Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Amikor egy háztetőre szerelt napelem rendszerre gondolunk, akkor nagy eséllyel a ferde tetőkön elhelyezett, azok dőlésszögét követő panelek jutnak először az eszünkbe.

Való igaz, hogy korábbi bejegyzéseinkben is gyakran említettük a tető formájának és dőlésszögének a jelentőségét, illetve azt, hogy ez ideális esetben 25 és 45 fok közé esik.

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha lapos tetejű házra szeretnénk felszereltetni fotovoltaikus rendszerünket.

Lehetséges egyáltalán ez a megoldás, vagy mindenképpen ferde tetejűnek kell lennie az otthonunknak, ha arra napelemet helyeznénk?

A rövid válasz: igen, lehetséges.

A hosszabb válasz pedig az, hogy bár lehetséges, de vannak különleges szempontok, amiket figyelembe kell venni a napelem rendszer tervezése és kivitelezése közben.

Az alábbiakban összegyűjtöttük Neked a legfontosabb információkat arra az esetre, ha lapos tetőre tervezel napelemet szereltetni.

Hatékonyságot befolyásoló körülmények

Hatékonyságot befolyásoló körülmények

Először is nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen tényezők befolyásolhatják napelemeink működését lapos tető esetén – illetve, hogy ezek alapján a mi tetőnk alkalmas-e egyáltalán a feladatra.

Az optimális termelést akadályozza a panelekre vetülő árnyék: erre minden háztípusnál figyelni kell, és ide tartoznak például a környező fák, épületek, kémények.

Lapos tető esetén ugyanakkor további árnyékoló tényezőt jelenthetnek az alábbiak:

  • attika fal, vagyis a főpárkány felett függőlegesen elhelyezkedő fal;
  • kémény;
  • szellőzők;
  • egyéb épületgépészeti kiállások.

Ha a Te háztetődön is megtalálható ezek valamelyike, akkor azt mindenképp figyelembe kell venni a tervezéskor.

Fontos erősség: a rögzíthetőség

A ferde tetős házakkal ellentétben a tető dőlésszögéről itt nem beszélhetünk, ennek a szerepét a tartószerkezet helyettesíti.

Ez azért előnyös, mert segítségével el lehet érni a termelés szempontjából optimális dőlésszöget és tájolást, azonban külön figyelmet igényel a tető rétegrendje, hiszen ez alapján lehet kiválasztani a megfelelő tartót.

Jó hír továbbá az is, hogy nem szükséges a födém fúrása, mert általában súlyozással megoldható a tartószerkezet rögzítése.

A szélterelőkkel ellátott súlyok lehetővé teszik a gyors és beavatkozásmentes kivitelezést, mely során a szigetelések sem sérülnek, és általában a nyomvonalak vésésétől is eltekinthetünk.

Lapos tetőnél is fő a biztonság

Lapos tetőnél is fő a biztonság

Ha nagyobb napelem rendszert tervezel, akkor érdemes felkészülni arra, hogy szükséges lesz egy statikai vizsgálat elvégzése.

Ennek a jelentőségét nem igazán lehet vitatni, hiszen gondolj csak bele: felszereltetsz egy komoly teljesítményű rendszert komoly összegekért, majd egy bizonyos idő elteltével kiderül, hogy az épület állapota miatt eleve nem is volt alkalmas egy ilyen projekt kivitelezésére.

Jobb esetben ezt még időben észrevennéd, rosszabb esetben viszont ki tudja, milyen következményekkel járna a statikai vizsgálat elmulasztása.

A napelem panel önmagában nem feltétlenül vonzza be a villámcsapásokat, azonban lapos tetőnél az optimális termelés érdekében a rendszer gyakran kiemelkedik a környezetéből.

Mivel a magasabbra nyúló építmények nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ezért ilyen esetekben villámvédelmi felülvizsgálatra is szükség lehet.

Mire kell még odafigyelni?

Mire kell még odafigyelni?

Érdemes előre tudni, hogy mik azok a helyzetek, amik nehézséget okozhatnak a napelemek lapos tetőre való felszerelése során.

Ha például 10 méternél magasabb épületre tervezzük a rendszerünk kivitelezését, akkor számolnunk kell azzal, hogy ez csak daruk használatával lesz megoldható.

Vannak olyan esetek, amikor a daruzáshoz szükség van az adott utca lezárása is – ez pedig nem csak a többletköltségek miatt lehet bosszantó, hanem a vele járó ügyintézések és bonyodalmak miatt is.

Lapos tető esetén ezen kívül problémát jelenthet az inverter elhelyezése is, ugyanis ennek a fontos alkatrésznek kezelőmagasságban és hozzáférhetőnek kell lennie.

A szélterhelés is nagy körültekintést igényel, hiszen egy lapos tetőn a tartószerkezet miatt a szél könnyen bejut a panelek alá, és nagy erővel felfelé nyomja azokat – ez pedig hosszú távon gondot okozhat.

Lapos tető kontra ferde tető – melyikkel jársz jobban?

Ami a felmerülő költségeket illeti, a ferde tetőre telepített napelem rendszer eleinte olcsóbb lehet, hiszen lapos tetőnél a tartószerkezet telepítésével és a súlyozással is számolni kell.

Hosszabb távon azonban ez a költség megtérül, ugyanis – a ferde tetővel ellentétben – itt lehetőség van beállítani a megfelelő tájolást és dőlésszöget az optimális termelés érdekében.

Ha úgy döntünk, hogy inkább saját magunk építenénk ki a tartószerkezetet, akkor is fontos egy szakértő véleményét és segítségét kérni még azelőtt, hogy belevágnánk.

Vannak például olyan helyzetek, amikor a saját építésű konzolra nem lehetséges a rendszer kivitelezése – az ilyen esetek elkerülése miatt is lényeges tehát, hogy egy tapasztalt kivitelezőnek rálátása legyen a projektre.

Társasházra szereltetnéd a napelem rendszered?

A társasházaknak gyakran nagy területű, lapos tetőrésze van, ahol lehet, hogy Te is könnyen el tudnál képzelni egy napelem rendszert.

Ha számba vesszük az ily módon megspórolható pénz mennyiségét, illetve a környezetre gyakorolt pozitív hatást, ez az ötlet valóban nem hangzik rosszul.

Azonban a valóságban ez sajnos nem ilyen egyszerű:  a napelem ugyanis 1 db mérőre engedélyeztethető, tehát nem elosztható a lakók felé, így nehezebb dolga van annak, aki egy már meglévő társasházban kiviteleztetné a rendszert.

Ha viszont a lakógyűlésen legalább 50% + 1 fő elfogadja a kezdeményezést, akkor lehetséges a tetőre való telepítés.

Alternatíva: a földre telepített napelem rendszer

Alternatíva: a földre telepített napelem rendszer

Ha mindezek után attól tartasz, hogy a házad teteje esetleg mégsem alkalmas napelem rendszer telepítésére, vagy csak túl soknak találod az ezzel járó extra munkát, érdemes megfontolni a ház közelében a talajon kivitelezett alternatívát.

A lapos tetőhöz hasonlóan itt is a tartószerkezet adja a megfelelő tájolást és dőlésszöget, azonban kiemelten oda kell figyelni az árnyékoló tényezőkre, hiszen a panelek környékén növekvő növényzet is problémát jelenthet.

Ha azonban rendelkezünk megfelelő méretű szabad területtel, akkor más opciókhoz képest több szempontból is előnyös lehet:

  • a jobb hozzáférhetőség miatt egyszerűbb karbantartani;
  • a rendszer mérete nem függ a tető méretétől;
  • könnyebben megoldható a bővítés;
  • kevesebb tényező befolyásolja a tartószerkezet élettartamát.

Kezdd el Te is a folyamatot még ma!

Ha kíváncsi vagy, hogy a Te háztetőd alkalmas-e napelem rendszer telepítésére, a legjobb helyen jársz!

Miután a megyédhez tartozó kivitelező partnerünk felvette Veled a kapcsolatot, a szakértők házhoz mennek és elvégzik az ingyenes helyszíni felmérést – ennek alapján sokat megtudhatsz arról, hogy a Te otthonodban miként kivitelezhető egy napelem rendszer.

Tedd meg az első lépéseket életed legjobb befektetése felé: kérj tőlünk árajánlatot még ma!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Néhány éven belül megszűnik a szaldós elszámolási rendszer. Mi várható ezek után a hazai napelem piacon? Mit jelent a bruttó elszámolás? Itt a válasz ezekre a kérdésekre!

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?


Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

2021. április végétől igen jelentős szabályozásbeli változás lép életbe az egyfázisú napelem rendszerek hálózatra csatlakozásában. Ha Téged is érint, olvass velünk utána!

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára


Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Téged is érdekel, mit érdemes tudni a napelemekről? Akkor ez a cikkünk kifejezetten Neked szól! Itt van minden, amit tudnod kell!

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről


4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél


Csak minden 5. napelem rendszer működik tökéletesen – 3 tipikus hiba, amit a maradéknál elkövetnek

5 jó tanács, ha napelemet telepítesz családi házadra


Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre


Napelem telepítés: így zajlik egy szakszerű napelem rendszer telepítése

Egy teljes körű napelem telepítés talán elsőre nagy falatnak tűnik, ám a folyamatot átlátva már nem is olyan ijesztő. Ismerd meg a lépéseket, és vágj bele Te is mielőbb!

Napelem telepítés: napelem rendszer szakszerű telepítése


Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Tudod-e, hogy milyen különleges szempontokat kell figyelembe venni abban az esetben, ha lapos tetőn szeretnél napelem rendszert kivitelezni? Mutatjuk, mit érdemes tudni ebben a témában!

Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?


Földre telepített napelem rendszer

Szeretnéd napelem rendszerrel csökkenteni a kiadásaidat, de a lakhelyed nem alkalmas a tetőre telepítésre? Ne aggódj, hiszen van megoldás erre a problémára: a földre telepítés!

Földre telepített napelem rendszer


Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára

Szeretnél többet megtudni arról, hogy a fenntartható fejlődés elérése érdekében milyen változtatásokra lesz szükség a vállalkozásod működésében? Olvasd el cikkünket és tudj meg többet!

Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára


Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod

Társasházban laksz, de érdekel az energiahatékonyság? Esetleg szeretnél napelemet használni? Olvasd el cikkünket, és tudj meg mindent a napelem telepítés feltételeiről és lehetőségeiről!

Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod


Mikor van szükség a tető felújítására napelem rendszer kivitelezése előtt?

A tetőszerkezet állapota nagyban befolyásolja, hogy telepíthető-e a napelem rendszer. Milyen jelek utalnak az előzetes felújítás szükségességére, és hogyan vehetőek észre?

A tető felújítása napelem rendszer előtt


Napelem rendszer bővítése

Váratlanul megnőtt az energiafogyasztásod, és nagyobb teljesítményű napelemes rendszerre lenne szükséged? Megoldható! Tudj meg többet a napelem rendszer bővítés lépéseiről és opcióiról!

Napelem rendszer bővítése


Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt – időben kezdj hozzá!

Ha nem megfelelő a házadhoz csatlakoztatott fázis teljesítménye a napelem rendszer üzemeltetéséhez, ne ess pánikba! Van lehetőség fázisbővítésre, ami majd megoldja ezt a problémát!

Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt


És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?

A napelem rendszer ideális működéséhez az egyik legfontosabb tényező az ideális tájolás. Mit is takar pontosan ez, és mit tudsz tenni, ha a tetődnek más adottságai vannak? Cikkünkből kiderül!

És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?


Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése

A napelem rendszer engedélyeztetése nélkülözhetetlen lépés ahhoz, hogy saját magadnak termelhess zöld energiát. Végigjártuk lépésről lépésre, hogy mikre számíthatsz a folyamat során!

Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése


Hogyan készüljek fel a felmérésre, ha napelem rendszert szeretnék?

A helyszíni felmérés az egyik legfontosabb része a napelem rendszer kivitelezési folyamatának. Éppen ezért elmondjuk, hogyan készülhetsz fel rá, mire lesz hozzá szükség!

Hogyan készüljek fel a napelemes felmérésre?


Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?

Ha valami miatt szükségessé válik, hogy bővítsük a napelem rendszerünket, akkor több szempontból sem mindegy, hogyan tesszük. Olvasd el cikkünket, hogy többet megtudj a témáról!

Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?


Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni

Olcsóbban szeretnéd vezetni a háztartásod? A napelem rendszer beszerzése remek elhatározás, de ezeket a szempontokat ne felejtsd el végiggondolni a döntés előtt!

Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni


Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése – megéri rajta végigmenni?

A költözködés sok macerával jár, ez közismert dolog. De vajon egy napelem rendszert is lehet úgy költöztetni, mint bármi mást? Ha ilyesmin gondolkodsz, ezt nem árt tudni!

Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése


Napelem rendszer különböző tető fajtákon – bármilyenre lehet telepíteni?

A különböző tetőfedési módszereknek, anyagoknak megvannak a maguk hasznos tulajdonságai, előnyei. De vajon mindegyik alkalmas a napelem rendszer telepítésére?

Napelem rendszer különböző tető fajtákon


Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre? Akkor most gyorsan keress kivitelezőt is hozzá!

Benyújtottad a szolgáltatónak a csatlakozási igénybejelentőt, de nem találtál még olyan napelemes céget, akire a további feladatokat rábízhatnád? Mi most segítünk ebben!

Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre?


Keress egy tervezőt, aki elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt napelem rendszerhez!

Elfogadták a csatlakozási igénybejelentődet? Ne dőlj még hátra: most kell csak igazán sietned, hogy találj egy megbízható szakembert, aki elkészíti a szükséges terveket!

Csatlakozási tervdokumentáció napelem rendszerhez


Szükség van-e a napelemek szervizelésére, vagy ez csak egy újabb felesleges kiadás?

Mennyire kell odafigyelnünk napelemeink tisztántartására? Esetleg ajánlott ellenőrizni működését időnként? Megpróbálunk választ adni kérdéseidre ezzel kapcsolatban!

Szükség van-e a napelemek szervizelésére?


Napelem rendszer telepítése önerőből: útmutató a fenntartható energia megvalósításához

A napelem rendszer önerőből való kiépítése hosszútávon megtérülő befektetés. De az ingyenes energia nemcsak megtakarításokat eredményez! Ismerd meg a részleteket!

Napelem rendszer telepítése önerőből