Az utóbbi idők legkomolyabb hazai napelem telepítései

Az utóbbi idők legkomolyabb hazai napelem telepítései

Minden hónapban figyeljük a hazai napelemes híreket, hogy ne csak a legnagyobb külföldi találmányokról, és a világrekorder naperőművekről számolhassunk be Nektek, de Magyarország zöld irányba történő lépéseiről is tudósíthassunk.

4 hazai napelemes beruházást gyűjtöttünk most össze, melyek külön-külön is figyelmet érdemelnek, ám egymás mellé állítva látható csak igazán, milyen sokat jelentenek hazánk környezettudatos megújulása szempontjából.

Az Aldi első napelemei Magyarországon

Kezdjük a múlt hónap egyik első hírével: július 2-án az Aldi soproni üzletében üzembe állították az áruházlánc első magyarországi fotovoltaikus rendszerét.

Az üzletre telepített napelemek 50kWp teljesítménnyel működnek, ami a kimutatások szerint egy év alatt 2-3 hónapnyi fogyasztáshoz elegendő energiát fog megspórolni az üzletnek.

Aki otthonosan mozog a háztartási méretű napelem rendszerek témájában, az elsőre felvonhatja a szemöldökét: hogyhogy nem 100%-os a megtérülés?

Most mindannyian képzeljünk magunk elé egy ilyen áruházat: ha csak azokra a hatalmas hűtősorokra gondolunk, amikben az élelmiszerek vannak, már a csillagos egekben tudjuk elképzelni a havi áramszámlákat.

Ilyen komoly fogyasztók esetén már a 2-3 hónapnyi ingyen áram is óriási pénzeket jelent, amiket így az Aldi más, hasonló projektekre fordíthat.

Árajánlatkérés itt!

Az Aldi nagyon zöldre vált

Az Aldi nagyon zöldre vált

Forrás: solargeneration.net

A tervek szerint a nyár végére a soproni áruház már nem lesz olyan egyedülálló, ugyanis már folyik a budaörsi Kandó Kálmán utcai üzlet hasonló felújítása is, ahol egyébként nem csak a megújuló energiaforrások kihasználására, de a meglévő fogyasztás csökkentésére is koncentrálnak majd.

Mire ez a nagy sietség?

Az Aldi 2020-ig 30%-kal akarja csökkenteni a károsanyag-kibocsátását minden üzletében, de már tavaly is komoly fejlődésbe kezdett: 2017-óta minden üzlete és logisztikai központja zöld energiát használ fel, tehát megújuló energiaforrásokból származó áramot.

Ez óriási mennyiség: évente nagyjából 47 millió kilowattóra áramot használ fel az üzletlánc, és arról, hogy ezt megújuló energiaforrásokból szerzik, zöldenergia bizonyítványt is kapnak.

A vásárlók egyébként a jövőben felújított üzletekben különféle kijelzőkön láthatják majd, mennyi energiát termel meg éppen a fotovoltaikus rendszer, és hogy ezzel mennyivel kevesebb szén-dioxidot juttatnak a levegőbe.

Egyébként az Aldi üzletei több szemszögből is jó példával járnak elöl a környezettudatosság és energiahatékonyság szempontjából:

  • a világítást többnyire LED lámpákkal oldják meg;
  • a parkolókban eközben a lámpák speciális alkonyfok mérőkkel vannak felszerelve, és így fokozatosan, a sötétedéssel párhuzamosan bocsátanak ki egyre több fényt;
  • a szellőzőrendszer csak akkor megy, amikor a levegő már elhasználódott (tehát nem fogyasztja fölöslegesen az áramot folyamatosan);
  • a hűtők „hulladék hőjét” pedig nem hagyják kárba veszni, hanem felhasználják azt az üzlet fűtésére.

9 mentőállomás kapott 1300 napelemet

Másik hírünk, hogy a Széchenyi 2020 program keretében Budapesten, Kaposváron, Egerben, Miskolcon, Kecskeméten, Szombathelyen, Szekszárdon, Tatabányán és Békéscsabán az Országos Mentőszolgálat 1-1 állomásán fotovoltaikus rendszereket telepítettek.

A beruházás 244 millió forintból valósult meg, és ennek köszönhetően a magyar egészségügy egy óriási lépést tett a megújuló energiaforrások irányába.

A fejlesztések során létrejött napelem rendszerek ráadásul ezekben az esetekben is háztartási méretű kiserőműveknek számítanak, így külön építési engedélyre sem volt szükség ahhoz, hogy a telepítés megvalósulhasson.

Árajánlatkérés itt!

A MÁV kórház kétharmada már megújulókból működik

A MÁV kórház kétharmada már megújulókból működik

Forrás: jnsz.hu

A szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet legújabb napelemes beruházásának köszönhetően egy, a teljes energiafogyasztásának 55%-át biztosító fotovoltaikus erőművet hozott létre.

A korábbi hasonló telepítések eredményeivel ezt összeadva már kijelenthető, hogy a kórház fogyasztásának nem kevesebb, mint kétharmadát immáron megújuló energiaforrásokból biztosítják, ami egészen egyedülálló teljesítmény ma Magyarországon.

A számítások szerint ennek köszönhetően a szolnoki MÁV Kórház 10 millió forintot takaríthat meg minden évben, amit aztán szabadon használhat fel további fejlesztésekhez (tervbe van még véve, hogy saját termálkútjait fizikoterápiás kezelések céljából használják fel a jövőben).

Persze mindig vannak áldozatok: a napelem rendszernek az új, fedett parkolók adtak helyet, amik így a telepítés ideje alatt messze kevesebb autónak tudtak helyet adni, mint korábban, ezért tavaly nyár óta már csak a kórház dolgozói használhatták ezeket a parkolókat: a látogatóknak az intézmény területén kívül kellett helyet találniuk.

10 jászapáti épület felújítása 78 millióból

10 jászapáti épület felújítása 78 millióból

Jászapátiban sem aprózták el a dolgot eközben, ott ugyanis 10 épületen is komoly átalakításokat hajtottak végre, a megújuló energiaforrásokat is figyelembe véve eközben.

Három óvoda, a Mentőállomás és Központi Orvosi Ügyelet, a Jászapáti Orvosi Rendelő, a Művészetek Háza, a Jászapáti Szent Imre Katolikus Általános Iskola, valamint a Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola két épülete immár napelemekkel is biztosítja áramfogyasztásának egy jelentős részét.

Mindezek mellett persze a megújulásra szánt 78 millió forintot másra is fordították, így a hő- és vízszigetelést, a nyílászárók cseréjét is ebből a pénzből fedezték, nem is beszélve a középületek akadálymentesítéséről.

Árajánlatkérés itt!

Magyarország megújul

Magyarország megújul

Nem csak az egész világot bejáró, óriási hírek lehetnek fontosak: figyelni kell a kisebb, hazai fejleményekre is, ugyanis a változás a leggyakrabban kicsiben kezdődik el.

Örömmel tekintünk a fenti négy beruházásra, mert ebből is látszik, hogy hazánk igyekszik felvenni a versenyt környezettudatosság terén Európa más országaival: a kórházak, bevásárlóközpontok, iskolák és egyéb, nagy fogyasztású épületek napelemmel történő energiaellátása is azt mutatja, hogy ez a megoldás kis és nagy méretekben is kivitelezhető.

Szeretnél csatlakozni az új trendhez, és Te is fotovoltaikus rendszerre váltanál?

Kérj tőlünk árajánlatot most, és megmutatjuk, hogyan kerülhet a Te otthonodra is fotovoltaikus rendszer!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.