Hogyan készüljek fel a felmérésre, ha napelem rendszert szeretnék?

Hogyan készüljek fel a felmérésre, ha napelem rendszert szeretnék?

A napelem rendszer kiépítése mindenki számára izgalmas, aki előtte áll, vagy már éppen benne van, hiszen komoly változásokat hoz az ember életébe.

Nemcsak arról van szó, hogy ez egy komoly és felelős befektetés, ami évek alatt hozza vissza az árát, hanem arról is, hogy ezzel együtt lényegében egy új életstílust is felveszünk, egyfajta napelemes tudatot, ami kihatással van a mindennapjainkra.

Arról nem is beszélve, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor villanyszámlamentessé válhatsz, ami a cseresznye a fagylaltkehely tetején!

De ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, bizony nem csak arra van szükség, hogy döntést hozz és kifizesd, amit ki kell, hanem az előkészületekre sem árt gondolni.

Az előzetes felmérés fontosságát nem győzzük hangsúlyozni cikkeinkben, de arról még nem volt szó, hogy erre hogyan kell felkészülnöd ahhoz, hogy minden flottul menjen.

És pontosan ezt a témakört bontanánk most ki alaposabban!

Röviden: miből is áll a helyszíni felmérés?

Röviden: miből is áll a helyszíni felmérés?

Nincs a világon olyan iparos, vállalkozó, aki a megrendelés teljesítése előtt ne végezne méréseket, ne szemlézné a helyszínen a terepviszonyokat, legyen szó akár egy lépcső, egy kerítés vagy egy terasz kivitelezéséről.

Ennek pedig egy jó oka van: ha találomra készülne el a megrendelt termék, bővítés, több mint valószínű, hogy hibás lenne, nem lehetne a helyére építeni, és az ügyfél jogosan fel lenne háborodva, nem fizetne a munkáért.

Egy napelem rendszer előzetes felmérése során is feltétlenül meg kell tudnia a megbízott cég szakemberének, hogy

 • milyen tájolású az épület,
 • mekkora a tető dőlésszöge,
 • milyen a tetőzet felületi eloszlása,
 • vannak-e árnyékoló tényezők,
 • megfelelő állapotú-e a tetőszerkezet,
 • illetve mekkora a háztartás fogyasztása
 • és műszakilag felkészült, fogadóképes-e a belső elektromos hálózat.

Ezek nélkül teljesen felesleges is a folytatáson gondolkodni, hiszen ha valamelyik hibádzik, akkor mindenképpen megoldást kell rá találni.

Miért fontos tudni ezeket?

Miért fontos tudni ezeket?

Egyetlen oka van annak, hogy a felmérés során meg kell vizsgálni a felsorolt tényezőket, mégpedig a Te elégedettséged, illetve a befektetésed megtérülése.

Mert lehetne napelem rendszert telepíteni egy arra teljesen alkalmatlan helyre is, például a tető északi-északnyugati oldalára, csak éppenséggel nem lenne sok értelme, hiszen olyan kevés energiát termelne, hogy 8-10 év helyett talán 20-25 év alatt, ha visszahozná a belé invesztált pénzt.

De vannak biztonsági szempontok is, például a tetőzet állapota és a háztartás elektromos felkészültsége, belső hálózata.

Valószínűleg sem Te, sem a kivitelező nem szeretné, ha az egyik szakember alatt beszakadna a tető, vagy a telepítést követően a panelek kötnének ki a padláson, mert a lécek és gerendák már nem bírták el a súlyukat.

És ha a házban még mindig alumínium vagy kátránypapíros vezetékek vannak abból az időből, amikor megépült, akkor van rá esély, hogy nem fogják bírni az átalakításokat, megváltozott terhelést.

Mikor történhet a helyszíni felmérés?

A helyszíni felmérés igazából egy meglehetősen rugalmas része a napelemes folyamatnak, akkor történik, amikor Neked alkalmas.

Pontosan ezért célszerű alaposan, a valóságnak megfelelően kitöltened az ajánlatkérő adatlapot az oldalunkon, hiszen a regionális partnerünk ez alapján fogja majd Veled felvenni a kapcsolatot.

Így van, Neked tényleg csak annyi a teendőd, hogy várod a megkeresésüket, és egyeztetsz velük egy időpontot, amikor alkalmas, és eljöhetnek hozzád a cég munkatársai elvégezni a szükséges felméréseket, vizsgálatokat.

Ha valami közbejön, és semmiképp sem megoldható, hogy azon a napon otthon légy, viszont mindenképpen ragaszkodnál az elképzelt és vágyott napelem rendszerhez (mert miért is ne tennéd), akkor hatalmazz meg egy rokont vagy hozzátartozót, és készíts elő neki mindent, amire szükség van a felmérés sikerességéhez.

Sőt, Neked is azt javasoljuk, hogy készülj elő a szemle napjára, hogy ne a cselekvés percében kelljen idegesen kotorni az iratok, számlák között, és ne ott derüljön ki, hogy valami hiányzik!

Hogyan és mit készíts elő a helyszíni felmérés napjára?

Hogyan és mit készíts elő a helyszíni felmérés napjára?

Igen, elérkeztünk cikkünk központi témájához, nevezetesen ahhoz, hogy mit kell mindenképpen a felmérést végző kollégák rendelkezésére bocsájtanod, és mi mindent tehetsz meg azért, hogy minden a lehető legsimábban menjen.

Kezdjük mindjárt a papírmunkával:

 • feltétlenül készítsd elő az előző évi villanyszámláidat, vagy az éves elszámolót, ha úgy kapod – innen állapítható meg a háztartás elektromos energiaigénye;
 • a számlának tartalmaznia kell az áramszolgáltatói szerződés számát, a mérőóra sorszámát, a fogyasztási helyet és más, azonosításra szolgáló adatokat;
 • ha a számlák csak elektronikusan léteznek, akkor mindenképpen nyomtasd ki, vagy győződj meg róla, hogy a felmérés időpontjában is ki tudod őket nyomtatni;
 • és tedd elérhetővé a fogyasztási hely helyrajzi számát, hogy az áramszolgáltató azonosítani tudja az ide tartozó adatokat.

Mint láthatod, jó néhány papírral készülnöd kell a felmérést végző szakemberek számára, ezért azt javasoljuk, hogy időben kezdd el összeszedni őket, elintézni a beszerzésüket.

További tanácsok a felméréshez

Ha azt szeretnéd, hogy tényleg minden simán és zökkenőmentesen menjen, lenne még néhány javaslatunk, amit előzetesen megtehetsz:

 • Tedd könnyűvé a közlekedést – rakj rendet ne csak a lakótérben, hanem a házon kívül is, hogy könnyen körbejárható legyen!
 • Tedd szabaddá a padlásra vezető utat – minél könnyebben feljut a szakember, annál hamarabb végez!
 • Az sem árt, ha a padlástérben lehet mozogni, és a kolléga alaposabban szemügyre tudja venni a szerkezetet!
 • Ha rendelkezésedre áll, akkor készítsd elő a ház terveit, ezzel is segítve a lehetőségek feltérképezését, ideális felület kiválasztását!

Kérj ajánlatot, és mindez Nálad is megtörténhet!

Kérj ajánlatot, és mindez Nálad is megtörténhet!

Talán kicsit sok macerának tűnik így elsőre mindez a sok előkészület és a helyszíni felmérés, de hidd el, megéri túllenni rajta, hiszen akkor elkezdődhet a napelem rendszered átgondolása, megtervezése!

Ráadásul maga a helyszíni szemle nem is tart túl sokáig; ha minden jól megy, akkor 1-2 óránál biztosan nem fog hosszabban elhúzódni.

Persze ehhez az is kell, hogy megfelelően felkészült légy, és minden szükséges dolgot biztosítani tudj a szakemberek számára.

Szóval, ha Te is belevágnál, akkor nincs más hátra, mint kitölteni az árajánlatkérő adatlapot az oldalunkon, és elküldeni, hogy lakhelyed szerinti regionális partnerünk minél hamarabb felvehesse Veled a kapcsolatot, és egyeztethess vele a felmérés időpontjáról!

Lépj egy nagyot előre, és légy Te is napelem rendszer tulajdonos!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Néhány éven belül megszűnik a szaldós elszámolási rendszer. Mi várható ezek után a hazai napelem piacon? Mit jelent a bruttó elszámolás? Itt a válasz ezekre a kérdésekre!

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?


Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

2021. április végétől igen jelentős szabályozásbeli változás lép életbe az egyfázisú napelem rendszerek hálózatra csatlakozásában. Ha Téged is érint, olvass velünk utána!

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára


Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Téged is érdekel, mit érdemes tudni a napelemekről? Akkor ez a cikkünk kifejezetten Neked szól! Itt van minden, amit tudnod kell!

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről


4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél


Csak minden 5. napelem rendszer működik tökéletesen – 3 tipikus hiba, amit a maradéknál elkövetnek

5 jó tanács, ha napelemet telepítesz családi házadra


Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre


Napelem telepítés: így zajlik egy szakszerű napelem rendszer telepítése

Egy teljes körű napelem telepítés talán elsőre nagy falatnak tűnik, ám a folyamatot átlátva már nem is olyan ijesztő. Ismerd meg a lépéseket, és vágj bele Te is mielőbb!

Napelem telepítés: napelem rendszer szakszerű telepítése


Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Tudod-e, hogy milyen különleges szempontokat kell figyelembe venni abban az esetben, ha lapos tetőn szeretnél napelem rendszert kivitelezni? Mutatjuk, mit érdemes tudni ebben a témában!

Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?


Földre telepített napelem rendszer

Szeretnéd napelem rendszerrel csökkenteni a kiadásaidat, de a lakhelyed nem alkalmas a tetőre telepítésre? Ne aggódj, hiszen van megoldás erre a problémára: a földre telepítés!

Földre telepített napelem rendszer


Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára

Szeretnél többet megtudni arról, hogy a fenntartható fejlődés elérése érdekében milyen változtatásokra lesz szükség a vállalkozásod működésében? Olvasd el cikkünket és tudj meg többet!

Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára


Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod

Társasházban laksz, de érdekel az energiahatékonyság? Esetleg szeretnél napelemet használni? Olvasd el cikkünket, és tudj meg mindent a napelem telepítés feltételeiről és lehetőségeiről!

Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod


Mikor van szükség a tető felújítására napelem rendszer kivitelezése előtt?

A tetőszerkezet állapota nagyban befolyásolja, hogy telepíthető-e a napelem rendszer. Milyen jelek utalnak az előzetes felújítás szükségességére, és hogyan vehetőek észre?

A tető felújítása napelem rendszer előtt


Napelem rendszer bővítése

Váratlanul megnőtt az energiafogyasztásod, és nagyobb teljesítményű napelemes rendszerre lenne szükséged? Megoldható! Tudj meg többet a napelem rendszer bővítés lépéseiről és opcióiról!

Napelem rendszer bővítése


Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt – időben kezdj hozzá!

Ha nem megfelelő a házadhoz csatlakoztatott fázis teljesítménye a napelem rendszer üzemeltetéséhez, ne ess pánikba! Van lehetőség fázisbővítésre, ami majd megoldja ezt a problémát!

Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt


És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?

A napelem rendszer ideális működéséhez az egyik legfontosabb tényező az ideális tájolás. Mit is takar pontosan ez, és mit tudsz tenni, ha a tetődnek más adottságai vannak? Cikkünkből kiderül!

És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?


Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése

A napelem rendszer engedélyeztetése nélkülözhetetlen lépés ahhoz, hogy saját magadnak termelhess zöld energiát. Végigjártuk lépésről lépésre, hogy mikre számíthatsz a folyamat során!

Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése


Hogyan készüljek fel a felmérésre, ha napelem rendszert szeretnék?

A helyszíni felmérés az egyik legfontosabb része a napelem rendszer kivitelezési folyamatának. Éppen ezért elmondjuk, hogyan készülhetsz fel rá, mire lesz hozzá szükség!

Hogyan készüljek fel a napelemes felmérésre?


Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?

Ha valami miatt szükségessé válik, hogy bővítsük a napelem rendszerünket, akkor több szempontból sem mindegy, hogyan tesszük. Olvasd el cikkünket, hogy többet megtudj a témáról!

Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?


Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni

Olcsóbban szeretnéd vezetni a háztartásod? A napelem rendszer beszerzése remek elhatározás, de ezeket a szempontokat ne felejtsd el végiggondolni a döntés előtt!

Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni


Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése – megéri rajta végigmenni?

A költözködés sok macerával jár, ez közismert dolog. De vajon egy napelem rendszert is lehet úgy költöztetni, mint bármi mást? Ha ilyesmin gondolkodsz, ezt nem árt tudni!

Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése


Napelem rendszer különböző tető fajtákon – bármilyenre lehet telepíteni?

A különböző tetőfedési módszereknek, anyagoknak megvannak a maguk hasznos tulajdonságai, előnyei. De vajon mindegyik alkalmas a napelem rendszer telepítésére?

Napelem rendszer különböző tető fajtákon


Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre? Akkor most gyorsan keress kivitelezőt is hozzá!

Benyújtottad a szolgáltatónak a csatlakozási igénybejelentőt, de nem találtál még olyan napelemes céget, akire a további feladatokat rábízhatnád? Mi most segítünk ebben!

Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre?


Keress egy tervezőt, aki elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt napelem rendszerhez!

Elfogadták a csatlakozási igénybejelentődet? Ne dőlj még hátra: most kell csak igazán sietned, hogy találj egy megbízható szakembert, aki elkészíti a szükséges terveket!

Csatlakozási tervdokumentáció napelem rendszerhez


Szükség van-e a napelemek szervizelésére, vagy ez csak egy újabb felesleges kiadás?

Mennyire kell odafigyelnünk napelemeink tisztántartására? Esetleg ajánlott ellenőrizni működését időnként? Megpróbálunk választ adni kérdéseidre ezzel kapcsolatban!

Szükség van-e a napelemek szervizelésére?


Napelem rendszer telepítése önerőből: útmutató a fenntartható energia megvalósításához

A napelem rendszer önerőből való kiépítése hosszútávon megtérülő befektetés. De az ingyenes energia nemcsak megtakarításokat eredményez! Ismerd meg a részleteket!

Napelem rendszer telepítése önerőből