A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Biztos, hogy annyival jobb a 800 wattos panel, mint a 395 wattos?

Szinte naponta lehet hallani híreket arról, hogy egyre nagyobb és hatékonyabb napelem panelek jelennek meg a piacon.

Mint akármely más ágazatban, a vásárlók a napelemek esetében is képesek csak és kizárólag azt szem előtt tartani, hogy adott panel minél nagyobb számokat tudjon „felmutatni”.

A legtöbb gyártó igyekszik kivenni a saját részét ebből a számháborúból, és maga is előállni minél nagyobb teljesítményű panelekkel.

De hogyan is lesz nagyobb teljesítményű a napelem panel, és mire kell odafigyelni, amikor a saját napelem rendszerünkhöz választjuk ki őket?

A következő néhány bekezdésben ezzel kapcsolatban tudhatsz meg többet.

Hol tart most a napelem piac?

Hol tart most a napelem piac?

Az elmúlt évtizedben rengeteget fejlődött a napelem modulok előállításához felhasznált technológia, és a vásárlási trendekben is beállt több változás.

Manapság már léteznek kétoldalú napelemek, melyek mindkét oldala képes elnyelni a napfényt.

Az előző évben megjelentek a félcellás napelemek, melyek annak ellenére, hogy a cellák mérete feleződik, nagyobb hatékonysággal képesek megtermelni az energiát.

Elérhetőek már újrahasznosított anyagokból készült napelemek, és hajlítható, flexibilis napelemek is.

A panelek technológiájával párhuzamosan pedig az inverterek, akkumulátorok is fejlődésnek indultak, és ezzel együtt a piac is átalakult.

Míg a kezdetekben a legnagyobb napelem gyártók Európából, különösen Németországból, valamint Japánból származtak, addig mára Kína lett a napelem ipar központja.

Árajánlatkérés itt!

A számok bűvöletében

A számok bűvöletében

Az előbb elmondottak fényében nem meglepő, hogy éppen a kínai gyártók versenye nagyon éles.

2020 októberében a sanghaji SNEC PV Power Expo nemzetközi konferencián olyan nagy napelem gyártó óriások fogják bemutatni új termékeiket, mint a JA Solar, a Tongwei, a Jinko Solar, vagy a Trina Solar.

Az eddig beharangozottak alapján igazi „nagypályás” napelemeket fognak bemutatni.

A JA Solar új, Jumbo névre hallgató napelem panele az eddigi legnagyobb, 810 W-os teljesítményű.

A nagyobb teljesítmény azonban a panel súlyának és méretének növekedésével jár együtt

A Jumbo panel 47 cellás, és a pontos mérete 2,219×1,765x40 mm, mely 43,5 kg súlyt eredményez.

Ezzel szemben a Jinko Solar Pro Tiger elnevezésű, 585 W teljesítményű panelének mérete 2,411×1,134×35 mm, és a súlya mindössze 31,1 kg.

Egy Sharp NUJB395-ös, tehát 395 wattos modul viszont csak 2,008x1 002x40 mm nagyságú, tehát nagyjából feleakkora, mint egy Jumbo modul: magyarul a közel kétszeres teljesítményhez közel kétszeres méret is tartozik.

Természetes tehát, hogy egy nagyobb napelem, amire nagyobb felületen érkezik a napfény, többet termel a kisebb társainál – na, de ez nem jelenti, hogy ettől ez modernebb, vagy hatékonyabb, ugye?

A napelem panel mérete egyenesen arányos a rendszer árával?

A több cella növeli a panel területét, tehát a nagyobb névleges teljesítmény valójában nagyobb méretet takar.

A nagyobb méret viszont több problémát is okozhat:

  • egyrészt, értelemszerűen egy nehezebb, nagyobb panel felszerelése messze nem olyan egyszerű;
  • a kisebb panelekkel sokkal hatékonyabban lehet egy tetőfelületet befedni (főleg akkor, ha tagoltabb tetőről beszélünk). Olyan ez, mint a fotóknál: minél több a pixel, annál kidolgozottabb a kép;
  • ha egy nagyobb modul egyik felére árnyék vetül, annak drasztikusan csökken a teljesítménye – ezzel szemben, ha a két kisebb panelből az egyiknek kerül egy része árnyék alá, attól a másik még ugyanolyan hatékonyan tud termelni.

A rendszerek áraival kapcsolatban is sok kérdés merül fel.

Amikor árajánlatot adunk, akkor az nem X darab, X teljesítményű panelre szól.

Az árak a rendszer összteljesítményétől függenek, és azon belül a telepített panelek száma a teljesítményüktől függően változik.

Árajánlatkérés itt!

A megbízhatóság többet jelent a wattoknál

Mint azt már a bevezetőben is említettem, vásárláskor hajlamosak vagyunk arra koncentrálni, hogy a pénzünkért minél nagyobb számokat kaphassunk.

A nagyobb számok azonban gyakorta a termék minőségének rovására mennek.

Napelem panelek esetében például választhatjuk a rendszerünkhöz kevésbé ismert kínai gyártó nagyobb teljesítményű termékét.

Azonban valóban megéri-e az a plusz 20-30 W abban az esetben, ha a gyártó nem kínál garanciát, és a termék minősége is jóval silányabb?

Sokszor az a kevés teljesítménybeli előny, amivel ezek a termékek rendelkeznek, nem termel nekünk akkora plusz energiaprofitot, hogy az ellensúlyozza a termék rövidebb élettartamát és a garancia hiányát.

Akkor miben bízhatunk?

Akkor miben bízhatunk?

A megfelelő napelem panelek kiválasztásához tartsuk szem előtt a gyártó által kínált garanciákat, a termékre vonatkozó vásárlói értékeléseket, referenciákat, továbbá azt, hogy a gyártó mióta is van a piacon.

A Sharp napelemek esetében például biztosak lehetünk abban, hogy nem nyúlunk mellé, hiszen a gyártó már több mint 60 éve szerepel sikeresen a piacon és 25 éves teljesítménygaranciát is vállal.

Ez azt jelenti, hogy a paneleknek 25 éven keresztül minimum 80%-os teljesítményt kell nyújtaniuk, de természetesen ez után sem kell attól tartanunk, hogy a panelek tönkremennének.

Érdemes bíznunk a kivitelező szakemberek véleményében is, ugyanis ők tisztában vannak az általuk telepített panelek tulajdonságaival.

Gyakori tévhitek

A panel névleges teljesítménye nem azt jelenti, hogy az óránként valóban annyi wattot is fog előállítani a háztetőre felszerelve, hanem azt, hogy laborkörülmények között mekkora a panel teljesítménye.

A való életben szinte kizárt, hogy pontosan ugyanazokat a körülményeket tudnánk előállítani, ennek megfelelően pedig a panelek egyéni teljesítménye is változni fog.

Szintén gyakori tévedés az, amiről már fentebb is beszéltünk, hogy a nagyobb teljesítmény csakis a fejlettebb előállítási technológiának köszönhető.

Pedig amiről valójában szó van az, hogy a nagyobb teljesítmény elérésének érdekében a panel celláinak számát emelik.

Mi határozza meg a rendszerünk méretét?

Mi határozza meg a rendszerünk méretét?

A telepítendő rendszer méretét elsősorban az elektromos fogyasztóink száma és energiaigénye határozza meg.

A rendszerünk teljesítményét pedig olyan tényezők befolyásolhatják, mint az épületünk tájolása, a tető dőlésszöge, és a tetőre vetülő árnyék.

A legideálisabb, déli tájolásnak köszönhetően a paneleket jóval több napfény éri, így több energiát is tudnak megtermelni.

A tetőszerkezet állapota sem elhanyagolható, ugyanis annak el kell bírnia a súlyos paneleket.

Ha a tetőszerkezet nem áll ki akkora terhelést, nem telepíthető rá annyi napelem panel.

A fentebbiekből láthatjuk tehát, hogy nem érdemes csak a számokra hallgatni, ugyanis a nagyobb teljesítmény nem egyenlő a jobb minőséggel.

Természetes, hogy egy fizikailag kétszer nagyobb panelnek kétszer nagyobb a teljesítménye: ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy hatékonyabb is!

Ha szeretnél profi, megbízható napelemeket a házad tetején látni, és nem akarsz bedőlni a napelem gyártók között dúló számháborúnak, akkor kérj tőlünk árajánlatot most!

Ajánlatkérő űrlap

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.