Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Miért szoktuk azt tanácsolni az ügyfeleinknek, hogy valamivel nagyobb teljesítményű invertert vegyenek, mint ami az aktuálisan felszerelt napelem rendszerükhöz kell?

És ami még fontosabb: miért szokták az ügyfeleink megfogadni ezt a tanácsunkat?

A napelem rendszer utólagos bővíthetőségének biztosítása nem „szükséges” valami – ez egy lehetőség, egy előny, amiről mi azt mondjuk, minden napelem tulajdonosnak érdemes élnie vele.

De nézzük, hogyan jutunk el idáig!

Hogyan kezdődik minden?

Ha valaki kivitelező partnereinket választja a fotovoltaikus rendszerének kivitelezéséhez, először természetesen a pillanatnyi igényekkel foglalkoznak: magyarul tehát azzal, hogy a jelenlegi áramfogyasztás kiváltható legyen a napelemek segítségével.

A helyszíni felmérés, illetve a Veled való beszélgetés során megállapítják, hogy nagyjából mekkora rendszerre van szükséged ahhoz, hogy a havi villanyszámládon található összeg lehetőleg a 0-hoz legyen a legközelebb.

Nézzünk egy példát valódi számokkal!

Nézzünk egy példát valódi számokkal!

Tegyük fel, hogy egy átlag magyar család otthonát kívánjuk felszerelni, amelyben az éves fogyasztás körülbelül 4500kW.

Az első csavar itt jön: ehhez nem az egyértelműnek látszó, 4,5kW-os rendszerre van szükség, hanem egy 3,5kW-4kW közötti is bőven elengedő.

Miért?

Mert a rendszer alapvetően +20%-ot termel meg az év során abban az esetben, ha minden optimális.

Első körben tehát megterveztünk egy 3,5 kW-os rendszert, ami a jelenlegi fogyasztók számára biztosítani tudja a szükséges áramot – ehhez egy 3 kW teljesítményű inverter is elegendő, sőt, egy ilyen akár egy 4kW-os rendszert is elbír.

Miért választanak mégis sokan nagyobbat?

Vigyázat: függőséget okozhat!

Elárulunk valamit, amit rendszeresen tapasztalunk: a napelemekre, és úgy egyáltalán a zöldenergiára nagyon rá lehet szokni.

Kicsit tényleg olyan, mintha egyfajta függőségről beszélnénk: amint látjuk, hogy működik, egy kicsit még többet akarunk belőle.

Itt van az előző példa: a család látja, hogy a TV, a hűtő, a mosógép, magyarán minden most már gyakorlatilag ingyen működik (nem számítva persze, hogy a napelem rendszert érintő befektetésnek azért még meg kell térülnie), és szeretné, hogy ez így is maradjon.

Egyszer csak beköltözik a házba egy légkondi, vagy egy még nagyobb hűtő, és egyéb más nagyobb fogyasztók, és máris nem olyan biztos, hogy a jelenlegi napelemek elbírnak ezekkel is – hiszen a rendszert nem arra terveztük eredetileg.

Plusz napelemet venni még úgymond egyszerűbb, feltéve persze, hogy van megfelelő hely a háztetőn hozzá.

Na, de mi van a legdrágább eszközzel, az inverterrel?

Vigyázat: függőséget okozhat!

Jobban megéri drágábbat venni?

Ha úgymond „kicentizzük” a dolgokat, akkor eredetileg egy 3000-es inverter dolgozik tehát a rendszerben, azonban ha 2 év múlva bővíteni kell, akkor ez kevés, és mondjuk már egy 5000-esre lesz szükség.

Ebben az esetben egy új invertert kell venni és beszerelni, ami külön engedélyeztetéssel jár, egyszóval ár és munka tekintetében szinte egy komplett rendszer cseréjével ér fel.

Ezzel szemben, ha előre gondolkozunk (ami a napelem rendszerek esetében jó, ha több évtizedet is jelent), akkor gyakorlatilag csak az új napelemekkel kell majd a bővítés során foglalkoznunk, hiszen az inverter már adott lesz.

Csak hogy lássuk a különbséget: a 3000-es és az 5000-es inverter között általában 100.000 forint különbség van: ez elsőre talán kicsit soknak tűnik, de hihetetlenül eltörpül ahhoz képest, mintha egy teljesen újat kéne venni, mondjuk néhány éven belül.

Számoljunk egy kicsit újra!

Számoljunk egy kicsit újra!

Van egy 4500kWh-ás éves fogyasztás: jelenlegi árakkal számolva ez nagyjából 230.000 forint egy évben, ez körülbelül egy 19.000Ft-os havi villanyszámlának felel meg.

Ezt mi első körben ki tudjuk váltani egy 4kW-os rendszerrel, ehhez viszont most előrelátóan egy 5000-es invertert veszünk, ami a „szükségesnél” kb. 100.000 forinttal többe kerül.

Később viszont úgy dönt a tulaj, hogy kihasználja a lehetőséget, és 6kW-os rendszerre bővít – ami az inverter szempontjából semmilyen problémát nem jelent.

Az új rendszer képes a mondjuk már 28.000Ft-ra nőtt havi villanyszámlát is kiváltani – ez nekünk az előzőhöz képest 9000 forint különbséget jelent havonta, ami 1 év alatt 108.000 forintot jelent.

Magyarul tehát azt a 100.000 forintot, amit kezdetben pluszban kifizettünk a jobb inverterért, már a bővítést követő első évben bőven visszakapjuk (arról nem is beszélve, hogy a következő 20 év alatt pedig több mint 2 millió forintot fog megspórolni nekünk). 

Arra tehát, hogy megéri-e kezdetben egy kicsit többet kifizetni egy nagyobb teljesítményű inverterért, a válaszom határozottan IGEN – és ezt a számítások is igazolják.

Miért éri meg bővíteni?

Az előzőekben a matekkal foglalkoztunk, most nézzük kicsit a kézzel foghatóbb tapasztalatokat.

A korábban vizsgált 4500kW-os otthon nagyjából 100-110 négyzetmétert jelent, 4 lakóval (2 szülő, 2 gyerek) mosógéppel, szárítógéppel, vízmelegítővel (csak hogy a nagyobb fogyasztókat említsük), és az ezekből keletkező 18- olykor 20.000-es havi villanyszámlával.

Mire gondolhatnak ők a bővítés alatt?

Csak hogy egy népszerű példát mondjak, például a fűtésre: gázzal fűteni és melegíteni még mindig olcsóbb, de már inkább csak kényszermegoldásként gondolunk rá.

Ha a fűtés terhét is az áramra, illetve a napelemekre tudnánk osztani, akkor máris valami sokkal biztonságosabbat és gazdaságosabbat hozhatnánk létre, ami biztosan megtérülővé teszi a bővítést.

De ezen túl egyre többen gondolnak az elektromos autók töltésére is  napelemes rendszerekről, és nagyon jól teszik, hiszen ne feledjük: évtizedekkel kell előre gondolni, amikorra már valószínűleg a mindennapjaink inkább az áram, és a környezetbarát energiák körül fognak forogni.

Egy tipp: utólag is ráér bővíteni

Egy tipp: utólag is ráér bővíteni

Érdemes tudni, hogy Magyarországon a napelemek május, június és július alatt összesen nagyjából a teljes évi áramtermelés 60%-át elvégzik.

Mit jelent ez nekünk?

Éves elszámolás esetén, ha az évforduló mondjuk augusztusra esik, akkor akár már decemberben is meg lehet venni a nagyobb fogyasztókat úgy, hogy a bővítés még nem készült el, hiszen a nyári hónapokban úgyis be fogja hozni azt az árammennyiséget a rendszer, amivel „lemaradásban van”.

Röviden tehát ez is lehet egy forgatókönyv: karácsonyra a család megveszi magának a légkondicionálót, a nagyobb hűtőt, márciusban kivitelezi a napelem rendszer bővítését, augusztusban pedig az éves elszámolásban pont úgy fog látszódni, mintha a plusz napelemek már a kezdetek óta működtek volna.

Ha tehát Te már előre tudod, hogy bővíteni fogsz, akkor nyugodtan meg is veheted a nagyobb fogyasztóidat még az előtt, hogy az új napelemek a házadra kerülnének.

Ne feledjük viszont, az éves szaldó elszámolást lassan kivezetik

A szaldó elszámolás azt jelenti, hogy az általunk napelemekkel termelt energia mennyiségét levonják az általunk a hálózatról felvett energia mennyiségéből, és csak a maradékot kell kifizetnünk a szolgáltatónak.

Azonban 2022 októberében végre nyilvánosságra hozták, amit már régóta halogattak az állami szervek: 2024-től nem lehet ehhez a rendszerhez csatlakozni, a csatlakozástól számított 10 év után pedig mindenki át kell térjen egy másfajta tarifa-alapú elszámolásra.

Minek kell megfelelni?

Partnereinknek már nem kis rutinjuk abban, hogy nagyjából ránézésre megállapítsák, van-e olyan felület a házon a rendszernek, hogy az el tudja végezni a feladatát, de még ők is inkább csak a számolások után mondanak biztosat.

Pontosan ezért a fentebb leírtakat csak példaként kezeld: az, hogy a Te házadra milyen rendszer kerülhet, és az mire lesz elég, csak akkor tudjuk megállapítani, ha a helyszíni felmérés során elvégezzük a szükséges méréseket.

Figyelni kell a tájolást, a dőlési szöget, a munkapontokat, és csak ezután kezdünk el egyáltalán beszélni arról, hogy hely van-e a napelemes paneleknek.

Alapvetően annyit tudunk elmondani, hogy a következő pontokat kell meghatározni:

  • Mennyi áramot kell jelenleg a rendszernek biztosítania?
  • Lehet-e ekkora rendszert telepíteni az adott házra?
  • A jövőben mennyi energiát igénylő fogyasztóval fog valószínűleg bővülni a háztartás?
  • Szeretnéd-e, hogy azt is a napelemek lássák el a szükséges energiával?

Ha Te biztos vagy benne, hogy 10 év múlva is annyi lesz a fogyasztásod, mint most, akkor nem fogjuk erőltetni a nagyobb teljesítményű invertert, hiszen a cél az éppen optimális rendszer telepítése.

Azt viszont a döntésed során ne felejtsd el, hogy a jövő valószínűleg fejlődést hoz, és utólag bővíteni sokkal jobban megéri, ha már most felkészülsz rá!

Ha szeretnéd megtudni, hogyan válhat a Te otthonod, sőt az életed is környezetbarátabbá, a villanyszámláid pedig alacsonyabbá, akkor kérj árajánlatot a megyédben illetékes napelem kivitelező partnerünktől!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?

Miért vesz a szomszéd nagyobb invertert, mint amekkora „kell” neki?


Fronius inverter – a csúcsminőség osztrák képviselője

Ismerkedj meg Te is a Fronius kiváló minőségű, megbízható invertereivel! A nagy múlttal rendelkező osztrák cég készülékei be fogják váltani minden elvárásodat.

Fronius inverter – a csúcsminőség osztrák képviselője


Amit tudnod kell a Huawei csúcsminőségű (hibrid) invertereiről

A kínai Huawei cég bizony nem csak az okostelefonok és telekommunikációs eszközök gyártása terén brillírozik, hanem a napelem inverterek fejlesztésében is élen jár.

Amit tudnod kell a Huawei csúcsminőségű (hibrid) invertereiről


SMA inverter – Jól fontold meg, milyen invertert választasz!

Nem túlzás azt mondani, hogy a napelem rendszer legfontosabb része az inverter. Ebben a cikkben összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni róluk, és bemutatunk egy inverter márkát, az SMA-t.

SMA inverter – Jól fontold meg, milyen invertert választasz!


Solar Edge inverter – egyedülálló és hatékony

Kiválasztani egy olyan márkát a napelem rendszerünkhöz és az inverterhez, ami megbízható és jó minőségű, nem egyszerű. Ismerd meg a Solar Edge invertert, ami garantálja a kiváló minőséget!

Solar Edge inverter


Solax napelem inverterek – mit kínál a kínai gyártó?

Egy napelem rendszer esetén nagyon fontos a megfelelő inverter alkalmazása. De mi a funkciója az inverternek, és mit kínálnak a Solax által gyártott készülékek?

Solax napelem inverterek


A svájci órák minősége köszön vissza az ABB invertereknél

A jól funkcionáló, hosszú élettartamú napelem rendszer kulcseleme a minőségi inverter. Tudd meg, mitől különlegesek az ABB termékei, és tájékozódj a napelemmel kapcsolatos lehetőségekről!

ABB inverterek


SAJ inverter – csúcskategóriás készülékek piacvezető kínai gyártótól

A SAJ Electric Kína egyik leggyorsabban gyarapodó inverter-gyártója, köszönhetően a csúcsminőségnek. Ismerd most meg Te is a vállalatot, technológiájukat, invertereiket!

SAJ inverter


Solplanet inverter – minőség és innováció egy helyen

Az nem kérdés, hogy a napelem rendszer kívánt hatékonyságának eléréséhez elengedhetetlen a jó minőségű inverter. Ilyen a Solplanet inverter is, amelyet cikkünkből jobban megismerhetsz!

Solplanet inverter


Az inverter élettartama – meddig használhatjuk őket biztonságosan?

Vajon meddig használható egy napelem rendszer inverter? Van valamilyen összefüggés a garancia és az élettartam között? Most megtudhatod a választ a kérdésekre!

Az inverter élettartama