Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a megújuló energiák használata.

A legnépszerűbb, minden kétséget kizáróan a napelem: ugyanis ez az a technológia, ami már szinte bárki számára könnyedén hozzáférhető, megfizethető és hasznosítható.

Nem véletlen, hogy a napelemekkel felszerelt házak száma folyamatosan növekszik, és az sem, hogy ipari és mezőgazdasági szinten is egyre többen használják.

Sajnos azonban, még mindig elég sok tévhit és félreértés kering a napelemekkel és a napelem rendszerekkel kapcsolatban, ezért ebben a cikkünkben el szeretnénk mondani Neked néhány hasznos infót, amit érdemes tudnod a napelemekről.

1. A napelem rendszer kiváló befektetés

A napelem rendszer egy kiváló befektetés, hiszen a mutatók szerint átlagos körülmények között a kiépítés ára 8-10 éven belül megtérül, és ezután, mint passzív hozam élvezheted előnyeit, tehát a havi, kötelező kiadásaid lényeges csökkenésével számolhatsz.

Gyakori ellenérv, hogy a karbantartás, esetleges meghibásodás költségeit is számításba véve viszont évtizedekig tart, míg a befektetés megtérül – addig pedig rengeteg minden történhet, például egy költözés.

Először is: a napelemek gyakorlatilag karbantartás nélkül üzemelnek, léteznek olyan panelek, melyeknek gyártói garanciája 25 év, és nem kell számolnunk a mozgó alkatrészek cseréjével sem, lévén, hogy ezek teljesen hiányoznak – az elkészült rendszer hosszú évekig különösebb beavatkozás nélkül kiválóan teljesít.

A költözéssel sem veszíted el a befektetett tőkét, hiszen a rendszer nem csak a ház kiépítésével együtt készülhet el, hanem már kész hálózatra is rákapcsolható, így mozgatható is.

Ha ez számodra nem opció, akkor sem kell aggódnod, hiszen egy napelem rendszer jelentősen növelheti az ingatlan értékét, ami számodra szintén előnyös lehet.

2. Rendkívüli élettartam és garancia

Rendkívüli élettartam és garancia

Az egyik legfontosabb előnye, hogy a napelem rendszer élettartama lényegesen hosszabb, mint a beruházás megtérülési ideje.

A napelemek gyártói garanciája körülbelül 25-30 év, és bár az inverterek élettartama ennél 10-15 évvel is rövidebb, még ennek a javítási költségével számolva is pozitívan áll a mérleged.

A napelemek garanciája a teljesítményre is vonatkozik, így használatuk első 25 évére legalább 80 %-ot ígérnek (tíz éven belül ez a szám még magasabb, nagyjából 90%), de ezután sem kell drasztikus hozamcsökkenéssel számolnunk: a 80-as évek óta működő rendszerek példájából ismeretes, hogy sok esetben ennél huzamosabb időtartam alatt is rendkívül jó termelési mutatókat produkál a technológia.

3. Környezetbarát

Természetesen, mint megújuló energiaforrás, a környezetre gyakorolt hatása is semleges, sőt, pozitív is lehet, ha az esetleges többlettermelés megfelelően hasznosul.

Ha tehát komolyan veszed a környezetszennyezés egyre szembetűnőbb problémáit, a szelektív hulladékgyűjtésen és az energiapazarlás visszaszorításán túl, akár így is tehetsz a negatív hatások mérsékléséért.

Persze, lehet mondani, egy fecske nem csinál nyarat, de miért ne váltanál zöldebb módszerre, ha az nem csak a környezetednek, de neked és családodnak is megéri?

Hazánk körülményei, éghajlati és földrajzi adottságai teljes mértékben megfelelőek a napenergia hasznosítására, hiszen évi 1900 feletti a napsütéses órák száma bármely területen, illetve a borult időben érkező szórt fény aránya is igen magas, ez pedig némileg alacsonyabb hatásfokkal ugyan, de szintén árammá alakítható.

Abban az esetben, ha fontolóra vetted ezt a módszert, első lépésként tájékozódnod kell egy ilyen rendszer működéséről, alapjairól, hatékonyságáról, valamint a felmerülő költségekről.

Mindenkinek lehet napeleme?

Mindenkinek lehet napeleme?

Alapvetően a legtöbb házra gond nélkül lehetséges napelem rendszert telepíteni, viszont ezt minden esetben ellenőrizni kell.

Megyei partnerünk egy helyszíni felmérés során alaposan megvizsgálja az adott ingatlant, ugyanis vannak olyan szempontok, amik feltétlenül szükségesek egy megfelelően működő és biztonságos rendszer kiépítéséhez.

Ilyen szempont például, hogy milyen a ház tetőszerkezete, hány fokos a tető dőlésszöge, de még az is rendkívül fontos, hogy van-e bármilyen olyan tényező (például egy nagy, lombos fa), ami negatívan befolyásolná a napelemek működését.

Összefoglalva a napelemes rendszer típusairól való tudnivalókat, érdemes kiemelni, hogy a külső körülmények mellett, az otthonod körülményei és igényei is nagy mértékben befolyásolhatják, hogy milyen üzem kivitelezése a legmegfelelőbb számodra.

Érdemes ezen tényezőket átgondolva és szakértői segítséget igénybe véve meghoznod a végső döntést, hiszen minden otthon más, és különböznek a fogyasztási igények, szokások is.

Mennyibe kerül egy napelem rendszer?

A napelem rendszer, az árakat tekintve elég széles skálán mozog: ennek pedig az az oka, hogy minden igény, minden háztartás egyedi, és ez természetesen befolyásolja a kiépítendő napelem rendszer méreteit és teljesítményét.

Éppen ezért, ha napelem rendszerben gondolkozol, érdemes árajánlatot és helyszíni felmérést kérni, mert a pontos összeget csak ezt követően lehet megállapítani.

Az viszont nem titok, és Te is biztosan tudod, hogy egy ilyen rendszer nem olcsó.

Ugyanakkor, azt nem szabad elfelejteni, hogy egy hosszútávra szóló befektetésről van szó, ami garantáltan visszahozza az árát, és még spórolni is tudsz majd a segítségével.

Teendők a már elkészült napelem rendszerrel

Teendők a már elkészült napelem rendszerrel

Ha felkerült a napelem rendszered a tetőre, nincs mitől tartanod, ugyanis nem igényel semmilyen különleges bánásmódot.

A napelem panelek rendkívül strapabíró anyagból készültek, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy az időjárási körülmények esetleg kárt tennének benne és emiatt javítani kellene.

Gyakorlatilag semmilyen teendőd nincs vele, nem kell piszkálni, sem ellenőrizgetni: ha bármi baj lenne a rendszerrel, azt gyorsan észrevennéd.

Egy dolog van, amit érdemes lehet megtenni, ez pedig a napelem panelek tisztítása.

Ez azért fontos, mert a napelem „szabadon van”, így a por felgyűlhet rajta, amit érdemes bizonyos időközönként eltávolítani, különösen akkor, ha régen esett az eső; ugyanez elmondható nagyobb mennyiségű hóréteg esetén.

Hiszen, ha a napelem panelek takarva vannak, akkor csak kisebb hatékonysággal tudnak működni.

De ne ijedj meg, nem kell nagy dologra gondolni: egy slag segítségével könnyedén le tudod mosni a paneleken felgyülemlett por réteget.

Összegezve a legfontosabb tudnivalók

Összegezve a legfontosabb tudnivalók

A napelem rendszerek manapság azért tesznek szert egyre nagyobb népszerűségre, mert ténylegesen jó érzés megtapasztalni a számlák kiváltását egy környezettudatos módszerrel.

Ráadásul, hosszú évekig, hibátlanul, rendkívül magas teljesítménnyel működnek, méghozzá úgy, hogy különösebb gondoskodást nem igényelnek.

Elsősorban vidéki, kertvárosi családok döntenek mellette, de egyre többen gondolkodnak ipari felhasználásában is, ami szintén azt mutatja, hogy egy megbízható, hatékony technológiáról van szó.

Ha a Te érdeklődésedet is felkeltették a napelem rendszerek, űrlapunk kitöltésével tudod jelezni megyei partnerünk felé, akik hamarosan felveszik Veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Néhány éven belül megszűnik a szaldós elszámolási rendszer. Mi várható ezek után a hazai napelem piacon? Mit jelent a bruttó elszámolás? Itt a válasz ezekre a kérdésekre!

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?


Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

2021. április végétől igen jelentős szabályozásbeli változás lép életbe az egyfázisú napelem rendszerek hálózatra csatlakozásában. Ha Téged is érint, olvass velünk utána!

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára


Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Téged is érdekel, mit érdemes tudni a napelemekről? Akkor ez a cikkünk kifejezetten Neked szól! Itt van minden, amit tudnod kell!

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről


4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél


Csak minden 5. napelem rendszer működik tökéletesen – 3 tipikus hiba, amit a maradéknál elkövetnek

5 jó tanács, ha napelemet telepítesz családi házadra


Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre


Napelem telepítés: így zajlik egy szakszerű napelem rendszer telepítése

Egy teljes körű napelem telepítés talán elsőre nagy falatnak tűnik, ám a folyamatot átlátva már nem is olyan ijesztő. Ismerd meg a lépéseket, és vágj bele Te is mielőbb!

Napelem telepítés: napelem rendszer szakszerű telepítése


Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Tudod-e, hogy milyen különleges szempontokat kell figyelembe venni abban az esetben, ha lapos tetőn szeretnél napelem rendszert kivitelezni? Mutatjuk, mit érdemes tudni ebben a témában!

Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?


Földre telepített napelem rendszer

Szeretnéd napelem rendszerrel csökkenteni a kiadásaidat, de a lakhelyed nem alkalmas a tetőre telepítésre? Ne aggódj, hiszen van megoldás erre a problémára: a földre telepítés!

Földre telepített napelem rendszer


Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára

Szeretnél többet megtudni arról, hogy a fenntartható fejlődés elérése érdekében milyen változtatásokra lesz szükség a vállalkozásod működésében? Olvasd el cikkünket és tudj meg többet!

Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára


Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod

Társasházban laksz, de érdekel az energiahatékonyság? Esetleg szeretnél napelemet használni? Olvasd el cikkünket, és tudj meg mindent a napelem telepítés feltételeiről és lehetőségeiről!

Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod


Mikor van szükség a tető felújítására napelem rendszer kivitelezése előtt?

A tetőszerkezet állapota nagyban befolyásolja, hogy telepíthető-e a napelem rendszer. Milyen jelek utalnak az előzetes felújítás szükségességére, és hogyan vehetőek észre?

A tető felújítása napelem rendszer előtt


Napelem rendszer bővítése

Váratlanul megnőtt az energiafogyasztásod, és nagyobb teljesítményű napelemes rendszerre lenne szükséged? Megoldható! Tudj meg többet a napelem rendszer bővítés lépéseiről és opcióiról!

Napelem rendszer bővítése


Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt – időben kezdj hozzá!

Ha nem megfelelő a házadhoz csatlakoztatott fázis teljesítménye a napelem rendszer üzemeltetéséhez, ne ess pánikba! Van lehetőség fázisbővítésre, ami majd megoldja ezt a problémát!

Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt


És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?

A napelem rendszer ideális működéséhez az egyik legfontosabb tényező az ideális tájolás. Mit is takar pontosan ez, és mit tudsz tenni, ha a tetődnek más adottságai vannak? Cikkünkből kiderül!

És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?


Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése

A napelem rendszer engedélyeztetése nélkülözhetetlen lépés ahhoz, hogy saját magadnak termelhess zöld energiát. Végigjártuk lépésről lépésre, hogy mikre számíthatsz a folyamat során!

Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése


Hogyan készüljek fel a felmérésre, ha napelem rendszert szeretnék?

A helyszíni felmérés az egyik legfontosabb része a napelem rendszer kivitelezési folyamatának. Éppen ezért elmondjuk, hogyan készülhetsz fel rá, mire lesz hozzá szükség!

Hogyan készüljek fel a napelemes felmérésre?


Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?

Ha valami miatt szükségessé válik, hogy bővítsük a napelem rendszerünket, akkor több szempontból sem mindegy, hogyan tesszük. Olvasd el cikkünket, hogy többet megtudj a témáról!

Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?


Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni

Olcsóbban szeretnéd vezetni a háztartásod? A napelem rendszer beszerzése remek elhatározás, de ezeket a szempontokat ne felejtsd el végiggondolni a döntés előtt!

Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni


Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése – megéri rajta végigmenni?

A költözködés sok macerával jár, ez közismert dolog. De vajon egy napelem rendszert is lehet úgy költöztetni, mint bármi mást? Ha ilyesmin gondolkodsz, ezt nem árt tudni!

Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése


Napelem rendszer különböző tető fajtákon – bármilyenre lehet telepíteni?

A különböző tetőfedési módszereknek, anyagoknak megvannak a maguk hasznos tulajdonságai, előnyei. De vajon mindegyik alkalmas a napelem rendszer telepítésére?

Napelem rendszer különböző tető fajtákon


Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre? Akkor most gyorsan keress kivitelezőt is hozzá!

Benyújtottad a szolgáltatónak a csatlakozási igénybejelentőt, de nem találtál még olyan napelemes céget, akire a további feladatokat rábízhatnád? Mi most segítünk ebben!

Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre?


Keress egy tervezőt, aki elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt napelem rendszerhez!

Elfogadták a csatlakozási igénybejelentődet? Ne dőlj még hátra: most kell csak igazán sietned, hogy találj egy megbízható szakembert, aki elkészíti a szükséges terveket!

Csatlakozási tervdokumentáció napelem rendszerhez


Szükség van-e a napelemek szervizelésére, vagy ez csak egy újabb felesleges kiadás?

Mennyire kell odafigyelnünk napelemeink tisztántartására? Esetleg ajánlott ellenőrizni működését időnként? Megpróbálunk választ adni kérdéseidre ezzel kapcsolatban!

Szükség van-e a napelemek szervizelésére?


Napelem rendszer telepítése önerőből: útmutató a fenntartható energia megvalósításához

A napelem rendszer önerőből való kiépítése hosszútávon megtérülő befektetés. De az ingyenes energia nemcsak megtakarításokat eredményez! Ismerd meg a részleteket!

Napelem rendszer telepítése önerőből