Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?

Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?

A bővítéssel kapcsolatban a legfontosabb talán, ami elmondható, hogy a napelem rendszer meglévő állapotát figyelembe véve lehet tervezni.

Bármennyire is alapos és átgondolt egy napelem rendszer tervezése, bizony bármikor történhetnek váratlan fordulatok.

Lehet ez egy hirtelen ötlettől vezérelt elektromos autó vásárlás, vagy egy meglepetésszerű meghibásodása a régi gázkonvektornak, amit jobban megéri elektromos fűtésre cserélni.

Ilyenkor sem kell kétségbeesni, hiszen ha a már meglévő napelem rendszerünk nem bír elég energiát termelni az „újoncok” ellátására, akkor a legtöbb esetben van lehetőség bővíteni.

Azt azonban mindenképpen meg kell említeni, hogy a bővítés kivitelezéséhez több technikai feltételnek is eleget kell tennie a napelem rendszerünknek, hogy utána megfelelően működhessen tovább.

Alapvetően a legtöbb rendszer bővíthető, ha megfelel a kritériumoknak, de jogosan merülhet fel a kérdés: miért nem érdemes eleve nagyobb teljesítményű napelem rendszert telepíttetni ahelyett, hogy utólag bővítünk?

Egyszerűen azért, mert nem éri meg

Egyszerűen azért, mert nem éri meg

Ökölszabályként megfogalmazhatjuk, hogy gazdasági értelemben nem ajánlott olyan rendszert kiépíteni, ami egy 12 hónapos ciklus során többet termel, mint amennyit fogyasztunk – kivéve, ha várhatóan fog nőni a fogyasztásunk a közeljövőben.

Azonban, ha nincsenek kilátásban ilyen tervek, akkor tényleg nem éri meg nagyobb méretű fotovoltaikus rendszert telepíteni.

Akkor hogy jöhetünk ki a legjobban egy ilyen helyzetből?

Ezt fogjuk egy kicsit közelebbről megvizsgálni.

A 3 fő szempont a napelem rendszer bővítés kapcsán

A 3 fő szempont a napelem rendszer bővítés kapcsán

A napelem rendszer bővítése során három fő tényezőt kell figyelembe venni:

  • a napelemek típusát,
  • az invertert
  • és a szabad tetőfelületet.

Talán a legfontosabb alapfeltétel az, hogy a kibővített napelem rendszer plusz teljesítményét az inverter fel tudja dolgozni.

Alapvetően az inverterből eleve valamivel nagyobb teljesítményűt szoktak javasolni a tervezésnél, előrelátóan azért, hogy legyen lehetőség a bővítésre.

Viszont hogyha mégsem számolnak a bővítés lehetőségével, akkor ha mégis rákerül a sor, egy új inverterre is szükség lesz (a plusz panelek mellett), ami eléggé megdobja a fejlesztés költségeit, arról nem is beszélve, hogy ezt még engedélyeztetni is kell, ami hónapokat tolhat a bővítés idején.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy ha 2024 után adunk be új csatlakozási igényt az új inverterre, akkor a szaldós elszámolás lehetőségét is elbukjuk.

Ezért érdemes eleve bővíthető rendszerben gondolkodni.

Amiről nem szabad még megfeledkezni, az az inverter fázisszámának kérdése, aminek a meghatározásához szintén szakember segítségét kell kérni.

A stringek és az inverter kapcsolata

Egy string (a sorba kötött napelemeket nevezzük így) kialakítása nem véletlenszerűen megy, bővítés során többnyire azt át kell tervezni.

Előfordulhat ugyan, hogy az inverter által kezelt munkapont tud még pluszban 1-1 stringet kezelni, ami a telepítés során nem lett kialakítva, de alapvetően 1 munkapont 2 stringes.

Az optimalizálóval rendelkező, vagy a későbbiekben optimalizálható rendszereknél lehet optimalizálós megoldással bővíteni.

Például a Huawei-nél vagy a SolarEdge-nél működhet az optimalizálókkal való bővítés, mert rendelkeznek saját optimalizálóval, de van olyan inverter is, amelyiknél ez nem opció.

Az optimalizálóban rejlő lehetőségek

Az optimalizálóban rejlő lehetőségek

Ha optimalizálóval van ellátva a rendszer, akkor könnyebb a tervezni a jövőbeli bővítést, mert a stringeken belül jóval szabadabban lehet „játszani”.

Hogyha a meglévő rendszerhez nem azonos karakterisztikájú panelek kerülnek, és nem optimalizált eleve a rendszer, ott mindenképp külön munkapontot és/vagy stringet kell képezni az új panelekkel.

Az optimalizálóval rendelkező panelzónák esetén a bővítés annyiban egyszerűbb, hogy különböző műszaki paraméterekkel rendelkező paneleket is összeköthetnek 1-1 stringen, viszont figyelni kell arra, hogy a panelek teljesítményét az optimalizáló tudja kezelni, és a bővített panelekkel ellátott optimalizálók kompatibilisek legyenek a meglévő rendszerben lévő optimalizálókkal.

Tehát nem feltétlenül kell új stringet kialakítani, mint a hagyományos optimalizáló nélküli rendszerek esetén, ha a panelek műszaki paraméterei eltérnek a meglévőktől.

A részlegesen optimalizált rendszereknél a bővítési lehetőségek valamelyest korlátozottabbak.

Amit még tudni érdemes

  • Arra a stringre, amelyikre már rá van kötve a maximális számú napelem panel, már nem lehet többet helyezni.
  • Általában a lakossági céllal készült inverterek 2 munkapontot kezelnek (a nagyobbak már 3-4-et is), munkaponton belül pedig 1-2 stringet lehet kialakítani.
  • Azonos paneltípusból, a teljesítménykorlát és a stringen belüli bővítési lehetőségek figyelembevételével, be lehet kötni még panelt.
  • Ha az adott string már túlterhelt, akkor kialakítható új stringen a bővítés minimum 5-6 panellel, viszont ebben az esetben meg kell vizsgálni, hogy az adott munkapontkezelő tud-e még kezelni újabb stringet.
  • Egyéb esetben annak is utána kell nézni, hogy átköthető-e a meglévő rendszer úgy, hogy az új panelek külön munkapontra/stringre essenek.

Ami a bővítést illeti, az a legideálisabb eset, hogyha a tetőn van még szabad felület, amely megfelel a napelem panel elhelyezésével kapcsolatos követelményeknek, illetve csupán egy string van kihasználva, az inverterünk pedig 3 fázissal működik.

Ebben az esetben a bővítéshez alkalmazott napelem paneleket egy új stringre kötik, amelyek akár más teljesítményűek is lehetnek az előzőeknél, és ebben az esetben akár az optimalizálók is elhagyhatók.

Mi szól a bővítés ellen?

A napelem rendszerünk bővítése nem egy pár órás művelet, ezért érdemes minél jobban előre gondolkodni.

A telepítőknek az utólagos bővítés nem éri meg, mivel egy teljes napot igénybe vehet a folyamat, ráadásul ez egy kis bevételes beruházás, ami a szakértelmet ugyanúgy megköveteli.

Azt is érdemes tudni, hogy sok cég van, aki nem vállalja a bővítést más vállalkozások által telepített napelem rendszereknél.

Ennek garanciális okai vannak, ugyanis, ha például meglévő állapotában van probléma a kötésekkel vagy a tartószerkezettel, esetleg az inverterrel van gond, és mindez a bővítési munkálatok után jelentkezik, akkor a kivizsgálás és a hibaelhárítás bonyodalmas lehet.

A bővítés megtervezése szakértelmet kíván

Talán a legcélszerűbb, hogyha egy bővíthető, viszont hibrid rendszer kiépítésében gondolkodunk, hogy később a bővítésnél termelt energiát el lehessen tárolni.

Mivel a technológia rohamtempóban fejlődik, ezért mindenképp ajánlott, hogy optimalizált rendszert válasszunk, vagy legalábbis olyat, amit lehet utólag optimalizálni, máskülönben a bővítés nehezebben lesz megoldható.

Illetve azt is meg kell említeni, hogy az azonos műszaki paraméterekkel rendelkező panelek utólagos beszerzése nagy kihívásnak számít, viszont az egy lehetőség, hogy akár telepítés nélkül, de plusz panelmennyiséget rendeljünk (egyfajta „tartalékot” létrehozva ezzel).

A lényeg, hogy mindenképp fel kell venni a kapcsolatot egy szakemberrel, hogyha a napelem rendszerünk bővíthetőségéről van szó, mert csak ő tudja meghatározni pontosan, hogy melyik megoldást érdemes választani, hogy a hatékonyság ne csökkenjen.

Amennyiben további kérdésed lenne a napelem rendszerek bővítésével vagy telepítésével kapcsolatban, töltsd ki űrlapunkat, hogy partnerünk minél előbb felvehesse Veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Néhány éven belül megszűnik a szaldós elszámolási rendszer. Mi várható ezek után a hazai napelem piacon? Mit jelent a bruttó elszámolás? Itt a válasz ezekre a kérdésekre!

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?


Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

2021. április végétől igen jelentős szabályozásbeli változás lép életbe az egyfázisú napelem rendszerek hálózatra csatlakozásában. Ha Téged is érint, olvass velünk utána!

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára


Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Téged is érdekel, mit érdemes tudni a napelemekről? Akkor ez a cikkünk kifejezetten Neked szól! Itt van minden, amit tudnod kell!

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről


4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél


Csak minden 5. napelem rendszer működik tökéletesen – 3 tipikus hiba, amit a maradéknál elkövetnek

5 jó tanács, ha napelemet telepítesz családi házadra


Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre


Napelem telepítés: így zajlik egy szakszerű napelem rendszer telepítése

Egy teljes körű napelem telepítés talán elsőre nagy falatnak tűnik, ám a folyamatot átlátva már nem is olyan ijesztő. Ismerd meg a lépéseket, és vágj bele Te is mielőbb!

Napelem telepítés: napelem rendszer szakszerű telepítése


Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Tudod-e, hogy milyen különleges szempontokat kell figyelembe venni abban az esetben, ha lapos tetőn szeretnél napelem rendszert kivitelezni? Mutatjuk, mit érdemes tudni ebben a témában!

Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?


Földre telepített napelem rendszer

Szeretnéd napelem rendszerrel csökkenteni a kiadásaidat, de a lakhelyed nem alkalmas a tetőre telepítésre? Ne aggódj, hiszen van megoldás erre a problémára: a földre telepítés!

Földre telepített napelem rendszer


Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára

Szeretnél többet megtudni arról, hogy a fenntartható fejlődés elérése érdekében milyen változtatásokra lesz szükség a vállalkozásod működésében? Olvasd el cikkünket és tudj meg többet!

Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára


Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod

Társasházban laksz, de érdekel az energiahatékonyság? Esetleg szeretnél napelemet használni? Olvasd el cikkünket, és tudj meg mindent a napelem telepítés feltételeiről és lehetőségeiről!

Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod


Mikor van szükség a tető felújítására napelem rendszer kivitelezése előtt?

A tetőszerkezet állapota nagyban befolyásolja, hogy telepíthető-e a napelem rendszer. Milyen jelek utalnak az előzetes felújítás szükségességére, és hogyan vehetőek észre?

A tető felújítása napelem rendszer előtt


Napelem rendszer bővítése

Váratlanul megnőtt az energiafogyasztásod, és nagyobb teljesítményű napelemes rendszerre lenne szükséged? Megoldható! Tudj meg többet a napelem rendszer bővítés lépéseiről és opcióiról!

Napelem rendszer bővítése


Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt – időben kezdj hozzá!

Ha nem megfelelő a házadhoz csatlakoztatott fázis teljesítménye a napelem rendszer üzemeltetéséhez, ne ess pánikba! Van lehetőség fázisbővítésre, ami majd megoldja ezt a problémát!

Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt


És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?

A napelem rendszer ideális működéséhez az egyik legfontosabb tényező az ideális tájolás. Mit is takar pontosan ez, és mit tudsz tenni, ha a tetődnek más adottságai vannak? Cikkünkből kiderül!

És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?


Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése

A napelem rendszer engedélyeztetése nélkülözhetetlen lépés ahhoz, hogy saját magadnak termelhess zöld energiát. Végigjártuk lépésről lépésre, hogy mikre számíthatsz a folyamat során!

Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése


Hogyan készüljek fel a felmérésre, ha napelem rendszert szeretnék?

A helyszíni felmérés az egyik legfontosabb része a napelem rendszer kivitelezési folyamatának. Éppen ezért elmondjuk, hogyan készülhetsz fel rá, mire lesz hozzá szükség!

Hogyan készüljek fel a napelemes felmérésre?


Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?

Ha valami miatt szükségessé válik, hogy bővítsük a napelem rendszerünket, akkor több szempontból sem mindegy, hogyan tesszük. Olvasd el cikkünket, hogy többet megtudj a témáról!

Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?


Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni

Olcsóbban szeretnéd vezetni a háztartásod? A napelem rendszer beszerzése remek elhatározás, de ezeket a szempontokat ne felejtsd el végiggondolni a döntés előtt!

Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni


Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése – megéri rajta végigmenni?

A költözködés sok macerával jár, ez közismert dolog. De vajon egy napelem rendszert is lehet úgy költöztetni, mint bármi mást? Ha ilyesmin gondolkodsz, ezt nem árt tudni!

Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése


Napelem rendszer különböző tető fajtákon – bármilyenre lehet telepíteni?

A különböző tetőfedési módszereknek, anyagoknak megvannak a maguk hasznos tulajdonságai, előnyei. De vajon mindegyik alkalmas a napelem rendszer telepítésére?

Napelem rendszer különböző tető fajtákon


Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre? Akkor most gyorsan keress kivitelezőt is hozzá!

Benyújtottad a szolgáltatónak a csatlakozási igénybejelentőt, de nem találtál még olyan napelemes céget, akire a további feladatokat rábízhatnád? Mi most segítünk ebben!

Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre?


Keress egy tervezőt, aki elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt napelem rendszerhez!

Elfogadták a csatlakozási igénybejelentődet? Ne dőlj még hátra: most kell csak igazán sietned, hogy találj egy megbízható szakembert, aki elkészíti a szükséges terveket!

Csatlakozási tervdokumentáció napelem rendszerhez


Szükség van-e a napelemek szervizelésére, vagy ez csak egy újabb felesleges kiadás?

Mennyire kell odafigyelnünk napelemeink tisztántartására? Esetleg ajánlott ellenőrizni működését időnként? Megpróbálunk választ adni kérdéseidre ezzel kapcsolatban!

Szükség van-e a napelemek szervizelésére?


Napelem rendszer telepítése önerőből: útmutató a fenntartható energia megvalósításához

A napelem rendszer önerőből való kiépítése hosszútávon megtérülő befektetés. De az ingyenes energia nemcsak megtakarításokat eredményez! Ismerd meg a részleteket!

Napelem rendszer telepítése önerőből