Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély, vagy csak megint félreértenek az emberek valamit?

Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély, vagy csak megint félreértenek az emberek valamit?

Az elmúlt években egyre gyakrabban látnak napvilágot olyan cikkek, amelyek a napelemek tűzveszélyességét, vagy éppen az azok okozta baleseteket taglalják.

Egy-egy ilyen elolvasása után jogos lehet az ijedtség és a bizonytalanság, ami kialakul benned, azonban fontos tudnod, hogy ezek nagyon ritkán előforduló esetek, és igazán kevés az esélye annak, hogy mindez a saját otthonodban is megtörténjen.

Azért, hogy ezt bebizonyítsuk neked, valamint saját biztonságodat támogassuk a jövőben, elhoztunk pár fontos információt és teendőt, amire érdemes lehet odafigyelned, ha ingatlanodon napelemeket alkalmazol.

Hiedelmek és tévhitek

Hiedelmek és tévhitek

Első lépésként fontos, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba és elhessegessük azokat a sokszor alaptalan tényeket, amikkel a médiában találkozhatunk.

Az, hogy egy napelem önmagától lángra kap, szinte lehetetlen.

Egy ilyen panel gyártás közben többszörösével találkozik annak a hőnek, amelynek a nyári tűző napon van kitéve, így a túlmelegedés veszélye, ezáltal pedig az öngyulladás nem áll fenn.

Ami azonban valóban az esetleges balesetek okozója lehet, az valamilyen egyéb műszer meghibásodásához, egy rövidzárlathoz, vagy még a telepítési folyamathoz vezethető vissza.

Tehát ne ijedjünk meg, ha valahol egy kigyulladt napelemes ház fotóját látjuk, hiszen közel sem biztos, hogy a tűzeset okozója a háztetőn pihenő berendezés.

A valódi veszély: a nem megfelelő napelem telepítő szakemberek!

Mint minden más szolgáltatásnál, napelemeid felszereléséhez is érdemes megbízható szakembert keresned.

A napelemek által okozott tüzek nagy része abból adódik, hogy azok nem megfelelő módon lettek telepítve még a procedúra legelején.

Mivel ez egy összetett és nem könnyű folyamat, ezért fontos, hogy valóban egy hozzáértő specialistára, vagy csapatra bízd a munkát.

Semmilyen esetben sem ajánlott, hogy te magad állj neki berendezésed összeszerelésének, vagy javításának, hiszen ezzel számos, később felmerülő problémát varázsolhatsz saját magadnak.

Hiába találsz az interneten különböző útmutatókat és tippeket, jobb, ha nem veszélyezteted saját magad biztonságát és berendezésed élettartamát ilyen manőverekkel.

A telepítés folyamata kulcsfontosságú, hiszen a későbbiekben még egy profinak is nehezére eshet orvosolni a felmerülő meghibásodások okozta gondokat.

A megfelelő szakember a lehető legprecízebben fogja elvégezni az összeszerelést, így csökkentve az esélyét annak, hogy a későbbiekben valamilyen baleset, vagy baki bekövetkezzen.

Ne nézz el a jó minőség felett!

Ne nézz el a jó minőség felett!

Nem csak szerelőid hozzáértése fontos tényező, hanem napelem berendezésed minőségére is nagy figyelmet kell fektetned, ha a teljes biztonságra törekszel.

Ahogy főzésnél sem lehet rossz minőségű alapanyagokból kiváló ételt csinálni, úgy egy olcsóbb, nem megfelelő színvonalú műszerekből összerakott berendezéstől sem várhatsz el 100%-os biztonságot.

Egyes gyártók az alacsonyabb eladási ár, vagy éppen a nagyobb mennyiségű profit érdekében hajlamosak az elvárt színvonal alatti termékeket gyártani, majd azokat forgalmazni a piacon.

Tudjuk, hogy ezeknek a szerkezeteknek, valamint felszerelésüknek ára olykor borsos lehet, azonban hosszútávon kifizetődik majd, ha nem hajlunk el egy olcsóbb megoldás felé, hanem a prémium minőséget, azáltal pedig a megbízhatóságot választjuk.

Törődés és odafigyelés

Törődés és odafigyelés

Napelemeid karbantartása ugyanakkora figyelmet igényel, mint másik háztartási kisgépeidé.

Ugyan ezek nem használati tárgyak és nem te működteted őket, mégis nagyon fontos, hogy nyomon kövesd berendezésed állapotát.

Az esetek többségében ezt ma már egy alkalmazáson belül is megteheted, így bárhol és bármikor ellenőrizheted okos eszközödről, hogy nem merült-e fel valamilyen meghibásodás, vagy teljesítménycsökkenés a rendszerben és naprakész lehetsz paneleid státuszát illetően.

Fontos, hogy ne csak a napelemeket, hanem a hozzátartozó műszereknek is megfelelő figyelmet szentelj, hiszen sokszor az inverterekben, vagy az akkumlátorban (ha van) merülhet fel valamilyen üzemzavar.

Ha valahol hibát észlelnél, akkor érdemes egy megfelelő szakember felkeresése, akivel közösen orvosolhatjátok a megoldandó problémát.

Továbbá nem árt, ha időközönként elvégeztetsz egy rutinellenőrzést, így még biztosabbra mehetsz a baleset megelőzésben és biztonságban élvezheted zöldáramod kényelmét.

A tűzvédelmi kütyü, ami megmenthet

Ha mindaz, amit eddig leírtunk, nem lenne elég, létezik egy olyan kis műszer is, amit, ha eddig nem ismertél, érdemes lehet tanulmányoznod.

Ez nem más, mint a tűzvédelmi kapcsoló, amelyet muszáj beépítened a rendszered részeként a biztonságod érdekében.

Egy ilyen kapcsolót a házon belül érdemes elhelyezni, a feladata pedig az, hogy tűz esetén leválasztja az áramköröket a házba belépő vezetékekben.

Most felmerülhet a kérdés, hogy ez neked miért is válhat hasznodra?

A mindennapokban tulajdonképpen nem fogod sok hasznát venni egy ilyen eszköznek, azonban, ha mégis beütne a baj, és a tűzeset bármilyen okból bekövetkezne, legfőbb feladatunk, hogy a tűzoltáshoz megfelelő körülményeket biztosítsunk, és a tűzoltók munkáját próbáljuk segíteni (például egy előzetesen beszerelt tűzvédelmi kapcsolóval).

Ez a tűzoltók feladatát nagyban megkönnyíti, hiszen sokkal egyszerűbb dolguk van azáltal, hogy áramtalanítva van a berendezés, és így nem kell tartaniuk az esetleges áramütésektől sem, valamint nekünk sem kell attól félnünk, hogy a berendezés további károkat okoz otthonunkban.

Megbízható napelem rendszerre vágysz?

Megbízható napelem rendszerre vágysz?

Sajnos a balesetek sosem küszöbölhetőek ki teljesen, de az előzetesen felsorolt pontok követésével, és betartásával növelheted napenergiát használó otthonod biztonságát.

Oldalunkon több cikket is találsz, amelyek elolvasásával még jobban megismerkedhetsz a napelemek világával, és a körülöttük gyűrűző aktuális témákkal.

Továbbá partnereink segíthetnek neked a tudatos biztonságra való törekedésben, hiszen szakértelmükkel és magas színvonalú termékeikkel egy jó úton indulhatsz el.

Kérj tőlük árajánlatot űrlapunkon keresztül, hogy illetékes partnerünk felvegye veled a kapcsolatot, és a számodra legmegfelelőbb napelem berendezéshez juss hozzá.

Töltsd ki űrlapunkat, és válj Te is megfontolt napelem tulajdonossá!

Töltsd ki most árajánlatkérő űrlapunkat

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

Kérdésed van?
Tedd fel nekünk itt!
Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben

A napelem rendszer működéséről és az inverterről bővebben


A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk

Ebben a cikkünkben tisztázzuk a napelem panelek méretei és teljesítményei közötti összefüggéseket.

A nagy napelem „számháború”: ha napelemekről van szó, ne csak a számokra hallgassunk


Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!

Ha többet akarsz megtudni a szigetüzemű napelem rendszerekről, akkor most itt a lehetőség! Mik az előnyei, hátrányai, hogyan működik, és kiknek javasolt a telepítése?

Ismerd meg a szigetüzemű napelem rendszert!


A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?

Mégis hány napelemre van szükség egy működőképes rendszerhez? Összetettebb kérdés, mint gondolnád. Miért érdemes inkább a profikra hagyni a számolgatást?

A nagy kérdés: mennyi napelem kell egy házhoz?


Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?

Mennyit spórolhatsz egy napelem rendszerrel?


Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?

Elvesztél a kilowattok és egyéb paraméterek sokaságában? Tényleg az a jobb napelem, amelyik nagyobb? Cikkünkből megtudod, valójában mik a lényeges adatok!

Napelemek mérete, méretezése: mi az igazság?


Napelem akkumulátorral – mi miatt lehet népszerűbb ez a megoldás Magyarországon is?

Szeretnéd megtudni, hogy milyen energiatároló megoldásokkal egészítheted ki napelem rendszered, és hogy mi köze az autóiparnak a szolár akkumulátorokhoz? Akkor olvasd el ezt a cikket!

Napelemek energiatároló szolár akkumulátorral


Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?

Az, hogy a napelemek mennyi áramot tudnak megtermelni, számos tényezőtől függ. Kíváncsi vagy, hogy a Te napelemeid elég energiát termelnének-e? A cikkünk segítségével közelebb juthatsz a válaszhoz!

Mi kell ahhoz, hogy a napelemek termelése a maximumot hozza?


Mit kell tudnunk a napelem farmokról?

Lehetséges nagyobb területen is napelem rendszereket telepíteni? A napelem farmokhoz kell plusz felszerelés? A következő bekezdésekben a napelem farmokkal ismerkedünk meg közelebbről.

Mit kell tudnunk a napelem farmokról?


Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?

Szeretnéd megismerni a különböző napelem rendszereket mielőtt kiválasztod a számodra legideálisabbat? Ismerd meg a szigetüzemű és a hibrid napelem rendszert és válassz tudatosan!

Szigetüzemű vagy hibrid napelem rendszer – melyiket válasszuk?


Áramkimaradás esetén mi történik a napelem rendszerrel?

Milyen hatással lehet egy váratlan áramszünet a napelem rendszeredre? Érdekel, hogy a különböző típusok hogyan reagálnak ilyen esetben? Cikkünkből választ kaphatsz kérdéseidre!

Napelem és áramszünet: hogyan viselkedik áramkimaradásnál a napelem rendszerünk?


Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?

Manapság egyre több helyen láthatunk teljesen fekete napelemeket. De miért jó, ha a napelem kerete is fekete? Cikkünkben összeszedtük a mellette és ellene szóló érveket!

Fekete keretes napelemek: miért lehet jó választás?


Napelemezz okosan! – A smart napelemes rendszerekről röviden

Egyre jobban teret hódítanak a napelem piacon a smart napelemes rendszerek. Mik az előnyei, ha okos rendszerbe fektetünk be, és miben tér el pontosan a hagyományostól? Cikkünkből kiderül!

Smart napelemes rendszer


A napelem rendszer élettartama – milyen gyorsan öregednek a napelemek?

Szeretnél beruházni egy fotovoltaikus rendszerbe, de nem tudod, hogy mennyi ideig fogja termelni az energiát? Tudj meg többet a napelem élettartamáról, és oszlasd el a kételyeket!

A napelem rendszer élettartama


Napelem tagolt tetőre – optimalizálókkal megoldható a probléma?

Ha a tetőnek nincsenek nagy, egységes felületei, mi több, erősen tagolt, akkor is lehetséges napelem rendszer telepítése? Bizony, optimalizálóval pedig jobbá is tehető!

Napelem tagolt tetőre


A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?

Egy napelem rendszer esetén nagyon fontos a hatásfok mértéke. Cikkünkből megtudhatod, mit jelent ez a fogalom, milyen tényezők befolyásolhatják, és az hogyan határozza meg a piac kínálatát!

A napelemek hatásfoka: mit jelent a gyakorlatban?


Működhetnek a napelemek nap nélkül?

Sokakban, talán éppen benned is felmerül a kérdés: mi a helyzet a napelemekkel felhős időben? Közvetlen napfény nélkül is képesek a termelésre? Most megtudhatod!

Működhetnek a napelemek nap nélkül?


Napelem rendszer télen – aggódjunk-e rendszerünk teljesítménye és állapota miatt?

A napelem rendszerekről tudjuk, hogy a működésükhöz elengedhetetlen a napsütés, de mi a helyzet a téli időszakkal? Ha Téged is érdekel, mit tehetsz ilyenkor, olvass tovább!

Napelem rendszer télen


Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?

A napelem rendszerek esetén a hatásfok az egyik legalapvetőbb jellemző. De mégis hogyan hatnak az időjárási tényezők a napelemünk működésére?

Hogyan befolyásolja az időjárás a napelem hatékonyságát?


Napelem fajták A-tól Z-ig

A napelemek különféle fajtái közt könnyű elveszni, így készítettünk számodra egy hasznos, átlátható útmutatót, mellyel többé nem lesz káosz a fejedben!

Napelem fajták A-tól Z-ig


A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?

A napelem rendszerek működését tekintve az időjárási tényezők különösen fontosak. De mi a helyzet a jégesővel? Tényleg tönkre tudja tenni a napelem paneleket?

A jégeső valóban kárt tehet a napelemben?


Napelemes cellatechnológiák – mi gyűjti be a napenergiát?

Már tervezed a napelem rendszer vásárlását, de vannak kétségeid a működését illetően? Ismerd meg közelebbről a napelemeket, hogy ne legyen számodra ismeretlen a terep!

Napelemes cellatechnológiák


Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély, vagy csak megint félreértenek az emberek valamit?

Hatalmas port kavarnak a napelemek okozta tűzesetekről szóló hírek. Valóban tartanod kell ettől? Mutatjuk, miket tehetsz, hogy biztonságosan legyél környezettudatos!

Tűzveszélyes napelemek? Valós veszély?


Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell

Időnként a napelem paneleknek is szükségük van professzionális tisztításra. Cikkünkből kiderül, hogy érdemes ezt elvégezni házilag, és mikor kell szakemberhez fordulni!

Minden, amit a napelemek tisztításáról tudni kell


Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!

Hogyan teljesít a napelem rendszer, mikor esős az idő? Mennyire befolyásol ez minket ténylegesen? Milyen technológiával lehet ebből előnyt kovácsolni?

Napelemek az esőben – A fejlődés nem áll meg!