Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt – időben kezdj hozzá!

Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt – időben kezdj hozzá!

A fázis vagy fázisszám kifejezés valószínűleg mindenki számára ismerősen cseng, azonban azt talán nem mindenki tudja, hogy a napelem rendszer telepítését is befolyásolhatja.

Miért fontos a fázis az inverter választás szempontjából?

Mennyi időbe telik egy fázisbővítést elintézni?

Ezek, illetve még több kérdés felmerülhet a fázisbővítéssel kapcsolatban, és a következőkben ezeket a fontosabb információkat fogjuk átnézni.

Miért számít a napelem rendszernél a fázisszám?

A napelem rendszer telepítésénél az egyik fő kérdés, hogy milyen teljesítményű rendszerre van szükség a háztartás energiafogyasztásának ellátásához, és ebben fontos (ha nem a legfontosabb) szerepet a megfelelő inverter játssza.

Azonban az inverter kiválasztásánál az egyik lényeges tényező a fázisszám értéke.

Mint azt tudjuk, az inverter felel azért, hogy a napelemek által megtermelt egyenáramot átalakítsa váltakozó árammá, ami már alkalmas arra, hogy a háztartásban használt elektromos berendezések felhasználják.

Az első lépés tehát, hogy meghatározzuk a fogyasztást, ugyanis ebből már meg lehet állapítani, hogy milyen teljesítményű inverterre lesz szükségünk, illetve a teljesítményből pedig meg lehet határozni a fázisszámot.

Ez mindenképp egy lényeges kérdés, ugyanis egy bizonyos határt átlépve már csak 3 fázisú invertert lehet alkalmazni.

Mennyi az annyi?

Mennyi az annyi?

Változó tényezőnek számít, hogy egy ingatlannál mennyi fázist kötöttek be az épületbe.

Viszont könnyedén meg lehet állapítani, hogyha valaki esetleg nem lenne tisztában vele.

Mindössze be kell lesnünk a villanyóraszekrénybe, hogy a nappali mérőnél 1 vagy 3 kismegszakítót találunk, és ez határozza meg, hogy 1 vagy 3 fázis van-e az ingatlanban.

Ha már tudjuk, hogy milyen fázis van az adott épületben akkor már egyszerű a válasz arra, hogy milyen invertert is válasszunk: ha egy fázis akkor egyfázisú inverter, ha pedig három van akkor háromfázisú invertert alkalmazhatunk.

Azonban az előfordulhat, hogy az energiaigényünk túllépi a 2,5 kW-ot, viszont 1 fázis van csak az ingatlanban, akkor szükséges lesz a fázisbővítés.

Számít az, hogy 1 vagy 3 fázisú?

Arra a kérdésre, hogy tulajdonképpen mi a különbség az 1 fázis és a 3 fázis között, igazán egyszerű a válasz: míg az egy fázishoz egy vezeték és egy semleges vezeték tartozik, addig a háromfázisúhoz három vezető és egy semleges vezeték van az áramkörnél.

Mindenképp számításba kell majd venni, hogy milyen aktuális szabályozások, törvények vonatkoznak a fázisszám meghatározására.

2021. április 30-án bevezettek egy új szabályt, ami az inverter rendszerméretéhez kapcsolódó hálózatra kötésre és fázisszámra vonatkozik.

És, hogy erre miért volt szükség?

A napelem rendszer használatának rohamosan növekedő népszerűségének következtében az egyébként is megviselt elektromos hálózat még inkább le lett terhelve.

A szabályozás részletei

A szabályozás részletei

Az előbb említett 2021-ben bevezetett szabályozás alapján kisfeszültségű, azaz 1 fázisú hálózatra csak 2,5 kVA-ig lehet az egyfázisú invertert csatlakoztatni.

A 2,5 kVA-t meghaladva szükséges a 3 fázisú alkalmazása.

Olyan eset is előfordulhat persze, hogy több inverterből alakítottak ki egy háromfázisú HMKE-t (háztartási méretű kiserőművet).

Ilyenkor legfeljebb 2,5 kVA lehet a fázisaszimmetria értéke.

Ha le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot, akkor a szabályozás értelmében a 3 vagy nagyobb kW-os fotovoltaikus rendszerek esetében, csakis 3 fázisú invertert lehet alkalmazni.

A költségek szempontjából ugyan a 3 fázisú inverterek drágábbak, mint az 1 fázisúak, viszont ettől függetlenül is számíthatunk arra, hogy a napelem rendszerünk 8-10 éven belül behozza az árát.

Fázisbővítés – ha nincs más lehetőség…

A napelem rendszer telepítését megelőzően felmerülhet az a probléma, hogy 3 kW-nál nagyobb teljesítményre van szükség, de csak 1 fázis van az ingatlanhoz csatlakoztatva.

Ilyenkor van szükség a fázisbővítésre, amit viszont érdemes minél előbb elkezdeni.

A fázisbővítést a szolgáltatótól kell igényelni, de az ügyintézés hosszabb időre is elnyúlhat (akár hónapokra is), ezenkívül plusz költségekkel is jár.

Tekintve, hogy a fázisbővítésnek még a napelem rendszer telepítése előtt meg kell történnie, ezért – köszönhetően a fázisbővítés hosszú lefutási idejének – nem lehet egyszerre megigényelni a kettőt.

A fogyasztók 32 Ampert kapnak díjmentesen, ezt meghaladva pedig 3600 Ft + Áfát kell finanszírozni amperenként (ez az ún. hálózatfejlesztési hozzájárulás).

Milyen kritériumai vannak a fázisbővítésnek?

Milyen kritériumai vannak a fázisbővítésnek?

Ha szükségessé válik a fázisbővítés akkor nemcsak a hosszú ügyintézési idővel kell számolni.

A fázisbővítés függ attól is, hogy:

  • milyen az ingatlanban működő hálózat aktuális állapota,
  • megvan-e a szükséges érintésvédelem,
  • milyen a vezetékek keresztmetszete,
  • a mérőszekrény milyen típusú, és hogy milyen az elhelyezkedése.

Ennek a tisztázásához is szükséges, hogy egy szakember vizsgálatokat végezzen és megállapítsa, hogy lehetséges-e a fázisbővítés.

Sajnos, a régi építésű ingatlanoknál sokszor megesik, hogy csak nagyobb felújítások révén lehet bővíteni a belső hálózatot.

Kezdd el időben a fázisbővítést!

Kezdd el időben a fázisbővítést!

Szerencsére nincs minden esetben szükség fázisbővítésre, hiszen a 2,5 kW meglehetősen sok mindenre elég.

Azonban, amennyiben mégis kikerülhetetlen a dolog, ajánlott minél előbb elindítani az ügyintézési folyamatot, hogy ne akadályozza (vagy legalábbis ne sokáig) a napelem rendszerünk telepítését.

Hiszen, ahogy említettük is, eleve a fázisbővítés is akár hónapokon keresztül is elhúzódhat, illetve ezt megelőzően ajánlott egy felmérést is csináltatni, hogy egyáltalán alkalmas-e az ingatlan erre.

Ez azonban ne tántorítson el a napenergia használatától!

Egy kis kényelmetlenség az ára annak, hogy később egy megújuló energiaforrás révén kényelmesen és minimális költségekkel biztosíthassuk háztartásunk energiafogyasztását.

Hogyha Te is szeretnéd napenergiával üzemeltetni az elektromos eszközeidet, akkor töltsd ki űrlapunkat, hogy partnereink felvehessék Veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Néhány éven belül megszűnik a szaldós elszámolási rendszer. Mi várható ezek után a hazai napelem piacon? Mit jelent a bruttó elszámolás? Itt a válasz ezekre a kérdésekre!

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?


Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

2021. április végétől igen jelentős szabályozásbeli változás lép életbe az egyfázisú napelem rendszerek hálózatra csatlakozásában. Ha Téged is érint, olvass velünk utána!

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára


Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Téged is érdekel, mit érdemes tudni a napelemekről? Akkor ez a cikkünk kifejezetten Neked szól! Itt van minden, amit tudnod kell!

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről


4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél


Csak minden 5. napelem rendszer működik tökéletesen – 3 tipikus hiba, amit a maradéknál elkövetnek

5 jó tanács, ha napelemet telepítesz családi házadra


Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre


Napelem telepítés: így zajlik egy szakszerű napelem rendszer telepítése

Egy teljes körű napelem telepítés talán elsőre nagy falatnak tűnik, ám a folyamatot átlátva már nem is olyan ijesztő. Ismerd meg a lépéseket, és vágj bele Te is mielőbb!

Napelem telepítés: napelem rendszer szakszerű telepítése


Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Tudod-e, hogy milyen különleges szempontokat kell figyelembe venni abban az esetben, ha lapos tetőn szeretnél napelem rendszert kivitelezni? Mutatjuk, mit érdemes tudni ebben a témában!

Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?


Földre telepített napelem rendszer

Szeretnéd napelem rendszerrel csökkenteni a kiadásaidat, de a lakhelyed nem alkalmas a tetőre telepítésre? Ne aggódj, hiszen van megoldás erre a problémára: a földre telepítés!

Földre telepített napelem rendszer


Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára

Szeretnél többet megtudni arról, hogy a fenntartható fejlődés elérése érdekében milyen változtatásokra lesz szükség a vállalkozásod működésében? Olvasd el cikkünket és tudj meg többet!

Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára


Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod

Társasházban laksz, de érdekel az energiahatékonyság? Esetleg szeretnél napelemet használni? Olvasd el cikkünket, és tudj meg mindent a napelem telepítés feltételeiről és lehetőségeiről!

Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod


Mikor van szükség a tető felújítására napelem rendszer kivitelezése előtt?

A tetőszerkezet állapota nagyban befolyásolja, hogy telepíthető-e a napelem rendszer. Milyen jelek utalnak az előzetes felújítás szükségességére, és hogyan vehetőek észre?

A tető felújítása napelem rendszer előtt


Napelem rendszer bővítése

Váratlanul megnőtt az energiafogyasztásod, és nagyobb teljesítményű napelemes rendszerre lenne szükséged? Megoldható! Tudj meg többet a napelem rendszer bővítés lépéseiről és opcióiról!

Napelem rendszer bővítése


Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt – időben kezdj hozzá!

Ha nem megfelelő a házadhoz csatlakoztatott fázis teljesítménye a napelem rendszer üzemeltetéséhez, ne ess pánikba! Van lehetőség fázisbővítésre, ami majd megoldja ezt a problémát!

Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt


És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?

A napelem rendszer ideális működéséhez az egyik legfontosabb tényező az ideális tájolás. Mit is takar pontosan ez, és mit tudsz tenni, ha a tetődnek más adottságai vannak? Cikkünkből kiderül!

És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?


Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése

A napelem rendszer engedélyeztetése nélkülözhetetlen lépés ahhoz, hogy saját magadnak termelhess zöld energiát. Végigjártuk lépésről lépésre, hogy mikre számíthatsz a folyamat során!

Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése


Hogyan készüljek fel a felmérésre, ha napelem rendszert szeretnék?

A helyszíni felmérés az egyik legfontosabb része a napelem rendszer kivitelezési folyamatának. Éppen ezért elmondjuk, hogyan készülhetsz fel rá, mire lesz hozzá szükség!

Hogyan készüljek fel a napelemes felmérésre?


Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?

Ha valami miatt szükségessé válik, hogy bővítsük a napelem rendszerünket, akkor több szempontból sem mindegy, hogyan tesszük. Olvasd el cikkünket, hogy többet megtudj a témáról!

Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?


Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni

Olcsóbban szeretnéd vezetni a háztartásod? A napelem rendszer beszerzése remek elhatározás, de ezeket a szempontokat ne felejtsd el végiggondolni a döntés előtt!

Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni


Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése – megéri rajta végigmenni?

A költözködés sok macerával jár, ez közismert dolog. De vajon egy napelem rendszert is lehet úgy költöztetni, mint bármi mást? Ha ilyesmin gondolkodsz, ezt nem árt tudni!

Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése


Napelem rendszer különböző tető fajtákon – bármilyenre lehet telepíteni?

A különböző tetőfedési módszereknek, anyagoknak megvannak a maguk hasznos tulajdonságai, előnyei. De vajon mindegyik alkalmas a napelem rendszer telepítésére?

Napelem rendszer különböző tető fajtákon


Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre? Akkor most gyorsan keress kivitelezőt is hozzá!

Benyújtottad a szolgáltatónak a csatlakozási igénybejelentőt, de nem találtál még olyan napelemes céget, akire a további feladatokat rábízhatnád? Mi most segítünk ebben!

Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre?


Keress egy tervezőt, aki elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt napelem rendszerhez!

Elfogadták a csatlakozási igénybejelentődet? Ne dőlj még hátra: most kell csak igazán sietned, hogy találj egy megbízható szakembert, aki elkészíti a szükséges terveket!

Csatlakozási tervdokumentáció napelem rendszerhez


Szükség van-e a napelemek szervizelésére, vagy ez csak egy újabb felesleges kiadás?

Mennyire kell odafigyelnünk napelemeink tisztántartására? Esetleg ajánlott ellenőrizni működését időnként? Megpróbálunk választ adni kérdéseidre ezzel kapcsolatban!

Szükség van-e a napelemek szervizelésére?


Napelem rendszer telepítése önerőből: útmutató a fenntartható energia megvalósításához

A napelem rendszer önerőből való kiépítése hosszútávon megtérülő befektetés. De az ingyenes energia nemcsak megtakarításokat eredményez! Ismerd meg a részleteket!

Napelem rendszer telepítése önerőből