Napelem rendszer különböző tető fajtákon – bármilyenre lehet telepíteni?

Napelem rendszer különböző tető fajtákon

Napelem rendszerre mindenki vágyik, vagy legalább is egyre többen, ez tagadhatatlan.

És egy hasonló közös érdeklődés számos új ismeretség kötésére, kapcsolat kialakítására ad lehetőséget, ami egyszersmind praktikus és nagyszerű is!

Ám van, ami sokkal jobban megosztja az érdeklődőket, leendő napelemeseket, mégpedig az, hogy milyen tetőre szeretnék szereltetni azt a rendszert.

Mert bizony, sokszor igen különbözőek lehetnek a tető-megoldások akár egymás mellett épült házakon is, így hát jogosan merül fel a kérdés: bármilyen fajta tetőre lehet napelem rendszert szerelni, beleértve a szerkezet-típusokat és a fedőanyagot is?

Vagy vannak olyanok, melyek nem alkalmasak arra, hogy napelem paneleket helyezzenek rájuk, és más megoldás után kell nézni?

Mik lehetnek azok az okok, amik esetleg megakadályozzák a sikeres tervezést és telepítést, és amiken mindenképpen változtatni kell, ha napelem rendszert szeretnél?

Ezekre az égető kérdésekre igyekszünk most számodra is választ találni!

Először is, ami mindennél fontosabb: a tető állapota

Először is, ami mindennél fontosabb: a tető állapota

Számos korábbi alkalommal érintettük már ezt a kérdést, de továbbra is kitartunk amellett, hogy nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire lényeges a tető állapota, amire napelem rendszert szeretnénk építeni!

Szilárd alap nélkül nem csak nehézkes, de kifejezetten balesetveszélyes is akárhány napelem panelt helyezni, arról nem is beszélve, hogy a rossz műszaki állapotú ingatlan nem lesz képes kihasználni a PV rendszer nyújtotta lehetőségeket.

Ha a gerendák, tetőlécek régiek, repedtek, korhadtak, vagy ha az időjárás itt-ott már a fedést is kikezdte, akkor sajnos addig nem haladhat tovább a folyamat, amíg nem történik teljes körű felújítás.

Az egy dolog, hogy a telepítést végző szakemberek alatt is beszakadhat a rozoga tető, de még ha ekkor nem is történne baj, a modulok súlya akkor is olyan plusz terhelést róna rá, ami végül beszakadáshoz vezetne.

És valószínűleg Te sem szeretnéd, ha a befektetésed végül a padláson vagy a födémen keresztül a nappalidban kötne ki, nem igaz?

A helyszíni felmérés hivatott felfedni a lehetséges hibákat

Nem véletlen, hogy minden háztartási méretű naperőmű tervezését és telepítését helyszíni szemle előzi meg, hiszen így a munkatársak szakmai szemmel tüzetesen átnézhetik a lehetőségeket, és esetleg megláthatnak olyan hibákat is, ami Neked talán fel sem tűnt.

Ha nem ítélik biztonságosnak a terepet, akkor kertelés nélkül meg fogják mondani, mi mindenen kellene változtatni először ahhoz, hogy akár egyetlen további lépést is lehessen tenni a kész rendszer felé.

Ha érdeklődsz egy cégnél, és ők azt mondják, hogy a felmérés, terepszemle csak időpocsékolás és anélkül adnak végleges ajánlatot, akkor azt tanácsoljuk: azonnal hagyd ott őket, mert nem veszik komolyan sem a munkájukat, sem pedig Téged, csak a pénzt akarják bezsebelni.

Mi mindennel lehet fedve egy tető, és melyik alkalmas a célra?

Mi mindennel lehet fedve egy tető, és melyik alkalmas a célra?

Mivel nincs két igazán egyforma ház, különösen akkor, ha nem egy egységes terv alapján, azonos anyagokból készült lakóparkról beszélünk, így igen változó a tetőfedés módszere, anyaga.

De még az épület kora sem feltétlenül mérvadó, hiszen rengeteg régi ház tetejét cserélték már ki teljesen – pont ez a jó a klasszikus tetőben, hogy bármikor felújítható, cserélhető.

Ettől függetlenül a modern tetőfedő anyagok mellet sok-sok ingatlanon található meg még ma is régi burkolat, ami akár meglepően jó állapotban is lehet.

Általánosságban a legtöbb tető fedőanyaga lehet

  • mázas, égetett kerámia vagy beton tetőcserép,
  • préselt lemez (horganyzott acél vagy alumínium),
  • szurkos zsindely,
  • eternit.

Persze vannak egyéb módszerek is, régi eljárások, mint a nád, a hasított ásványpala vagy a klasszikus fazsindely, de ezekkel ma már inkább csak skanzenekben, tájházakon találkozni.

Az előbb felsoroltak közül mind alkalmas a napelem rendszer telepítésére, már ha van olyan állapotban – visszakanyarodva ezzel a korábbi témához.

De melyik tetőfedési mód a legjobb?

De melyik tetőfedési mód a legjobb?

Igazából nem is biztos, hogy egyértelmű ítéletet lehet hirdetni abban a kérdésben, hogy melyik tetőfedő-anyag a legjobb napelem telepítéshez.

Az biztos, hogy a cserép a legelterjedtebb, így a szerelőcsapatok is ehhez vannak a leginkább hozzászokva, de természetesen lemez- vagy zsindelytetőre is ugyanúgy megoldható.

Ami viszont mindenképpen megemlítendő, hogy egy új tető is lehet rettentő előnytelen, ha rosszul van megcsinálva.

Az egyenetlenségek, hullámok semmiképp se előnyösek, ha a sík napelem modulok elhelyezése a cél – viszont éppen ezért egy régebbi, de hozzáértő mester által készített tető is lehet kitűnő alap.

Minél egyenesebb, minél síkhoz közelibb a kinézett tetőfelület, annál könnyebben lehet végigvinni a telepítést komplikációk és vészmegoldások nélkül.

A tető formája is lényeges tényező lehet!

Mint az ismeretes, a napelemek megfelelő elhelyezésében kulcsfontosságú a tájolás és a dőlésszög is.

Így hát azt is figyelembe kell venni, hogy milyen típusú teteje van a házadnak, mert előfordulhat, hogy emiatt némi korrekcióra szorul a panelek beállítása, de az is előfordulhat, hogy egy részüket a földre kell telepíteni.

Nyeregtetőre, sátortetőre, kontyolt tetőre minden probléma nélkül lehetséges a dolog, azonban a manzárdtetővel már lehetnek gondok.

Mivel ebben a fajtában jellemzően van egy törés, amitől kezdve nagyobb a lejtés, előfordulhat, hogy a szakértők oda már nem javasolják a PV panelek elhelyezését.

Lapos tető esetén is külön megoldást kell alkalmazni a kifejezetten ilyen célra való tartószerkezetekkel, de mindezt természetesen mind a helyszíni felmérést végző munkatárs, mind pedig a tervező mérnök figyelembe fogja venni.

Kérj ajánlatot te is napelem rendszerre akár már ma!

Kérj ajánlatot te is napelem rendszerre akár már ma!

Úgy gondolod, hogy a Te házad is elbírna egy napelem rendszert, függetlenül attól, hogy milyen borítása van a tetőnek?

És ezzel együtt egy okos befektetésnek hála szívesen magad mögött hagynád akár teljes egészében a villanyszámlák jelentette rezsiterhet?

Ha a válaszod igen, akkor nincs más hátra, mint kitölteni oldalunkon az ajánlatkérő adatlapot a megfelelő számokkal, elérhetőségekkel, regionális partnercégeink közül a hozzád legközelebbi pedig felveszi veled a kapcsolatot, és elmondja a további részleteket, információkat!

Válts Te is a zöldebb és nyugodtabb útra, és válj boldog napelem rendszer tulajdonossá!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Néhány éven belül megszűnik a szaldós elszámolási rendszer. Mi várható ezek után a hazai napelem piacon? Mit jelent a bruttó elszámolás? Itt a válasz ezekre a kérdésekre!

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?


Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

2021. április végétől igen jelentős szabályozásbeli változás lép életbe az egyfázisú napelem rendszerek hálózatra csatlakozásában. Ha Téged is érint, olvass velünk utána!

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára


Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Téged is érdekel, mit érdemes tudni a napelemekről? Akkor ez a cikkünk kifejezetten Neked szól! Itt van minden, amit tudnod kell!

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről


4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél


Csak minden 5. napelem rendszer működik tökéletesen – 3 tipikus hiba, amit a maradéknál elkövetnek

5 jó tanács, ha napelemet telepítesz családi házadra


Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre


Napelem telepítés: így zajlik egy szakszerű napelem rendszer telepítése

Egy teljes körű napelem telepítés talán elsőre nagy falatnak tűnik, ám a folyamatot átlátva már nem is olyan ijesztő. Ismerd meg a lépéseket, és vágj bele Te is mielőbb!

Napelem telepítés: napelem rendszer szakszerű telepítése


Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Tudod-e, hogy milyen különleges szempontokat kell figyelembe venni abban az esetben, ha lapos tetőn szeretnél napelem rendszert kivitelezni? Mutatjuk, mit érdemes tudni ebben a témában!

Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?


Földre telepített napelem rendszer

Szeretnéd napelem rendszerrel csökkenteni a kiadásaidat, de a lakhelyed nem alkalmas a tetőre telepítésre? Ne aggódj, hiszen van megoldás erre a problémára: a földre telepítés!

Földre telepített napelem rendszer


Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára

Szeretnél többet megtudni arról, hogy a fenntartható fejlődés elérése érdekében milyen változtatásokra lesz szükség a vállalkozásod működésében? Olvasd el cikkünket és tudj meg többet!

Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára


Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod

Társasházban laksz, de érdekel az energiahatékonyság? Esetleg szeretnél napelemet használni? Olvasd el cikkünket, és tudj meg mindent a napelem telepítés feltételeiről és lehetőségeiről!

Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod


Mikor van szükség a tető felújítására napelem rendszer kivitelezése előtt?

A tetőszerkezet állapota nagyban befolyásolja, hogy telepíthető-e a napelem rendszer. Milyen jelek utalnak az előzetes felújítás szükségességére, és hogyan vehetőek észre?

A tető felújítása napelem rendszer előtt


Napelem rendszer bővítése

Váratlanul megnőtt az energiafogyasztásod, és nagyobb teljesítményű napelemes rendszerre lenne szükséged? Megoldható! Tudj meg többet a napelem rendszer bővítés lépéseiről és opcióiról!

Napelem rendszer bővítése


Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt – időben kezdj hozzá!

Ha nem megfelelő a házadhoz csatlakoztatott fázis teljesítménye a napelem rendszer üzemeltetéséhez, ne ess pánikba! Van lehetőség fázisbővítésre, ami majd megoldja ezt a problémát!

Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt


És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?

A napelem rendszer ideális működéséhez az egyik legfontosabb tényező az ideális tájolás. Mit is takar pontosan ez, és mit tudsz tenni, ha a tetődnek más adottságai vannak? Cikkünkből kiderül!

És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?


Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése

A napelem rendszer engedélyeztetése nélkülözhetetlen lépés ahhoz, hogy saját magadnak termelhess zöld energiát. Végigjártuk lépésről lépésre, hogy mikre számíthatsz a folyamat során!

Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése


Hogyan készüljek fel a felmérésre, ha napelem rendszert szeretnék?

A helyszíni felmérés az egyik legfontosabb része a napelem rendszer kivitelezési folyamatának. Éppen ezért elmondjuk, hogyan készülhetsz fel rá, mire lesz hozzá szükség!

Hogyan készüljek fel a napelemes felmérésre?


Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?

Ha valami miatt szükségessé válik, hogy bővítsük a napelem rendszerünket, akkor több szempontból sem mindegy, hogyan tesszük. Olvasd el cikkünket, hogy többet megtudj a témáról!

Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?


Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni

Olcsóbban szeretnéd vezetni a háztartásod? A napelem rendszer beszerzése remek elhatározás, de ezeket a szempontokat ne felejtsd el végiggondolni a döntés előtt!

Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni


Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése – megéri rajta végigmenni?

A költözködés sok macerával jár, ez közismert dolog. De vajon egy napelem rendszert is lehet úgy költöztetni, mint bármi mást? Ha ilyesmin gondolkodsz, ezt nem árt tudni!

Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése


Napelem rendszer különböző tető fajtákon – bármilyenre lehet telepíteni?

A különböző tetőfedési módszereknek, anyagoknak megvannak a maguk hasznos tulajdonságai, előnyei. De vajon mindegyik alkalmas a napelem rendszer telepítésére?

Napelem rendszer különböző tető fajtákon


Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre? Akkor most gyorsan keress kivitelezőt is hozzá!

Benyújtottad a szolgáltatónak a csatlakozási igénybejelentőt, de nem találtál még olyan napelemes céget, akire a további feladatokat rábízhatnád? Mi most segítünk ebben!

Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre?


Keress egy tervezőt, aki elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt napelem rendszerhez!

Elfogadták a csatlakozási igénybejelentődet? Ne dőlj még hátra: most kell csak igazán sietned, hogy találj egy megbízható szakembert, aki elkészíti a szükséges terveket!

Csatlakozási tervdokumentáció napelem rendszerhez


Szükség van-e a napelemek szervizelésére, vagy ez csak egy újabb felesleges kiadás?

Mennyire kell odafigyelnünk napelemeink tisztántartására? Esetleg ajánlott ellenőrizni működését időnként? Megpróbálunk választ adni kérdéseidre ezzel kapcsolatban!

Szükség van-e a napelemek szervizelésére?


Napelem rendszer telepítése önerőből: útmutató a fenntartható energia megvalósításához

A napelem rendszer önerőből való kiépítése hosszútávon megtérülő befektetés. De az ingyenes energia nemcsak megtakarításokat eredményez! Ismerd meg a részleteket!

Napelem rendszer telepítése önerőből