Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod

Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod

Ha társasházra való napelem telepítésről beszélünk, először is fontos különbséget tenni az újonnan épülő vagy a már megépített társasházi lakások között.

Az újonnan épített, zöld lakásként értékesített ingatlanok ugyanis alapból úgy kerülnek megtervezésre, hogy az általános villamosenergia-fogyasztás mellett elektromos fűtés működik, és így az energiaellátás egy rendszerként, egyetlen villanyórán megy. 

Fontos megjegyezni azt is, hogy amikor a generál kivitelező vagy befektető személy még teljes egészében tulajdonosa a lakásoknak, egyszerűbb a helyzet, ugyanis ilyen esetben a tervezéstől kezdve az engedélyeztetésig egyetlen érintett van.

Ellenben jóval nehezebb a szituáció, ha régebbi építésű épületről van szó, és ha már minden lakásnak külön tulajdonosa van.

Ez esetben olyan akadályokba ütközhetsz, melyek jelentősen megnehezíthetik a napelem telepítés folyamatát, azonban ha tisztában vagy velük, ez sem állhat a kivitelezés útjába!

A hazai tervek

A hazai tervek

Először is, nem véletlen, hogy a napelem rendszerek iránt az elmúlt években egyre nagyobb az érdeklődés hazánkban.

Az ősszel meghirdetett Zöld Otthon Program például rendkívül kedvező támogatást nyújt – akár napelemeket használó – új zöld otthonok építésére, valamint a tavaly indult lakossági napelem és otthonfelújítási pályázat is lehetőségeket nyitott meg a fotovoltaikus rendszerek finanszírozására.

Emellett a 2020 elején elfogadott energia- és klímastratégia alapján a háztartási méretű naperőműveket tíz éven belül 31 ezerről minimum 200 ezerre növelné a kormány.

Ez az általában használt, tetőre szerelt, átlagosan 4 kilowatt teljesítményű napelemekre vonatkozó szám, mely nagyjából 800 MW-ra kívánja bővíteni a rendelkezésre álló összteljesítményt.

Mindezek jó lehetőséget biztosíthatnak akár a társasházban élő lakók napelem telepítésére is, azonban nem mindegy, hogyan kezdünk neki egy ilyen projektnek.

Zöld otthon: akárki számára elérhető?

Lakástulajdonosként manapság sokak számára fontos szempont az energiahatékonyság, melynek megvalósításához tehát már egyre több támogatás elérhető hazánkban.

A zöld szempontok érvényesítése azonban döntő többségében újonnan építendő otthonokra vonatkozik, például különálló családi házakra, ahol a megtakarítás egyértelműen mutatkozik meg.

Ezért a társasházban lakók számára a zöld otthon kiépítése sokszor csak elérhetetlen álomnak tűnik, ez azonban nincs így.

A fentebb már tárgyalt napelem telepítés például egy jó lehetőség lehet a zöld életvitel kialakítására, mely a társasházban élők számára is elérhető opció.

De felmerül a kérdés: valóban megéri lakóként belevágni a napelem rendszer kiépítésének folyamatába?

Nézzük tehát a felmerülő problémákat és lehetőségeket részletesebben!

Milyen akadályokba ütközhetünk?

Milyen akadályokba ütközhetünk?

Számos nehézség léphet fel tehát a társasházra való napelem telepítéskor.

Az első és legfontosabb problémát az jelenti, hogy ha a társasházban csak egy vagy néhány lakás lakói szereltetnének fel napelemes rendszert, akkor is szükséges, hogy minden lakó tulajdonosi hozzájárulását adja hozzá.

Ennek oka az osztatlan közös tulajdon fogalma, mely megakadályozza, hogy bárki öncélúan átalakítást végezzen a közös tulajdonú területeken, így például a tetőn is.

A folyamat sokkal több papírmunkát is eredményez, mivel minden napelemes rendszert egy villanyórára tudsz csak engedélyeztetni, és így lakásonként illetve villanyóránként külön-külön rendszert kell tervezni és engedélyeztetni.

Emellett sok esetben a szükségesnél kisebb rendelkezésre álló tetőfelület jelent akadályt a napelem rendszer kiépítésében, ilyenkor pluszban megerősítésre vagy átalakításra is szükség van.

A társasház kertjében felépített állványzatra telepítendő napelem sem kivétel a fenti szabályok alól, mivel az udvar is közös tulajdonnak számít.

Mi a megoldás?

Mi a megoldás?

Amennyiben napelem telepítésbe akarsz beruházni, mindenképp körbe kell először kérdezni a társasház lakóit arról, hogy ki szeretne ilyen rendszert még, valamint, hogy mindenki hozzájárul-e a telepítéshez.

Azzal kapcsolatban is érdemes tájékozódnunk, hogy a társasház alapszabálya vagy SZMSZ-e miként szabályozza a közösségi terekkel kapcsolatos döntéseket, és így mekkora többséggel lehet megszavazni például azt, hogy egy lakó a közös területet használhassa.

Így egy jó lakóközösségben, ahol az egyéni érdekeket közösen megvitatva lehet összedolgozni és mindent egyeztetve intézkedni, nem lehetetlen a napelem rendszer kiépítése sem.

Emellett felmerült még a régebbi építésű házak esetén a tető szerkezetének és nagyságának problémája is. 

A lakók hozzájárulását ekkor sem hagyhatod ki a folyamatból, ellenben jó alternatívát jelenthet, ha a napelem panelt a tartószerkezetekkel együtt a panelház oldalára telepítik.

Viszont fontos odafigyelni arra, hogy így nem feltétlen van meg az ideális tájolás és dőlésszög, ami folytán a ház oldalára telepített napelemek jórészt ősszel és tavasszal teljesíthetnek igazán hatékonyan.

Pozitív hatások – megéri a fáradozást!

Pozitív hatások – megéri a fáradozást!

Ha ennyi bonyodalom van a társasházra való napelem telepítéssel, felmerülhet a kérdés: mégis miért éri meg ez az egész?

Először is, a napelemes rendszer hozzájárul a szennyezőbb fosszilis energiaforrások kiváltásához, emeli a lakások értékét, miközben látványosan csökkentheti a társasházak fenntartási költségeit is.

A napelem rendszer ugyanis nem az egyes lakások számára, hanem a közös helyiségek és a fűtésrendszer ellátására szolgáltat áramot, mely jelentősen alacsonnyá teheti a rezsiköltségeket.

Mindezek olyan hasznokat és hosszú távú megtérüléseket eredményeznek, amelyek hatását a gyakorlatban is érzékeljük.

Éppen ezért érdemes belevágni társasházi lakók számára is a napelem telepítésbe, mely a zöld otthon kiépítésének egyik első lépése lehet.

Napelem telepítése? Kezdd nálunk!

Amennyiben úgy döntöttél, hogy szeretnél belevágni a napelem telepítésbe, akár társasházi lakóként, akár családi ház tulajdonosaként, mi segítséget nyújtunk Neked mindenben!

Többet szeretnél tudni a témában?

Keress tovább cikkeink között, vagy vedd fel a te megyédhez tartozó partnereinkkel a kapcsolatot, és kérj árajánlatot napelemre akár már most!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?

Néhány éven belül megszűnik a szaldós elszámolási rendszer. Mi várható ezek után a hazai napelem piacon? Mit jelent a bruttó elszámolás? Itt a válasz ezekre a kérdésekre!

Elérkezett a hibrid napelemes rendszerek korszaka?


Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára

2021. április végétől igen jelentős szabályozásbeli változás lép életbe az egyfázisú napelem rendszerek hálózatra csatlakozásában. Ha Téged is érint, olvass velünk utána!

Egyfázisú vagy háromfázisú csatlakozás? Fontos határidő közeleg a napelem rendszert építtetők számára


Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről

Téged is érdekel, mit érdemes tudni a napelemekről? Akkor ez a cikkünk kifejezetten Neked szól! Itt van minden, amit tudnod kell!

Minden, amit tudnod kell: néhány hasznos infó a napelemekről


4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél

4 faktor, amire figyelni kell napelemes rendszer telepítésénél


Csak minden 5. napelem rendszer működik tökéletesen – 3 tipikus hiba, amit a maradéknál elkövetnek

5 jó tanács, ha napelemet telepítesz családi házadra


Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre

Felmérés, ügyintézés, kivitelezés – egy napelem rendszer telepítése lépésről lépésre


Napelem telepítés: így zajlik egy szakszerű napelem rendszer telepítése

Egy teljes körű napelem telepítés talán elsőre nagy falatnak tűnik, ám a folyamatot átlátva már nem is olyan ijesztő. Ismerd meg a lépéseket, és vágj bele Te is mielőbb!

Napelem telepítés: napelem rendszer szakszerű telepítése


Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?

Tudod-e, hogy milyen különleges szempontokat kell figyelembe venni abban az esetben, ha lapos tetőn szeretnél napelem rendszert kivitelezni? Mutatjuk, mit érdemes tudni ebben a témában!

Lapos tetőre is lehet napelemet szereltetni?


Földre telepített napelem rendszer

Szeretnéd napelem rendszerrel csökkenteni a kiadásaidat, de a lakhelyed nem alkalmas a tetőre telepítésre? Ne aggódj, hiszen van megoldás erre a problémára: a földre telepítés!

Földre telepített napelem rendszer


Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára

Szeretnél többet megtudni arról, hogy a fenntartható fejlődés elérése érdekében milyen változtatásokra lesz szükség a vállalkozásod működésében? Olvasd el cikkünket és tudj meg többet!

Napelem rendszer és fenntartható fejlődés a vállalkozások számára


Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod

Társasházban laksz, de érdekel az energiahatékonyság? Esetleg szeretnél napelemet használni? Olvasd el cikkünket, és tudj meg mindent a napelem telepítés feltételeiről és lehetőségeiről!

Napelem rendszer társasházra: minden, amit érdemes tudnod


Mikor van szükség a tető felújítására napelem rendszer kivitelezése előtt?

A tetőszerkezet állapota nagyban befolyásolja, hogy telepíthető-e a napelem rendszer. Milyen jelek utalnak az előzetes felújítás szükségességére, és hogyan vehetőek észre?

A tető felújítása napelem rendszer előtt


Napelem rendszer bővítése

Váratlanul megnőtt az energiafogyasztásod, és nagyobb teljesítményű napelemes rendszerre lenne szükséged? Megoldható! Tudj meg többet a napelem rendszer bővítés lépéseiről és opcióiról!

Napelem rendszer bővítése


Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt – időben kezdj hozzá!

Ha nem megfelelő a házadhoz csatlakoztatott fázis teljesítménye a napelem rendszer üzemeltetéséhez, ne ess pánikba! Van lehetőség fázisbővítésre, ami majd megoldja ezt a problémát!

Fázisbővítés napelem rendszer telepítés előtt


És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?

A napelem rendszer ideális működéséhez az egyik legfontosabb tényező az ideális tájolás. Mit is takar pontosan ez, és mit tudsz tenni, ha a tetődnek más adottságai vannak? Cikkünkből kiderül!

És te tudod, hogyan kell(ene) tájolni a napelem rendszered?


Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése

A napelem rendszer engedélyeztetése nélkülözhetetlen lépés ahhoz, hogy saját magadnak termelhess zöld energiát. Végigjártuk lépésről lépésre, hogy mikre számíthatsz a folyamat során!

Így zajlik a napelem rendszer engedélyeztetése


Hogyan készüljek fel a felmérésre, ha napelem rendszert szeretnék?

A helyszíni felmérés az egyik legfontosabb része a napelem rendszer kivitelezési folyamatának. Éppen ezért elmondjuk, hogyan készülhetsz fel rá, mire lesz hozzá szükség!

Hogyan készüljek fel a napelemes felmérésre?


Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?

Ha valami miatt szükségessé válik, hogy bővítsük a napelem rendszerünket, akkor több szempontból sem mindegy, hogyan tesszük. Olvasd el cikkünket, hogy többet megtudj a témáról!

Új string vagy optimalizáló – hogyan is bővítsük napelem rendszerünket?


Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni

Olcsóbban szeretnéd vezetni a háztartásod? A napelem rendszer beszerzése remek elhatározás, de ezeket a szempontokat ne felejtsd el végiggondolni a döntés előtt!

Szempontok, amiket napelem beszerzése előtt érdemes átgondolni


Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése – megéri rajta végigmenni?

A költözködés sok macerával jár, ez közismert dolog. De vajon egy napelem rendszert is lehet úgy költöztetni, mint bármi mást? Ha ilyesmin gondolkodsz, ezt nem árt tudni!

Napelem rendszer költöztetése és újratelepítése


Napelem rendszer különböző tető fajtákon – bármilyenre lehet telepíteni?

A különböző tetőfedési módszereknek, anyagoknak megvannak a maguk hasznos tulajdonságai, előnyei. De vajon mindegyik alkalmas a napelem rendszer telepítésére?

Napelem rendszer különböző tető fajtákon


Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre? Akkor most gyorsan keress kivitelezőt is hozzá!

Benyújtottad a szolgáltatónak a csatlakozási igénybejelentőt, de nem találtál még olyan napelemes céget, akire a további feladatokat rábízhatnád? Mi most segítünk ebben!

Leadtad a csatlakozási igénybejelentőt napelem rendszerre?


Keress egy tervezőt, aki elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt napelem rendszerhez!

Elfogadták a csatlakozási igénybejelentődet? Ne dőlj még hátra: most kell csak igazán sietned, hogy találj egy megbízható szakembert, aki elkészíti a szükséges terveket!

Csatlakozási tervdokumentáció napelem rendszerhez


Szükség van-e a napelemek szervizelésére, vagy ez csak egy újabb felesleges kiadás?

Mennyire kell odafigyelnünk napelemeink tisztántartására? Esetleg ajánlott ellenőrizni működését időnként? Megpróbálunk választ adni kérdéseidre ezzel kapcsolatban!

Szükség van-e a napelemek szervizelésére?


Napelem rendszer telepítése önerőből: útmutató a fenntartható energia megvalósításához

A napelem rendszer önerőből való kiépítése hosszútávon megtérülő befektetés. De az ingyenes energia nemcsak megtakarításokat eredményez! Ismerd meg a részleteket!

Napelem rendszer telepítése önerőből