Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Kétséget kizáróan kijelenthetjük, hogy a magyarországi napelem piac az egész világon páratlan.

Nagy szavak ezek, de valóban így van.

Kis hazánk egyedülálló módon büszkélkedhet azzal, hogy éves szaldós elszámolás van érvényben, de lassan már csak múlt időben tudunk beszélni erről a kiváltságról.

Az Európa Unió ugyanis a szaldós elszámolási rendszer megszüntetését tűzte ki célul a napelemes rendszerek esetében.

Tisztázzuk, mi is az a szaldós elszámolási rendszer!

Tisztázzuk, mi is az a szaldós elszámolási rendszer!

Akiknek már van napelemes rendszerük, valószínűleg tisztában vannak ezzel a fajta elszámolással, de akik még csak fontolgatják, azoknak szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba.

A szaldós elszámolás azoknál a rendszereknél van érvényben, ahol a kapcsolat nem szűnik meg az áramszolgáltatóval: ilyenkor a hálózatra visszatápláló egységről beszélünk.

Ezek lényege abban rejlik, hogy azt a többlet energiát, amit napközben megtermelünk, és nem tudunk felhasználni, azt az áramszolgáltató megvásárolja tőlünk.

Ez pedig fordítva is működik, tehát amikor a rendszerünk nem tud termelni annyi energiát, mint amennyire szükségünk van, akkor mi vásárolunk áramot a szolgáltatótól.

Az elszámolás kW áron alapszik, amit éves szinten szükséges rendezni.

Ezzel a fajta metódussal lehetett elérni azt, hogy mindenki jól járjon, és többletköltsége se szülessen.

Mi lesz ezután?

2020 egyik legfontosabb híre volt, hogy a 2021-re meghirdetett új napelem pályázaton résztvevők már nem csatlakozhatnak a szaldós elszámoláshoz, hanem egy új rendszer kerül bevezetésre, emellett a szaldót fokozatosan megszűntetik.

Ez nem egyéni döntés kérdése, Európai Uniós irányelveket követ vele az államvezetés.

Az Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkárság kiadványa végül tisztázta a helyzetet: a szaldóelszámolás helyett bruttó elszámolás fog életbe lépni.

Ez azt jelenti, hogy a rendszer által megtermelt, és a hálózatból vételezett energia árát külön-külön fogják meghatározni, és ez alapján történik az elszámolás.

A szaldós rendszer végét a 2020. december 31-én kiadott 298. számú Magyar Közlöny hirdette ki: 2024. január 1. után a háztartási méretű áramtermelő erőművek csak olyan elszámolásban csatlakozhatnak a hálózatra, ahol a termelt és fogyasztott mennyiség külön-külön van elszámolva, és nem egyenlíthetik ki egymást.

Vagyis 2024. első napjától már csak azok élhetnek a szaldós elszámolással, akik korábban már csatlakoztak, és még van érvényes szerződésük a szolgáltatóval.

Pánikra semmi ok!

Nem az a cél, hogy a napelem piac hanyatlásnak induljon, vagy a megtérülési idő meghosszabbodjon, vagy esetleg egyáltalán ne érje meg a telepítés.

Nem kell kétségbe esni senkinek, az élet nem áll meg, és mindenre van megoldás.

Azokra, akik még ebben a szaldós rendszerben telepítették a napelemes rendszerüket, a megszűnést követő jogszabályok nem fognak vonatkozni, és értelemszerűen azokra sem, akik még a határidő előtti hónapokban/években telepítenek.

Figyelembe véve, hogy a jogszabályváltozásokkal párhuzamosan az újfajta elszámoláshoz alkalmas mérőórát még nem mutattak be, illetve az eljárás menetét sem közölték, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy van még idő a régi módihoz csatlakozni.

Ez, valljuk be, azért meglehetősen jó hír, viszont ez egy esetben változhat, ha rendszerünket bővíteni szeretnénk, olyannyira, hogy magát az invertert is cserélni kell.

Mindennek a kulcsa az inverter!

Mindennek a kulcsa az inverter!

Ahhoz, hogy megértsük a történet teljes egészét, fontos tudni, hogy egy napelemes rendszer legfontosabb komponense maga az inverter.

Tulajdonképpen úgy kell rá tekinteni, hogy ez az egésznek a szíve és a lelke.

A napelem-cellákba beérkező sugárzás az ott lévő szilíciumréteggel találkozik, elnyelődik és szabad elektronokat generál.

Az így képződött egyenáram háztartási felhasználásra még nem elegendő: az inverter feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa, amit már tudunk is hasznosítani.

Tehát, visszatérve az inverter csere dilemmához, érdemes már most hibrid készülékben gondolkodni.  

Mi takar a hibrid napelemes rendszer? Mi az a hibrid inverter?

Mi takar a hibrid napelemes rendszer? Mi az a hibrid inverter?

Ahogy már korábban említettem, mindennek a kulcsa az inverter, és ez hibrid napelemes rendszerek esetében sincs ez másképp.

A hibrid napelem rendszer lényege az, hogy egyszerre tud szigetüzeműként és hálózatra visszatápláló rendszerként is működni: ezt a kiváltságot pedig a hibrid inverter teszi lehetővé.

Egy hibrid inverter esetében tehát mindkét áram felhasználási módszer működhet, akár külön-külön, akár egyszerre.

A klasszikus értelemben vett hibrid napelemes rendszer tehát egyszerre van rácsatlakozva akkumulátorokra és magára a hálózatra is.

Hogyan működik?

Először vizsgáljuk meg azt az oldalt, amikor mi termeljük az energiát.

Egy hibrid napelemes rendszernél elsősorban a szigetüzemű jelleg fog életbe lépni.

A napközben megtermelt többletenergia először az akkumulátorokon fog elraktározódni, majd ha az megtelik, akkor lépünk csak kapcsolatba magával az áramszolgáltatóval.

Tehát ha már az akkumulátorunk megtelt, a szolgáltató megvásárolja tőlünk az áramot, amit további áramfelhasználókhoz fog eljuttatni.

Most vizsgáljuk meg azt a részét, amikor mi vagyunk a „vevők”.

Az ugye mindenki számára egyértelmű, hogy egy napelemes rendszer csak akkor tud energiát termelni, ha a nap süt, ez pedig akkor van, amikor legtöbben nem is tartózkodunk otthon.

Tehát, jogos a kérdés, hogy éjszaka honnan lesz áramunk.

Elsősorban az akkumulátorokról, amik a nap folyamán szépen feltöltődtek, ha pedig az azon lévő energiát már teljesen elfogyasztottuk, akkor fogunk csak kapcsolatba lépni az áramszolgáltatóval és vásárolni tőle.

Miért lesz ezentúl ez a legjobb megoldás?

Ha átgondoljuk még egyszer a fentebb leírtakat, akkor láthatjuk, hogy az áramfelhasználás így egy nagyon szép körforgást ír le.

Illetve az sem utolsó, hogy ezzel az akkumulátoros megoldással csak a legvégső esetben lépünk kapcsolatba az áramszolgáltatóval.

Az akkumulátoroknak köszönhetően az általunk felhasznált energia nagy részét tehát mi magunk fogjuk megtermelni, ezzel pedig feltehetőleg be tudjuk majd tömni a szaldós elszámolás megszűnésével keletkezett űrt.

Mi a helyzet az akkumulátor fronton? (Nem csak az elektromos autóknál)

Mi a helyzet az akkumulátor fronton? (Nem csak az elektromos autóknál)

A technológia rohamértékű fejlődését ma már szerintem senkinek nem kell bemutatni.

Ennek köszönhető, hogy az akkumulátorok is folyamatosan fejlődnek, ezzel együtt pedig a minőségük, teherbírásuk és az élettartamuk is növekszik.

Ezen a fronton az egyik legnagyobb úttörő az nem más, mint maga a TESLA.

Az általuk nemrég piacra dobott, úgynevezett 1 millió mérföldes autós akkumulátor akár egy egész élethosszig is működhet.

Na, de hogy jönnek ide az autós akkumulátorok?

Úgy, hogy a hibrid napelemes rendszerünk akkumulátor részét helyettesíthetjük akár egy elektromos autóval is.

Mindenben a rendelkezésedre állunk!

A technika megannyi meglepetést és váratlan fordulatot tartogat az ember számára.

Soha nem lehet tudni, hogy milyen újdonságok látnak napvilágot 2 hét, vagy 2 év múlva.

Egy viszont biztos: amíg van napsütés, addig a fotovoltaikus rendszerek energiát termelnek számunkra, ami a legtisztább áram felhasználási módszer, amíg világ a világ.

Megyei partnereink mindenben a rendelkezésére állnak..

A szaldós elszámolási rendszer tehát megszűnik, ez már biztos, de arra törekszünk, hogy a napelem rendszerekbe való befektetés a jövőben is az egyik lehető legjobb megoldás legyen.

Töltsd ki űrlapunkat és kérj ajánlatot most, hogy a Te megyédért felelős kivitelező partnerünk felvehesse veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Néhány éven belül megszűnik a szaldós elszámolási rendszer. Mi várható ezek után a hazai napelem piacon? Mit jelent a bruttó elszámolás? Itt a válasz ezekre a kérdésekre!

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?


Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

2021. április végétől igen jelentős szabályozásbeli változás lép életbe az egyfázisú napelem rendszerek hálózatra csatlakozásában. Ha Téged is érint, olvass velünk utána!

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára


Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Téged is érdekel, mit érdemes tudni a napelemekről? Akkor ez a cikkünk kifejezetten Neked szól! Itt van minden, amit tudnod kell!

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről


4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél


Csak minden 5. napelem rendszer működik tökéletesen – 3 tipikus hiba, amit a maradéknál elkövetnek

5 jó tanács, ha napelemet telepítesz családi házadra


Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre


Napelem telepítés: így zajlik egy szakszerű napelem rendszer telepítése

Egy teljes körű napelem telepítés talán elsőre nagy falatnak tűnik, ám a folyamatot átlátva már nem is olyan ijesztő. Ismerd meg a lépéseket, és vágj bele Te is mielőbb!

Napelem telepítés: napelem rendszer szakszerű telepítése