Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Arról már nagyon sokat írtunk, hogy miért jó napelem rendszerbe fektetni a pénzünket, de arról még nem sok szó esett, hogy mi is történik pontosan azután, hogy az ügyfelünk kitölti azt a bizonyos árajánlatkérő űrlapot.

Magyarország legnagyobb lakossági napelem rendszer telepítőiként már számos rendszert kiviteleztünk, és a boldog tulajdonosok azóta is élvezik a napenergia által nyújtott előnyöket.

De mi előzi meg a telepítést?

Miből áll a helyszíni felmérés, és mennyi időbe telik az engedélyeztetés?

Ebben a cikkben szeretnénk az árajánlatkéréstől kezdve egészen a kivitelezésig bemutatni a munkafolyamatot.

Az első lépések: az ajánlatkérés és telefonos egyeztetés

Az első lépések: az ajánlatkérés és telefonos egyeztetés

Az ajánlatkérő űrlap kitöltése után kollégánk telefonon veszi fel a kapcsolatot az érdeklődőkkel.

Az űrlapon az általános elérhetőségek kitöltése mellett az átlagos havi áramfogyasztás megadását is kérjük, ugyanis ez alapján tudjuk megállapítani, hogy mekkora napelem rendszerre lesz szükség ahhoz, hogy kielégítse az ügyfél energiaszükségletét.

A beérkezett űrlap feldolgozása után kerül sor az első telefonos beszélgetésre, ahol olyan részletekre is kitérünk, mint hogy hány fázisú az épület villamos hálózata.

Erre az adatra azért van kiemelt szükségünk, mert ez alapján tudjuk megmondani, hogy egy, vagy háromfázisú invertert kell a rendszerre csatlakoztatnunk.

A beszélgetés alatt egyúttal arról is tájékozódunk, hogy a napelem panelek a tetőn, vagy a földön lennének elhelyezve, illetve, hogy az ügyfél tervezi-e a későbbiekben a rendszer bővítését (pl.: elektromos fűtés bevezetése miatt).

Ezek után arról is egyeztetünk, hogy mekkora rendszert ajánlunk a megadott fogyasztás ellátására, ez hány darab, és milyen típusú napelem panelből állna, és milyen invertert javaslunk az adott rendszerhez.

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

Miért fontos a finanszírozási formáról is tudnunk?

Az első telefonos egyeztetés során arról is megkérdezzük az ügyfeleinket, hogy önerőből tervezik-e finanszírozni a napelem rendszer telepítését, vagy pedig az MFB 0% kamatú hitelét vennék igénybe.

Ezt azért jó tudnunk, mert amennyiben az MFB hitellel szeretne élni az ügyfél, az némileg megváltoztatja az ügyintézés menetét.

Azért is érdemes a hitelfelvételi szándékot előre jelezni felénk, mert a hitelpályázat megírásában és beadásában is tudunk segítséget kínálni az ügyfeleink számára.

A lakossági állami támogatásokról már egy korábbi cikkünkben bővebben is írtunk, amelyben minden fontosabb tudnivalót megtalálhatsz.

A második lépés: ingyenes helyszíni felmérés

A második lépés: ingyenes helyszíni felmérés

Ahhoz, hogy a legideálisabb rendszert kivitelezzük, elengedhetetlen bizonyos felméréseket elvégezni az épületen.

Az első telefonos beszélgetésünk után kollégánk újból felkeresi az ügyfelet azért, hogy időpontot egyeztessen vele a helyszíni felméréshez, amely mindössze másfél órát vesz igénybe.

Ekkor a következőket vizsgáljuk meg:

  • a tető szerkezetét
  • a tájolást
  • a tető dőlésszögét
  • és az épület körüli árnyékoló tényezőket

Ekkor ellenőrizzük a villanyórát és a bekötési pontokat is, illetve azt is felmérjük, hogy hol helyezhetjük majd el az invertert.

Mindezt ingyenesen végezzük el, ugyanis nekünk is kiemelten fontos, hogy az ügyfeleink jó minőségű, az igényeiknek megfelelő rendszert kapjanak.

Végleges árajánlatot is csak ezen felmérés után adunk.

A leghosszadalmasabb lépés: a rendszer engedélyeztetése

A leghosszadalmasabb lépés: a rendszer engedélyeztetése

Ha az ügyfél már rábólintott a helyszíni felmérés után adott végleges árajánlatunkra, indulhat is az ügyintézés!

Amennyiben a napelem rendszerünket a hálózatra szeretnénk csatlakoztatni, mindenképpen engedélyeztetnünk kell az illetékes áramszolgáltatóval, ehhez pedig egy igénybejelentő nyomtatványt kell kitöltenünk, majd a szolgáltató felé továbbítani.

A benyújtott igény elbírálása 30 napig is eltarthat, ami után a szolgáltató műszaki felülvizsgálatot végez, és kiküldi az előzetes áramszolgáltatói tájékoztatót.

Mindenben segítünk az ügyintézés során

Miután az előzetes tájékoztatót elfogadta az ügyfél, a következő lépés a csatlakozási tervdokumentáció benyújtása a szolgáltatónak, amire 90 nap áll a rendelkezésünkre.

Ezt a dokumentációt csakis minősített villanyszerelő, vagy villamos tervező készítheti el.

Ha ez is megvan, a csatlakozási tervdokumentáció elbírálása maximum 15 napig tart, így ezzel együtt az ügyintézés időtartama két hónapra is kitolódhat.

Az ügyintézés során sem hagyjuk egyedül az ügyfelet - segítünk neki a dokumentációk elkészítésében.

Amint minden szükséges engedélyt és dokumentumot megszereztünk, kollégánk újabb telefonos egyeztetést végez, melyben már a rendszer telepítésének időpontját fixáljuk le az ügyféllel.

Következhet a legizgalmasabb rész – a rendszer felszerelése!

Árajánlatkérés itt

Ingyenes felmérés

A várva várt nap: a napelem rendszer telepítése

A várva várt nap: a napelem rendszer telepítése

Az ügyintézési folyamat után maga a kivitelezés már gyerekjátéknak tűnhet, ugyanis megfelelő időjárási körülmények között - a rendszer méretétől függően – már egy nap alatt is teljesíthető.

Tapasztalt kollégáink néhány óra alatt felhelyezik a tartószerkezetet, a napelem paneleket, kábeleket és kapcsolókat, majd a kész rendszerhez csatlakoztatják az invertert is.

Ekkor a rendszer gyakorlatilag már üzemkész, mi pedig a szolgáltató felé készre jelentjük.

Azonban hátramaradt még egy fontos lépés: az ad-vesz mérőóra felszereltetése.

Így kerül fel az új mérőóra

Magyarországon egyelőre még él a szaldós elszámolás, ehhez pedig külön mérőóra felszerelése szükséges.

Ez a mérőóra a hálózatra visszatápláló rendszerek esetén szükséges, és ezt a szolgáltató szereli fel.

Erre a mérőre azért van szükség, mert ez mutatja meg, hogy mennyi áramot tápláltunk vissza a központi hálózatra, valamint, hogy ezzel szemben mennyi áramot vételeztünk róla.

Végül az éves elszámolás az ad-vesz mérőóra által megállapított fogyasztás alapján történik.

A szolgáltató ilyenkor új szerződést köt az ügyféllel, ami által a napelem rendszer hivatalosan is üzemképes és használatba vehető lesz.

Ezek után az újdonsült napelem rendszer tulajdonos végre élvezheti a saját maga által megtermelt, környezetbarát energiát, és a villanyszámlamentes életet.

Te is belevágnál?

Így, hogy bemutattuk Neked, hogy pontosan hogyan is zajlik le egy napelem rendszer telepítése a legelső lépésektől kezdve, esetleg Te is belekezdenél a saját rendszered kiépítésébe?

Most már tudod, hogy mire is kell számítanod az egyszerűsített űrlapunk kitöltése után, így nem érhetnek meglepetések!

A felhasznált alkatrészekre pedig nem csak mi, hanem olyan neves gyártók is garanciákat vállalnak, mint a Sharp, vagy az SMA.

Töltsd ki Te is a lentebb található űrlapunkat, és vágjunk bele együtt a napelem rendszer telepítésbe!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.