Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése

Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése

Elhatároztad, hogy napelem rendszer segítségével fogod megteremteni a háztartásod áramellátását?

A döntésed hosszú távon a környezetnek és a pénztárcádnak is jót tesz: a napelemek ugyanis károsanyag-kibocsátás nélkül termelnek megújuló energiát, és a bekerülési költségük (általában pár millió forint) is megtérül 8-10 év alatt.

Természetesen mielőtt elhatároznád magad, érdemes tisztában lenned a projekt minden szegmensével – ebbe pedig a napelem rendszer engedélyeztetése is beletartozik.

Cikkünkből megtudhatod, hogy a különböző típusú napelem rendszerek milyen engedélyeztetési folyamat mellett épülhetnek meg, mennyi időbe telik ez az ügyintézés, és neked mik a teendőid ennek során!

Napelem rendszer engedélyeztetése ≠ építési engedély

Napelem rendszer engedélyeztetése ≠ építési engedély

Először is tisztázzunk egy gyakori félreértést: bár a napelem rendszerek jelentős részét engedélyeztetni kell a területi áramszolgáltató által, ez nem jelent egyet azzal, hogy építési engedélyt is kell szerezni hozzájuk.

A 2008. január elsejétől érvényes Villamos Energia Törvénynek megfelelően a háztartási méretű kiserőműnek (HMKE) számító rendszerekhez nem kell építési engedély.

Háztartási méretű kiserőműnek számít a napelem rendszered, ha kisfeszültségű hálózatra csatlakozik, és legfeljebb 50 kVA a teljesítménye – ha ennél nagyobbat tervezel, akkor az már kiserőművi rendszernek minősül, aminek az engedélyezési folyamata eltérő lehet (ez a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal hatáskörébe tartozik).

Bár a HMKE-nek tekinthető napelem rendszerekhez nem kell építési engedély, egyes kitételeknek műszaki és biztonsági okokból természetesen meg kell felelniük:

  • A telepítéshez érvényes hálózathasználati szerződéssel kell rendelkezni.
  • Az inverternek illeszkednie kell a napelem és a hálózati csatlakozás teljesítményéhez.
  • Mind az inverternek, mind a mérőhelynek korszerűnek, szakember által elfogadottnak kell lennie.

Emellett a helyi építési és műemlékvédelmi előírásokat is be kell tartani, hiszen egy napelem rendszer módosítani fogja az épület megjelenését, amire telepítik.

Szigetüzemű napelem rendszer engedélyezetése

Engedélyeztetés szigetüzemű napelem rendszereknél

Láthattuk tehát, hogy a háztartási méretű kiserőműveknél nem szükséges építési engedélyt szerezni.

Azt is megjegyeztük, hogy ez nem jelent egyet a szolgáltatóval való engedélyeztetéssel – ez a hálózatra visszatápláló rendszereknél kötelező.

Mi a helyzet azonban a szigetüzemű rendszerekkel?

Mivel ez a típusú rendszer teljesen függetlenedik a szolgáltatótól, és csak a saját napenergia termelésére hagyatkozik, engedélyeztetésre sincs szükség ebben az esetben.

A szigetüzemű napelemek nincsenek szolgáltatói hálózatra kötve, így az inverter kapcsán nincs megkötés, és a mérőóra sem kerül lecserélésre.

Ezzel együtt nincsenek egyéb biztonsági és adminisztratív intézkedések sem, ami egy hálózatra visszatápláló rendszernél elengedhetetlen lenne.

Hálózatra visszatápláló napelem rendszer engedélyeztetése (2022. október 31-e után új engedély kérvényezésére átmenetileg nincs lehetőség!)

A szigetüzeművel ellentétben a hálózatra visszatápláló rendszer esetén mindenképp engedélyeztetni kell a szolgáltatóval, hogy napelemes rendszert szeretnénk telepíteni.

Ez azért fontos, mert a hálózatra visszatápláló rendszer, ahogyan a neve is mutatja, a fel nem használt napenergiát „visszatáplálja” a közhálózatba, azaz a szolgáltató megveszi tőlünk.

Így tehát érthető, hogy a területi áramszolgáltatónak ráhatása van arra, hogy milyen feltételek mellett tud egy biztonságos együttműködést létrehozni velünk – példaképp, a szolgáltató eldöntheti, hogy milyen típusú invertert fogad el, és milyet nem.

Az illetékes áramszolgáltatók Magyarországon az ELMŰ-ÉMÁSZ, az MVM Next. és az E.ON lehetnek – feléjük van bejelentési kötelezettségünk, azonban magánszemélyként az engedélyeztetési lépések közül sokat nem kell közvetlenül magunknak elintézni, a kivitelező cég átvállalja az adminisztratív terheket.

A következőkben bemutatjuk, hogy milyen napelem rendszer engedélyeztetési lépéseket kell végigjárni, mielőtt üzemelhetnének a panelek.

FONTOS: 2022. október 31-e után új hálózatra visszatápláló rendszer engedélyeztetésére átmenetileg nincs lehetőség, egészen az elektromos közműhálózat szükséges fejlesztéséig.

(Erről bővebb információt lejjebb találhatsz a cikkben!)

A napelem rendszer engedélyeztetés lépései a kivitelezés előtt

A napelem rendszer engedélyeztetés lépései a kivitelezés előtt

Az engedélyeztetési folyamat az igénybejelentő nyomtatvány benyújtásával kezdődik – ezt a kivitelező küldi meg az áramszolgáltatónak, és részletezi benne, hogy milyen teljesítményű és fázisú rendszer telepítését tervezi.

Ezen a ponton ügyfélként nincs más teendőnk, mint egy meghatalmazást kitölteni, amiben engedélyt adunk arra, hogy a kivitelező cég a tervezett napelemes rendszerünk ügyintézéséért felelhessen.

A szolgáltató az igénybejelentés után felméri, hogy a hálózata „elbírja-e” a tervezett napelem rendszert, és egy előzetes tájékoztatót küld az együttműködés műszaki és gazdasági feltételeiről.

90 napunk van eldönteni, hogy az adott feltételeket elfogadjuk-e.

Ha igen, egy csatlakozási dokumentációt kell szakemberrel (szerelő vagy tervezői jogosultságú személlyel) kitöltenünk, amit 15 napon belül bírálnak el – a telepítési folyamatokba a jóváhagyásig tilos belekezdeni.

A napelem rendszer engedélyeztetés lépései a kivitelezés után

A napelem rendszer engedélyeztetés lépései a kivitelezés után

A jóváhagyást követően kezdődhet a rendszer kiépítése – ez általában egy, ritka esetekben is legfeljebb csak két napot vesz igénybe.

Az engedélyeztetési folyamat azonban még csak félkész: a rendszer üzembe helyezése előtt még néhány lépést kötelező végigjárni.

Először is, a kivitelező készre jelenti a rendszert, a szolgáltató pedig ellenőrzi, hogy biztonságosan lettek-e telepítve a napelemek, majd ezt követően küld egy hálózathasználati szerződést.

Ha a szerződés elfogadásra kerül, a szolgáltató a helyszínre küldi az egyik szakemberét, hogy felszerelje az ad-vesz mérőórát, amivel a megtermelt és a felhasznált energia mennyiségét lehet majd nyomon követni.

Végül az áramszolgáltató és az ügyfél (Te) kötnek szerződést a megtermelt többletenergia átvételéről.

Gondok az engedélyeztetéssel 2022. október 31-e után

Merőben új (én nem éppen kedvező) fordulatot vett a napelemek engedélyeztetése 2022. október 31-e után, hiszen a magyarországi elektromos hálózat túlterheltsége és korszerűtlensége miatt határozatlan időre a kormány beszüntette a hálózatra visszatápláló rendszerek engedélyeztetését.

Így azok, akik e dátum után szeretnének ilyen napelem rendszert, most kénytelenek lesznek várni, ki tudja meddig.

Pillanatnyilag csak olyanra lehet engedélykérést benyújtani, ami nem juttat energiát a közműhálózatba, csak azonnal felhasználható elektromosságot termel.

Azonban azok, akik még 2022. október 31. előtt megigényelték az engedélyt, most örülhetnek, hiszen nekik még van lehetőségük kiviteleztetni, sőt, bizonyos szempontból még azt is mondhatjuk, hogy aránylag jól jártak, figyelembe véve a szaldó elszámolással kapcsolatos változásokat is!

Mi fog történni a napelem szaldó elszámolással?

A másik nagy változás, ami 2022. októberében történt, az az, hogy hosszú várakozás után tisztázódott, ki mennyi ideig élvezheti még a szaldó elszámolás előnyeit.

Eszerint mindenkinek a csatlakozást követő 10. év végéig, de legkésőbb a 2033-as éves elszámolásig lehetséges a szaldó rendszerben maradni, utána az újabb, eltérő tarifákkal rendelkező „bruttó elszámolás” lép életbe.

Legkorábban a 2024-es elszámolás után lép érvénybe az új számlázás sokaknál, akik 2014 előtt telepíttettek napelem rendszert, nekik kell elsőként szembesülniük a villanyszámlák esetleges visszatérésével.

Azonban minden rosszban van valami jó: azok, akik 2022. október 31-e előtt megkapták a csatlakozási engedélyt, és még 2023 során megvalósítják a beruházásukat, azok 2033-ig ugyanúgy maradhatnak szaldó elszámolásban!

Lépj még most, és befektetésed jó eséllyel megtérülhet!

A szaldó rendszer egyik nagy előnye, hogy jól ki lehet vele számolni a megtérülést, persze csak ha alapos volt a tervezés, és minőségi elemekből épült ki a napelem rendszer.

Már korábban is 8-9, de legfeljebb 10 év volt az, ami alatt megtérülhetett a napelemekbe invesztált összeg, tehát a még most cselekvőknek minden esélye megvan, hogy PV rendszerük visszahozza, amit rá áldoznak!

Éppen ezért ha Te is időben igényelted az engedélyt, és most szükséged van egy megbízható cégre, aki olyan rendszert tervez és kivitelez otthonodra, mely amellett, hogy kiszolgálja az energiaigényeidet, kiállja az idő próbáját is!

Élj a lehetőséggel, használd ki az alkalmat!

Egy lépéssel közelebb a saját napelem rendszeredhez

A cikkünkből megtudhattad, hogy a napelem rendszer engedélyeztetéséhez szükséges ügyintézésben ügyfélként alig kell részt venned – az adminisztratív feladatokat a kivitelező cég vállalja át, amennyire csak tudja.

Így tehát stresszmentesen, hivatali sorban állások és hosszas levelezések nélkül lehet engedélyeztetett napelem rendszered.

Már megigényelted az engedélyt, és szeretnéd, hogy egy megbízható, szakértő cég megvalósítsa számodra a megálmodott napelem rendszert még 2023 folyamán?

Ha belevágnál, töltsd ki az űrlapunkat, hogy a hozzád legközelebbi partnerünk felvehesse veled a kapcsolatot, és egy lépéssel közelebb legyél a saját napelem rendszeredhez!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Néhány éven belül megszűnik a szaldós elszámolási rendszer. Mi várható ezek után a hazai napelem piacon? Mit jelent a bruttó elszámolás? Itt a válasz ezekre a kérdésekre!

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?


Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

2021. április végétől igen jelentős szabályozásbeli változás lép életbe az egyfázisú napelem rendszerek hálózatra csatlakozásában. Ha Téged is érint, olvass velünk utána!

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára


Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Téged is érdekel, mit érdemes tudni a napelemekről? Akkor ez a cikkünk kifejezetten Neked szól! Itt van minden, amit tudnod kell!

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről


4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél


Csak minden 5. napelem rendszer működik tökéletesen – 3 tipikus hiba, amit a maradéknál elkövetnek

5 jó tanács, ha napelemet telepítesz családi házadra


Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre


Napelem telepítés: így zajlik egy szakszerű napelem rendszer telepítése

Egy teljes körű napelem telepítés talán elsőre nagy falatnak tűnik, ám a folyamatot átlátva már nem is olyan ijesztő. Ismerd meg a lépéseket, és vágj bele Te is mielőbb!

Napelem telepítés: napelem rendszer szakszerű telepítése


Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Tudod-e, hogy milyen különleges szempontokat kell figyelembe venni abban az esetben, ha lapos tetőn szeretnél napelem rendszert kivitelezni? Mutatjuk, mit érdemes tudni ebben a témában!

Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?


Földre telepített napelem rendszer

Szeretnéd napelem rendszerrel csökkenteni a kiadásaidat, de a lakhelyed nem alkalmas a tetőre telepítésre? Ne aggódj, hiszen van megoldás erre a problémára: a földre telepítés!

Földre telepített napelem rendszer


Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára

Szeretnél többet megtudni arról, hogy a fenntartható fejlődés elérése érdekében milyen változtatásokra lesz szükség a vállalkozásod működésében? Olvasd el cikkünket és tudj meg többet!

Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára


Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod

Társasházban laksz, de érdekel az energiahatékonyság? Esetleg szeretnél napelemet használni? Olvasd el cikkünket, és tudj meg mindent a napelem telepítés feltételeiről és lehetőségeiről!

Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod


Mikor van szükség a tető felújítására napelem rendszer kivitelezése előtt?

A tetőszerkezet állapota nagyban befolyásolja, hogy telepíthető-e a napelem rendszer. Milyen jelek utalnak az előzetes felújítás szükségességére, és hogyan vehetőek észre?

A tető felújítása napelem rendszer előtt


Napelem rendszer bővítése

Váratlanul megnőtt az energiafogyasztásod, és nagyobb teljesítményű napelemes rendszerre lenne szükséged? Megoldható! Tudj meg többet a napelem rendszer bővítés lépéseiről és opcióiról!

Napelem rendszer bővítése


Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt – időben kezdj hozzá!

Ha nem megfelelő a házadhoz csatlakoztatott fázis teljesítménye a napelem rendszer üzemeltetéséhez, ne ess pánikba! Van lehetőség fázisbővítésre, ami majd megoldja ezt a problémát!

Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt


És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?

A napelem rendszer ideális működéséhez az egyik legfontosabb tényező az ideális tájolás. Mit is takar pontosan ez, és mit tudsz tenni, ha a tetődnek más adottságai vannak? Cikkünkből kiderül!

És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?


Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése

A napelem rendszer engedélyeztetése nélkülözhetetlen lépés ahhoz, hogy saját magadnak termelhess zöld energiát. Végigjártuk lépésről lépésre, hogy mikre számíthatsz a folyamat során!

Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése


Hogyan készüljek fel a felmérésre, ha napelem rendszert szeretnék?

A helyszíni felmérés az egyik legfontosabb része a napelem rendszer kivitelezési folyamatának. Éppen ezért elmondjuk, hogyan készülhetsz fel rá, mire lesz hozzá szükség!

Hogyan készüljek fel a napelemes felmérésre?


Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?

Ha valami miatt szükségessé válik, hogy bővítsük a napelem rendszerünket, akkor több szempontból sem mindegy, hogyan tesszük. Olvasd el cikkünket, hogy többet megtudj a témáról!

Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?


Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni

Olcsóbban szeretnéd vezetni a háztartásod? A napelem rendszer beszerzése remek elhatározás, de ezeket a szempontokat ne felejtsd el végiggondolni a döntés előtt!

Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni


Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése – megéri rajta végigmenni?

A költözködés sok macerával jár, ez közismert dolog. De vajon egy napelem rendszert is lehet úgy költöztetni, mint bármi mást? Ha ilyesmin gondolkodsz, ezt nem árt tudni!

Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése


Napelem rendszer különböző tető fajtákon – bármilyenre lehet telepíteni?

A különböző tetőfedési módszereknek, anyagoknak megvannak a maguk hasznos tulajdonságai, előnyei. De vajon mindegyik alkalmas a napelem rendszer telepítésére?

Napelem rendszer különböző tető fajtákon


Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre? Akkor most gyorsan keress kivitelezőt is hozzá!

Benyújtottad a szolgáltatónak a csatlakozási igénybejelentőt, de nem találtál még olyan napelemes céget, akire a további feladatokat rábízhatnád? Mi most segítünk ebben!

Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre?


Keress egy tervezőt, aki elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt napelem rendszerhez!

Elfogadták a csatlakozási igénybejelentődet? Ne dőlj még hátra: most kell csak igazán sietned, hogy találj egy megbízható szakembert, aki elkészíti a szükséges terveket!

Csatlakozási tervdokumentáció napelem rendszerhez


Szükség van-e a napelemek szervizelésére, vagy ez csak egy újabb felesleges kiadás?

Mennyire kell odafigyelnünk napelemeink tisztántartására? Esetleg ajánlott ellenőrizni működését időnként? Megpróbálunk választ adni kérdéseidre ezzel kapcsolatban!

Szükség van-e a napelemek szervizelésére?


Napelem rendszer telepítése önerőből: útmutató a fenntartható energia megvalósításához

A napelem rendszer önerőből való kiépítése hosszútávon megtérülő befektetés. De az ingyenes energia nemcsak megtakarításokat eredményez! Ismerd meg a részleteket!

Napelem rendszer telepítése önerőből