Féltsük az időjárástól a napelemeket?

Féltsük az időjárástól a napelemeket?

A napelemes rendszerekről összességében kijelenthetjük, hogy nem tartoznak éppen az olcsó mulatságok közé.

Pontosan ezért is hangsúlyozzuk olyan gyakran, hogy befektetésként kell rájuk gondolni, mivel olyasmibe invesztálod ezáltal a pénzedet, ami csak némi idő elteltével hozza vissza az árát, és kezd el hasznot termelni.

De ha befektetésről van szó, szinte kivétel nélkül mindannyiunkban felmerülnek kétségek.

Valóban kifizetődik majd?

Biztos lehetek benne, hogy jó kezekben van?

Egyet tehetünk csak ebben az esetben: vigyázunk a befektetésünkre.

Igen ám, csakhogy a napelem rendszerek, különösen a panelek nem éppen arról híresek, hogy olyan könnyű lenne a mindennapos használat közben odafigyelni rájuk, nem igaz?

És van egy erő, ami semmit nem kímél, ami a szabadban van: az időjárás.

Kell-e féltenünk napelemeinket?

Kell-e féltenünk napelemeinket?

A klímaváltozással együtt a magyar időjárás is fokozatosan változik, ma már sokkal kevésbé kiszámítható, mint például egy évszázaddal ezelőtt.

Persze, régen is voltak kirívóan szélsőséges esetek, dőltek hideg- és melegrekordok, és olykor megesett, hogy az utolsó havazás áprilisra csúszott.

Azonban ennyire erős viharok és ilyen gyorsan változó időjárási szélsőségek sokkal ritkábban fordultak elő, ebben a klímaszakértők, meteorológusok és mindenki más is egyet ért.

Ezek után tehát kell-e a drága, komoly pénzbefektetéssel járó napelemeinket attól féltenünk, hogy a szóban forgó szélsőségek esetleg kárt tesznek bennük?

A válasz: igen is, meg nem is.

Alapvetően elég strapabíróra tervezték a paneleket, úgyhogy nem kell minden kisebb esőzéskor attól rettegni, hogy most fognak tönkremenni, de vannak olyan jelenségek, melyek bennük is képesek kárt tenni.

Az autónk sem képvisel éppen filléres értéket, a legtöbbünk mégis a szabad ég alatt kényszerül tárolni zárt garázs vagy feddett beálló hiányában.

Mik hát azok az időjárási tényezők, melyek esetén lehet némi félni valónk?

Árajánlatkérés itt!

Kemény fagy

Kemény fagy

A fagyokról tudjuk, hogy mind az épített, mind pedig a természetes dolgokban képesek komoly károkat okozni.

Egy egész éves gyümölcstermést is képes tönkretenni, ha olyankor jön, amikor a fák már kibontották virágaikat, komoly fejfájást okozva ezzel a termesztőknek.

Az ember alkotta dolgokban is jelentős roncsolásokat tud véghez vinni, akár egyszerre, akár apránként is.

A burkolt vagy aszfaltozott felületeket, beton járólapokat is képes szépen apránként felnyomni, elmállasztani, ebben pedig a víz a legfőbb tettestárs.

Fagyáskor a víz térfogata megnövekszik, és olyan dolgokat is szétfeszít, melyekről azt feltételeznénk, hogy szilárdak, homogének és időtállóak.

Ahogy a vízzel teli befőttesüveg összetörik a mélyhűtőben, úgy a pórusok közé szivárgott víz miatt a beton is szépen lassan letöredezik, egyenetlenné válik.

A napelemeknek csak abban az esetben van mitől félni, ha netán valahol nem tökéletes a szigetelés, és ott beférkőzött a pára, eső.

Sajnos ebben az esetben a táguló jég szétnyomhatja, megrepesztheti a táblákat, de mint mondtuk, ilyen eset csak akkor fordul elő, ha gyártási hibás, rosszul szigetelt panelről van szó, vagyis nagy valószínűséggel érvényesíthető rá a garancia.

Erős szél

A szél is egy hasonlóan komisz jelenség, mint a hideg, komoly károkért lehet felelős

Normális esetben a napelem panelek és az azokat tartó acélszerkezet olyan stabilan vannak a tetőre vagy földi telepítésű állványra szerelve, hogy igencsak ellenállóak legyenek a légmozgásokkal szemben.

Azonban ha olyan erős szélviharokról beszélünk, amik már fákat csavarnak ki és tetőket kapnak le a házakról, akkor sajnos a napelemek sincsenek biztonságban.

Igaz, az ennyire erős szél meglehetősen ritka, és jobb esetben csak a szerkezetileg meggyengült, nem karban tartott tetőket tépi le, de szabad szemmel nem látható kárt így is okozhat.

A panelek nagy felületű, lapos tárgyak, melyek jelentős légellenállást fejtenek ki, tehát ha olyan erejű széllel van dolgunk, akkor sajnos az ismétlődő lökések meglazíthatják a rögzítési pontokat, labilissá válhat a szerkezet.

Ez is csak abban az esetben jöhet szóba, ha valaki valamilyen hibát követett el a felméréskor vagy a telepítéskor, hiszen egy megfelelően felmért, megtervezett és kivitelezett napelem rendszer esetén nincs miért félnünk.

Ha pedig egy, a ház közelében álló fát dönt rá a szélvihar a tetőre, ott lehet bármilyen masszív a napelem és a tetőzet is, az az egész épületben súlyos károkat fog okozni.

Árajánlatkérés itt!

Villámlás

Villámlás

A viharokkal, zivatarokkal együtt járó villámlás már egy sokkal veszélyesebb dolog, mivel teljességgel kiszámíthatatlan, és szinte bármiben képes kárt okozni.

Tudjuk, hogy a villám a súrlódó levegőrészecskék között kialakult nagy energiájú töltés kisülése, és több ezer voltos feszültséget hordoz magában.

Az is közismert, hogy a magasan lévő, magasra nyúló objektumokhoz vonzódik, főleg akkor, ha az adott tárgy még elektromos vezető is – ezért van az, hogy a magányosan álló fákat gyakrabban sújtja.

Közvetlen villámcsapás esetén jelentős károkra lehet számítani, de a fotovoltaikus panelek akkor is károsodhatnak, ha a hálózatot találja el, mert ilyenkor a túlfeszültség az áramtermelő rétegig is eljuthat, tönkretéve ezzel bizonyos ott található alkatrészeket.

Két jelentős fegyver van a villámok pusztító ereje ellen: a villámhárító és a biztonsági megszakító.

Előbbi „magához vonzza” és a földbe vezeti, utóbbi pedig azonnal lekapcsolja az összeköttetést az áramhálózattal, amint a feszültség túllépi a megengedett határt.

Ezzel a kettővel felszerelkezve már sokkal kevésbé valószínű az ilyen jellegű károsodás.

Jégeső

Jégeső

A jégverés az egyik legpusztítóbb természeti jelenség, nem csak az épületekben, tárgyakban okoz jelentős károkat, hanem a növényzetben is, és adott esetben ölni is képes.

Minden évben látni híradásokat golflabda vagy teniszlabda nagyságú jegekről, melyek agyonverték a legelőn az állatokat, és amik tetőket szakítottak ár, autókat vertek szét.

Hazánkban az ilyen nagyméretű jégdarabok igen ritkák, többnyire, ha van is jégeső, akkor borsónyi, vagy annál valamivel nagyobb darabokra lehet számítani, azonban előfordulhatnak durvább esetek.

Egy átlagosnak mondható jégverés is szépen be tudja horpasztani egy jármű kaszniját, ablakokat is betörhet, de a napelem gyártók erre is fel vannak készülve.

A paneleket tesztelik időjárási szélsőségek ellen, így a jégeső ellen is, vagyis hacsak nem egy különösen intenzív és veszélyes alkalomról van szó, akkor nem kell kétségbe esni.

Persze ha az adott felületre becsapódó jégdarabok mennyisége, tömege és sebessége elér egy kritikus küszöböt, az megrepesztheti a védőüveget, de ilyenkor olyan katasztrofális károk keletkeznek, hogy a napelem paneljeid lennének az utolsók, amik miatt aggódnod kellene.

Összefoglalva: mi veszélyeztetheti a napelemeket?

  • A kemény fagy (de ez is csak akkor, ha a napelem gyári hibás, és beférkőzik a pára/eső a szigetelés alá).
  • Az erős szél (de a szakszerűen rögzített tartószerkezet mellett ez nem jelent problémát).
  • A villámlások (a villámhárító és a túlfeszültség elleni megszakító viszont biztonságot jelent ebben az esetben).
  • Jégeső (Magyarországon azonban nem valószínű az olyan erejű jégverés, ami berepeszthetné a napelemek védőüvegét).

Részei vagyunk a rendszernek

Az időjárás egy olyan szilaj energia, amit sok esetben még megértenünk sem sikerült, nem hogy szabályozni tudjuk vagy az uralmunk alá hajtani, és ez így van jól.

Vannak dolgok, amik nagyobbak és erősebbek az embernél, ezt el kell tudni fogadni.

Viszont léteznek óvintézkedések, melyeket megtehetsz abban az esetben, ha félted a napelem rendszeredet, vagy attól rettegsz, hogy emiatt elúszik majd a befektetésed.

Meglévő rendszerre ki lehet terjeszteni a lakásbiztosítást, így ha bármi baj történne, akkor a biztosító kifizeti a javítási költségeket, neked pedig nem kell fájdalmasan mélyre nyúlni a zsebedbe (vagy ha igen, akkor utólag visszakapod).

Ha még nincs napelem rendszered, de szeretnél, akkor van egy jó hírünk: mint azt olvashattad, a szakszerű tervezéssel és kivitelezéssel ezeknek a problémáknak a nagy része megelőzhető, elkerülhető!

A mi ismereteinkkel és szaktudásunkkal felvértezve biztos lehetsz benne, hogy a feltelepített szolár panelek tartósan és biztonságosan a helyükön lesznek, és csak katasztrófafilmbe illő időjárási anomáliák lehetnek olyan erősek, hogy kikezdjék őket.

Kérj tőlünk árajánlatot most, és biztos lehetsz benne, hogy a befektetésed nem csak idő, de időjárásálló is lesz!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.