Szükség van-e a napelemek szervizelésére, vagy ez csak egy újabb felesleges kiadás?

Szükség van-e a napelemek szervizelésére, vagy ez csak egy újabb felesleges kiadás?

Az, hogy a napelemes rendszerek felszerelésük után nem igényelnek karbantartást több évtizeden keresztül, nem igaz.

Természetesen, mint minden elektronikai berendezés vagy műszaki cikk, igénylik az odafigyelést és az időnkénti átvizsgálást.

Napelemek esetében ez azonban nem egy havonta elvégzendő folyamat, elég, ha csak pár évente valósul meg, ezt tulajdonképpen a napelemrendszer helye és működésének körülménye határozza meg.

Cikkünkben leírjuk, hogy mikor lehet szükséges egy ilyen folyamat elvégzése, illetve hogyan zajlik ez a művelet, valamint, hogy valóban szükség van-e rá.

Minden a felszerelésnél kezdődik

Minden a felszerelésnél kezdődik

Nem mindegy, hogy kit bízunk meg napelemeink telepítésével, és az sem, hogy milyen műszereket és paneleket szerel fel otthonunkon, vagy egyéb ingatlanunkon.

A napelemeknek szánt hely kialakítása és felülete mindenhol más, ezért nagyon fontos, hogy egy alapos helyszíni felmérés elvégzése után a számodra legmegfelelőbb berendezés kerüljön fel.

Szakembereidet jól válogasd meg, hiszen a hanyag, vagy nem szakszerűen elvégzett munka a későbbiekben sok kellemetlenséghez vezethet.

Fontos az is, hogy olyan céget válassz, akik nemcsak a kivitelezésben, de a szervizelésben is rutinosak, mert a profi munkától függetlenül is felmerülhetnek olyan problémák, amelyek szakértő megoldást kívánnak.

Az már csak egy plusz, ha esetleg időszakos karbantartást, tisztítást is vállalnak, azonban mielőtt ilyen szolgáltatást vennél igénybe, győződj meg arról, hogy valóban szükséges-e a művelet végrehajtása.

Karbantartásra van szükség, vagy egyszerű tisztításra?

Tisztázzuk először is, hogy karbantartásról, vagy takarításról beszélünk.

A napelemek egyedi bánásmódot, vagy külön karbantartást mondhatni nem igényelnek.

Természetesen, ha már több éve működnek, érdemes lehet egy alaposabb átvizsgálást tartani, azonban teljesen elég, ha te magad odafigyelsz berendezésedre, és időnként ránézel az inverter, vagy a csatlakozó dobozok állapotára.

Ha probléma merül fel, azt a teljesítmény csökkenéséből fogod tapasztalni, ha pedig valamilyen külső behatás a ludas, azt szabad szemmel látni fogod a berendezés vizsgálásakor.

A tisztítás már egy egészen más folyamat.

Érdemes néha portalanítani a berendezést és áttörölgetni egyes részeit, azonban alapos takarítása nem minden esetben indokolt.

Mikor lehet szükség rá?

Mikor lehet szükség rá?

A napelemes rendszereket már a gyártás folyamatánál úgy tervezik, hogy azok hosszú élettartamúak legyenek, és ne igényeljenek olyan sok műszaki beavatkozást üzemidejük alatt.

Tehát a napelemek szerkezetileg ilyen szempontból „igénytelenebbek”, valamint a külsőleges tisztítást is megoldja nekünk a természet az eső segítségével.

Felmerülhet akkor a kérdés, hogy mégis mi alapján szerzünk tudomást arról, ha berendezésünk szervizelést igényel?

A kérdésre a válasz a termelés hatékonyságában rejlik.

Ha napelemeink termelése csökken, érdemes szakembert hívni és megnézetni a problémát.

Továbbá az is indokolhatja a takarítás szükségességét, ha szabad szemmel láthatóan vastag koszréteg fedi a panelek felületét, amely nem engedi át a napfényt (pl.: por, madár ürülék, gomba, egyéb szennyeződések), azonban főleg ez is a teljesítmény csökkenésében jelentkezik.

Egyéb esetek lehetnek még, ha az inverter hibát jelez, vagy csak szimplán már sok éve üzemel a berendezésünk, azóta pedig nem nagyon nyúlt hozzá szakember.

Hogyan zajlik egy ilyen folyamat?

Hogyan zajlik egy ilyen folyamat?

Ha kiérkezik hozzánk a szerelő vagy a megfelelő szakember, a berendezés áttekintése után tudni fogja, mi is a pontos teendő.

Ha alapos munkát végez, megnézi az inverter és a hotspotok állapotát, valamint oda fog figyelni a panelek felületének épségére és azon minden lehetséges mikrorepedésre, illetve a rendszerben kialakult korróziókra.

A napelemek takarítását jó esetben tisztított lágy vízzel, hozzáadott tisztítószer nélkül végzi, hiszen ez a folyamat nem igényel különösebb eszközt vagy mosó folyadékot, ugyanis a napelem tisztítás után magától cseppmentesre szárad.

Amit soha ne tegyünk!

Ha úgy ítélnénk meg, hogy napelemeink alapos tisztításra szorulnak, jobb, ha szakemberre bízzuk a munkát.

Ahogy a felhelyezés folyamata, ez sem teljesen veszélytelen, hiszen a panelek megtisztítása is sok esetben a tetőn zajlik.

Azonban, ha mégis saját kezűleg állnánk neki megtisztítani berendezésünket érdemes odafigyelünk pár fontos tényezőre:

  • kerüljük minden maró hatású vegyszer használatát, hiszen a panelek meghibásodásához vezethet, ha ilyen szerekkel érintkeznek;
  • ne nappal, vagy meleg időben álljunk neki a takarításnak, mert ilyenkor a panelek forrók, így nem csak saját testi épségünket veszélyeztethetjük, de a hideg víztől akár felületük is megrepedhet;
  • szárazon, magas nyomású mosókkal, durva felületű szivacsokkal és kefékkel ne tisztítsuk, hiszen ezek használata a felület sérüléséhez vezethet;
  • végezetül pedig figyeljünk arra, hogy a folyamat közben ne lépjünk, vagy nehezkedjünk rá a panelekre, hiszen ezzel is hatalmas károkat okozhatunk.

Alapos utánanézéssel és ezen tényezők betartásával nem tehetünk kárt berendezésünkben, de inkább érdemes felkeresnünk telepítő cégünket, hogy vállalják-e a panelek tisztítását és karbantartását is.

Ha nem szervizen, hanem vásárláson gondolkozol

Ha nem szervizen, hanem vásárláson gondolkozol

Bár érdemes napelemeink állapotára és működésére odafigyelni – mint minden más háztartási gépünkére is -, és nagyobb időközönként alaposabban áttekinteni a rendszert, közel sem olyan rendszerességgel igényelnek karbantartást vagy takarítást, mint más műszaki berendezéseink.

Sokkal fontosabb az, hogy napelem rendszered ki telepíti, hogyan, és milyen eszközökkel.

Ha még nincs napelemed, de ilyen projekten gondolkozol, és megbízható kivitelezőt keresel, kérj tőlünk ajánlatot űrlapunkon, hogy profi partnereink felvehessék veled a kapcsolatot!

Ha még kételkednél, oldalunkon rengeteg hasznos tartalmat és cikkeket találsz a témában, így garantáltan minden kérdésed megválaszolásra kerül.

Kérj ajánlatot még ma, és legyél Te is napelem tulajdonos!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Néhány éven belül megszűnik a szaldós elszámolási rendszer. Mi várható ezek után a hazai napelem piacon? Mit jelent a bruttó elszámolás? Itt a válasz ezekre a kérdésekre!

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?


Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

2021. április végétől igen jelentős szabályozásbeli változás lép életbe az egyfázisú napelem rendszerek hálózatra csatlakozásában. Ha Téged is érint, olvass velünk utána!

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára


Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Téged is érdekel, mit érdemes tudni a napelemekről? Akkor ez a cikkünk kifejezetten Neked szól! Itt van minden, amit tudnod kell!

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről


4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél


Csak minden 5. napelem rendszer működik tökéletesen – 3 tipikus hiba, amit a maradéknál elkövetnek

5 jó tanács, ha napelemet telepítesz családi házadra


Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre


Napelem telepítés: így zajlik egy szakszerű napelem rendszer telepítése

Egy teljes körű napelem telepítés talán elsőre nagy falatnak tűnik, ám a folyamatot átlátva már nem is olyan ijesztő. Ismerd meg a lépéseket, és vágj bele Te is mielőbb!

Napelem telepítés: napelem rendszer szakszerű telepítése


Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Tudod-e, hogy milyen különleges szempontokat kell figyelembe venni abban az esetben, ha lapos tetőn szeretnél napelem rendszert kivitelezni? Mutatjuk, mit érdemes tudni ebben a témában!

Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?


Földre telepített napelem rendszer

Szeretnéd napelem rendszerrel csökkenteni a kiadásaidat, de a lakhelyed nem alkalmas a tetőre telepítésre? Ne aggódj, hiszen van megoldás erre a problémára: a földre telepítés!

Földre telepített napelem rendszer


Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára

Szeretnél többet megtudni arról, hogy a fenntartható fejlődés elérése érdekében milyen változtatásokra lesz szükség a vállalkozásod működésében? Olvasd el cikkünket és tudj meg többet!

Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára


Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod

Társasházban laksz, de érdekel az energiahatékonyság? Esetleg szeretnél napelemet használni? Olvasd el cikkünket, és tudj meg mindent a napelem telepítés feltételeiről és lehetőségeiről!

Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod


Mikor van szükség a tető felújítására napelem rendszer kivitelezése előtt?

A tetőszerkezet állapota nagyban befolyásolja, hogy telepíthető-e a napelem rendszer. Milyen jelek utalnak az előzetes felújítás szükségességére, és hogyan vehetőek észre?

A tető felújítása napelem rendszer előtt


Napelem rendszer bővítése

Váratlanul megnőtt az energiafogyasztásod, és nagyobb teljesítményű napelemes rendszerre lenne szükséged? Megoldható! Tudj meg többet a napelem rendszer bővítés lépéseiről és opcióiról!

Napelem rendszer bővítése


Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt – időben kezdj hozzá!

Ha nem megfelelő a házadhoz csatlakoztatott fázis teljesítménye a napelem rendszer üzemeltetéséhez, ne ess pánikba! Van lehetőség fázisbővítésre, ami majd megoldja ezt a problémát!

Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt


És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?

A napelem rendszer ideális működéséhez az egyik legfontosabb tényező az ideális tájolás. Mit is takar pontosan ez, és mit tudsz tenni, ha a tetődnek más adottságai vannak? Cikkünkből kiderül!

És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?


Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése

A napelem rendszer engedélyeztetése nélkülözhetetlen lépés ahhoz, hogy saját magadnak termelhess zöld energiát. Végigjártuk lépésről lépésre, hogy mikre számíthatsz a folyamat során!

Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése


Hogyan készüljek fel a felmérésre, ha napelem rendszert szeretnék?

A helyszíni felmérés az egyik legfontosabb része a napelem rendszer kivitelezési folyamatának. Éppen ezért elmondjuk, hogyan készülhetsz fel rá, mire lesz hozzá szükség!

Hogyan készüljek fel a napelemes felmérésre?


Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?

Ha valami miatt szükségessé válik, hogy bővítsük a napelem rendszerünket, akkor több szempontból sem mindegy, hogyan tesszük. Olvasd el cikkünket, hogy többet megtudj a témáról!

Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?


Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni

Olcsóbban szeretnéd vezetni a háztartásod? A napelem rendszer beszerzése remek elhatározás, de ezeket a szempontokat ne felejtsd el végiggondolni a döntés előtt!

Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni


Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése – megéri rajta végigmenni?

A költözködés sok macerával jár, ez közismert dolog. De vajon egy napelem rendszert is lehet úgy költöztetni, mint bármi mást? Ha ilyesmin gondolkodsz, ezt nem árt tudni!

Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése


Napelem rendszer különböző tető fajtákon – bármilyenre lehet telepíteni?

A különböző tetőfedési módszereknek, anyagoknak megvannak a maguk hasznos tulajdonságai, előnyei. De vajon mindegyik alkalmas a napelem rendszer telepítésére?

Napelem rendszer különböző tető fajtákon


Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre? Akkor most gyorsan keress kivitelezőt is hozzá!

Benyújtottad a szolgáltatónak a csatlakozási igénybejelentőt, de nem találtál még olyan napelemes céget, akire a további feladatokat rábízhatnád? Mi most segítünk ebben!

Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre?


Keress egy tervezőt, aki elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt napelem rendszerhez!

Elfogadták a csatlakozási igénybejelentődet? Ne dőlj még hátra: most kell csak igazán sietned, hogy találj egy megbízható szakembert, aki elkészíti a szükséges terveket!

Csatlakozási tervdokumentáció napelem rendszerhez


Szükség van-e a napelemek szervizelésére, vagy ez csak egy újabb felesleges kiadás?

Mennyire kell odafigyelnünk napelemeink tisztántartására? Esetleg ajánlott ellenőrizni működését időnként? Megpróbálunk választ adni kérdéseidre ezzel kapcsolatban!

Szükség van-e a napelemek szervizelésére?


Napelem rendszer telepítése önerőből: útmutató a fenntartható energia megvalósításához

A napelem rendszer önerőből való kiépítése hosszútávon megtérülő befektetés. De az ingyenes energia nemcsak megtakarításokat eredményez! Ismerd meg a részleteket!

Napelem rendszer telepítése önerőből