni, akkor az eszközünk megvan hozzá, hogy csatlakozzunk az új irányhoz.

Ezek az újítások ugyanis bármely családi házon megvalósíthatók úgy, hogy még a költségektől se kelljen félni: ahogy mi is megmutattuk, egy napelem rendszer gyakran már néhány év alatt teljes egészében visszahozza az árát!

A kérdés már csak az lesz, hogy mikortól akarunk csatlakozni a környezetünkhöz, és mi is ingyen kapni az elektromosságot?

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Egész települések választják a napenergiát Magyarországon

Egész települések választják a napenergiát Magyarországon


Friss hír: magyar származású cég fejleszt napelemes tetőcserepet

Friss hír: magyar származású cég fejleszt napelemes tetőcserepet


Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak

Óriási hazai napelem beruházások – és a jogszabályok, amik előttünk állnak


Napelemeket a magyar otthonokba, az Unióval karöltve

Napelemeket a magyar otthonokba, az Unióval karöltve


Fordulat előtt áll a MOL?

Fordulat előtt áll a MOL?


Minden területen megjelenik a napelem hazánkban

Minden területen megjelenik a napelem hazánkban


Környezettudatos szórakozás? Naná!

Környezettudatos szórakozás? Naná!


Annyi a napelem itthon, hogy fejleszteni kell a hálózatot – és még csak most épül az egyik legnagyobb naperőművünk!

Annyi a napelem itthon, hogy fejleszteni kell a hálózatot – és még csak most épül az egyik legnagyobb naperőművünk!


Az utóbbi idők legkomolyabb hazai napelem telepítései

Az utóbbi idők legkomolyabb hazai napelem telepítései


Mi a helyzet a magyar napelemes burkolattal?

Mi a helyzet a magyar napelemes burkolattal?


Napelemes kukorica

Kórházak a napenergia útján


A magyar napelemes autó a 3. legjobb Európában 2018-ban

A magyar napelemes autó a 3. legjobb Európában 2018-ban


Eddig nem voltunk erősek megújulókból – de Magyarország most behozza a lemaradást

Eddig nem voltunk erősek megújulókból – de Magyarország most behozza a lemaradást


Több 10 millió forintot spórol minden évben Kiskunfélegyháza a napelemeivel

Több 10 millió forintot spórol minden évben Kiskunfélegyháza a napelemeivel


Annyi a naperőmű itthon, hogy megint előkerült a napelem adó kérdése – de most sem kell félni

Annyi a naperőmű itthon, hogy megint előkerült a napelem adó kérdése – de most sem kell félni


2018 eredményei, és 2019 napelemes tervei

2018 eredményei, és 2019 napelemes tervei


Elkészült a lista, hogy mit kell tennie a zöld energiáért Magyarországnak

Elkészült a lista, hogy mit kell tennie a zöld energiáért Magyarországnak


Szentendre a nemzetközi napelemes-ház építő verseny 2019-es állomásának rendezője

Szentendre a nemzetközi napelemes-ház építő verseny 2019-es állomásának rendezője


Hol tart Magyarország a napelemes beruházásokkal?

Hol tart Magyarország a napelemes beruházásokkal?


Környezetbarát energia – már az önkormányzatok számára is egyre csábítóbb

Környezetbarát energia – már az önkormányzatok számára is egyre csábítóbb


Kórházak a napenergia útján

Kórházak a napenergia útján


A közeljövőben tovább csökkenhet a napelemes rendszerek ára – tarts Te is lépést az újdonságokkal!

A közeljövőben tovább csökkenhet a napelemes rendszerek ára – tarts Te is lépést az újdonságokkal!


Dunántúli projektek – fejleszt az ország nyugati fele is

Dunántúli projektek – fejleszt az ország nyugati fele is


2019 áprilisában rekord dőlt a napenergia-termelésben

2019 áprilisában rekord dőlt a napenergia-termelésben


Májusban elfogadták: június közepén új állami napelem-pályázatok indulnak kis- és középvállalkozások számára 2019-ben

Májusban elfogadták: június közepén új állami napelem-pályázatok indulnak kis- és középvállalkozások számára 2019-ben


Még az utolsó három hónapban sem volt megállás 2018-ban a napelem rendszerek telepítésében

Még az utolsó három hónapban sem volt megállás 2018-ban a napelem rendszerek telepítésében


Sem a hazai, sem pedig a külföldi tőke nem tétlen hazánkban

Sem a hazai, sem pedig a külföldi tőke nem tétlen hazánkban


Pályázattal és anélkül is egyre csak terjed a napelem Magyarországon

Pályázattal és anélkül is egyre csak terjed a napelem Magyarországon


Önfenntartó kecskefarm és megvalósult álmok

Önfenntartó kecskefarm és megvalósult álmok


10.754 új naperőmű az országban és ebből 8.902 a magyar családoké!

10.754 új naperőmű az országban és ebből 8.902 a magyar családoké!


Napelemes robotkutya, és a bővülő erőműpark

Napelemes robotkutya, és a bővülő erőműpark


Továbbra is a napelem rendszer az egyik legjobb költségcsökkentő, de önmagában vajon elegendő?

Továbbra is a napelem rendszer az egyik legjobb költségcsökkentő, de önmagában vajon elegendő?


Ismét rekordot döntött a hazai napenergia

Ismét rekordot döntött a hazai napenergia


Szupermodern iskola Miskolcon, és az első aktívház Pécsett

Szupermodern iskola Miskolcon, és az első aktívház Pécsett


Hogyan lehet kisebb vállalkozásod ökológiai lábnyoma?

Hogyan lehet kisebb vállalkozásod ökológiai lábnyoma?


Napelemes Európa-csúcs Győrben, és a nógrádi óriás

Napelemes Európa-csúcs Győrben, és a nógrádi óriás


15 napelem tulaj elmondja, miért éri meg napelembe fektetni a pénzed

15 napelem tulaj elmondja, miért éri meg napelembe fektetni a pénzed


9+1 idézet, ami megmutatja, mennyire fontos a magyaroknak a tiszta energia

9+1 idézet, ami megmutatja, mennyire fontos a magyaroknak a tiszta energia


Napelemek társasházakra: jobban megéri, mint gondolnánk?

Napelemek társasházakra: jobban megéri, mint gondolnánk?


Féltsük az időjárástól a napelemeket?

Féltsük az időjárástól a napelemeket?


Napelem-gyár fog épülni Kecskeméten

Napelem-gyár fog épülni Kecskeméten


Napelemes kezdeményezés az MVM Edison 2020-as nyertesei közt

Napelemes kezdeményezés az MVM Edison 2020-as nyertesei közt


Megtízszereződött Magyarországon a napelemek beépített kapacitása az elmúlt 5 évben

2015 óta, mondhatni, ugrásszerűen megnőtt a Magyarországi napelemes kapacitás. Ebben mind a lakosság, mind a nagyberuházók jelentősen rész vettek, és vesznek a mai napig.

Megtízszereződött Magyarországon a napelemek beépített kapacitása az elmúlt 5 évben


Óriási figyelem összpontosul a napelemekre – a kormány is ezzel tervez

Az energetikai helyzet miatt a napelemekre nagyobb figyelem összpontosul, mint eddig bármikor. A kormány is komolyan tervez vele, 2030-ra jelentős változások várhatók.

Óriási figyelem összpontosul a napelemekre – a kormány is ezzel tervez


Beköszönthet újra a napelemek aranykora? (Meddig kell még várni, hogy újra visszatáplálhassunk?)

Az elmúlt időszak nem várt fordulatokat hozott a napelem rendszerek terén, melyet sokan negatívan éltek meg, de a napelemek következő aranykorára nem kell sokat várni!

Beköszönthet újra a napelemek aranykora?


2023 februárjában történelmi csúcsot döntöttek a hazai napelemek

2023 februárjában olyasmi történt, ami eddig még soha: a hazai naperőművek több energiát termeltek, mint a Paksi Atomerőmű! Hogyan jöhetett össze ez a kiemelkedő rekord?

2023 februárjában történelmi csúcsot döntöttek a hazai napelemek