Új ház és napelem: ezekre kell figyelned!

Új ház és napelem: ezekre kell figyelned!

Az ingatlanvásárlás már önmagában is egy nagy lépés, hiszen a tulajdonunkba kerülő háznak rengeteg szempontnak kell megfelelnie.

Eleinte kihívás lehet, hogy egyáltalán meg tudjuk határozni, pontosan mire is kell, hogy irányuljon a figyelmünk, ami természetes, hiszen a lakásvásárlás egyáltalán nem mindennapos tevékenység.

A szempontok sora nem rövidül, ha szeretnéd, hogy a jövőbeli házad alkalmas legyen a napelemek telepítésére is.

Ebben segítünk most Neked egy kicsit: összegyűjtöttük, mik azok a tulajdonságok, kritériumok, melyek meglétével egyértelmű, hogy az új házad ideális helyszín lesz a napelem rendszer kiépítéséhez!

1. Biztonságos belső elektromos hálózat

Biztonságos belső elektromos hálózat

Az első fontos dolog, melyet a szimpatikus házon ellenőrizned kell, az az elektromos hálózat.

Lehetnek az egyéb feltételek tökéletesek akár, de egy elavult, felújításra szoruló elektromos hálózat ellehetetleníti a napelem rendszer telepítését.

A régi, rossz minőségű, általában alumíniumból készült vezetékekből álló elektromos hálózatra nem lehet rákötni energiatermelőket, hiszen ez veszélyt jelentene a házban élőkre.

Ha nem megfelelő a mérőegység az ingatlannál, a szolgáltató kérheti az egység szabványosítását, ami 200-300 ezer forintos tétel is lehet, viszont enélkül nem fogják engedélyezni a napelem rendszert.

Természetesen érthető, hogyha egymagad nem tudod megállapítani, hogy például a régi alumínium vezetékek futnak-e még a falban, vagy megfelelő-e a mérőegység.

Ilyenkor nem szégyen segítséget kérni egy villanyszerelőtől.

Ne feledd: inkább azelőtt ellenőriztess, hogy áldásod adod az adás-vételre, hiszen nagyon nagy költség egy teljes ház elektromos hálózatának újítása, és akkor még a napelem nincs is benne a történetben!

2. Tetőszerkezet állapota

Tetőszerkezet állapota

Az elektromos hálózat mellett a tetőszerkezet az, amit alaposan meg kell figyelni, ha a tervek között szerepel az új házban a napelem rendszer kiépítése.

  • Az első, amit meg kell nézni, az a tető tájolása: a délkelet, dél és délnyugat felé tekintő tetőfelületek lesznek alkalmasak a napelemeknek a megfelelő termeléshez, így ennek hiányában nehézkessé válhat a napelemek elhelyezése.
  • A megfelelő tájolás mellett a szerkezet állapota is mérvadó, ellenőrizni kell, hogy a szarufák megfelelő állapotban vannak-e. Bár a paneleket úgy tervezik, hogy a lehető legkönnyebbek legyenek, a szerkezet összességének súlya mégis jelentőssé válik: azért fontos a tető állapota, hogy elbírja az elemek és a tartószerkezet súlyát, stabilan tartsa azt akár heves széllökések esetén is, akár 30-40 éven keresztül.
  • További szempont a tető esetén a méret: egy 4-5 kW-os rendszer paneljei nagyjából 20-24 m2 felületet foglalnak el. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor problémába ütközünk.
  • Fontos megemlíteni azt is, hogy napelemet csak cserép-, lemez- és zsindelytetőre helyeznek fel, a pala és az onduline héjazatú tetőknél sajnos nincs erre lehetőség.
  • Különleges kategóriát képeznek a Gerard tetők: ez esetben lehetséges a napelem felhelyezése, de számítanunk kell rá, hogy a tető készítőjét is be kell majd vonni a folyamatba, ugyanis a hagyományos tartószerkezet felhelyezésével elvesztenénk a tetőre vonatkozó garanciát.

Mit kell még átgondolni, ha napelemes rendszert szeretnénk?

Ha úgy gondoljuk, hogy a kiválasztott ház megfelelő lehet a napelemek telepítésére, akkor egy dolog lesz még, amit át kell gondolnunk, mire belefogunk a felújításba, napelem telepítésbe: az, hogy szeretnénk-e beépíteni a közeljövőben valamilyen nagyobb fogyasztót.

Tökéletes példa lehet erre a klíma.

Semmi gond nincs vele, ha az új házba szeretnénk, azonban ezt vagy a napelem rendszer tervezése előtt érdemes megtenni, vagy mindenképp említeni kell majd a tervezést végző szakembernek, hiszen ezek fontos információk számára a rendszer teljesítményének meghatározásához.

Ugyanígy említendő, hogyha tervben van az autó elektromos járműre való lecserélése, vagy bármi egyéb, sok áramot használó berendezés beszerzése.

Miért éri meg napelem rendszert beszereltetni?

Miért éri meg napelem rendszert beszereltetni?

Van-e szükségem napelemre egyáltalán?” – hangzik el sokak szájából a gondolat.

Mindenkinek egyéni döntése, hogy szeretne-e napelemet, de az vitathatatlan, hogy megéri beruházni egy ilyen rendszerbe.

A napelemes rendszerek gyorsan, nagyjából 10 éves távlatban megtérülnek a megspórolt villanyszámláknak köszönhetően.

A napelemekre általában 20-30 évnyi teljesítménygarancia vonatkozik, de működésükre még ennél is tovább, akár 30-40 éven keresztül is számíthatunk, tehát a működésük időtartamát tekintve az idejük nagyobb részében jelentős összegeket spórolnak nekünk.

Mindezek mellett ennyi idő alatt a környezetre is jelentős pozitív hatást gyakorolhatunk, hiszen 30-40 év egyáltalán nem elhanyagolható időtáv károsanyag-kibocsájtás nélkül.

Érdemes azonnal beszereltetni a napelemeket?

Ha új otthonba költözik az ember, az meglehetősen nagy felfordulással és rengeteg teendővel jár, így jogos a gondolat, hogy kell-e a vajon a nyakunkba még a napelemek beszerelésének is a terhe.

Az igazság az, hogy lehet, hogy sok teendővel jár az új ház felújítása és a költözés, mégis sokkal jobban jársz, ha mindent egy kalap alatt letudsz.

Sokkal rosszabb nekifogni a nagy átalakításoknak, amikor már be vagy rendezkedve, valamint, ha támogatást szeretnél igényelni a napelem telepítésére, akkor a papírmunkába sem kell kétszer belevetned magad.

Napelem rendszer a Te otthonodba is

Napelem rendszer a Te otthonodba is

Ha már új otthont választasz magadnak, a lehető legjobb döntés, ha az új életed már a napelem rendszerrel kezded!

A teendőd mindössze annyi, hogy kitöltsd a lentebb található űrlapot, és így felvedd velünk a kapcsolatot.

Kiterjedt partnerhálózatunknak köszönhetően országszerte vállalunk napelem rendszer telepítéseket.

Csakis a legjobb szakemberekkel dolgozunk, hiszen fontos számunkra, hogy elégedett légy és hosszú időn át megfelelően szolgáljon Téged az energiatermelő rendszer.

Töltsd ki az űrlapot, és megyédben illetékes partnerünk hamarosan felveszi Veled a kapcsolatot!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Néhány éven belül megszűnik a szaldós elszámolási rendszer. Mi várható ezek után a hazai napelem piacon? Mit jelent a bruttó elszámolás? Itt a válasz ezekre a kérdésekre!

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?


Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

2021. április végétől igen jelentős szabályozásbeli változás lép életbe az egyfázisú napelem rendszerek hálózatra csatlakozásában. Ha Téged is érint, olvass velünk utána!

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára


Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Téged is érdekel, mit érdemes tudni a napelemekről? Akkor ez a cikkünk kifejezetten Neked szól! Itt van minden, amit tudnod kell!

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről


4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél


Csak minden 5. napelem rendszer működik tökéletesen – 3 tipikus hiba, amit a maradéknál elkövetnek

5 jó tanács, ha napelemet telepítesz családi házadra


Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre


Napelem telepítés: így zajlik egy szakszerű napelem rendszer telepítése

Egy teljes körű napelem telepítés talán elsőre nagy falatnak tűnik, ám a folyamatot átlátva már nem is olyan ijesztő. Ismerd meg a lépéseket, és vágj bele Te is mielőbb!

Napelem telepítés: napelem rendszer szakszerű telepítése


Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Tudod-e, hogy milyen különleges szempontokat kell figyelembe venni abban az esetben, ha lapos tetőn szeretnél napelem rendszert kivitelezni? Mutatjuk, mit érdemes tudni ebben a témában!

Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?


Földre telepített napelem rendszer

Szeretnéd napelem rendszerrel csökkenteni a kiadásaidat, de a lakhelyed nem alkalmas a tetőre telepítésre? Ne aggódj, hiszen van megoldás erre a problémára: a földre telepítés!

Földre telepített napelem rendszer


Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára

Szeretnél többet megtudni arról, hogy a fenntartható fejlődés elérése érdekében milyen változtatásokra lesz szükség a vállalkozásod működésében? Olvasd el cikkünket és tudj meg többet!

Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára


Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod

Társasházban laksz, de érdekel az energiahatékonyság? Esetleg szeretnél napelemet használni? Olvasd el cikkünket, és tudj meg mindent a napelem telepítés feltételeiről és lehetőségeiről!

Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod


Mikor van szükség a tető felújítására napelem rendszer kivitelezése előtt?

A tetőszerkezet állapota nagyban befolyásolja, hogy telepíthető-e a napelem rendszer. Milyen jelek utalnak az előzetes felújítás szükségességére, és hogyan vehetőek észre?

A tető felújítása napelem rendszer előtt


Napelem rendszer bővítése

Váratlanul megnőtt az energiafogyasztásod, és nagyobb teljesítményű napelemes rendszerre lenne szükséged? Megoldható! Tudj meg többet a napelem rendszer bővítés lépéseiről és opcióiról!

Napelem rendszer bővítése


Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt – időben kezdj hozzá!

Ha nem megfelelő a házadhoz csatlakoztatott fázis teljesítménye a napelem rendszer üzemeltetéséhez, ne ess pánikba! Van lehetőség fázisbővítésre, ami majd megoldja ezt a problémát!

Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt


És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?

A napelem rendszer ideális működéséhez az egyik legfontosabb tényező az ideális tájolás. Mit is takar pontosan ez, és mit tudsz tenni, ha a tetődnek más adottságai vannak? Cikkünkből kiderül!

És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?


Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése

A napelem rendszer engedélyeztetése nélkülözhetetlen lépés ahhoz, hogy saját magadnak termelhess zöld energiát. Végigjártuk lépésről lépésre, hogy mikre számíthatsz a folyamat során!

Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése


Hogyan készüljek fel a felmérésre, ha napelem rendszert szeretnék?

A helyszíni felmérés az egyik legfontosabb része a napelem rendszer kivitelezési folyamatának. Éppen ezért elmondjuk, hogyan készülhetsz fel rá, mire lesz hozzá szükség!

Hogyan készüljek fel a napelemes felmérésre?


Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?

Ha valami miatt szükségessé válik, hogy bővítsük a napelem rendszerünket, akkor több szempontból sem mindegy, hogyan tesszük. Olvasd el cikkünket, hogy többet megtudj a témáról!

Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?


Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni

Olcsóbban szeretnéd vezetni a háztartásod? A napelem rendszer beszerzése remek elhatározás, de ezeket a szempontokat ne felejtsd el végiggondolni a döntés előtt!

Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni


Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése – megéri rajta végigmenni?

A költözködés sok macerával jár, ez közismert dolog. De vajon egy napelem rendszert is lehet úgy költöztetni, mint bármi mást? Ha ilyesmin gondolkodsz, ezt nem árt tudni!

Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése


Napelem rendszer különböző tető fajtákon – bármilyenre lehet telepíteni?

A különböző tetőfedési módszereknek, anyagoknak megvannak a maguk hasznos tulajdonságai, előnyei. De vajon mindegyik alkalmas a napelem rendszer telepítésére?

Napelem rendszer különböző tető fajtákon


Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre? Akkor most gyorsan keress kivitelezőt is hozzá!

Benyújtottad a szolgáltatónak a csatlakozási igénybejelentőt, de nem találtál még olyan napelemes céget, akire a további feladatokat rábízhatnád? Mi most segítünk ebben!

Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre?


Keress egy tervezőt, aki elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt napelem rendszerhez!

Elfogadták a csatlakozási igénybejelentődet? Ne dőlj még hátra: most kell csak igazán sietned, hogy találj egy megbízható szakembert, aki elkészíti a szükséges terveket!

Csatlakozási tervdokumentáció napelem rendszerhez


Szükség van-e a napelemek szervizelésére, vagy ez csak egy újabb felesleges kiadás?

Mennyire kell odafigyelnünk napelemeink tisztántartására? Esetleg ajánlott ellenőrizni működését időnként? Megpróbálunk választ adni kérdéseidre ezzel kapcsolatban!

Szükség van-e a napelemek szervizelésére?


Napelem rendszer telepítése önerőből: útmutató a fenntartható energia megvalósításához

A napelem rendszer önerőből való kiépítése hosszútávon megtérülő befektetés. De az ingyenes energia nemcsak megtakarításokat eredményez! Ismerd meg a részleteket!

Napelem rendszer telepítése önerőből