Annyi a napelem itthon, hogy fejleszteni kell a hálózatot – és még csak most épül az egyik legnagyobb naperőművünk!

Annyi a napelem itthon, hogy fejleszteni kell a hálózatot – és még csak most épül az egyik legnagyobb naperőművünk!

Nem látunk még minden magyar háztetőn napelemet, de tény, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a számuk.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy már a szolgáltatóknak is fel kell készülniük a háztartási kiserőművek hatására: a hálózat stabil, hatékony működését ugyanis befolyásolhatja a nagy mértékű, fogyasztók által termelt energia.

Mindeközben pedig nem csak a kiserőművek száma gyarapszik, de épül már a Dunai Solar Park, ami legkésőbb ősszel meg is kezdi majd az áramtermelést.

Látható, hogy 2018-ban sem áll le a napelemek terjedése Magyarországon: nézzük meg ennek a jeleit!

Fejleszteni kell a hálózatot a rengeteg napelem miatt

A villamosenergia hálózat eddigi fő célja az volt, hogy a nagy erőművekből az áramot eljuttassa a fogyasztóknak – ez a helyzet azonban a szél- és naperőművek terjedésével fokozatosan megváltozik.

Most már a háztartások is termelővé válnak, hiszen a napelemek által megtermelt, de még föl nem használt energiát a hálózatba juttatják – ez jelenleg még nem jelent komolyabb problémát, de ha a fotovoltaikus rendszerek száma ilyen mértékben növekedik tovább, az hatással lehet az energiaáramlási és fesztültség viszonyokra.

Hogy az áramszolgáltatás zavartalanságát a szolgáltatók biztosítani tudják, hálózati energiatároló egységekre van szükség – ami (más európai országokkal ellentétben) nálunk törvényileg megengedett.

Árajánlatkérés itt!

Leveleken működik az első hálózati energiatároló egység

Leveleken működik az első hálózati energiatároló egység

Az E.ON. Tiszántúli Áramhálózati Zrt. Levelek település szélén hozta létre első ilyen energiatároló egységét, egyelőre még kísérleti jelleggel.

Levelekről azt kell tudni, hogy itt már eddig is többen használtak napelemeket: eddig 12kW-os napelemes termelés volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben, aminek még nem lett volna különösebb hatása a hálózatra, ám később egy másik fogyasztó 20kW-os termelési kapacitással kapcsolatban nyújtotta be az igényét.

Ez már problémát jelenthetett volna a hálózati feszültségben, ezért fordultak az új megoldás felé: a fogyasztás és a termelés egyensúlyban tartása érdekében létrehozták az energiatároló egységet, ami azt az áramot, amit a hálózatba juttatnak, de nem használnak fel, biztonságosan eltárolja.

Az E.ON kísérlete sikerrel végződött, az új napelemes rendszer csatlakozása után sem emelkedett az elosztó hálózati feszültség a kritikus érték fölé, így pedig nem is okoz károkat a villamos berendezésekben.

Ez az eszköz nagy valószínűség szerint a jövőt jelenti a magyar áramszolgáltatás szempontjából, hiszen ha még tovább nőnek a megújuló energiát felhasználó kis- és nagyerőművek az országban, akkor egyre több ilyen egységre lesz szükség.

Épül a Dunai Solar Park

Épül a Dunai Solar Park

Forrás: dunaisolar.met.com

Szükség is van az E.ON által tesztelt új megoldásokra, mert nem csak a hálózatban elszórtan található, kisebb méretű erőművek száma növekszik, hanem mindeközben épül Magyarország egyik legnagyobb naperőműve is Százhalombattán.

A Dunai Solar Park a Dunamenti Erőmű és egy korábbi gazdaság területének egy részét foglalja majd el 40 hektáron, 17,6 MW-os naperőművével.

Az óriási fotovoltaikus erőmű 25 gigawattóra energiát fog termelni évente, ami közel 9000 háztartás áramellátását fogja biztosítani – és mindez már ősszel elkezdődik majd, ha minden a tervek szerint halad.

Csak hogy érzékeltessük a különbséget: egy kisebb fotovoltaikus egység itt 3,9 MW energiát termel, míg a Dunamenti Erőmű egyetlen hűtővíz szivattyúja 2 MW körüli teljesítményigénnyel működik.

Pont úgy megy minden, mint egy családi házra szerelt rendszernél – csak minden sokkal nagyobb

Pont úgy megy minden, mint egy családi házra szerelt rendszernél – csak minden sokkal nagyobb

Forrás: portfolio.hu

A MET csoport tulajdonában lévő MET Dunai Solar Park Kft. által indított beruházás során 280 wattos napelem panelek állnak majd az erőmű szolgálatába – ezek éppen akkorák, mint amiket az átlag otthonokban is felhasználnak, viszont itt több mint 76.000-et fognak működésbe hozni.

A telepítés sorrendje egyszerű: az alapok lerakása után felépítik a tartószerkezeteket, eközben előkészítik a kábelezést is.

Ezután jön az inverterek felszerelése, a trafók telepítése, és végül az egészet megkoronázandó megtörténik a napelemek telepítése is.

A szerelés tehát gyorsan halad – ami nekünk egy családi ház esetében egy napot vesz igénybe, az ekkora méreteknél is csupán néhány hónapot jelent.

Az egyetlen, ami komoly időbe került, az az ügyintézés: 2016-ban már eldőlt, hogy fotovoltaikus erőmű fog kiépülni a Dunamenti Erőműnél, de a KÁT rendszer hatására annyira megnőtt az érdeklődés a napelem rendszerek iránt, hogy a hatóságok teljesen leterhelődtek abban az évben.

Az egyébként is bonyolult engedélyeztetési folyamatok ennek hatására még tovább elhúzódtak, így a papírmunka jelentős része csak tavaly májusban fejeződött be.

Árajánlatkérés itt!

Miért pont Százhalombatta?

Miért pont Százhalombatta?

Forrás: dunaisolar.met.com

Bár alapvetően, ha semmi sem vet árnyékot rá, akkor a napelemek szempontjából nem szokott nagy különbség lenni a helyszínek között, gazdaságosság felől nézve viszont kifejezetten Százhalombatta volt az ideális választás.

A Dunamenti Erőmű közelsége ugyanis praktikussági és anyagi szempontból is hasznosnak bizonyul: a beruházási költségeken javít, ha a közelben van hálózati csatlakozási pont, amit ki lehet használni.

Érdekesség egyébként, hogy általában minél nagyobb léptékű egy ilyen jellegű befektetés, annál jobb a megtérülése is: ez több ponton igaz itt is, ám a hálózatra való csatlakozás esetében pont nem.

Egy kisebb, 0,5 MW alatti fotovoltaikus rendszert messze egyszerűbb és olcsóbb is a hálózatra kapcsolni, mivel ezeket a 20 kilovoltos távvezetékekre is lehet csatlakoztatni.

A teljes beruházás egyébként közel 25 millió euróból, tehát nagyjából 8 milliárd forintból valósul meg, amiből 5 milliárd projektfinanszírozási hitelkeretből származik.

A megtérülés ugyanúgy 10 év körül jár, mint egy háztartási méretű erőmű esetében, a Kínából származó napelemekre pedig olyan garanciát sikerült kötni, hogy ha a várható 25 éves élettartamnál hamarabb kéne cserélni őket, akkor azok helyére a legújabb, legmodernebb modulok kerülnek majd.

Ennyire itt van már a napelem-korszak?

Az E.ON felkészülése a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek hatására, valamint az óriási napelemes beruházás a Dunai Solar Park esetében azt mutatja, hogy hazánk egyre jobban áll, ami a zöld energiát illeti.

A napelemek és az inverterek ára is folyamatosan csökken, a fosszilis energiahordozókon alapuló áramtermelés pedig már egyre kevésbé kifizetődő ennek tekintetében.

Egy gáztüzelésű erőmű hálózatra állítása önmagában ugyan még mindig olcsóbb egy naperőműénél, az viszont tény, hogy hosszú távon az utóbbiak a gazdaságosabbak, többek között azért is, mert itt gyakorlatilag ingyenes energiaforrásról beszélünk: a napfényről.

Bízunk benne, hogy a kis-és nagyméretű fotovoltaikus rendszerek terjedése ösztönzően hat majd mindenkire az országban, és tehetünk még egy lépést a zöldebb jövő felé.

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.