Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni

Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni

Az alternatív energiaforrásoké a jövő: Földünk tartalékai végesek, az elmúlt évtizedek rohamos károsanyag-kibocsátása és szeméttermelése pedig egyre égetőbbé teszi mindenki számára a környezettudatosság kérdését.

A drasztikusan növekvő energiaárak egekbe emelik a háztartások havi rezsiköltségét, a külpolitikai helyzettől való kiszolgáltatottságról nem is beszélve, ezért egyre többen akarnak függetlenedni a szolgáltatóktól és a kiszámíthatatlan áraktól, ezért amiben csak lehet, „önállósodnak”.

A napelem mindkét problémát egyszerre orvosolja: károsanyag-kibocsátás nélkül termel energiát, melyet a háztartásod azonnal fel is használhat – kíméli a környezetet és a pénztárcádat is.

Ez a remek lehetőség azonban magas bekerülési költséggel jár (a rendszer méretétől és a választott márkától függően 1,5-5 millió forint háztartások esetében), ezért szükséges megfontoltan dönteni, ehhez pedig érdemes tudnod a legfontosabb szempontokat, befolyásoló tényezőket egy napelem rendszer kapcsán.

Ebben a cikkben ezekből gyűjtöttünk össze párat.

1. Szempont: Mekkora napelem rendszerre lesz szükséged?

Mekkora napelem rendszerre lesz szükséged?

A napelemek segítségével a villanyszámládat tudod kiváltani, ezért a rendszer méretét a mostani áramfogyasztásod fogja meghatározni, ezt vedd alapul a tervezési folyamat legelején.

Ha például 10 000 Ft a havi villanyszámla (egy átlagos 3-4 fős család általában ennyit fizet), akkor ez éves szinten körülbelül 3000 kWh villamos energiát jelent, amit egy nagyjából 9-10 panelből álló rendszer már képes kitermelni nekünk (persze ez nagyban függ a panelek típusától is).

Akár hálózatra visszatápláló, akár szigetüzemű napelem rendszered lesz, érdemes inkább enyhén nagyobb, mint kisebb rendszert üzemeltetni: így semmiképp nem kell fizetned a szolgáltatónak a többletfogyasztás miatt, vagy áram nélkül maradnod, amikor a legjobban szükséged lenne rá.

2. Szempont: Hova kerüljön a napelem rendszer?

Hova kerüljön a napelem rendszer?

Ha már a leendő napelem rendszer mérete tisztázott, könnyebben tudsz tervezni az elhelyezésével.

Ha a háztetőd megfelelő tájolású (dél, délnyugati fekvésű), ideális dőlésszögű (a legjobb a 35°, de 30-40° között bárhol ideális), és elég erős és stabil ahhoz, hogy elbírja a panelek általi extra terhelést, akkor oda érdemes telepíteni a rendszert.

Egy dolgot azonban ne felejts el megfigyelni: vannak árnyékoló tényezők a tetőd közelében?

Egy szomszédos épület, néhány fa, vagy egy villanyoszlop is szinte állandó árnyékot fedhet egyes panelekre, amik aztán az egész rendszer működését negatívan befolyásolhatják.

Ilyen esetekben (vagy akkor, ha a tető nem megfelelő a napelem rendszer telepítésére) szerencsére még mindig nem kell lemondanod a zöldenergiáról, hiszen a paneleket a kocsibeállóra is rögzíthetik a kivitelezők, sőt, a megfelelő tartószerkezetek segítségével lapos tetőre vagy talajra is (utóbbi esetben ráadásul a megfelelő tájolás-és dőlésszög garantált, hiszen mesterségesen biztosított!).

3. Szempont: Milyen invertert válassz?

Milyen invertert válassz?

Forrás: sunshinerenewable.com

Végső soron nem a panelek, hanem az inverter által lesz a napsugarakból számodra hasznosítható áram, tehát érdemes már előre megtervezni, hogy a napelem rendszeredhez milyen invertert válassz.

Ez a rész érzékeli a környezeti hatásokat, az esetleges meghibásodásokat, azaz folyamatosan monitorozza a rendszer működését, eközben pedig váltakozó árammá alakítja az egyenáramot.

Ezért tehát fontos, hogy jó minőségű, megbízható invertert válassz – azonban előre szólunk, hogy nem biztos, hogy ezt a döntést teljesen egyedül kell meghoznod!

Ha hálózatra visszatápláló rendszert szeretnél, akkor a szolgáltatóval kell megegyezned, hogy milyen invertert fogad el.

Érdemes már előre eltervezni azt is, hogy hova lesz felszerelve az inverter: olyan helyet kell ugyanis választani, ahol a szellőzés biztosított a berendezés számára, és nem éri szennyeződés vagy eső.

Az üzembe helyezést mindenképp szakemberre kell bíznod!

4. Szempont: Meg fog térülni a befektetés?

Meg fog térülni a befektetés?

A napelem rendszer egy nagyobb, körülbelül pár milliós kezdeti befektetést jelent, ezért biztos benned is megfogalmazódott már az a kérdés, hogy hogyan és mennyi idő alatt fog megtérülni.

A jelenlegi napelem-és energiaárak mellett körülbelül tíz év megtérülési idővel számolhatsz, persze ez az optimális működés mellett értendő.

Ez azt jelenti, hogy mindenképp érdemes profi kivitelezőkre bízni a rendszer telepítését, hiszen ideális tájolással, megfelelő dőlésszöggel érhető el az említett optimális működés.

A napelem rendszer várható élettartama több évtizedes, ami azt jelenti, hogy miután a befektetésed megtérült, még hosszú évtizedekig élvezheted a 0 Ft-os áramszámlát.

A garancia ráadásul szintén hosszú ideig védi a befektetésed sikerességét: a leggyakoribb konstrukció az, hogy 10 év gyártmánygaranciát és 25 év 80%-os teljesítménygaranciát ajánlanak a gyártók, de erről mindenképp érdeklődjünk a tervezési stádiumban a leendő kivitelezőnknél.

Összegzésül...

A napelem rendszerek nyújtotta lehetőséget érdemes kihasználni, hogy egy fenntartható és hosszú távon ingyenes energiatermelési módot tudjunk magunkénak – a nem megújuló energiaforrások ára és elérhetősége egyre nagyobb mértékű bizonytalanságot hordoz magában, a Nap azonban mindig ingyen fog sütni, történjen bármi a világban.

Ha elhatároztad magad a napelemek beszerzése mellett, akkor érdemes a leendő rendszer méretét a havi villanyszámlád függvényében végiggondolni, hiszen ezt szeretnéd kiváltani.

Ezek után a rendszer elhelyezését is mérlegeld, hiszen ha a tetőd adottságai nem teszik lehetővé az optimális termelést, érdemesebb lehet a kocsibeállóra vagy tartószerkezettel a talajra telepíteni a paneleket.

Fontos a minőségi inverter kiválasztása, és a garanciális feltételekről való tájékozódás is.  

Természetesen nem kell teljesen egyedül mérlegelned a szempontokat: ha további tájékoztatásra, segítségre van szükséged, töltsd ki az ajánlatkérő űrlapunkat, és a megyédhez tartozó partnerünk felveszi veled a kapcsolatot, hogy a folyamat minden lépésében a rendelkezésedre álljon!

Álmaid napelem rendszere már csak pár kattintásra van tőled!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Néhány éven belül megszűnik a szaldós elszámolási rendszer. Mi várható ezek után a hazai napelem piacon? Mit jelent a bruttó elszámolás? Itt a válasz ezekre a kérdésekre!

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?


Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

2021. április végétől igen jelentős szabályozásbeli változás lép életbe az egyfázisú napelem rendszerek hálózatra csatlakozásában. Ha Téged is érint, olvass velünk utána!

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára


Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Téged is érdekel, mit érdemes tudni a napelemekről? Akkor ez a cikkünk kifejezetten Neked szól! Itt van minden, amit tudnod kell!

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről


4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél


Csak minden 5. napelem rendszer működik tökéletesen – 3 tipikus hiba, amit a maradéknál elkövetnek

5 jó tanács, ha napelemet telepítesz családi házadra


Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre


Napelem telepítés: így zajlik egy szakszerű napelem rendszer telepítése

Egy teljes körű napelem telepítés talán elsőre nagy falatnak tűnik, ám a folyamatot átlátva már nem is olyan ijesztő. Ismerd meg a lépéseket, és vágj bele Te is mielőbb!

Napelem telepítés: napelem rendszer szakszerű telepítése


Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Tudod-e, hogy milyen különleges szempontokat kell figyelembe venni abban az esetben, ha lapos tetőn szeretnél napelem rendszert kivitelezni? Mutatjuk, mit érdemes tudni ebben a témában!

Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?


Földre telepített napelem rendszer

Szeretnéd napelem rendszerrel csökkenteni a kiadásaidat, de a lakhelyed nem alkalmas a tetőre telepítésre? Ne aggódj, hiszen van megoldás erre a problémára: a földre telepítés!

Földre telepített napelem rendszer


Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára

Szeretnél többet megtudni arról, hogy a fenntartható fejlődés elérése érdekében milyen változtatásokra lesz szükség a vállalkozásod működésében? Olvasd el cikkünket és tudj meg többet!

Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára


Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod

Társasházban laksz, de érdekel az energiahatékonyság? Esetleg szeretnél napelemet használni? Olvasd el cikkünket, és tudj meg mindent a napelem telepítés feltételeiről és lehetőségeiről!

Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod


Mikor van szükség a tető felújítására napelem rendszer kivitelezése előtt?

A tetőszerkezet állapota nagyban befolyásolja, hogy telepíthető-e a napelem rendszer. Milyen jelek utalnak az előzetes felújítás szükségességére, és hogyan vehetőek észre?

A tető felújítása napelem rendszer előtt


Napelem rendszer bővítése

Váratlanul megnőtt az energiafogyasztásod, és nagyobb teljesítményű napelemes rendszerre lenne szükséged? Megoldható! Tudj meg többet a napelem rendszer bővítés lépéseiről és opcióiról!

Napelem rendszer bővítése


Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt – időben kezdj hozzá!

Ha nem megfelelő a házadhoz csatlakoztatott fázis teljesítménye a napelem rendszer üzemeltetéséhez, ne ess pánikba! Van lehetőség fázisbővítésre, ami majd megoldja ezt a problémát!

Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt


És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?

A napelem rendszer ideális működéséhez az egyik legfontosabb tényező az ideális tájolás. Mit is takar pontosan ez, és mit tudsz tenni, ha a tetődnek más adottságai vannak? Cikkünkből kiderül!

És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?


Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése

A napelem rendszer engedélyeztetése nélkülözhetetlen lépés ahhoz, hogy saját magadnak termelhess zöld energiát. Végigjártuk lépésről lépésre, hogy mikre számíthatsz a folyamat során!

Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése


Hogyan készüljek fel a felmérésre, ha napelem rendszert szeretnék?

A helyszíni felmérés az egyik legfontosabb része a napelem rendszer kivitelezési folyamatának. Éppen ezért elmondjuk, hogyan készülhetsz fel rá, mire lesz hozzá szükség!

Hogyan készüljek fel a napelemes felmérésre?


Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?

Ha valami miatt szükségessé válik, hogy bővítsük a napelem rendszerünket, akkor több szempontból sem mindegy, hogyan tesszük. Olvasd el cikkünket, hogy többet megtudj a témáról!

Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?


Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni

Olcsóbban szeretnéd vezetni a háztartásod? A napelem rendszer beszerzése remek elhatározás, de ezeket a szempontokat ne felejtsd el végiggondolni a döntés előtt!

Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni


Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése – megéri rajta végigmenni?

A költözködés sok macerával jár, ez közismert dolog. De vajon egy napelem rendszert is lehet úgy költöztetni, mint bármi mást? Ha ilyesmin gondolkodsz, ezt nem árt tudni!

Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése


Napelem rendszer különböző tető fajtákon – bármilyenre lehet telepíteni?

A különböző tetőfedési módszereknek, anyagoknak megvannak a maguk hasznos tulajdonságai, előnyei. De vajon mindegyik alkalmas a napelem rendszer telepítésére?

Napelem rendszer különböző tető fajtákon


Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre? Akkor most gyorsan keress kivitelezőt is hozzá!

Benyújtottad a szolgáltatónak a csatlakozási igénybejelentőt, de nem találtál még olyan napelemes céget, akire a további feladatokat rábízhatnád? Mi most segítünk ebben!

Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre?


Keress egy tervezőt, aki elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt napelem rendszerhez!

Elfogadták a csatlakozási igénybejelentődet? Ne dőlj még hátra: most kell csak igazán sietned, hogy találj egy megbízható szakembert, aki elkészíti a szükséges terveket!

Csatlakozási tervdokumentáció napelem rendszerhez


Szükség van-e a napelemek szervizelésére, vagy ez csak egy újabb felesleges kiadás?

Mennyire kell odafigyelnünk napelemeink tisztántartására? Esetleg ajánlott ellenőrizni működését időnként? Megpróbálunk választ adni kérdéseidre ezzel kapcsolatban!

Szükség van-e a napelemek szervizelésére?


Napelem rendszer telepítése önerőből: útmutató a fenntartható energia megvalósításához

A napelem rendszer önerőből való kiépítése hosszútávon megtérülő befektetés. De az ingyenes energia nemcsak megtakarításokat eredményez! Ismerd meg a részleteket!

Napelem rendszer telepítése önerőből