És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?

És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?

Egy napelem rendszer telepítése nagy döntés.

Habár egy megtérülő befektetésről van szó, amivel ráadásul káros anyagok kibocsátása nélkül termelheted saját magadnak a napenergiát, ámítás lenne azt mondani, hogy nincsenek lehetséges buktatók vagy átgondolandó kérdések.

Számos befolyásoló tényező van, amit szem előtt kell tartanod, mielőtt belevágsz ebbe a projektbe.

Ilyen tényezők közé tartozik a tetőd szerkezete, a kialakítandó dőlésszög, a beárnyékoltság kérdése, és nem utolsó sorban a megfelelő tájolás is.

Utóbbi elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy elegendő napenergiát tudjon termelni a rendszered, hiszen csak így tudod kihasználni a napelemek nyújtotta előnyöket igazán.

A legbölcsebb dolog szakemberre bízni a tájolást, azonban Neked is érdemes tudni róla, hogy melyik égtáj milyen hatással van a paneleid termelésének hatásosságára.

A jó tájolás több termelést jelent

A jó tájolás több termelést jelent

A napelem rendszer működéséhez a paneleket napsugárzásnak kell érnie, ez tiszta sor.

A napsugarak segítségével megtermelt energia mennyiségét a megfelelő tájolással tudod igazán maximalizálni.

A megfelelő tájolás azt jelenti, hogy abba az irányba rögzítjük a napelemeket, ahonnan a legtöbb napfényt tudják felvenni, hiszen az égtáji viszonyok nagyban befolyásolják a termelést.

Mivel a napelem rendszer sikerességének a záloga, hogy ideálisan van-e tájolva, az előzetes felméréseken ez a legelső tényezők között szokott lenni, amit a kivitelezők megállapítanak, és már a tervezést is a teljesítménymaximalizálás szem előtt tartásával kezdik el.

Magyarországon magas a napsütéses órák száma, ezért érdemes belőlük az ideális tájolással a maximumot kihozni, hogy a napelem rendszered képes legyen a háztartásodnak elegendő energiamennyiséget megtermelni.

A legideálisabb tájolás napelemeknek

A legideálisabb tájolás napelemeknek

A legideálisabb esetben a panelek 35 fokos dőlésszögben, déli irányban vannak rögzítve a tetőn, beesési szögük pedig mindig 90 fok.

Utóbbi azért nagyon fontos, mert a panelekben zajló fizikai folyamatok miatt a legjobb teljesítményt akkor nyújtják, amikor a felületüket merőlegesen éri a napfény.

Emellett fontos tudni, hogy a paneleket a nyári mozgáshoz tanácsos igazítani, hiszen akkor éri őket a legtöbb napfény.

Ugyanígy érdemes a tájolás szempontjából szem előtt tartani, hogy melyik napszakban éri a tetőt a legtöbb napfény – Magyarországon ezért a legideálisabb a déli vagy délnyugati irányt választani, hiszen délután így még jobban éri a paneleket a napsugárzás.

A déli és délnyugati tájolás az enyhébb (kevésbé napsütéses) hónapokban is optimális hatásfokot biztosít a napelem rendszerednek.

Egyes mérések a déli tájolást tartják a legideálisabbnak, melyhez képest…

  • a délkeleti vagy délnyugati tájolás 5%-os,
  • a nyugati vagy keleti tájolás 15%-os,
  • az északi tájolás pedig ennél is sokkal nagyobb veszteséggel jár.

„Nem jó, nem is tragikus” – A keleti és nyugati tájolás

„Nem jó, nem is tragikus” – A keleti és nyugati tájolás

A keleti és nyugati tájolás mellett tehát az ideálistól körülbelül 15%-kal kevesebb napenergiát tud termelni a rendszered.

Ezen jelentősen javíthatsz, ha a panelek dőlésszögét a szokásosan ajánlott 35 fok helyett körülbelül 15-20 fokosra állítod.

Ha keleti vagy nyugati tájolás között választhatsz, érdemes figyelembe venned a következőket:

  • Gondold végig az áramfogyasztásod: mivel a keleti oldalt a reggeli, a nyugati oldalt pedig a délutáni órákban éri jobban a nap, segíthet a döntésben, ha meg tudod határozni, hogy melyik napszakban igényel a háztartásod több áramot.
  • Melyik oldalon egyszerűbb elhelyezni az invertert?
  • Van valamelyik oldalon árnyék?

Amit semmiképp se válassz: napelemek északi tájolással

Északi tájolású napelem rendszert egy esetben érdemes telepítened: ha van pár felesleges milliód, amit semmi másra nem tudnál elkölteni.

Más esetben egyáltalán nem ajánlott, hiszen túl nagy a veszteség ahhoz képest, amit ideális esetben termelhetnének a panelek.

Sőt, ilyen esetben az is előfordulhat, hogy a napelem rendszered szinte nem is termel energiát, így pedig sem a háztartásod energiaszükségletét nem tudod fedezni, sem a befektetésed nem térül meg.

Ugyanígy nem javasolt az északkeleti és az északnyugati tájolás sem.

Szerencsére ebben az esetben sem kell lemondanod arról, hogy saját napelem rendszered legyen, hiszen rengeteg alternatíva létezik ma már a napelem piacon.

A következőkben bemutatjuk, mik ezek!

Alternatívák hagyományos napelem rendszerre

Alternatívák hagyományos napelem rendszerre

Számos oka lehet annak, hogy a hagyományos, tetőn rögzített napelem rendszert nem javasolja számodra a kivitelező.

Előfordul, hogy a tetőd túl beárnyékolt, például egy kémény, egy fa, a környező épületek, vagy egy közeli villanyoszlop miatt, és így nem érnék a napsugarak a paneleket megfelelő módon.

Szintén nem telepíthető napelem rendszer a háztetőre, ha annak szerkezete nem bizonyul elég terhelhetőnek ahhoz, hogy elbírja a ráépülő paneleket.

És bizony, kizáró oknak minősül a rossz tájolású tető is.

Azonban ma már nem csak háztetőre lehet napelemeket rögzíteni!

Számos, jobbnál jobb opciója van azoknak is, akik nem tudják, vagy nem akarják a napelem rendszert a háztetőn rögzíteni:

  • Napelem rendszert telepíthetsz a garázsod vagy kocsibeállód tetejére is – így nem csupán az autódat véded meg a környezeti hatásoktól, hanem energiát is termelhetsz, amivel elláthatod a háztartásod vagy az elektromos autód áramigényét.
  • Tartószerkezet segítségével a talajon is elhelyezheted a paneleket, így a tájolást és a dőlésszöget teljesen kontrollálhatod.
  • Szintén tartószerkezet segítségével telepíthetsz napelemeket lapos tetőre is – ebben az esetben azonban számolnod kell a tartószerkezetek pluszköltsége mellett a súlyozás díjával is.

Legyen neked is jól tájolt napelemed!

Akár megfelelőek a tetőd adottságai, akár alternatív megoldásban gondolkozol, az ideálisan tájolt napelem rendszer lehetősége nyitva áll előtted!

Ha úgy döntöttél, hogy eljött az ideje környezetbarát és önálló módon áramhoz jutni, töltsd ki az ajánlatkérő űrlapunkat, hogy a megyédhez legközelebbi kivitelező partnerünk segíthessen megvalósítani a napelem projekted!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Néhány éven belül megszűnik a szaldós elszámolási rendszer. Mi várható ezek után a hazai napelem piacon? Mit jelent a bruttó elszámolás? Itt a válasz ezekre a kérdésekre!

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?


Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

2021. április végétől igen jelentős szabályozásbeli változás lép életbe az egyfázisú napelem rendszerek hálózatra csatlakozásában. Ha Téged is érint, olvass velünk utána!

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára


Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Téged is érdekel, mit érdemes tudni a napelemekről? Akkor ez a cikkünk kifejezetten Neked szól! Itt van minden, amit tudnod kell!

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről


4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél


Csak minden 5. napelem rendszer működik tökéletesen – 3 tipikus hiba, amit a maradéknál elkövetnek

5 jó tanács, ha napelemet telepítesz családi házadra


Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre


Napelem telepítés: így zajlik egy szakszerű napelem rendszer telepítése

Egy teljes körű napelem telepítés talán elsőre nagy falatnak tűnik, ám a folyamatot átlátva már nem is olyan ijesztő. Ismerd meg a lépéseket, és vágj bele Te is mielőbb!

Napelem telepítés: napelem rendszer szakszerű telepítése


Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Tudod-e, hogy milyen különleges szempontokat kell figyelembe venni abban az esetben, ha lapos tetőn szeretnél napelem rendszert kivitelezni? Mutatjuk, mit érdemes tudni ebben a témában!

Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?


Földre telepített napelem rendszer

Szeretnéd napelem rendszerrel csökkenteni a kiadásaidat, de a lakhelyed nem alkalmas a tetőre telepítésre? Ne aggódj, hiszen van megoldás erre a problémára: a földre telepítés!

Földre telepített napelem rendszer


Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára

Szeretnél többet megtudni arról, hogy a fenntartható fejlődés elérése érdekében milyen változtatásokra lesz szükség a vállalkozásod működésében? Olvasd el cikkünket és tudj meg többet!

Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára


Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod

Társasházban laksz, de érdekel az energiahatékonyság? Esetleg szeretnél napelemet használni? Olvasd el cikkünket, és tudj meg mindent a napelem telepítés feltételeiről és lehetőségeiről!

Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod


Mikor van szükség a tető felújítására napelem rendszer kivitelezése előtt?

A tetőszerkezet állapota nagyban befolyásolja, hogy telepíthető-e a napelem rendszer. Milyen jelek utalnak az előzetes felújítás szükségességére, és hogyan vehetőek észre?

A tető felújítása napelem rendszer előtt


Napelem rendszer bővítése

Váratlanul megnőtt az energiafogyasztásod, és nagyobb teljesítményű napelemes rendszerre lenne szükséged? Megoldható! Tudj meg többet a napelem rendszer bővítés lépéseiről és opcióiról!

Napelem rendszer bővítése


Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt – időben kezdj hozzá!

Ha nem megfelelő a házadhoz csatlakoztatott fázis teljesítménye a napelem rendszer üzemeltetéséhez, ne ess pánikba! Van lehetőség fázisbővítésre, ami majd megoldja ezt a problémát!

Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt


És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?

A napelem rendszer ideális működéséhez az egyik legfontosabb tényező az ideális tájolás. Mit is takar pontosan ez, és mit tudsz tenni, ha a tetődnek más adottságai vannak? Cikkünkből kiderül!

És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?


Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése

A napelem rendszer engedélyeztetése nélkülözhetetlen lépés ahhoz, hogy saját magadnak termelhess zöld energiát. Végigjártuk lépésről lépésre, hogy mikre számíthatsz a folyamat során!

Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése


Hogyan készüljek fel a felmérésre, ha napelem rendszert szeretnék?

A helyszíni felmérés az egyik legfontosabb része a napelem rendszer kivitelezési folyamatának. Éppen ezért elmondjuk, hogyan készülhetsz fel rá, mire lesz hozzá szükség!

Hogyan készüljek fel a napelemes felmérésre?


Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?

Ha valami miatt szükségessé válik, hogy bővítsük a napelem rendszerünket, akkor több szempontból sem mindegy, hogyan tesszük. Olvasd el cikkünket, hogy többet megtudj a témáról!

Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?


Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni

Olcsóbban szeretnéd vezetni a háztartásod? A napelem rendszer beszerzése remek elhatározás, de ezeket a szempontokat ne felejtsd el végiggondolni a döntés előtt!

Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni


Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése – megéri rajta végigmenni?

A költözködés sok macerával jár, ez közismert dolog. De vajon egy napelem rendszert is lehet úgy költöztetni, mint bármi mást? Ha ilyesmin gondolkodsz, ezt nem árt tudni!

Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése


Napelem rendszer különböző tető fajtákon – bármilyenre lehet telepíteni?

A különböző tetőfedési módszereknek, anyagoknak megvannak a maguk hasznos tulajdonságai, előnyei. De vajon mindegyik alkalmas a napelem rendszer telepítésére?

Napelem rendszer különböző tető fajtákon


Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre? Akkor most gyorsan keress kivitelezőt is hozzá!

Benyújtottad a szolgáltatónak a csatlakozási igénybejelentőt, de nem találtál még olyan napelemes céget, akire a további feladatokat rábízhatnád? Mi most segítünk ebben!

Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre?


Keress egy tervezőt, aki elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt napelem rendszerhez!

Elfogadták a csatlakozási igénybejelentődet? Ne dőlj még hátra: most kell csak igazán sietned, hogy találj egy megbízható szakembert, aki elkészíti a szükséges terveket!

Csatlakozási tervdokumentáció napelem rendszerhez


Szükség van-e a napelemek szervizelésére, vagy ez csak egy újabb felesleges kiadás?

Mennyire kell odafigyelnünk napelemeink tisztántartására? Esetleg ajánlott ellenőrizni működését időnként? Megpróbálunk választ adni kérdéseidre ezzel kapcsolatban!

Szükség van-e a napelemek szervizelésére?


Napelem rendszer telepítése önerőből: útmutató a fenntartható energia megvalósításához

A napelem rendszer önerőből való kiépítése hosszútávon megtérülő befektetés. De az ingyenes energia nemcsak megtakarításokat eredményez! Ismerd meg a részleteket!

Napelem rendszer telepítése önerőből