A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Biztos, hogy annyival jobb a 800 wattos panel, mint a 395 wattos?

Szinte naponta lehet hallani híreket arról, hogy egyre nagyobb és hatékonyabb napelem panelek jelennek meg a piacon.

Mint akármely más ágazatban, a vásárlók a napelemek esetében is képesek csak és kizárólag azt szem előtt tartani, hogy adott panel minél nagyobb számokat tudjon „felmutatni”.

A legtöbb gyártó igyekszik kivenni a saját részét ebből a számháborúból, és maga is előállni minél nagyobb teljesítményű panelekkel.

De hogyan is lesz nagyobb teljesítményű a napelem panel, és mire kell odafigyelni, amikor a saját napelem rendszerünkhöz választjuk ki őket?

A következő néhány bekezdésben ezzel kapcsolatban tudhatsz meg többet.

Hol tart most a napelem piac?

Hol tart most a napelem piac?

Az elmúlt évtizedben rengeteget fejlődött a napelem modulok előállításához felhasznált technológia, és a vásárlási trendekben is beállt több változás.

Manapság már léteznek kétoldalú napelemek, melyek mindkét oldala képes elnyelni a napfényt.

Az előző évben megjelentek a félcellás napelemek, melyek annak ellenére, hogy a cellák mérete feleződik, nagyobb hatékonysággal képesek megtermelni az energiát.

Elérhetőek már újrahasznosított anyagokból készült napelemek, és hajlítható, flexibilis napelemek is.

A panelek technológiájával párhuzamosan pedig az inverterek, akkumulátorok is fejlődésnek indultak, és ezzel együtt a piac is átalakult.

Míg a kezdetekben a legnagyobb napelem gyártók Európából, különösen Németországból, valamint Japánból származtak, addig mára Kína lett a napelem ipar központja.

Árajánlatkérés itt!

A számok bűvöletében

A számok bűvöletében

Az előbb elmondottak fényében nem meglepő, hogy éppen a kínai gyártók versenye nagyon éles.

2020 októberében a sanghaji SNEC PV Power Expo nemzetközi konferencián olyan nagy napelem gyártó óriások fogják bemutatni új termékeiket, mint a JA Solar, a Tongwei, a Jinko Solar, vagy a Trina Solar.

Az eddig beharangozottak alapján igazi „nagypályás” napelemeket fognak bemutatni.

A JA Solar új, Jumbo névre hallgató napelem panele az eddigi legnagyobb, 810 W-os teljesítményű.

A nagyobb teljesítmény azonban a panel súlyának és méretének növekedésével jár együtt

A Jumbo panel 47 cellás, és a pontos mérete 2,219×1,765x40 mm, mely 43,5 kg súlyt eredményez.

Ezzel szemben a Jinko Solar Pro Tiger elnevezésű, 585 W teljesítményű panelének mérete 2,411×1,134×35 mm, és a súlya mindössze 31,1 kg.

Egy Sharp NUJB395-ös, tehát 395 wattos modul viszont csak 2,008x1 002x40 mm nagyságú, tehát nagyjából feleakkora, mint egy Jumbo modul: magyarul a közel kétszeres teljesítményhez közel kétszeres méret is tartozik.

Természetes tehát, hogy egy nagyobb napelem, amire nagyobb felületen érkezik a napfény, többet termel a kisebb társainál – na, de ez nem jelenti, hogy ettől ez modernebb, vagy hatékonyabb, ugye?

A napelem panel mérete egyenesen arányos a rendszer árával?

A több cella növeli a panel területét, tehát a nagyobb névleges teljesítmény valójában nagyobb méretet takar.

A nagyobb méret viszont több problémát is okozhat:

  • egyrészt, értelemszerűen egy nehezebb, nagyobb panel felszerelése messze nem olyan egyszerű;
  • a kisebb panelekkel sokkal hatékonyabban lehet egy tetőfelületet befedni (főleg akkor, ha tagoltabb tetőről beszélünk). Olyan ez, mint a fotóknál: minél több a pixel, annál kidolgozottabb a kép;
  • ha egy nagyobb modul egyik felére árnyék vetül, annak drasztikusan csökken a teljesítménye – ezzel szemben, ha a két kisebb panelből az egyiknek kerül egy része árnyék alá, attól a másik még ugyanolyan hatékonyan tud termelni.

A rendszerek áraival kapcsolatban is sok kérdés merül fel.

Az árak a rendszer összteljesítményétől függenek, és azon belül a telepített panelek száma a teljesítményüktől függően változik.

Árajánlatkérés itt!

A megbízhatóság többet jelent a wattoknál

Mint azt már a bevezetőben is említettem, vásárláskor hajlamosak vagyunk arra koncentrálni, hogy a pénzünkért minél nagyobb számokat kaphassunk.

A nagyobb számok azonban gyakorta a termék minőségének rovására mennek.

Napelem panelek esetében például választhatjuk a rendszerünkhöz kevésbé ismert kínai gyártó nagyobb teljesítményű termékét.

Azonban valóban megéri-e az a plusz 20-30 W abban az esetben, ha a gyártó nem kínál garanciát, és a termék minősége is jóval silányabb?

Sokszor az a kevés teljesítménybeli előny, amivel ezek a termékek rendelkeznek, nem termel nekünk akkora plusz energiaprofitot, hogy az ellensúlyozza a termék rövidebb élettartamát és a garancia hiányát.

Akkor miben bízhatunk?

Akkor miben bízhatunk?

A megfelelő napelem panelek kiválasztásához tartsuk szem előtt a gyártó által kínált garanciákat, a termékre vonatkozó vásárlói értékeléseket, referenciákat, továbbá azt, hogy a gyártó mióta is van a piacon.

A Sharp napelemek esetében például biztosak lehetünk abban, hogy nem nyúlunk mellé, hiszen a gyártó már több mint 60 éve szerepel sikeresen a piacon és 25 éves teljesítménygaranciát is vállal.

Ez azt jelenti, hogy a paneleknek 25 éven keresztül minimum 80%-os teljesítményt kell nyújtaniuk, de természetesen ez után sem kell attól tartanunk, hogy a panelek tönkremennének.

Érdemes bíznunk a kivitelező szakemberek véleményében is, ugyanis ők tisztában vannak az általuk telepített panelek tulajdonságaival.

Gyakori tévhitek

A panel névleges teljesítménye nem azt jelenti, hogy az óránként valóban annyi wattot is fog előállítani a háztetőre felszerelve, hanem azt, hogy laborkörülmények között mekkora a panel teljesítménye.

A való életben szinte kizárt, hogy pontosan ugyanazokat a körülményeket tudnánk előállítani, ennek megfelelően pedig a panelek egyéni teljesítménye is változni fog.

Szintén gyakori tévedés az, amiről már fentebb is beszéltünk, hogy a nagyobb teljesítmény csakis a fejlettebb előállítási technológiának köszönhető.

Pedig amiről valójában szó van az, hogy a nagyobb teljesítmény elérésének érdekében a panel celláinak számát emelik.

Mi határozza meg a rendszerünk méretét?

Mi határozza meg a rendszerünk méretét?

A telepítendő rendszer méretét elsősorban az elektromos fogyasztóink száma és energiaigénye határozza meg.

A rendszerünk teljesítményét pedig olyan tényezők befolyásolhatják, mint az épületünk tájolása, a tető dőlésszöge, és a tetőre vetülő árnyék.

A legideálisabb, déli tájolásnak köszönhetően a paneleket jóval több napfény éri, így több energiát is tudnak megtermelni.

A tetőszerkezet állapota sem elhanyagolható, ugyanis annak el kell bírnia a súlyos paneleket.

Ha a tetőszerkezet nem áll ki akkora terhelést, nem telepíthető rá annyi napelem panel.

A fentebbiekből láthatjuk tehát, hogy nem érdemes csak a számokra hallgatni, ugyanis a nagyobb teljesítmény nem egyenlő a jobb minőséggel.

Természetes, hogy egy fizikailag kétszer nagyobb panelnek kétszer nagyobb a teljesítménye: ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy hatékonyabb is!

Ha szeretnél profi, megbízható napelemeket a házad tetején látni, és nem akarsz bedőlni a napelem gyártók között dúló számháborúnak, akkor kérj  árajánlatot most megyei partnerünktől!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben


A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Ebben a cikkünkben tisztázzuk a napelem panelek méretei és teljesítményei közötti összefüggéseket.

A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk


Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!

Ha többet akarsz megtudni a szigetüzemű napelem rendszerekről, akkor most itt a lehetőség! Mik az előnyei, hátrányai, hogyan működik, és kiknek javasolt a telepítése?

Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!


A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?

Mégis hány napelemre van szükség egy működőképes rendszerhez? Összetettebb kérdés, mint gondolnád. Miért érdemes inkább a profikra hagyni a számolgatást?

A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?


Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?

Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?


Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?

Elvesztél a kilowattok és egyéb paraméterek sokaságában? Tényleg az a jobb napelem, amelyik nagyobb? Cikkünkből megtudod, valójában mik a lényeges adatok!

Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?


Napelem akkumulátorral – mi miatt lehet népszerűbb ez a megoldás Magyarországon is?

Szeretnéd megtudni, hogy milyen energiatároló megoldásokkal egészítheted ki napelem rendszered, és hogy mi köze az autóiparnak a szolár akkumulátorokhoz? Akkor olvasd el ezt a cikket!

Napelemek energiatároló szolár akkumulátorral


Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?

Az, hogy a napelemek mennyi áramot tudnak megtermelni, számos tényezőtől függ. Kíváncsi vagy, hogy a Te napelemeid elég energiát termelnének-e? A cikkünk segítségével közelebb juthatsz a válaszhoz!

Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?


Mit kell tudnunk a napelem farmokról?

Lehetséges nagyobb területen is napelem rendszereket telepíteni? A napelem farmokhoz kell plusz felszerelés? A következő bekezdésekben a napelem farmokkal ismerkedünk meg közelebbről.

Mit kell tudnunk a napelem farmokról?


Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?

Szeretnéd megismerni a különböző napelem rendszereket mielőtt kiválasztod a számodra legideálisabbat? Ismerd meg a szigetüzemű és a hibrid napelem rendszert és válassz tudatosan!

Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?


Áramkimaradás esetén mi történik a napelem rendszerrel?

Milyen hatással lehet egy váratlan áramszünet a napelem rendszeredre? Érdekel, hogy a különböző típusok hogyan reagálnak ilyen esetben? Cikkünkből választ kaphatsz kérdéseidre!

Napelem és áramszünet: hogyan viselkedik áramkimaradásnál a napelem rendszerünk?


Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?

Manapság egyre több helyen láthatunk teljesen fekete napelemeket. De miért jó, ha a napelem kerete is fekete? Cikkünkben összeszedtük a mellette és ellene szóló érveket!

Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?


Napelemezz okosan! – A smart napelemes rendszerekről röviden

Egyre jobban teret hódítanak a napelem piacon a smart napelemes rendszerek. Mik az előnyei, ha okos rendszerbe fektetünk be, és miben tér el pontosan a hagyományostól? Cikkünkből kiderül!

Smart napelemes rendszer


A napelem rendszer élettartama – milyen gyorsan öregednek a napelemek?

Szeretnél beruházni egy fotovoltaikus rendszerbe, de nem tudod, hogy mennyi ideig fogja termelni az energiát? Tudj meg többet a napelem élettartamáról, és oszlasd el a kételyeket!

A napelem rendszer élettartama


Napelem tagolt tetőre – optimalizálókkal megoldható a probléma?

Ha a tetőnek nincsenek nagy, egységes felületei, mi több, erősen tagolt, akkor is lehetséges napelem rendszer telepítése? Bizony, optimalizálóval pedig jobbá is tehető!

Napelem tagolt tetőre


A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?

Egy napelem rendszer esetén nagyon fontos a hatásfok mértéke. Cikkünkből megtudhatod, mit jelent ez a fogalom, milyen tényezők befolyásolhatják, és az hogyan határozza meg a piac kínálatát!

A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?


Működhetnek a napelemek nap nélkül?

Sokakban, talán éppen benned is felmerül a kérdés: mi a helyzet a napelemekkel felhős időben? Közvetlen napfény nélkül is képesek a termelésre? Most megtudhatod!

Működhetnek a napelemek nap nélkül?


Napelem rendszer télen – aggódjunk-e rendszerünk teljesítménye és állapota miatt?

A napelem rendszerekről tudjuk, hogy a működésükhöz elengedhetetlen a napsütés, de mi a helyzet a téli időszakkal? Ha Téged is érdekel, mit tehetsz ilyenkor, olvass tovább!

Napelem rendszer télen


Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?

A napelem rendszerek esetén a hatásfok az egyik legalapvetőbb jellemző. De mégis hogyan hatnak az időjárási tényezők a napelemünk működésére?

Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?


Napelem fajták A-tól Z-ig

A napelemek különféle fajtái közt könnyű elveszni, így készítettünk számodra egy hasznos, átlátható útmutatót, mellyel többé nem lesz káosz a fejedben!

Napelem fajták A-tól Z-ig


A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?

A napelem rendszerek működését tekintve az időjárási tényezők különösen fontosak. De mi a helyzet a jégesővel? Tényleg tönkre tudja tenni a napelem paneleket?

A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?


Napelemes cellatechnológiák – mi gyűjti be a napenergiát?

Már tervezed a napelem rendszer vásárlását, de vannak kétségeid a működését illetően? Ismerd meg közelebbről a napelemeket, hogy ne legyen számodra ismeretlen a terep!

Napelemes cellatechnológiák


Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély, vagy csak megint félreértenek az emberek valamit?

Hatalmas port kavarnak a napelemek okozta tűzesetekről szóló hírek. Valóban tartanod kell ettől? Mutatjuk, miket tehetsz, hogy biztonságosan legyél környezettudatos!

Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély?


Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell

Időnként a napelem paneleknek is szükségük van professzionális tisztításra. Cikkünkből kiderül, hogy érdemes ezt elvégezni házilag, és mikor kell szakemberhez fordulni!

Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell


Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!

Hogyan teljesít a napelem rendszer, mikor esős az idő? Mennyire befolyásol ez minket ténylegesen? Milyen technológiával lehet ebből előnyt kovácsolni?

Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!