Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

A napelemes pályázat újranyitásával egy olyan lehetőség nyílt meg sokak számára, amivel érthető, hogy élni szeretnének, hiszen legutóbb másfél éve tehették meg ugyanezt.

Nagyon sokan lemaradtak az akkori turnusról, ami abszolút érthető frusztrációt okozott, de 2021. február 22-én visszatért a program a budapestiek és pest megyeiek számára, és valószínűleg csak idő kérdése, hogy a vidékieknek szóló is feltámadjon.

Már ezalatt a rövid idő alatt is jelentősen megnövekedett a kereslet a napelem rendszerek iránt, ezt több kivitelező cég is jelezte, és az igények inkább a nagyobb teljesítményű háztartási erőművek felé tolódtak.

Ezzel önmagában nem lenne semmi gond, minél többen döntenek a napelemek mellett, annál jobb, ám más hozadékai is lehetnek a megemelkedett érdeklődésnek.

Ráadásul egy olyan határidő is a nyakunkon van, ami akár százezres nagyságrendű összeggel is megtolhatja a befektetés költségét.

Szigorítás a hálózatra csatlakozásban

Szigorítás a hálózatra csatlakozásban

Ami a friss befektetőket, leendő napelem rendszer-tulajdonosokat leginkább érzékenyen érintheti, az a hálózatra való csatlakozás szabályainak módosulása.

2021. április 30. után ugyanis a 2,5 kilovoltampert meghaladó csatlakozási teljesítményű rendszerekhez csak háromfázisú csatlakozással lehetséges igényt bejelenteni.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a 2,5 kW-nál nagyobb napelem rendszerek engedélyeztetése szigorúbb lesz, előfordulhat, hogy átalakítások szükségesek a házi hálózatban.

2021. április 30-ig még benyújtható az igénylés a régebbi szabályok szerint is, és az engedélyt kibocsájtó hivatal eszerint fogja elbírálni.

Eddig az időpontig tehát még 5 kW teljesítményig lehetséges az egyfázisú csatlakozás, ám május 1-től már csak az új szabályozásnak megfelelő kérvényeket hagyják jóvá.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Milyen műszaki paramétereknek kell így a kisebb rendszereknek megfelelnie?

Milyen műszaki paramétereknek kell így a kisebb rendszereknek megfelelnie?

Ha csak kiegészítő jelleggel telepíttetnél egy 2,5 kW teljesítmény alatti napelem rendszert, és egyfázisú villanyórád van, akkor nincs miért aggódnod.

Azonban, ha ennél nagyobb rendszerben gondolkodsz, akkor ezeknek a műszaki előírásoknak kell megfelelned:

  1. egyfázisú termelőegység csak 2,5 kVA-ig kapcsolható a hálózatra;
  2. ha több inverterből van kialakítva a háromfázisú napelem rendszer, akkor a fázis aszimmetria is csak maximum 2,5 kVA lehet;
  3. az olyan rendszereknél, melyek meghaladják ezt a teljesítményt, már csak háromfázisú csatlakozás megengedett.

Az ezektől eltérő, műszakilag az új előírásoknak nem megfelelő kérelmeket 2021. május 1-től már nem fogják elfogadni, így vagy módosításra, rendszerfejlesztésre lesz szükség, vagy lemondhatsz a nagyobb rendszerről.

Mit jelenthet, hogy át kell állni 3 fázisra?

Mit jelenthet, hogy át kell állni 3 fázisra?

Két tényezőben is megérezhető, ha egyfázisú csatlakozásról szeretnél 3 fázisúra átváltani, mégpedig az inverterben és a belső hálózatod átalakításában.

Ha fázisbővítést igényelünk az áramszolgáltatónál, az egyrészt valamennyi munkálattal, másrészt plusz költséggel jár, ráadásul időt is veszítesz az átfutás miatt.

Ha viszont elvégzi a kiküldött szakember a módosítást, akkor mérőórát is cserélni kell hozzá, és összességében több tízezer forintba is kerülhet a mutatvány.

Az inverterek esetén pedig az árban mutatkozik meg a különbség, ugyanis az egyfázisú és a háromfázisú készülékek között 15-30% eltérés is előfordulhat.

Így összességében az átállás költségei százezres nagyságrendűek is lehetnek, ez pedig a megtérülést is hátrányosan érintheti.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Mit tehetsz, hogy ne csússz ki az időből?

Egy ilyen kis teljesítményű, azaz 2,5 kW alatti napelem rendszer a körülményektől függően nagyjából 10.000 forintnyi villanyszámlát tud kiváltani – érthető hát, hogy nem keresik olyan sokan.

Így, ha nagyobbat szeretnél, akkor Téged is érinthet a változás, amennyiben nálad csak egyfázisú a csatlakozás.

Mit tehetsz hát annak érdekében, hogy még beleess az előző rend szerinti elbírálásba?

  • Egyrészt megteheted, hogy gyorsan beadod a kérvényt, és akkor még a régi módon lesz elbírálva,
  • vagy, ha erre nincs lehetőség, akkor mielőbb kérelmezed a szolgáltatónál a fázisbővítést, megelőzve a nagy tömeget.

Viszont arra mindenképpen ügyelj, hogy a napelem rendszer engedélyeztetése és a fázisbővítés eljárása lehetőleg ne essen egy időbe, mert az komoly fennakadásokat okozhat!

És még valami, ami miatt érdemes mielőbb lépni: a szaldós elszámolás kivezetésének kezdete.

Ha június 30-ig sikerül mindent elintézni, és létrejön az energia-vásárlási szerződés a szolgáltatóval, akkor a támogatás igénylése mellett is csatlakozhatsz még a szaldós elszámoláshoz.

Dominálnak a nagyobb napelem rendszerek

Dominálnak a nagyobb napelem rendszerek

Valószínűleg nem árultunk el a cikk elején nagy titkot azzal, hogy jelentősen megnőtt a kereslet az 50%-os otthonfelújítási támogatás és a fővárosi/pest megyei pályázat visszahozásával.

Azonban külön érdekesség, hogy az országos adatok alapján már nem a kisebb, hanem a nagyobb teljesítményű, 8 kW feletti napelem rendszerek a népszerűbbek.

Ennek az az oka, hogy nagyon sokan a fűtésüket is a napelemek által biztosított energiával szeretnék megoldani, ehhez pedig nem csak a hétköznapi fogyasztást fedező energiamennyiség szükséges.

Az elektromos fűtés napelemekkel összekötve egy kifejezetten gazdaságos és kíméletes megoldás, és egy nagyobb háztartási erőművel így egy füst alatt sokkal többet lehet a rezsiköltségekből lefaragni.

Így tehát, ha Te is ilyen, nagyobb méretű napelem rendszerben gondolkodsz, de csak egyfázisú hálózat van nálad, akkor érdemes mihamarabb lépni, avagy számolni a fellépő plusz költségekkel.

Kérj árajánlatot, és mi mindenben felvilágosítunk!

Szeretnéd kihasználni a közelmúltban megjelent támogatások valamelyikét napelem rendszer építésére, de vannak kérdéseid?

Nem tudod, hogy a Te házad nyújtotta feltételek megfelelnek-e?

Akkor nincs más hátra, mint hogy árajánlatot kérj tőlünk, mi pedig a több lépcsős kapcsolatfelvétel és az ingyenes helyszíni felmérés során mindent kiderítünk, és elmondunk Neked.

Kérj tőlünk árajánlatot mielőbb, és tudd meg, milyen napelem rendszer elégítené ki maximálisan az igényeidet!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.