4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

3 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

Forrás: greenbuildinglawupdate.com

Ha már felkeltette az érdeklődésedet ez a cím és elkezdted ezt olvasni, akkor biztos, hogy téged is érdekel ez a fajta energiaforrás, a bolygónk egészsége és pénztárcád tartalma.

Hiszen, a megújuló energiák használatával nem csak az ökológiai lábnyomodat tudott csökkenteni, hanem hosszú távon a költségeidet is, hiszen a napelemeknek köszönhetően búcsút mondhatsz a villanyszámlának!

A következő tényező segít neked abban, hogy a lehető legtöbbet tudd kihozni a napelemes rendszeredből, amit vásárolsz, vagy vásárolni készülsz!

Ha figyelembe veszed ezeket a szempontokat, nagyobb eséllyel fog problémamentesen és a legnagyobb hatékonysággal működni a napelemes rendszered, ami ellátja a mindennapjaidat zöldenergiával!

1. A legfontosabb a hozzáértés!

1. A legfontosabb a hozzáértés!

Forrás: hgtv.com

Biztosan te is jól ismered azt a klasszikus magyar mesét, amiben egy kecske (Mekk Elek) mindig belevág valami új mesterségbe, aztán a hozzá nem értése végett balul sülnek el a dolgok.

Sajnos ez manapság is egy létező jelenség, mert sok szakbarbár kezd vállalkozást úgy, hogy csak felszínesen ismeri a területét.

Napelem telepítése során sincs ez másképp.

Ha rossz, vagy nem profi kivitelezőt választasz arra, hogy házadat felszereljék megújuló energiával, nem csak a pénzedet pazarolod hatalmas mértékben, de az életeddel is játszol.

Ennek az az oka, hogy a nem megfelelően kiépített rendszerek tűzveszélyesek.

Érdemes jobban beleásnod magadat a vállalkozások szolgáltatásába, mielőtt valamelyik mellett elköteleződnél, mert pár forint megspórolása után lehet, végül mégis több milliós kiadásra kerülhet sor a jövőben, ha a felületes ismeretek miatt az otthonod részben vagy teljesen leég.

2. Ellenőrizd otthonod, hogy készen áll-e a napelemmel való működésre!

2. Ellenőrizd otthonod, hogy készen áll-e, a napelemmel való működésre!

Azért döntenek sokan a napelem mellett, mert egy jó befektetés a jövőre nézve.

Otthonod energiaellátására elegendők már ezek a rendszerek, azonban figyelembe kell venned, hogy ha nem megfelelően járnak el a szakemberek (és ha te sem figyelsz oda kellőképpen) nagy veszélynek teheted ki magad.

Érdemes ellenőriztetni az épület hálózatát, hogy mennyire terhelhető, és tisztában lenni a villanyóra paramétereivel is; ez különösen azokra az ingatlanokra igaz, ahol régen voltak cserélve a vezetékek, vagy maga az épület már igen koros.

Ez azért fontos, mert, ha nem elég nagy teherbírású otthonod vezetékrendszere, a napelemek megvásárlása és felszerelése után a teljes kábelrendszert ki kell cserélni, akár a villanyórával együtt.

Ezek a plusz kiadások könnyedén elkerülhetők, ha figyelsz erre, és kikéred a szakemberek véleményét, mielőtt cselekszel!

3. Amire kiemelten figyelnek a szakemberek

Problémaként szokott felmerülni, hogy a ház nem a megfelelő tájolásban helyezkedik el, azaz mondhatni,” rossz fele áll arccal”.

Ebből adódóan a rászerelt napelemes rendszer veszít hatékonyságából, termeléskiesés következik be.

A tájolás mellett a napelem tökéletes pozíciója is elengedhetetlen, azaz, hogy a legkedvezőbb síkban érkezzen rá a napfény a panelre!

Túl lapos a szög esetén, hamar elkoszolódnak a napelem panelek, ha pedig magas, akkor nem ideálisan esnek rá a napsugarak.

Mindkét esetben csökken a hatásfok, ebből adódóan nem azt kapjuk a pénzünkért, amit elvárunk.

25-35° közötti az az érték, ahol a leghatékonyabban tud működni a rendszer, de ezt egy jó szakember tudja.

Elég sok tényező közrejátszik abban, hogy a napelemes rendszered effektív legyen, ezért néha jobb, ha nem a tetődre kerül, hanem a garázs tetejére vagy a kertben külön felállítva!

4. Azok az apróságok, amik mellett nem szabad elmenni, ha már az alap rendben van!

Azok az apróságok, amik mellet nem szabad elsiklanunk, ha már az alap rendben van!

Forrás: reviewjournal.com

Mindenre vannak szabályozások, ez nincs másképp ezen a területen sem.

A Villamos Energia Törvény szerint engedélyt kell kérni abban az esetben a napelem telepítésre, ha 50 kVA-nál nagyobb teljesítményű napelemes rendszert akarunk birtokolni, használni.

Ha az eddigiek megvannak, akkor már semmi sem állhat az utadba, hogy büszke napelem tulajdonos legyél, viszont itt is, mint mindenhol, törekedj a minőségi termékekre!

Ám néha az olcsóbb termék silányabb minőséggel is jár, aminek a következménye, hogy hamarabb tönkremegy, használhatatlanná válik, és máris vehetünk egy újat – így pedig már lehet nem is érte meg a beruházás.

Ezt tartsd szem előtt a napelemtáblák megvásárlásánál is és a tartószerkezetek szerelvényeinél is!

Érdemes tájékozódni megvételük előtt, hogy a kivitelezőnk milyen elemekkel dolgozik és azok mennyire megbízhatóak, mert ahány gyártó, annyi technológia és ugyanennyi hatásfok és minőség!

A telepített rendszerek kíméletlen időjárásnak vannak kitéve, és ha tartóelemeik nem elég jó minőségűek, hamar elkopna, rozsdásodnak, ennek következtében nem tudják ellátni a feladatukat és elmozdulnak vagy akár leesnek a helyükről.

Összesítve az eddigieket

Összesítve az eddigieket

A taglalt szempontok figyelembevételével nagyon sok plusz kiadást és fáradalmat tudsz megspórolni!

De a legfontosabb valójában az, hogy olyan szakembereket válassz a napelem rendszered kivitelezésére, akik minden kérdésedre érthető választ tudnak adni.

Mindenképpen győződj meg a szakértelmükről!

És ami még nagyon fontos: a valódi, hozzáértő szakemberek, helyszíni felmérés után fognak csak Neked pontos árajánlatot adni!

Előzetes ajánlatot már lehet készíteni az éves áramfogyasztásod mértéke alapján, ez azonban egy körülbelüli összeget jelent, amivel azért már lehet kalkulálni, de még nem végleges.

Ha tehát, már elkötelezted magad a megújuló energia mellett, okosan vidd véghez a terveid, hogy megtérüljön a befektetésed, járd körül alaposan a témát, és ne aggódj, ha megtaláltad a megfelelő szakembert, akkor Neked jóformán csak hátra kell dőlnöd!

Töltsd ki űrlapunkat, kérj ajánlatot, és megyei partnerünk felveszi Veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Néhány éven belül megszűnik a szaldós elszámolási rendszer. Mi várható ezek után a hazai napelem piacon? Mit jelent a bruttó elszámolás? Itt a válasz ezekre a kérdésekre!

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?


Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

2021. április végétől igen jelentős szabályozásbeli változás lép életbe az egyfázisú napelem rendszerek hálózatra csatlakozásában. Ha Téged is érint, olvass velünk utána!

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára


Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Téged is érdekel, mit érdemes tudni a napelemekről? Akkor ez a cikkünk kifejezetten Neked szól! Itt van minden, amit tudnod kell!

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről


4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél


Csak minden 5. napelem rendszer működik tökéletesen – 3 tipikus hiba, amit a maradéknál elkövetnek

5 jó tanács, ha napelemet telepítesz családi házadra


Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre


Napelem telepítés: így zajlik egy szakszerű napelem rendszer telepítése

Egy teljes körű napelem telepítés talán elsőre nagy falatnak tűnik, ám a folyamatot átlátva már nem is olyan ijesztő. Ismerd meg a lépéseket, és vágj bele Te is mielőbb!

Napelem telepítés: napelem rendszer szakszerű telepítése